Tenta nettleseranmeldelse

Tenta nettleser

Tenta er en ny Android-nettleser med et dypt fokus på personvern. Mens de fleste nettlesere tjener penger på tjenesten deres gjennom annonsering og høsting av brukerdata, gjør Tenta ting annerledes. Tenta leverer OpenVPN i nettleseren, slik at brukerne er helt sikre. I tillegg lagrer Tenta aldri brukernøkler på noen av serverne sine for ekstra sikkerhet. Tenk på en VPN og en nettleser i inkognitomodus alt rullet inn i en, og du begynner å få et inntrykk av nettopplevelsen som Tenta gir.

ProPrivacy.com Score
4 av 10

Sammendrag

Å si at jeg var spent på å prøve Tenta er en underdrivelse. Så snart jeg hørte om det, var jeg utrolig ivrig etter å sette den gjennom gangene. Vil den gratis innebygde VPN fungere på de optimale nivåene som er nødvendige for streaming i HD? Eller vil det være tregt og bare egnet for WiFi-sikkerhet og fjerne blokkering av ting som nettbanktjenester? Med tanke på at det er gratis, ville ikke det siste ikke være så ille. Imidlertid må jeg innrømme at jeg håper at det fungerer veldig bra. Uten tvil er den sømløse integrasjonen av personvernverktøy i en enkelt nettleser noe som gir stor brukbarhet og gir Tenta en unik appell.

Priser

Tenta virker opptatt av å tilby tjenesten gratis, og i teorien er det et utmerket produkt. At det er tilgjengelig uten abonnement er ganske fantastisk. Så hva er fangsten? Sannheten er at så vidt jeg kan si er det ikke en! Tenta-nettleseren gir virkelig ut programvaren gratis, og den planlegger bare å tjene penger på tjenesten ved å la folk oppgradere til en pro-VPN-pakke (etter hvert).

Den oppgraderingen vil være en VPN-tjeneste med full enhet som beskytter alle apper i stedet for bare data i nettleseren. Det er de pro-planabonnenter som vil skape en inntektskilde for Tentas utviklere. Som sådan kan nettleseren forstås som en tapsleder designet for å friste folk til å kjøpe full VPN-tjeneste.

Åpen kilde

Da jeg først skrev denne anmeldelsen, holdt Tenta kortene nær brystet. Nå har imidlertid Tenta tilgang til personverndelene til programvaren. Dette er flott fordi det vil tillate folk å verifisere sannheten av Tentas påstander om plattformen. Foreløpig har ikke den tredjeparts bekreftelsesprosessen skjedd. Å gjøre Tenta til åpen kildekode er imidlertid definitivt et stort skritt i riktig retning for denne nye VPN-tjenesten.

Tenta funksjoner

PIN-tilgang

For å starte opplevelsen din, ber Tenta deg om å oppgi en PIN-kode. Dette betyr at nettleseren er sikret rett fra farten. Historikk, bokmerker og så videre som du kanskje vil beholde er passordbeskyttet. Det som også er bra, er at i følge firmaet blir PIN-koden aldri lagret på Tentas servere, for økt sikkerhet.

Proprietær inkognitoteknologi

Et annet salgsargument er det faktum at Tenta bruker Smart Incognito ™. Dette er designet for å la brukere få tilgang til bokmerker, historie og nedlastinger, og holde vinduer åpne mellom økter, alltid inkognito.

Som sådan får du med Tenta personvernet til inkognito, men funksjonaliteten til en vanlig nettleser. Grunnlegger Jesse Adams kommenterer:

For at Tenta skal lykkes som nettleser, bør kjernefunksjonen ved å surfe privat og sikkert være gratis. Og det er ikke bare trafikken din som er kryptert med innebygd OpenVPN, men tenk på alle de andre surfedataene som tradisjonelt ikke er skjult, for eksempel bokmerkene dine, nedlastede filer eller til og med holde fanene åpne for å se dem senere.

Inkognitomodus og VPN-er holder ikke hele din personlige nettopplevelse privat. Vi krypterer og blokkerer tilgang til ALLE nettleserdataene dine. Vi tar en null-kunnskap tilnærming til dine data. Faktisk blir nøklene dine aldri lagret på noen servere for ekstra sikkerhet, noe som betyr at vi ganske enkelt ikke kan gi tilgang til kontoen din til noen. Og igjen er det dette gratisversjonen tilbyr.

Tenta-grunnlegger Jesse Adams

Ingen begrensninger eller begrensninger

Det som virker virkelig bemerkelsesverdig er at Tenta, i motsetning til de fleste gratis VPN-er, ikke har til hensikt å sette noen båndbreddegrenser eller brukshetter på den innebygde VPN-tjenesten. Dette er prisverdig og absolutt kan bidra til å drive Tentas genialt markedsførte VPN inn i rampelyset (innenfor det svært konkurransedyktige og overfylte VPN-markedet).

“soner”

En kul funksjon er nettleserens mulighet til å koble seg til forskjellige VPN-servere i forskjellige faner i nettleseren (referert til som soner). I betaen er det bare fire servere å velge mellom, som ligger i Seattle, Miami, Nederland og Singapore. Imidlertid, hvis og når Tenta utvider denne listen over serverplasseringer, kan dette være en virkelig utmerket funksjon som virkelig tilfører bruksverdi. Tenk deg at du for eksempel kan fjerne blokkering av australsk TV mens du gjør geobegrenset nettbank sikkert på offentlig WiFi, og du får ideen.

Innebygd DNS-alternativer

Som et bevis på Tentas vilje til å være et avansert personvernverktøy, har designerne til og med integrert utskiftbare DNS-innstillinger i nettleseren. Dette er et fint tillegg og er noe som ikke er normen i VPN-bransjen.

Vi jobber med å legge til støtte for fullt tilpasset DNS-servervalg, slik at du kan legge inn IP-en til alle DNS-servere du liker, hvis alternativene våre ikke passer deg.

Tenta-grunnlegger Jesse Adams

For å få tilgang til det, klikk på enten flagget eller den blå tappen i en fane for å få rullegardinmenyen.

Tenta-nettstedet

Tenta har et pent nettsted. På hjemmesiden er det en videopresentasjon om nettleseren slik at folk kan lære om Tenta uten å måtte grave seg rundt. Til tross for at den er godt designet, er nettstedet ikke det som kommer med tekniske detaljer.

Imponerende påstander er vel og bra, og funksjoner som DNS-lekkasjebeskyttelse og OpenVPN høres bra ut. I tillegg har bloggdelen også mange artikler om personvern og sikkerhet, som er et nyttig tillegg. Man kan ikke hjelpe å føle at en fin, klar teknisk implementeringsside ville avrunde nettstedet perfekt, og få det til å appellere til teknisk tenkende mennesker så vel som tilfeldige nettlesere.

Tenta-nettleseropplevelsen

Tenta Browser er fremdeles i offentlig beta og er bare tilgjengelig på Android. I tillegg må du være logget inn i Google Play Store for å få tilgang til gratisappen. Appen lastes ned raskt og installeres enkelt. Det ser bra ut helt fra begynnelsen. Logoen er ekstremt kul: en digital chip-track-tentakel blekksprut iført stetson - som kunne krangle med det?

Det første en bruker må gjøre er å angi en PIN-kode. Brukere blir advart om ikke å miste det, ellers blir de låst ute av Tenta-nettleseren. Når en PIN-kode er angitt, kan brukerne begynne å surfeopplevelsen. Som standard er nettleseren satt til lokalt nettverk og fungerer som alle andre nettlesere i inkognitomodus. Ved å klikke på innstillinger øverst til høyre på fanen (dette vises som et flagg når du er tilkoblet, eller som en blå pin når du er i et lokalt nettverk), får abonnenter tilgang til en rekke innstillinger, inkludert VPN-serverne.

Disse innstillingene er:

 • VPN-servere: (Miami, Seattle, Nederland og Singapore).
 • DNS: (Google DNS, OpenNIC, Nivå 3, OpenDNS Custom).
 • Søkemotor: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo og StartPage).
 • “Last ned uten å spørre” - kan slås av eller på (slås av som standard).
 • "Lukk alle fanene nå."
 • "Slett sone."
 • "Varsling" - administrer nettvarsler.

Tenta er et proprietært VPN-system som gjør det mulig å åpne flere tilkoblinger i separate faner. Det gjør dette ved å brannmure alt annet enn nettleseren fra VPN-tunnelen. For at dette skal være et vellykket produkt, trenger det imidlertid å gjøre disse tingene sikkert.

Gruppere nettsteder etter VPN-plassering (sone)

En kul funksjon som er innebygd i Tenta er muligheten til å gruppere sider etter plassering. Tenta kaller disse gruppene ‘soner.’ Å sette opp en ny er like enkelt som et par trykk på berøringsskjermen. På sin hjemmeside beskriver Tenta funksjonen som følger:

Tentas soner er vår egenutviklede metode for å gruppere fanene etter serverplassering. Har en sone med faner sikkert koblet til Amsterdam, mens en annen er koblet til Miami. Eller Seattle. Du kan til og med ha tilpassede innstillinger for hver sone, noe som gir deg enestående kontroll over surfeaktiviteten din. Alt med bare et par kraner.

Sonene-funksjonen er absolutt ny, og lar brukerne koble seg til forskjellige nettsteder på forskjellige steder samtidig. Jeg testet det ved å sette opp en Miami og Nederland-sone og teste med ipleak.net i hver sone. Jeg var glad for å finne at jeg fikk en annen (gjennomsiktig) IP-adresse i hver "sone."

Andre funksjoner

Foreløpig er ikke en kill switch tilgjengelig, noe som er litt synd. En drepebryter stopper all webtrafikk fra å reise utenfor VPN-tunnelen for å stoppe data som reiser til brukerens Internett-leverandør, dersom VPN-tilkoblingen dropper. Dette er uten tvil en viktig teknisk funksjon som vil være nødvendig for å gjøre Tentas sikkerhet helt topp. Den gode nyheten er at Tenta-utviklerne har det i rørledningen. Husk imidlertid at inntil da, hvis VPN-tilkoblingen faller, kan det føre til at ukryptert trafikk fra brukerens virkelige IP blir lekket til ISP-en..

Personvern og sikkerhet

På grunn av det faktum at Tenta er lukket kildekode, var jeg veldig opptatt av å spørre om implementering av OpenVPN på plattformen. Foreløpig har vi bare Jesse Adams ord for det. Imidlertid så det ut til at Adams virkelig visste hva han snakket om da han svarte på spørsmålene mine. Krypteringsimplementeringsnivåene som han beskrev er definitivt sterke, så jeg kan gi Tenta tommelen opp. Dette er spesifikasjonene:

 • OpenVPN for sikre tilkoblinger og kryptering av alle inngående og utgående tilkoblinger til nettet (avhengig av konfigurasjon).
 • Transittmetadata (OpenVPN-kontrollkanal) - TLS 1.2 DH-nøkkelutveksling, AES-256 med SHA-384-godkjenning. 2048bit RSA-nøkler.
 • Overføringsdata (OpenVPN-datakanal) - AES-256 med SHA-512-godkjenning.
 • Tjeneste-API-er: TLS 1.2 Elliptic Curve DH-nøkkelutveksling, AES-256 med SHA-384-godkjenning. 384bit EC-nøkler.
 • Som en ekstra sikkerhetsfunksjon håndhever vi autentisering på ZONE-servere, for å sikre at bare Tenta-brukere har tilgang.

Elliptic Curve DH-nøkkelutveksling betyr at Tenta implementerer perfekt hemmelighold forover. Tatt i betraktning at brukere får dette gratis (og at Tenta fremdeles er i beta), er dette ganske forbløffende, og absolutt gjør mange etablerte VPN-er til skamme.

Basert i USA

Selv om Tenta ikke har noen logger overhodet, er det langt fra ideelt å være basert i USA. USA er et land som er under det vakte øye fra både NSA og CIA. Overvåkingen i landet er på epidemiske nivåer, og nasjonens teknologifirmaer kan bli tvunget til å overholde undersøkelser med warrants og gag order. På grunn av dette regnes USA alltid som et rødt flagg med tanke på beliggenhet. Når det er sagt, går en null loggpolitikk langt og betyr at hvis myndighetene skal gå til Tenta for informasjon, vil de ikke ha noe å utlevere.

DNS-innstillinger

En ting jeg selv kunne teste, er de tilpassbare DNS-innstillingene. Tilgjengelige alternativer er: Google, System 3, OpenNIC og OpenDNS (med Custom også i utvikling). Jeg testet Tenta Secure DNS og OpenNIC ved hjelp av ipleak.net, og ved begge anledninger oppdaget nettstedet California Google Business DNS-adresser. Dette bekymret meg litt.

Litt mer testing avslørte imidlertid at det var en betaversjon. I utgangspunktet kan betabrukere som ønsker å endre DNS, trenge å starte Android-enheten på nytt og deretter endre DNS-innstillinger. Etter det er det bare å koble seg til en server, og du bør ha riktige DNS-innstillinger (selv om jeg anbefaler å sjekke for å sikre at de har endret seg riktig ved å bruke ipleak.net).

Når DNS har endret seg, husker Tenta innstillingen, og jeg fant at den var stabil. Jeg oppdaget heller ingen DNS-lekkasjer når den var riktig satt opp.

Selv om du må starte enheten på nytt for å sikre at DNS-endringer absolutt er en feil, er Tenta fremdeles i beta, så det kan tilgis.

OpenNIC er standard DNS-tjenesteleverandøren når du er koblet til noen av våre VPN-lokasjoner, for nå. Vi går over til å bruke vår Tenta DNS som gir noen fordeler, inkludert DNS-over-TLS og DNS-over-HTTPS snart. Vi fant imidlertid ut at utviklingen av Tenta DNS-servere ikke var i stand til å håndtere vår produksjonsbelastning, noe som resulterte i en feil av tilbakeslag. Vi har samlet dette til OpenNIC for nå, og vi skal lansere Tenta DNS når vi er ferdige med det.

Denne kommentaren kom etter gjennomgangen. Vi erkjenner også at vi hadde OpenDNS feilmerket som OpenNIC i soneinnstillingene. Dette er løst i en utgivelse som går ut i dag / i morgen. Takk for at du påpekte dette.

Tenta-grunnlegger Jesse Adams

Da jeg valgte OpenNIC fikk jeg bare en DNS-adresse:

Totalt sett er DNS-innstillinger på Tenta foreløpig litt bekymringsfulle. Dette er definitivt noe å holde øye med hvis du har tenkt å bruke Tenta.

Tilkoblingshastigheter

Det kanskje mest skuffende med Tenta-nettleseren er tilkoblingshastighetene. Jeg testet serverne i Miami og Amsterdam ved å bruke testmy.net. Da jeg testet det, var nedlastningsresultatene veldig dårlige. Jeg testet Miami-serveren ved hjelp av en testserver i New York, og Amsterdam-serveren fra en britisk testserver. Som du kan se, var min hastighetstest rundt 50 Mbps-merke lokalt, og litt under den ved å bruke testen fra New York. Ved begge anledninger var nedlastningshastighetene ved bruk av Tenta i gjennomsnitt omtrent 5 Mbps (og var så lave som 3 Mbps). Som alltid testet jeg hver server fem ganger for å være sikker.

Opplastningshastigheter tok også litt av et dykk. Dette er noe Tenta vil måtte oppgradere for alvor hvis de vil konkurrere i det overfylte VPN-markedet. De fleste VPN-er har ikke egen infrastruktur for VPN-servere. Av denne grunn leier de serverne sine fra pålitelige leverandører. De beste VPN-ene leier Tier 1-servere som gir et minimalt tap (kanskje 20%) av hastigheten (og enda mindre til tider).

Med så langsomme tilkoblingshastigheter er det ingen tvil om at streaming ville være litt av et mareritt. Fortsatt er Tenta i beta og det er gratis, så dette er fortsatt en god VPN for å holde deg sikker på offentlig WiFi. Vi kan imidlertid bare håpe at Tenta klarer å oppgradere tjenesten før den er tom for beta. Å ikke gjøre det kan være et alvorlig smertepunkt.

Tenta Browser: Konklusjon

Jeg likte:

 • Gratis VPN uten begrensninger
 • Kan koble til forskjellige servere i forskjellige faner
 • Nedlastinger, historie og bokmerker er kryptert av nettleseren (AES-256-bit-kryptering for stasjonære nettleserdata lagret på enheten)
 • DNS-innstillinger kan endres i nettleseren
 • Sterk OpenVPN-kryptering
 • Bla i inkognitomodus hele tiden (men uten å gi opp funksjonalitet)

Jeg var ikke så sikker på:

 • Bare fire serverplasseringer
 • DNS-innstillinger er litt buggy i beta
 • Ingen drepebryter

Jeg hatet:

 • Veldig treg tilkoblingshastighet
 • Måtte slå Android-enheten av og på for å endre DNS-innstillinger og til tider for å koble til servere

Det er fremdeles tidlige dager for Tenta, og firmaet har bare nettopp gjort programvaren åpen kildekode. Imidlertid, hvis implementeringen alle sjekker ut når den er korrekt revidert - så er Tenta absolutt en svært interessant gratis nettleser med sterk integrert OpenVPN.

Dessverre er ikke fire servere (i bare tre land) egentlig nok til å konkurrere i dagens VPN-marked. Å kunne fjerne blokkering av USA og Nederland har imidlertid absolutt sine fordeler. Dessverre er hastighetene altfor treg til å konkurrere i det konkurrerende VPN-markedet. Tilkoblingshastigheter er prioritert som én for de fleste, så dette er et område som ikke vil vinne Tenta mange fans.

Gratis, men dette er en utmerket nettleser som bare er ment å bli bedre når den retter ut de få knekkene den lider av. Alt i alt er Tenta funksjonspakket og sikkert, med nøye vurdert brukervennlighet. Definitivt en å holde tentaklene dine på for fremtiden!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me