Bästa alternativ för Windows

Windows är inte ett säkert eller privat operativsystem. Detta beror delvis på att Windows är det mest populära stationära operativsystemet i världen, och därför har det varit det huvudsakliga målet för hackare och skadliga programfartygare. Låt oss inte glömma att Microsoft också var det första företaget (med viss marginal) som samarbetade med NSA: s PRISM-massövervakningsprogram.

I den här guiden listar vi de tre bästa alternativen till Windows-operativsystemet och detaljerad information om sekretess kring Windows OS.

Windows-operativsystem

Microsoft samlar också massor av telemetri från ditt system oavsett om du gillar det eller inte.

De bästa Windows-alternativen

Nedan har vi listat de bästa alternativen till Windows operativsystem. Vi har detaljerat fördelarna med att använda varje Windows-alternativ vad du ska se ut om du planerar att använda dessa operativsystem.

1. Linux

Linux är ett gratis operativsystem med öppen källkod som kan göra allt som Windows kan. Men till skillnad från Windows är Linux iboende säkert och är byggt med integritet i åtanke. Många "flaggskepp" Windows-program är också tillgängliga för Linux, och där de inte är, finns det vanligtvis ett bra Linux-alternativ med öppen källkod.

Om du vill behålla din befintliga PC-hårdvara och bara ändra ditt operativsystem är Linux i stort sett ditt enda alternativ. Linux-drivrutiner (antingen officiella eller inofficiella) är tillgängliga för mest populära PC-hårdvara, även om det är möjligt att du måste byta ut en komponent eller två för kompatibilitetens skull.

Det är värt att notera att Linux är mycket mindre resurskrävande än Windows, vilket innebär att det fungerar bra på äldre och lågspecificerade maskiner.

Linux finns i en förvirrande variation av smaker, känd som "distros", var och en har sina egna styrkor och svagheter. Många är designade för ett mycket specifikt användningsfall, medan andra fokuserar starkt på integritet.

De versioner av Linux som vi diskuterar i den här artikeln prioriterar inte integritetsskydd, eftersom vi letar efter ett mer ett operativsystem som replikerar Windows breda allmänna funktionalitet.

Det kan vara svårt att lära sig hur man använder Linux

Mycket som vi älskar Linux, kommer vi inte bort från det faktum att det har en mycket brantare inlärningskurva än Windows.

Distros som Ubuntu och Mint har gjort stora framsteg mot att förbättra Linux användarvänlighet, men även med dessa kommer det inte att dröja länge innan du hittar dig själv som behöver ange arcane textkommandon i kommandoraden Terminal.

Det finns mycket hjälp på nätet från en entusiastisk Linux-fansbas, men vi tvekar att rekommendera den till de mer tekniska averse där ute. Å andra sidan, om integritet är din huvudsakliga motivation för att lämna Windows efter är Linux det enda alternativa operativsystemet som är mer eller mindre garanterat att inte spionera på dig.

Spel på Linux OS

Med tanke på dess relativt lilla användarbas finns det ett överraskande antal spel som har portats till Linux (främst till Ubuntu). Steam har faktiskt även en dedikerad Linux-portal. Som sagt, Linux-spelkatalogen är många gånger mindre än Windows.

Många Linux-spelare, till och med döda hårda fanatiker med öppen källkod, väljer därför att dubbla startar i Windows för att spela spel. Integritetskonsekvenserna av att använda Windows mildras av det faktum att många sådana spelare bara använder Windows för att spela spel, och byter tillbaka till Linux för alla andra uppgifter.

Live CD, Live DVD och Live USB Distros

En av Linuxs coolaste funktioner är startbar Live CD, Live DVD och Live USB-distros. Dessa låter dig köra de flesta versioner av Linux direkt från en startbar mediekälla utan behov av att installera dem permanent.

Vissa mycket integritetsfokuserade distros, som TAILS, är avsedda att bara någonsin köras som Live-CD-skivor som inte lämnar några inträngande spår på din PC. För Windows-ersättningsoperativsystem vill du dock installera en distro korrekt för heltidsanvändning.

Med Live CD-skivor (etc.) kan du dock prova olika versioner av Linux innan du bestämmer vilken du föredrar. De är också ett utmärkt sätt att kontrollera om drivrutins kompatibilitetsproblem och liknande innan de åtar sig till en viss distro.

Vilka Linuxdistros är de bästa alternativen till Windows

Det finns många versioner av Linux, var och en med sin egen lojala fanbas. Listan nedan innehåller några av de mest populära "nybörjevänliga" alternativen för skrivbordsbyte, som alla är gratis.

Observera att vi som en filosofi har valt att rekommendera mainstream Linux-versioner över mindre (om än mycket Windows-användarvänliga) distros som Zorin OS och Pinguy OS.

Vi har också beslutat att inte rekommendera populära mainstreamdistros som Arch och Fedora (inklusive dess FOSS-utskjutning CentOS), eftersom vi inte tycker att dessa gör lämpliga Windows-ersättare för nybörjare eller mer avslappnade användare. YMMV.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu är den överlägset mest populära versionen av Linux. Baserat på Debian har det gjort mer än någon annan distro för att göra Linux till ett fullt utrustat och användarvänligt operativsystem som alla kan använda.

Dess standard kraftigt anpassade GNOME 3-skrivbord (användargränssnitt) känns mycket modernt och intuitivt att använda, även om det utan tvekan kommer att känna sig lite konstigt för de senaste flyktingarna från Windows. Mac-användare, å andra sidan, kommer att känna sig hemma.

På grund av dess popularitet betraktas Ubuntu ofta som "standard" -versionen av Linux. Detta innebär att mycket Linux-programvara är specifikt utvecklad för Ubuntu, och Ubuntu har därför den högsta nivån av support och kompatibilitet i alla Linux-distros. Det är verkligen svårt att överskrida vikten av denna punkt.

För att möjliggöra enkel installation och stark kompatibilitet med ett så brett urval av PC-hårdvara som möjligt installerar Ubuntu egna drivrutiner och olika andra slutna källkodsbitar och bobs som standard. Den har också icke-fri programvara i dess huvudsakliga programvarupaket.

Tillsammans med några tveksamma beslut som tagits av utvecklaren Canonical i det förflutna (som inte påverkar de senaste versionerna av Ubuntu), kan open-source och sekretess die-hards vara lite snusiga om OS.

Faktum kvarstår emellertid att Ubuntu (tillsammans med sin avlastare, Mint, se nedan) allmänt betraktas som den enklaste att använda och mest nybörjarvänlig version av Linux runt.

Mynta

Mint Linux distro

Mint är baserat på Ubuntu, men dess standard Cinnamon-skrivbord erbjuder en mycket mer Windows-liknande upplevelse. Ubuntu-programvaran fungerar felfritt i Mint, och backend är tillräckligt nära Ubuntu för att de flesta Ubuntu-guider kan användas i Mint ganska mycket som är.

Även om Mints huvudsakliga drag över Ubuntu är att Windows-användare direkt kommer att känna sig mer hemma, är dess programhanterare snabbare och enklare att använda än Ubuntu, och det kommer med måste-ha Linux-appar som VLC och GIMP installerat utanför -lådan.

Mint är också mer lätt än Ubuntu, och fungerar därför bra på system med låg spektrum.

Debian

Debian Linux distro

Mint är baserat på Ubuntu, och Ubuntu är baserat på Debian. Många Linux-purister föredrar Debian framför någon av dess populära avlastare eftersom det är en riktig samhällsutvecklad programvara och kärninstallationspaketet inte innehåller några slutna källkodspaket.

Trots att det är lovvärt innebär det att användare kan stöta på fler hårdvarukompatibilitetsproblem som när de installerar Ubuntu eller Mint. Ett installationspaket finns emellertid tillgängligt, vilket inkluderar egenutvecklad programvara som är utformad för att förbättra denna situation.

Den mottagna visdomen är dock att Ubuntu och Mint är bättre för nybörjare, medan Debian är mer lämpad för erfarna Linux-användare. Och detta är en bedömning som vi inte kommer att argumentera med.

Debian har en mycket långsammare release-cykel än Ubuntu, som tenderar att göra den mer stabil men mindre banbrytande. Mycket användbart med tanke på Ubuntu stora användarbas är det faktum att de flesta (även om inte alla) Ubuntu-programvarupaket fungerar bra i Debian.

Debian stöttar uteslutet ett brett utbud av skrivbordsmiljöer, inklusive GNOME (visas ovan), KDE, kanel, MATE och mer. Att använda Cinnamon-skrivbordet kommer att ge en mycket Windows / Mint-liknande upplevelse.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

Till skillnad från de andra nybörjare Linux-distrikten som listas i den här artikeln, är OpenSUSE inte baserat på Debian. Det är faktiskt en fristående utgåva som inte heller är baserad på någon av de andra huvudsakliga Linuxgrenarna. Även om FOSS-programvaran utvecklats av samhället, sponsras den av SUSE Linux GmbH och andra företag.

Det som verkligen gör att OpenSUSE sticker ut som en Windows-ersättning är dess YaST-kontrollcenter. Till skillnad från i stort sett alla andra versioner av Linux, ger detta ett intuitivt grafiskt användargränssnitt för att knyta till nästan alla aspekter av operativsystemet, inklusive hårddiskpartitionering, systeminstallation, onlineuppdateringar, nätverk och brandväggskonfiguration, användaradministration, pakethantering, och mer.

På tal om pakethantering använder OpenSUSE RPM snarare än DEB-paket som favoriseras av Debian-baserade system. RPM-paket distribueras emellertid mycket, så det är troligt att det inte kommer att vara ett problem (och det är inte svårt att installera DEB-paket i OpenSUSE ändå).

Ett viktigt beslut att fatta med OpenSUSE är om man installerar Leap- eller Tumbleweed-versionerna. Leap har ett vanligt uppdateringsschema på 8 månader och betraktas vanligtvis som den stabilare OpenSUSE-versionen.

Tumbleweed har en rullande utlösningscykel, vilket innebär att paket uppdateras dagligen. Användare drar därför nytta av ett blödande operativsystem, men möjligen på bekostnad av stabilitet (även om många entusiaster bestrider eventuella stabilitetsproblem med Tumbleweed).

KDE Plasma (visas på skärmdumpen ovan) och GNOME är de viktigaste skrivbordsmiljöerna som stöds under installationen, även om du, som med alla versioner av Linux, senare kan ändra till vilket skrivbord du vill.

2. macOS

Mac OS

Det mest uppenbara alternativa operativsystemet till Windows är macOS. För de flesta är den största nackdelen med detta alternativ att det nästan säkert kräver att man köper en helt ny dator för att köra den, och en premiumprissatt på det.

Och även om det utan tvekan är vackra maskiner, representerar Mac-maskiner inte bra värde för pengarna när det gäller bang för pengarna eller banbrytande funktioner jämfört med Windows-datorer (än mindre egenbyggda datorer!).

Sedan Mac-datorer började använda Intel-processorer redan 2006 har det varit möjligt att själv bygga en "hackintosh" på billigt med hjälp av PC-delar, men detta är inte ett jobb för den tekniskt blyga. Även om situationen har förbättrats under de senaste åren tack vare en entusiastisk fläktbas, betyder hårdvarukompatibilitetsproblem att dessa i allmänhet fungerar bäst när de byggs upp från grunden med komponenter som stöds med officiella Mac-drivrutiner.

En riktig Windows-ersättning

När det gäller att vara en rak Windows-ersättning, är dock macOS svårt att slå. Det gör saker annorlunda, så det finns en inlärningskurva när man först byter, men macOS är vackert, moget, stabilt, utan tvekan ännu lättare att använda än Windows, och kommer med paketet utanför boxen med all produktivitetsprogramvara som många människor kommer någonsin att behöva.

Det stöds också av nästan alla programvaruförläggare på planeten. Faktum är att många kreativa branscher omfattar Mac-programvara som inte ens är tillgänglig för Windows, eller som främst är utvecklad för macOS med Windows-portar som är något av en eftertanke.!

Ett undantag från detta är dock spel. Som med Linux stöder Steam officiellt macOS, men Mac-spelkatalogen är mycket mindre än Windows. Liksom med Linux väljer Mac-spelare ofta att dubbelstarta i Windows för att få ett större urval av titlar.

Till skillnad från Linux-användare hindras de ofta av att Apple inte prioriterar spelhårdvara (t.ex. grafikkort) när de utformar sina (icke uppgraderbara) Mac-datorer.

Så om pengar inte är något objekt och du inte använder din dator för spel är macOS ett fantastiskt ersättningsoperativsystem för Windows. Förutom att det inte är öppen källkod. Detta kanske inte oroar dig mest, men här hos ProPrivacy är det en verklig oro.

Sekretessproblem med Mac OS

Apple tjänar sina pengar på att sälja premium hårdvara, så det har mindre incitament att spionera på sina användare för vinst än företag som Google vars hela affärsmodell förlitar sig på att invadera användarnas integritet. Apple har faktiskt nyligen gjort en mycket stor del av sitt engagemang för användarnas integritet.

Men det samarbetade med NSA: s PRISM-masspionprogram (om än mycket senare än några andra företag). Och eftersom macOS är programvara med stängd källa är det omöjligt att veta vad det kommer till.

3. ChromeOS

Chrome OS

Det nya barnet på OS-blocket är ChromeOS. Som vanligtvis är fallet med macOS, måste du köpa en ny dator för att använda den. Till skillnad från Mac-hårdvara finns det emellertid en mängd lågkostnader, låg slut, Chromebooks på marknaden (liksom ett ökande antal mitten till high-end-enheter).

ChromeOS designades ursprungligen som ett ultralätt alternativ till Windows. Eftersom många av oss gör nästan allt datorrelaterat i webbläsaren idag, var Googles idé enkel - varför inte förvandla Chrome-webbläsaren till ett helt OS?

Mycket överraskande för många observatörer, denna till synes bisarra idé fungerade faktiskt! Eftersom ChromeOS var lite mer än en enkel webbläsare, kunde den installeras på billiga low-end bärbara datorer utan någon större inverkan på deras prestanda (till skillnad från uppblåsta Windows).

En stor fråga till en början var att ChromeOS som en webbläsare var värdelös utan en aktiv internetanslutning. Detta blev emellertid mindre problem med tiden, eftersom HTML5-webbapplikationer som Google Docs har blivit alltmer funktionella medan de är offline.

Detta gjorde ChromeOS till ett bra val för krävande användare, vilket tillät dem att surfa på nätet, strömma Netflix, kolla deras e-post och slå upp den udda bokstaven i Google Dokument på lågpris-bärbara datorer. Och det ska sägas att Google Docs nu erbjuder starkt stöd för redigering och export av Microsoft Office-dokument.

Det var dock inte ett "riktigt" operativsystem som Windows, Linux eller macOS. Men…

En riktig Windows-ersättning?

De senaste ändringarna har förändrat potentialen för ChromeOS. Från och med 2018 kan nästan alla nyare Chromebook-enheter köra Android-appar på ChromeOS-skrivbordet. Och från och med 2020 kommer alla nya Chromebooks att levereras med stöd för Linux-appar som körs på ChromeOS-skrivbordet som standard aktiverat (något som har varit möjligt på många Chromebooks som använder inofficiella hacks under en tid).

Naturligtvis utvidgar var och en av dessa rörelser (än mindre båda tillsammans) enormt vad du kan göra med ChromeOS. Möjligheten att till exempel köra Android-appar öppnar upp en enorm katalog med spel (om än de som är utformade för att köras på mobiltelefoner) och till och med förmågan att köra Microsoft Office.

Det gör det också möjligt för användare att spela den enorma katalogen med Android-spel. Visst, de är inte AAA-konsolslagare, men de spelar bra på även avancerade Chromebook-datorer.

Linux-stöd ger produktiv programvara på professionell nivå som GIMP och LibreOffice i händerna på Chromebook-användare. Linux-appar körs tekniskt inuti en Debian 9 virtuell maskin (VM), men integrationen med filhanteraren för Chrome OS Files är imponerande.

Du kan till exempel installera DEB-paket direkt från filer, och sparade Linux-filer kan nås direkt från filer.

Integritetsfrågor

ChromeOS är en egen produkt med slutkällor från Google, ett företag vars hela affärsmodell förlitar sig på att ignorera användarnas integritet för att rikta högt personliga annonser på dem. Google samarbetade också med NSA: s PRISM-program.

Liksom med den vanliga Chrome-webbläsaren gör det faktum att ChromeOS är en stängd källa, allt omöjligt att veta med säkerhet om det spionerar på dig för Google på sätt som det egentligen inte borde göra. Men på allvar människor är Google inte din vän.

Slutgiltiga tankar

Om du ser allvar med sekretess, bör du dumpa Windows omedelbart och använda Linux istället. Det är en allt-sjungande och alla-dansande Windows-ersättare, och oavsett vilken version du väljer, Linux är byggt för att respektera din integritet.

Och eftersom det är öppen källkod är det möjligt att kontrollera att detta är på sätt som helt enkelt inte är möjligt med proprietära stängda källkodssystem.

Det går dock inte bort från det faktum att Linux aldrig (åtminstone under överskådlig framtid) kommer att vara lika lätt att använda som Windows. Att lära sig använda Linux kräver en nivå av engagemang, och enligt vår erfarenhet, en förmåga att möta frustrationer med uthållighet.

Men det är ett fantastiskt operativsystem som många älskar, och om du verkligen bryr dig om sekretess, har du inget annat val än att rulla upp ärmarna och fastna i.

macOS är ett verkligt förfinat operativsystem som kan gå head-to-head med Windows på nästan alla sätt (och är överlägset i många). I själva verket är macOS-programvaran orsaken till att ett stort antal människor stänker löjliga mängder pengar på premium-hårdvara som på många sätt är underlägsen dess ofta mycket billigare Windows-motsvarigheter..

Huruvida macOS är säkrare än Windows är orsaken till många en uppvärmd debatt, men det som är säkert är att det riktas mycket mindre än Windows av hackare och handlare med skadlig kod. Hur bra det är för integriteten beror dock mycket på hur mycket du litar på Apple.

Efter att ha haft möjlighet att använda Chrome OS på en modern bärbar dator med fullt Android- och Linux-stöd, måste vi säga att vi är ganska imponerade. Vi är säkra på att elanvändare kommer att möta olika frustrationer när tiden går, men vi tror att Chrome OS har utvecklats till ett kraftfullt och elegant operativsystem som ger ett äkta alternativ till Windows, men det är gjort av Google.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me