7 rzeczy z serii Netflix Nauczyłeś nas o randkach i prywatności cyfrowej

Seria Netflix


Przerażający nowy thriller Netflix Wielu z nas zastanawia się, jak łatwo byłoby nowym partnerom prześladować nas online.

Nowojorski dramat randkowy pojawił się na Netflix 26 grudnia i podobno przekroczył ponad 40 milionów widzów w ciągu pierwszych czterech tygodni. W serialu występuje Penn Badgley jako Joe Goldberg, obsesyjny księgarz, który zakochuje się w maniakalnej księżniczce-marzycielce i aspirującej pisarce Guinevere Beck, granej przez Elizabeth Hall.

Jak więc możemy zabezpieczyć nasze urządzenia i nasze sekrety przed naszymi kochankami?

Oto siedem rzeczy na temat naszej prywatności cyfrowej, których nauczyliśmy się z programu. Alternatywnie możesz sprawdzić nasz Przewodnik po ochronie prywatności w trybie Ultimate, aby uzyskać więcej informacji na temat bezpieczeństwa w Internecie.

Niedostępne w Twoim regionie Netflix?

Gdyby "ty" nie jest dostępny w Twoim regionie, możesz odblokować Netflix za pomocą usługi VPN. Tylko kilka usług VPN działa z Netflix, więc upewnij się, że przeprowadziłeś badania przed wyborem VPN.

VPN pozwoli ci również oglądać Netflix w szkole lub pracy. Większość szkół lub miejsc pracy blokuje Netflix w swoich sieciach WiFi.

Upewnij się, że twoje urządzenia są chronione pinami

Wszyscy skuliliśmy się, gdy Joe podniósł telefon Becka i otworzył go bez wprowadzania kodu PIN.

Jest to boleśnie oczywiste, ale upewnij się, że Twój telefon (i iPad itp.) Jest chroniony kodem PIN. Jeśli masz możliwość wybrania szybkiego czasu automatycznego blokowania na swoich urządzeniach (maksymalnie minutę lub dwie), na wypadek gdyby Twoja randka chciała rzucić okiem podczas przerwy w łazience.

Jeśli to możliwe, użyj więcej niż czterech cyfr w swoim numerze PIN, większość zwykłych hakerów automatycznie przyjmie, że użyłeś tylko czterech.

Zabezpiecz (lub zamknij) swój serwis społecznościowy

Chociaż nie chodzi o obwinianie ofiar fikcyjnych postaci, duża część zdolności Joe do cyberstalkowania Beck polegała na ilości informacji dostępnych publicznie na jej kontach w mediach społecznościowych.

Oczywiście polegamy na tych sieciach społecznościowych, aby organizować nasze życie społeczne i utrzymywać kontakt z bliskimi, więc zamknięcie ich nie zawsze jest możliwe. Możemy jednak zapewnić, że są one tak bezpieczne, jak to możliwe.

Po pierwsze, kontynuuj rozmowy na temat tego, gdzie idziesz na drinka w weekend poza harmonogramem i ściśle w DM.

Po drugie, sprawdź, czy Twoje posty i zdjęcia są udostępniane tylko znajomym, a nie znajomym i nigdy ogółowi. Następnie starannie dobieraj listę znajomych. Na koniec upewnij się, że zmieniłeś ustawienia, aby przejrzeć wszystko, co Twoi znajomi publikują na osi czasu, zanim się pojawi, pomoże to zachować kontrolę nad udostępnianymi informacjami.

Silne hasła

Jest to frazes, ale nigdy nie używaj imienia swojego zwierzaka z dzieciństwa ani imienia dożywotniej sympatii jako hasła, nawet jeśli jesteś dziedziczką literacką. Zawsze używaj długich i złożonych haseł, zawierających kombinację standardowych liter, wielkich liter i cyfr, i zawsze używaj innego hasła dla każdej usługi.

Jeśli masz komputer MacBook, rozważ przejście do preferencji systemowych i ustawienie wymaganego hasła w polu „natychmiast”. Oznacza to, że będziesz musiał ponownie wprowadzić hasło za każdym razem, gdy komputer Mac idzie spać, irytujące tak, ale także dowód pełzania.

Wyloguj się z chmury

Większość z nas korzysta obecnie z przechowywania w chmurze na pliki i zdjęcia, coraz częściej używamy go do tworzenia kopii zapasowych, przechowywania i udostępniania naszych najbardziej osobistych danych. Prawdopodobnie dzielimy dostęp do chmury na wiele urządzeń, na przykład wykonując kopię zapasową telefonu na naszym laptopie, ręcznie lub automatycznie.

Jeśli jedno z tych urządzeń zaginie lub haker uzyska do nich dostęp, mogą mieć dostęp do plików na wszystkich urządzeniach podłączonych do chmury. Oznacza to, że warto wiedzieć, jak wylogować się z chmury.

Dzięki iCloud możesz po prostu wybrać aplikację Ustawienia i zobaczyć wszystkie urządzenia, na które jesteś aktualnie zalogowany za pomocą iCloud. Aby odwołać dostęp, wystarczy kliknąć mały krzyżyk obok urządzenia, aby usunąć je z iCloud. Gdy to zrobisz, pamiętaj, aby od razu zmienić hasło.

Pamiętaj, że możesz także wyłączyć wszystkie kopie zapasowe w chmurze na swoim koncie WhatsApp, uzyskując dostęp do czatów, a następnie wyłącz tworzenie kopii zapasowych na czacie i wyłącz automatyczne tworzenie kopii zapasowych.

Podwój swoje bezpieczeństwo

Jeśli chcesz mieć podwójną pewność, że nie będziesz mieć dostępu do kont internetowych, na przykład Gmaila, możesz skonfigurować uwierzytelnianie dwuskładnikowe. To system, który wymaga czegoś więcej niż tylko nazwy użytkownika i hasła. Potrzebuje również kodu numerycznego. Ten kod jest zwykle wysyłany do smartfona za pomocą wiadomości tekstowej.

Możesz włączyć tę funkcję dla usług i witryn Microsoft, a także Dropbox. Może to być niewielka niedogodność, ale powinna powstrzymać każdego, kto może odgadnąć twoje hasło z kont.

Trzymaj prywatne pliki pod kluczem

Jeśli komuś uda się zalogować na twoim komputerze, musisz się upewnić, że nie będzie on mógł uzyskać dostępu do twoich najbardziej prywatnych plików. Zwłaszcza jeśli przechowywałeś podstępne cukierki swojego najlepszego przyjaciela.

W systemie Windows (ale nie Windows 10) możesz zaszyfrować swoje pliki, aby je chronić. Kliknij prawym przyciskiem myszy (lub naciśnij i przytrzymaj) plik lub folder i wybierz właściwości, a następnie wybierz przycisk zaawansowany i zaznacz pole wyboru szyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane. Wybierz OK, aby zamknąć okno zaawansowanych atrybutów, wybierz zastosuj, a następnie wybierz OK.

Na komputerze Mac możesz użyć „aplikacji podglądu” do zaszyfrowania plików. Otwórz obraz za pomocą aplikacji do podglądu, wybierz z menu „Eksportuj jako PDF”, zmień nazwę rozszerzenia na „.pdf” w rozwijanym oknie i kliknij pokaż szczegóły. To da ci możliwość zaszyfrowania pliku i ustawienia hasła. Ta metoda powinna działać dla wszystkich plików obrazów lub dokumentów, które można otworzyć w aplikacji podglądu.

Usuń swoją historię

Obecnie prawie wszystkie przeglądarki, w tym Safari, Chrome i Firefox, pozwalają surfować po Internecie, korzystając z trybu prywatnego, który blokuje pliki cookie i zapobiega zapisywaniu historii Internetu. Dobrym pomysłem jest zawsze surfowanie przy użyciu prywatnego przeglądania. Jeśli zapomnisz korzystać z prywatnej przeglądarki, pamiętaj o regularnym usuwaniu historii i czyszczeniu pamięci podręcznej, zwłaszcza jeśli udostępniasz urządzenie (nawet nieoczekiwanie) komuś innemu.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me