NoScript Review

NoScript

ProPrivacy.com partituur
7.4 van de 10

Samenvatting

NoScript is een browserextensie die voorkomt dat JavaScript en andere websitescripts (Java, Flash en andere plug-ins) worden geladen op de pagina's die u bezoekt. Als gevolg hiervan kan NoScript u beschermen tegen schadelijke advertenties, pop-ups en zelfs drive-by-exploits die u tegenkomt als u struikelt over gecompromitteerde websites.

Overzicht

NoScript valt in de categorie extensies voor het blokkeren van scripts die bijgevolg ook voor advertentieblokkering zorgen. NoScript kan daarom worden vergeleken met extensies zoals uMatrix en uBlock Origin. Het is een gratis extensie die niet alleen kan worden gebruikt om online meer privacy en beveiliging te krijgen, maar ook om de laadtijden van pagina's te verbeteren door het downloaden van benodigde inhoud van domeinen van derden te vermijden.

noscript in Chrome Store

Tot 2020 was NoScript exclusief beschikbaar voor Firefox. Het is nu echter ook beschikbaar voor Chrome - waardoor het aantrekkelijker wordt als beveiliging en privacy met een extensie. Toegegeven, NoScript heeft de reputatie een beetje verwarrend te zijn. Om deze reden wordt het vaak niet geschikt geacht voor internetgebruikers die niet technisch ingesteld zijn.

De realiteit is echter dat - met slechts een kleine inspanning - iedereen kan beginnen met profiteren van NoScript om zichzelf te beschermen tegen mogelijke browser-exploits die gebruikmaken van JavaScript-kwetsbaarheden.

javascript geblokkeerd

Kenmerken

  • Beschikbaar voor Firefox, Firefox-gebaseerde browsers zoals Seamonkey en Chrome
  • Blokkeer automatisch Javascript, Java, Flash en andere potentieel schadelijke plug-ins
  • Cross-site scripting (XSS) bescherming
  • ClearClick anti-Clickjacking bescherming
  • Gemakkelijk aanpasbare instellingen
  • Scripts tijdelijk deblokkeren
  • Algemene instellingen voor het omzeilen van NoScript wanneer dat nodig is
  • Uitgebreide lijst met machtigingen per site
  • Witte lijst (en standaard witte lijst voor belangrijke domeinen)

Waarom NoScript irritant en frustrerend lijkt

Voor nieuwkomers kan het installeren van NoScript tot frustratie leiden omdat de extensie de websites die ze bezoeken lijkt te breken. JavaScript wordt vaak gebruikt door de meeste websites die we bezoeken - en het uitschakelen van JavaScript met NoScript zorgt ervoor dat veel websites niet worden geladen.

Hoewel dit sommige mensen ervan kan weerhouden de app te downloaden, is de realiteit dat dit betekent dat het werkt. Gebruikers hoeven slechts een paar dingen te doen om de websites te krijgen die ze willen laden - terwijl ze nog steeds extra privacy en beveiliging online krijgen.

Dat gezegd hebbende, het is waar dat als je JavaScript standaard uitschakelt, je veel werk moet verzetten wanneer je websites bezoekt waarvoor NoScript is ingeschakeld. Of dit iets is dat u echt interesseert, hangt af van hoeveel u JavaScript en andere plug-ins in de eerste plaats wilt blokkeren.

vraagtekens

Heb ik NoScript nodig?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Hoewel er JavaScript-exploits in het wild zijn, is het redelijk om te zeggen dat ze aan de zeldzamere kant zijn. Een paar jaar geleden leed Java aan veel exploits. Java is echter niet meer toegestaan ​​in browsers en JavaScript staat volledig los van deze inmiddels ter ziele gegane plug-instandaard.

Aan de andere kant bestaan ​​er enkele exploits voor JavaScript waarmee hackers sleutels aan gebruikers kunnen forceren en een man-in-the-middle-aanval kunnen uitvoeren. En het is mogelijk om kwaadaardige scripts tegen te komen die via uw browser malware op uw computer injecteren terwijl u op internet surft.

Bovendien maken de meeste websites gebruik van JavaScript, dus het is mogelijk dat er na verloop van tijd nieuwe exploits ontstaan ​​als hackers zoeken naar nieuwe manieren om mensen het slachtoffer te maken. Er zijn dus genoeg redenen om de moeite te nemen om NoScript te gebruiken voor extra online beveiliging.

NoScript-opties

Conclusie

Als het instellen van NoScript een beetje te rommelig voor u klinkt, wilt u misschien vasthouden aan het gebruik van andere privacy- en anti-tracking-extensies zoals Privacy Badger, Ghostery, uBlock Origin en Adblock Plus. We geven er echter de voorkeur aan deze extensies naast NoScript uit te voeren. NoScript is niet moeilijk te gebruiken en vereist slechts minimale inspanning om in te stellen.

Misschien is het enige nadeel van NoScript dat het standaard sommige webpagina's op de witte lijst plaatst, en voor privacy-voorstanders die graag alles zelf doen, kan dit als vervelend worden gezien (en leidt het soms tot kritiek op NoScript in opmerkingen). U kunt echter in instellingen gaan en wijzigen hoe een pagina wordt geladen, dus die kritiek is naar onze mening een beetje OTT. En u kunt zelfs uw instellingen exporteren van de ene browser naar de andere voor extra gemak.

Of u NoScript ergert, is echt afhankelijk van hoe u het gebruikt. Elke website die u installeert, blijft onbeperkt zo, wat betekent dat u met een beetje inspanning online beveiliging en extra privacy kunt krijgen. We denken dat de voordelen van NoScript opwegen tegen de inspanning die nodig is om het in eerste instantie te laten werken.

Bovendien kunt u naar de instellingen gaan en uw voorkeuren naar elke andere machine exporteren, wat gemak toevoegt om NoScript op andere apparaten te laten werken.

Over het algemeen is dit een uitstekende, gratis en open-source extensie - ontwikkeld door betrouwbare ontwikkelaars met een goede reputatie. Het is de moeite waard om te knutselen en krijgt alleen een 7,4 omdat het waarschijnlijk een beetje moeilijk is voor de meeste mensen om direct uit de doos te gebruiken.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me