Blockchain förklarat

Vad är blockchain

Nu har de flesta hört talas om Bitcoins. Bitcoins är en av de (nu tusentals) kryptokurserna som finns på marknaden. Den ursprungliga cryptocurrency har blivit het egendom, med det totala värdet på Bitcoins som nådde 326,5 miljarder dollar i december 2017 innan det föll tillbaka lite till 237,6 miljarder dollar i början av 2020. Vad du kanske inte inser är att Bitcoins bara finns på grund av en digitala huvudbokssystem som kallas Blockchain.

Blockchain dök upp för första gången på scenen i november 2008. Vid den tidpunkten publicerade någon (eller en grupp människor) som går under pseudonymet Satoshi Nakamoto en vitbok som heter Ett elektroniskt kassasystem från peer-to-peer. Det system som beskrivs av Nakamoto var revolutionerande. Det skapade ett sätt för en digital valuta att existera, delas, köpas och säljas och användas för att köpa och sälja med. Allt detta utan behov av finansiella institut.

Kanske viktigast av allt, tack vare Blockchains peer-to-peer-struktur, skulle cryptocurrency som bodde i det allmänna huvudsystemet existera i en stat som trotsade korruption. Blockchains oförstörbara ryggrad har sedan noterats för att ha många fler användningsområden än att bara hålla ihop cryptocurrencies.

Numera utvecklas fler och fler användningsområden för Blockchain, vilket får många att fråga vad som är Blockchain och hur fungerar det?

Förstå Blockchain: Grunderna

Blockchain 1

Blockchain är ett offentligt huvudbokssystem som håller register över alla Bitcoin-transaktioner som någonsin har gjorts. Det allmänna huvudsystemet sover aldrig. Den uppdateras ständigt och delas mellan hundratusentals datorer som är anslutna via webben. Dessa datorer kallas noder. Eftersom det finns så många av dem som uppdateras samtidigt är det tekniskt omöjligt att hacka hela systemet.

Uppgifterna som utgör Blockchain kallas en "kedja." Det är summan av alla transaktioner som någonsin har gjorts, från början av tiden till den sista transaktionen. Själva kedjan bildas av nätverket när det frimärker transaktionerna som görs. Dessa tidsstämplar görs genom att hashsa (kryptera) transaktionsdata till en hashbaserad "kedja" av bevis på transaktioner.

I Nakamotos ursprungliga vitbok om Blockchain kallas denna datakedja som "ett system för elektroniska transaktioner utan att förlita sig på förtroende."

Med Blockchain-teknik finns det ingen enskild person, enhet eller institution som någon måste lita på. Kedjan ger en felfri registrering av alla transaktioner som någonsin har gjorts. Detta kallas ofta ”bevis på arbete.” Det beviset på arbete kan inte ändras utan att gå tillbaka och göra om det. Eftersom det redan har hänt och hashats in i kedjan kan arbetet emellertid inte göras om.

Hur Blockchain-valuta undviker dubbla utgifter

Problemet med digital data är att det enkelt kopieras och reproduceras. Så länge anses det vara omöjligt att ha en digital valuta. Hur kunde digitala mynt göras unika, så att de bara kunde spenderas en gång? Nakamotos Blockchain var lösningen på detta problem.

Genom att decentralisera boken till transaktioner kan hela nätverket av noder kopplade till Blockchain ständigt hålla sig medveten om platsen för varje Bitcoin i systemet. Detta löser problemet med dubbla utgifter, vilket låter krypturvalutor blomstra.

Blockchain Infographic 01 komprimerad 1 1024X506

Hur fungerar Blockchain i praktiken?

  1. Först frågar någon att genomföra en transaktion med Blockchain. Vid denna tidpunkt skickas en begäran via internet till alla noder som för närvarande är kopplade till Blockchain. Noderna (deltagande datorer) får var och en begäran och transaktionsprocessen börjar.
  2. Därefter validerar nätverket av noder samtidigt både användarens status inom Blockchain och transaktionsbegäran. Detta utförs med hjälp av erkända algoritmer. Med den person som begärde transaktionen validerad och alla noder som är överens om begäran, kan transaktionen gå vidare.
  3. En verifierad transaktion kan innebära att cryptocurrency flyttas från en plats till en annan för att köpa något eller lagra det på en annan plats. Blockchain-tekniken kan emellertid också tillämpas för att verifiera alla andra data som måste transakteras säkert. Det inkluderar dataregister, kontrakt och annan information eller information som måste delas på ett tillförlitligt sätt.
  4. Med transaktionen verifierad kan den flyttas till processens slutfas. Detta uppnås genom att lägga till data från den specifika transaktionen till data från andra transaktioner i det som kallas ett block. Blocken är vardera 1 Mb i storlek och de skapas ungefär var tio minut. De har alla de senaste transaktionerna som görs i blockkedjan.
  5. Nu när data har lagts till i ett block - och blocket är komplett med 1 Mb datatransaktioner - läggs blocket till blockkedjan. Således är den ursprungliga transaktionen fullbordad (liksom alla andra senaste transaktioner som utgör det blocket).

Blockchain Security: Summan av alla transaktioner

Det är den slutförda blockkedjan som utgör den oförstörbara offentliga boken för transaktioner som kallas Blockchain. Nätverkets längsta kedja fungerar som bevis på hela transaktionshistoriken. Det delas med noder när de går med i nätverket.

Det fina är att det inte finns någon central databas över transaktioner för en cyberkriminell att hacka. Istället finns Blockchain som en offentlig databas. Det delas och förenas kontinuerligt mellan alla noder som är kopplade till nätverket. Eftersom nätverket består av miljoner värddatorer är Blockchain oerhört säkert.

Detta gör att informationen i Blockchain lätt kan kontrolleras. När det gäller Bitcoin ger detta en redan begränsad valuta en massiv fördel (och därmed medfött värde) genom att göra det oåterkalleligt för korruption i händerna på finansinstitut eller andra externa krafter.

När tiden går blir kedjan på 1 Mb block större och större. För personer som inte har uppdaterat sin version av (Bitcoin) Blockchain på ett tag - eller för att ladda ner den för första gången till en ny Bitcoin Blockchain-plånbok - kan det alltså ta ganska lång tid (allt från några timmar) till veckor).

När Blockchain blir större och större kommer denna tid oundvikligen att öka. Av denna anledning talas det ibland om "hård gaffel" scenarier. Då skulle alla Bitcoin Blockchain-användare tvingas flytta (hård gaffel) till en ny version av Blockchain.

Hard Fork

Bitcoin & Blockchain förklarade: The Hard Fork Debate

Debatten om en Bitcoin hård gaffel har rasat länge. Många Bitcoin-experter tror att 1 Mb-blocken kommer att bli för begränsande. Oron är att när kedjan av block blir längre kommer den komplexa kryptografiska process som behövs för att verifiera kedjan att bli långsam och långsam.

Alla förstår frustrationen att släppa efter (eller buffra) från att titta på strömmande video. Föreställ dig nu den effekten som påverkar en global valuta. Ekonomiska experter förstår att eventuellt släpar inom Blockchain - som påverkar Bitcoin likviditet - kan ha en negativ effekt på Bitcoins värde. Detta är naturligtvis en massiv oro för investerare.

Det finns en allmän överenskommelse om att en hård gaffel är nödvändig för att bromsa lagginessproblemet. Ingen vet dock hur en hård gaffel kan påverka priset på Bitcoin. Blockchain är ryggraden som håller den populära cryptocurrency tillsammans. Förtroendet som omger Bitcoins utnyttjas främst av den tekniken som arbetar bakom kulisserna. Som sådan är en investering i Bitcoin faktiskt en investering i Blockchain.

Av denna anledning finns det enorm oro bland investerare för att en ny Blockchain kan misslyckas. Detta kan leda till att Bitcoin drabbas av en katastrofisk värdeminskning.

Vilken hård gaffel är bäst?

Man kan föreställa sig att möjligheten att Blockchain skulle bli laggy var mer besvärande än en hård gaffel, särskilt när Blockchain för en rivaliserande cryptocurrency (Ethereum) redan har bevisat att en hård gaffel kan hanteras framgångsrikt (två gånger faktiskt: en gång av misstag).

Ett annat problem för Bitcoin Blockchain är dock att ingen kan komma överens om vilken form den hårda gaffeln ska ta. Det finns två konkurrerande alternativ: Bitcoin Unlimited (BU) och segregerade vittnen (SegWit). BU skulle ge mer kraft till Bitcoin gruvarbetare. Det skulle tillåta Blockchain att uppskala om och om igen när det var nödvändigt. SegWit behåller ett decentraliserat tillvägagångssätt, men fördubblar bara blockbreddens bandbredd. Det innebär att en dag skulle en annan hård gaffel troligen behöva implementeras.

För närvarande är ingen säker på vad som kommer att hända. När den hårda gaffeln sker, kommer Bitcoin i huvudsak att bli en annan valuta på den nya Blockchain (med den ursprungliga Bitcoin på den ursprungliga Blockchain). Om alla migrerar villigt till den nya gaffeln bör allt vara bra. Men om inte alla accepterar den nya Blockchain (och i fallet med den hårda gaffeln Ether inte alla gjorde), är det möjligt att myteri kan påverka priset på cryptocurrency negativt.

Bitcoin Blockchain

Blockchain Technology: Vad mer kan den användas för?

Traditionell databas har en central kopia av information, som bara kan uppdateras av en aktör i taget. Blockchain tillåter å andra sidan att ett datasätt kan ändras av flera parter samtidigt. När till exempel en bank överför pengar måste den först låsa tillgången till medlen medan den gör överföringen. Därefter måste den uppdatera den andra sidan och sedan öppna åtkomsten till medlen igen.

Blockchain-banker gör det möjligt att överföra pengar snabbare och mer effektivt. Således har finansinstitut som Barclays, BNP Paribas, Nasdaq och till och med Federal Reserve investerat tid och pengar i projekt som undersöker användningen av Blockchain-teknik för sina egna syften.

Gyft-kortlogotyp

Det är dock inte bara för finansiella transaktioner som Blockchain-tekniken erbjuder värde. Ett företag som heter Gyft använder blockchain-teknik för att erbjuda presentkort till små och medelstora företag. För många företag är kostnaderna för att tillhandahålla presentkort för stora att genomföra. Med Gyft kan emellertid alla företag enkelt rulla ut presentkort som kan lösas in i någon av deras butiker.

Factom är en annan av dessa innovationer. Det är en förlängning av det initiala Blockchain-protokollet som gör det möjligt att använda en blockchain för att hantera större datamängder. Factom tillåter användare att köra sina egna personliga säkra bokar. Dessa användare kan definiera vilken information som lagras i deras huvudbok. Detta gör att Factom blockchain kan hantera datahantering inom andra affärsområden, till exempel lag.

Blockchain Banking: Just the början

Värdet med Blockchain-teknik visar sig redan runt omkring oss. Det ses inte bara i priset för Bitcoins, utan i andra kryptokurser som körs på liknande offentliga bokar. De mest spännande av dessa är för närvarande Ethereum, Litecoin och ZCash. Dessa kryptokurser har alla sett en explosion i deras värde under det senaste året, och saker verkar vara inställda på att fortsätta i samma riktning.

Eter

Dessutom är detta en relativt ny teknik. Det betyder att dess verkliga värde fortfarande upptäcks. Det kan bli ytterligare framsteg när det gäller hur det implementeras när tiden går.

För närvarande ligger Bitcoin framför paketet, men det skulle bara ta några framsteg inom blockchain-tekniken för ett annat mynt (med upplevt större värde på grund av dess förbättrade blockchain) för att komma in på marknaden. Med detta i åtanke bör alla som är intresserade av att investera i cryptocurrencies verkligen titta på nya blockchains för innovationer om de vill upptäcka morgondagens stora vinnare.

Dessutom finns det människor över hela världen som arbetar hårt för att hitta nya sätt att integrera blockchain-teknik i andra företag. För min mening, eftersom blockchain tech är så fördelaktigt, är några av dessa applikationer inställda på att lyckas, och med all sannolikhet kommer att bli enormt framgångsrika företag i framtiden.

Cryptocururrency och VPN-tjänster

Slutligen rekommenderas alla som är intresserade av Blockchain och cryptocururrency att undersöka VPN-tjänster. VPN tillåter människor att skydda sina lösenord och inloggningar med kryptering, vilket lägger till ett extra lager av säkerhet till alla sina online-transaktioner.

Titelbild kredit: pichetw / Shutterstock.com

Bildkrediter: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me