Blockchain och Bitcoin – 6 myter debunked

Blockchain Bitcoin-myter

Vi läser upprepade gånger att blockchainen är väldigt cool - det är ett genombrott, det är vår framtid och så vidare. Om du tror att allt detta är sant, är du i en besvikelse.

Viktig anmärkning: den här artikeln handlar om implementering av blockchain-teknik, som används för Bitcoin cryptocurrency. Det finns andra applikationer och implementeringar av blockchain och vissa problem löses i några av dem.

Om Bitcoin

Bitcoin skapare hade en uppgift: att få det att fungera utan en central kontrollpunkt; ingen ska lita på någon. Författarna uppfyllde uppgiften, de resulterande elektroniska pengarna fungerade som avsedda och antagandet har vuxit. De beslut som de fattade är emellertid monströsa i sin ineffektivitet.

Syftet med detta inlägg är inte att diskreditera blockchain. Det är en användbar teknik som har många fantastiska applikationer. Trots sina brister har den unika fördelar. Men i strävan efter sensationalism koncentrerar många journalister sig på fördelarna med blockchain-teknik och glömmer ofta att bedöma det verkliga läget. De ignorerar nackdelarna. Därför är det bra att ta hänsyn till blockchain från alla vinklar.

Myth One: Blockchain är en jätte, distribuerad dator

De som inte förstår de grundläggande principerna för blockchain kanske är under intrycket att det är någon slags dator som utför distribuerade datoruppgifter, medan dess noder runt om i världen samlar små bitar med data för att bygga något komplicerat och stort.Blockchain Distribuerad dator

Detta är inte fallet. I själva verket gör alla noder som tjänar blockchain exakt samma sak. Miljontals datorer:

  1. Kontrollera samma transaktioner med samma regler. De utför ett identiskt jobb.
  2. Lägg till samma data i blockchain.
  3. Lagra hela historien, som är densamma och en för alla.

Det finns ingen parallellisering, ingen synergi, ingen ömsesidig hjälp. Det finns bara dubblering och, viktigast av allt, det är miljoner gånger kopiering. Det finns ingen effektivitet alls, som du kan se.

Myt två: Blockchain är evigt - allt skrivet där kommer att förbli för evigt

Blockchain är evigt

Hela historiken för alla transaktioner går redan till över 130 gigabyte data. Detta är den fulla kapaciteten för en billig bärbar dator eller en modern smartphone.

Ju fler transaktioner som sker i Bitcoin-nätverket, desto snabbare växer volymen. Tillväxten i hårddiskens kapacitet håller troligen inte på med tillväxten av blockchainens storlek.

Förutom att den måste lagras måste hela databasen laddas ner från början. Det tar nu flera dagar att göra det.

Du kan fråga: "Är det möjligt att lagra bara en del av blockchainen, eftersom det är samma sak på varje nod i nätverket?" Ja, det kan du, men då skulle det vara en traditionell klientserverarkitektur istället för en peer- till peer-blockchain. Dessutom kommer kunder att tvingas lita på servrar. Således idén om "inte lita på någon," vilket är hörnstenen i blockchain, försvinner.

För de flesta användare har denna princip redan gått. Bitcoin-användare är indelade i två grupper: entusiaster som "lida" och lagra det lokalt, och vanliga människor som använder online-utbytetjänster och plånböcker. De senare är mycket mer framträdande. Dessa människor litar på servern och bryr sig inte om hur den fungerar.

Myth Three: Blockchain är effektiv och skalbar

Om varje nod i nätverket gör samma sak är det uppenbart att bandbredden för hela nätverket är lika med bandbredden för en nod i nätverket. Bitcoin kan behandla högst sju transaktioner per sekund - det är det.Blockchain är skalbar

Dessutom registreras Bitcoin-transaktioner endast en gång var tio minut. När posten visas är det överens om att vänta ytterligare 50 minuter, eftersom vissa poster spontant rullar tillbaka då och då. Så om du behöver köpa tuggummi, kan du behöva vänta en timme eller så i butiken för att slutföra transaktionen!

Med en sådan transaktionshastighet är det omöjligt att öka antalet aktiva användare betydligt. Som jämförelse behandlar Visa tusentals operationer per sekund. Det kan också snabbt öka denna ränta, eftersom traditionell bankteknik är lätt att skala.

Myth Four: gruvarbetare ger nätverkssäkerhet

Du har antagligen hört talas om gruvarbetare och om gigantiska gruvgårdar byggda bredvid kraftverk. Vad håller de på med? De slöser bara med el! De "skaka" blocken tills de blir "skön" och kan inkluderas i blockchain. Omskrivning av finanshistoriken på detta sätt tar lika mycket tid som att skapa den (förutsatt att du har samma totala kapacitet).Bitcoin gruvarbetare erbjuder nätverkssäkerhet

För att bygga ett block behöver du samma mängd el som en genomsnittlig stad förbrukar per 100 000 invånare. Lägg till den dyra utrustningen, som endast är lämplig för gruvdrift, och du kan formulera principen om gruvdrift (det så kallade proof-of-work) som: "Bränna mänsklighetens resurser."

Blockchain-optimister hävdar att gruvarbetare säkerställer nätverkets stabilitet och säkerhet. Problemet här är att gruvarbetarna skyddar Bitcoin från andra gruvarbetare. Om det var tusen gånger färre gruvarbetare som brände tusen gånger mindre el skulle Bitcoin fungera lika bra som nu - samma block var tio minut, samma antal transaktioner, samma hastighet.

När det gäller de flesta blockchain-lösningar finns det risk för "51% attack." Kärnan i attacken är att om någon kontrollerar mer än hälften av all gruvkapacitet kan han i hemlighet skriva en alternativ ekonomisk historia, där han inte skickar sina pengar till andra. Och sedan kan han presentera sin egen version av blockchainen - som kommer att bli en ny verklighet. Således får han en möjlighet att spendera sina pengar flera gånger. Det är inte möjligt att attackera traditionella betalningssystem på detta sätt.

I slutändan är Bitcoin en gisslan för sin egen ideologi. "Överflödig" gruvarbetare kan inte sluta bryta eftersom det kommer att öka sannolikheten för att en enhet kommer att kontrollera mer än hälften av den återstående kapaciteten. Så länge gruvdrift är lönsamt är nätverket stabilt, men om situationen förändras (till exempel på grund av att elpriserna stiger) kan nätverket möta massiva dubbelräknade transaktioner.

Myth Five: Blockchain är decentraliserad och därmed obrytbar

Du kanske tror att eftersom blockchainen är lagrad på varje nod i nätverket, kan säkerhetstjänsterna inte stänga av den (eftersom blockchain inte har en central server eller något liknande). Detta är bara en illusion.Blockchain är decentraliserat

I verkligheten, alla "oberoende" gruvarbetare förenas i pooler, eller snarare, karteller. De måste förena sig eftersom det är bättre att få en stabil men liten inkomst än att vänta 1 000 år på att få en enorm inkomst.

Det finns bara cirka 20 stora pooler. De största fyra kontrollerar mer än 50% av all Blockchain-kapacitet. Det räcker med att knacka på bara fyra dörrar och få tillgång till fyra kommando & Kontrollera servrar för att ha möjlighet att spendera samma BTC mer än en gång.

I själva verket är hotet ännu mer verkligt. De flesta av poolerna, tillsammans med deras datorkraft, finns i ett land - Kina - vilket förenklar den potentiella Bitcoin-övertagandet.

Myth Six: Blockchain's anonymitet och öppenhet är bra

Vi vet att blockchain är öppen och alla kan se allt. Även om Bitcoin inte anger ditt namn är det inte helt anonymt. Om en cyberkriminell till exempel får en ransomware-betalning till sin plånbok, förstår alla att den här plånboken tillhör en dålig kille. Och eftersom vem som helst kan övervaka och följa alla transaktioner från den här plånboken kommer det inte vara lätt för skurk att dra fördel av dessa pengar. Det räcker med att göra ett litet misstag och avslöja din identitet någonstans för att brottsbekämpande myndigheter kan fånga dig. Detta händer oftare än du kanske tror.Blockchain Anonymitet

Idag kräver nästan alla Bitcoin-utbyten att deras användare ska gå igenom identifieringsförfaranden. Därför måste hackare använda den så kallade "mixer" tjänster. Sådana tjänster blandar smutsiga BTC med massor av rena. Crooks betalar stora provisioner för detta och tar en hel del risker, eftersom mixern är antingen anonym (och kan springa undan med pengarna) eller redan är under kontroll av brottsbekämpande myndigheter.

Pseudo-anonymiteten i Bitcoin kan också vara dålig för legitima användare. Här är ett enkelt exempel: Någon överför en liten mängd BTC till sin mor. Efter det vet mamma:

  • Hur mycket pengar hennes son har vid en viss tidpunkt
  • Vad han spenderade exakt på

Eller, om någon betalar en skuld till en vän, vet den kompisen nu allt om den första vänens ekonomi. Det är motsvarande att öppna din finansiella historik för ditt kreditkort för alla på jorden att se.

Detta är en kritisk fråga för företag. Alla deras motparter, inköp, försäljning, kunder, överföringsbelopp och allt annat blir offentligt och tillgängligt för konkurrenter.

Blockchain Myths: Slutsats

Du har precis läst om de sex huvudsakliga bristerna i Bitcoin. Du kanske undrar varför media inte täcker dessa frågor.

Tyvärr är det helt enkelt inte lönsamt för dem att skriva om dessa frågor. Många av dem som köpte Bitcoin började marknadsföra och marknadsföra det, samt att tjäna på det. Varför skulle de då skriva om blockchain-teknikens brister?

Bitcoin har många konkurrenter som har försökt lösa vissa problem. Även om vissa idéer är mycket bra, är de alla byggda kring samma grundläggande blockchain-principer. Ja, det finns andra, icke-monetära tillämpningar av blockchain-teknik, men de grundläggande nackdelarna med blockchain gäller också där.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me