Psiphon Review

Psiphon

ProPrivacy.com Göra
6 av 10

Sammanfattning

Vad är Psiphon?

Psiphon är ett kostnadsfritt och öppen källkodssensurverktyg. Den är utformad så att människor som bor i restriktiva län kan fritt få tillgång till det öppna internet. Som vi kommer att se i denna Psiphon-granskning uppnår Psiphon detta med hjälp av en blandning av Virtual Private Network (VPN) och Secure Shell (SSH) -teknologier. Detta innebär att om det ena alternativet inte fungerar, kan det andra kanske.

Hastighet och prestanda

Alla tester utfördes på min Virgin Media UK fiberanslutning. När du ansluter via VPN är det inte möjligt att välja sever plats - Psiphon valde Indien för mig.

Förvänta dig inte brinnande snabba hastigheter när du använder Psiphon. I standard Windows SSH-läget var nedladdningshastigheter i genomsnitt bara 133 kbps. Hastigheterna var lite mer användbara i VPN-läge, även om VPN-servern var mycket långt ifrån mig.

Android-appen fungerade mycket närmare de utlovade 2 Mbps, och Pro-appen till och med något överlevererad på de 5 Mbps jag betalade för.

Läcktest

Jag upptäckte inga IP-läckor med Windows-appen i varken SSH- eller VPN-läge eller när jag använder Android-appen. Här kan vi se VPN-testresultaten. Det här är Googles DNS-servrar, men DNS-förfrågningarna proxyseras av Psiphon så det finns ingen sekretessrisk.

Observera att RFC-IP för privat bruk endast är lokala IP-adresser. De kan inte användas för att identifiera en individ och utgör därför inte en IP-läcka. Tyvärr stöder min Internetleverantör (Virgin Media UK) inte Internetprotokoll version 6 (IPv6) -anslutningar, så jag kan inte testa för IPv6-läckor för närvarande. Detta är en situation som borde förändras inom en snar framtid.

Prissättningsplaner

1 månad

$ 0.00
per månad

Windows-versionen av Psiphon är gratis. Det är också möjligt att "sidladda" Android- och iPhone VPN-apparna gratis.

I länder som inte förbjuder det kan du också ladda ner Psiphon för din Android-enhet från Google Play Store. Det är dock där saker börjar bli komplicerade ...

Den grundläggande Psiphon-appen från Play Store är densamma som den du kan ladda ner från webbplatsen, förutom att den visar vissa annonser. Bandbredd i alla gratisversioner av Psiphon är begränsad till 2 Mbps.

Det finns också en Psiphon Pro-app, som visar ännu mer framstående annonser. Dessa kan tas bort och hastigheten på 2 Mbps höjs mot en avgift. En "maxhastighet" -prenumeration kostar £ 4,99 för ett sju dagars pass, eller £ 9,99 per månad. Ett "high speed" -abonnemang kostar £ 4,99 per månad.

Det enda stället jag kan hitta dessa priser är i appen, så de kan variera beroende på region. Irriterande för brittiska användare säljer appar som säljs för £ 9,99 i Storbritannien ofta för $ 9,99 i USA. Men jag vet inte om det är fallet här.

Alla prenumerationer har en 30-dagars kostnadsfri provperiod. Avbryt bara via Play Store innan rättegången är över och Psiphon debiterar inte dig.

Planen för "maximal hastighet" ökar din hastighetsgräns till 5 Mbps. Jag vet inte hur mycket "hög hastighet" ökar din hastighet.

Enkel användning

För att ladda ner Windows-appen gratis besöker du bara Psiphon-webbplatsen. Du kan också ladda ner Android- och iOS-apparna, redo för sidladdning, från webbplatsen. Ingen registrering av något slag krävs för detta.

Personer i länder som censurerar åtkomst till Psiphon-webbplatsen kan skicka e-post [Email protected] för att begära att apparna skickas via e-post.

Det är också möjligt att ladda ner den grundläggande Psiphon Android VPN-appen (med adderade annonser) eller Psiphon Pro-appen från Google Play Store. Detta alternativ är dock inte tillgängligt i alla länder.

Psiphon Windows-klienten

Windows VPN-appen fungerar på Windows XP eller högre.

Den delade tunnelfunktionen låter dig undanta webbplatser i ditt land från Psiphons krypterade tunnel. Det kan vara praktiskt eftersom webbplatser inte vanligtvis censureras i sitt eget land.

Om vanligt SSH-läge inte fungerar, kan L2TP / IPsec VPN-läge. Observera att VPN-läget tvingar all din internettrafik genom VPN-tunneln, medan vanligt SSH-läge endast påverkar program som använder Windows lokala HTTP- och Socket Secure (SOCKS) -inställningar (t.ex. din webbläsare).

Du kan låta klienten automatiskt välja det ”snabbaste” landet för dig, eller välja en server i ett land från den här listan. Observera att val av område bara fungerar för SSH-anslutningar, inte VPN-anslutningar.

Appen är tillgänglig på många olika språk. Detta hjälper till att göra det tillgängligt för så många människor som behöver tillgång till öppet internet som möjligt.

Sammantaget ser den nyligen designade Windows-klienten bra ut och är enkel att använda. En något irriterande fråga är dock att en nyhets- / bloggsida, "Psiphon Today," öppnas i din webbläsare varje gång du ansluter till Psiphon.

Psiphon Android-appen (gratis)

Android-appen fungerar endast i SSH-läge. Den väljer automatiskt servrar åt dig.

Om du laddade ner apk-filen för sidladdning ser du inga annonser. Om du laddade ner appen från Play Store ser du några ganska diskreta annonser i det utrymme som Psiphon-logotypen upptar längst upp på skärmen.

Du kan kolla din bandbreddanvändning i avsnittet Statistik. Detta kan vara särskilt användbart i länder där mobila internetdata är dyra.

Psiphon kommer normalt bara att proxy din webbläsare, men med Android 4.0+ är det möjligt att proxy hela enheten. I detta läge fungerar Psiphon mycket som en full VPN.

Psiphon Pro för Android

Pro-versionen av appen liknar den gratis versionen. Det låter dig stödja utvecklarna genom att acceptera annonser eller uppgradera till en snabbare tjänst via köp i appen.

Annonserna är ganska påträngande. Förutom mer framstående annonser på huvudskärmen visas en videoannons varje gång du ansluter till en Psiphon-server och din webbläsare laddar Psiphons nyhets- / bloggsida.

I grund och botten, om du använder Pro-versionen av den här appen, vill du uppgradera till ett betalt abonnemang så snabbt som möjligt!

När du betalar för ett prenumeration försvinner annonserna och din bandbredd ökar. Planen för "maximal hastighet" uppgraderar din hastighetsgräns från 2 Mbps till 5 Mbps

Pro-versionen ger dig möjlighet att proxy hela din enhet eller bara den anpassade Psiphon-webbläsaren som medföljer appen.

Andra plattformar

Psiphon är tillgängligt för Windows, Android och iOS. Psiphon Pro är för närvarande endast tillgänglig för Android. Jag har inte provat det, men jag antar att iOS-appen liknar den sidolodade Android-appen. Tyvärr erbjuder Psiphon inte en version av appen för Mac-användare, kolla in vår bästa lista över VPN för Mac om du är Mac-användare.

Kundservice

Webbplatsen är ganska grundläggande och är centrerad på nedladdningssidan. En anständig användarhandbok är tillgänglig för Android- och Windows-apparna.

En lång FAQ finns också, som svarar på de flesta frågor jag hade. Den innehåller också instruktioner om hur du kan ladda Psiphon på Android- och iOS-enheter, tillsammans med en grundläggande felsökningsguide.

Webbplatsen är tillgänglig på imponerande 24 språk.

Psiphon Support

Förutom de resurser som finns tillgängliga på webbplatsen är du ganska mycket ensam när det gäller support. En e-postadress är tillgänglig ([e-postskyddad]), men när jag försökte kontakta Psiphon med den fick jag bara ett konserverat svar:

"Vi får många meddelanden varje dag och kanske inte kan svara på varje meddelande individuellt."

Även om detta verkar rimligt för de gratis apparna, känner jag att människor som betalar upp till £ 9,99 per månad för Pisphon Pro Android-appen förtjänar bättre stöd än detta.

Sekretess och säkerhet

säkerhet

Som standard använder Psiphon SSH för att ge en säker anslutning till sina servrar. Detta är tillräckligt säkert för att kringgå de flesta former av censur. Organisationer som NSA och CIA är emellertid kända för att ha verktyg som kan dekryptera SSH, vilket gör att de kan läsa innehållet i SSH-sessioner.

För VPN-anslutningar använder Psiphon L2TP / IPsec VPN-protokollet. Trots några i stort sett teoretiska frågor betraktas detta i allmänhet som säkert. Psiphon-webbplatsen förklarar inte vilken chiffer eller nyckellängd som används för att säkra data, men vad som helst används kommer att vara bra för att helt enkelt kringgå censur.

Psiphon-webbplatsen tillhandahåller kryptografiska hash för SHA1 för sina Windows och sidolastade Android-appar. Detta är en relativt svag form av dataintegritet jämfört med PGP digitala signaturer, men borde ge viss förtroende för att de nedladdade filerna inte har manipulerats.

Psiphon kommer automatiskt att ändra inställningarna för Windows Domain Name System (DNS) för att peka på en vitlista över kontrollerade DNS-servrar. Detta bör säkerställa att du inte utsätts för en DNS-läcka när du använder Psiphon.

Integritet

Som redan nämnts gör Psiphon inga krav på att skydda din integritet. Det tillhandahålls endast som ett censurverktyg.

”Psiphon är utformad för att ge dig tillgång till onlineinnehåll. Psiphon ökar inte din integritet online och bör inte betraktas eller användas som ett online-säkerhetsverktyg. "

Det utvecklades ursprungligen av den digitala aktivistgruppen Citizen Lab vid University of Toronto i Kanada. Sedan 2007 har Psiphon Inc. emellertid fungerat som ett oberoende kommersiellt företag. Det samarbetar fortfarande ibland med Citizen Lab om forskningsprojekt och har fått medel från Europaparlamentet och det amerikanska utrikesdepartementets Internet Freedom-program.

Psiphon är baserat i Kanada och omfattas av kanadensiska och Ontario sekretesslagar och stadgar. Kanada är en aktiv medlem av den NSA-ledda Five Eyes spionera alliansen.

Psiphon-själva programvaran förblir öppen källkod.

Krypteringsprotokoll

loggar

”Användarens IP-adresser samlas inte in av Psiphon-servrar under normal drift. Psiphon kräver inte användarkonton, så det finns som standard ingen samling e-postadresser, användarnamn eller lösenord.

"Händelseloggar inkluderar tidsstämplar, regionkoder (land och stad) och icke-identifierande attribut inklusive sponsor-ID (bestäms av vilken Psiphon-klientbyggnad används), klientversion och protokolltyp. Sidvisningarna sammanställs av tid och / eller session innan de loggas. "

Psiphon delar aggregerad information som erhållits från Amazon S3 hink access loggar och andra källor med sina kommersiella partners. Som jag säger, behandla Psiphon som ett anti-censurverktyg - inte som ett integritetsverktyg. För en detaljerad beskrivning av vad Psiphon loggar och delar, se dess sekretesspolicy. Till sin kredit förklarar detta situationen mycket tydligt.

Psiphon VPN-funktioner

Psiphon är en app som är utformad för att kringgå censurbegränsningar i restriktiva länder. Teknologierna som den använder kan till sin natur ge ett visst skydd mot övervakning av din internetdata från myndigheter eller internetleverantörer (ISP).

Psiphon-utvecklarna är mycket angelägna om att betona, men att skydd mot övervakning inte är syftet med denna app. De ger inga löften om dess effektivitet i detta avseende. Det är en anti-censurapparat och du bör bara betrakta den som sådan.

Psifon som en SSH-tunnel

Psiphon Inc. driver ett nätverk av servrar runt om i världen. Som standard ansluter appen till en av dessa med hjälp av en SSH-krypterad anslutning med handskakad obusering.

SSH-servrar liknar på många sätt standard HTTPS-proxyer (HTTP över SSL / TLS). För en snabb och ganska enkel sammanfattning av de viktigaste skillnaderna mellan SSH och Secure Sockets Layer (SSL), se här.

Handshake obfuscation

Psiphon SSL-anslutningar använder handskakad obusering. Detta syftar till att dölja det faktum att du försöker undvika censurbegränsningar.

"Handshake-obfuskning stärker den första SSH-handskakningen mot system som identifierar eller klassificerar olika nätverksprotokoll genom att undersöka data i transit för statiska signaturer."

Här finns en vitbok som beskriver hur Psiphons förtryck av handskakningar fungerar.

Psifon som VPN

I Windows är det också möjligt att ansluta till Psiphons servrar med hjälp av Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / Internet Protocol Security (IPsec) VPN-protokoll. Detta tillhandahålls som ett alternativ för säkerhetskopiering om SSH-anslutningar är blockerade. Det är inte tillgängligt för mobilanvändare.

Se vad är en proxyserver? för mer information om proxyer och en diskussion om skillnaderna mellan proxyer och VPN.

Slutgiltiga tankar

Psifon har naturligtvis allvarliga begränsningar. Det mest anmärkningsvärda av dessa är att det är väldigt långsamt. Även om du betalar för ett "maxhastighets" -abonnemang i Pro-appen, kan du bara ha en nedladdningshastighet på cirka 6 Mbps.

Men detta missar poängen. Psiphon är ett gratis anti-censurverktyg som fungerar. Att döma utifrån bunten med kommentarer om det som vi får, tycker många i restriktiva län som mycket användbara.

En fråga som ofta dyker upp är användare som ber oss om hjälp (som vi inte kan ge). Detta beror på att Psiphon Inc. själv inte ger något stöd. Med tanke på att Psiphon är mycket populärt är det emellertid orimligt och orealistiskt att förvänta sig att ett företag ska stödja vad som i princip är en gratis produkt.

Om du bor i ett restriktivt land och inte har råd eller inte har tillgång till en vanlig VPN-tjänst så skulle jag föreslå att du försöker Tor innan du kopplar Psiphon. Tor ger större anonymitet, är snabbare och det stöder en aktiv gemenskap av entusiaster som är angelägna om att erbjuda hjälp till dem som behöver det.

Om Tor dock är blockerad, kan Psiphon mycket väl vara den lösning du behöver.

Om du inte är begränsad och har råd med en anständig VPN (som kan kosta så lite som $ 2,75 per månad) rekommenderar vi starkt att du besöker vår Bästa VPN Services-sida och får en snabb och säker VPN för att förbättra din integritet och frihet på internet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me