Custom Router Firmware: Fördjupad look

Vi gjorde nyligen en "Custom Router Firmware-översikt" men kunde inte gå längre än ytan eftersom vi inte hade en router som skulle kunna köra alla typer av firmware. Vi har nu haft turen att få tag på den populära Asus RT-N66U med tillstånd från våra vänner Sabai Technology.

Vi har beslutat att inte inkludera OpenWRT eftersom det ligger över de flesta och har istället beslutat att inkludera lager firmware som bas för jämförelsen.

1. Snabbblick

Det främsta skälet till att människor installerar anpassad firmware på sina routrar är att den tillhandahåller extra tjänster som inte finns tillgängliga i lagerkonfigurationen eller för att de vill optimera ett specifikt arbetsområde. Här är en mycket snabb blick på de typer av firmware som vi kommer att titta på. Om du bara är intresserad av en grundläggande jämförelse kan du också se den artikel som nämns i början av detta inlägg.

Lager firmware Detta är lagermjukvaran som routrar levereras med och varierar beroende på märke och modell. Asus N66U har en hel del avancerade funktioner vilket innebär att anpassad firmware inte ger så mycket tillägg som med lägre änder..
DD-WRT Den vanligaste anpassade firmware överlägset på grund av dess omfattande hårdvarusupport och det omfattande samhället som den har. Firmwaren tillåter många tillägg som du kan använda och ger mycket flexibilitet för vad du vill använda den för. Det finns också ett antal olika storlekar som återigen ger större flexibilitet och hårdvarustöd. Pre-flashed routrar kan köpas från FlashRouters eller så kan vissa VPN-leverantörer också sälja dem.
Tomat Tomato har många av de funktioner som finns i DD-WRT men det är begränsat i hårdvarustöd (du kan bara installera det på Broadcom-routrar). Tomat har fördelen att den inte kräver en omstart efter de flesta förändringar - vilket är ett vanligt problem med annan firmware - och i allmänhet är bättre för prestationsspårning och VPN-installation. Även om Tomato har ett antal olika grenar kommer vi att använda TomatoUSB / Shibby eftersom det (enligt vår mening) är den mest rundade.
Sabai OS Sabai OS är en avancerad tomatbyggnad utvecklad av Sabai Technology och syftar till att optimera VPN-installation och hastigheter. De har också några exklusiva funktioner som Gateways som låter dig bestämma vilken enhet som är ansluten till din router som använder VPN och vilken inte. Även om open source har sitt dedikerade supportteam men detta kommer med en extra kostnad.

2. Installation

Under installationen kommer vi att överväga två olika områden; hur lätt det är att installera firmware och hur lätt det är att installera extra till firmware så att du kan använda din router för ännu mer.

2.1 Firmware

Installationen kommer att variera från router till router men processen är i allmänhet densamma och kräver att du först rensar NVRAM-minnet och sedan använder uppgraderingsalternativet (med hjälp av firmwarens GUI) för att ladda önskad ny / uppgraderings firmware. Med N66U är processerna likartade men eftersom det är en ganska avancerad modell har den en speciell återställningsmeny som gör processen oberoende av den fasta programvaran du installerar och därigenom gör var och en lika lätt som den andra. Vi rekommenderar dock att du googlar processen för din router innan du börjar eftersom den kan variera till viss del. Den tid som krävs för att utföra firmware-installationen är 15 minuter men vi rekommenderar att du återställer minst en timme eftersom du måste hitta firmware och åtminstone ställa in grundinställningarna efter installationen.

Som tabellen nedan visar kan firmware variera mycket i storlek. Vi måste notera att både DD-WRT och Tomato finns i storlekar så små som 2MB så att det kan installeras på äldre / mindre kraftfulla routrar. Firmwarestorleken kan vara viktig eftersom ju mer utrymme det tar desto mindre utrymme måste du installera ytterligare kod och tillägg till din router. Att helt använda utrymmet på din router kan också begränsa hastigheten. Därför är det bra att se att alla anpassade firmware är betydligt mindre jämfört med lager firmware även om de har mer funktionalitet.

firmware Var hittar du Storlek (för N66U)
Stock Tillverkarens webbplats 25,1 MB
DD-WRT DD-WRT-stödda routrar 7,46 MB (mega)
Tomat (Shibby) Tomato av ShibbyRouter List 11,7MB (AIO - Allt i ett)
Sabai OS Sabai GitHub eller Sabai Technology webbplats 6.45MB

2.2 Extra

Med alla par firmware är det möjligt att använda PuTTy (eller liknande) för att installera tillägg till din router. Vi testade detta genom att installera Transmission (en torrentklient) på alla tre firmwares. Det var lätt att göra på dem alla, men för Sabai måste du ändra routerns IP-adress till 192.168.1.1 för att den ska fungera (eller överföringskonfigurfilerna men det är lite svårare). Guiderna vi använde var här för DD-WRT och här för tomat / Sabai.

Om du planerar att spela mycket med din router, rekommenderas det starkt att du lär dig några grundläggande Linux-kommandon eftersom det hjälper dig att förstå vad som händer exakt.

3. Prissättning

Teoretiskt sett är all firmware gratis men det är möjligt att köpa förblinkade routrar om du inte har en router du vill använda. Priserna som visas här är specifika för Asus RT-N66U men de är på samma sätt för olika routrar.

Lager firmware Detta är det billigaste eftersom det inte finns några extra steg att utföra. Du kan antingen köpa direkt från tillverkaren eller söka på internet efter de billigaste priserna. För närvarande $ 179,99 på Amazon.
DD-WRT Du kan installera det själv för att köpa pre Flashed via FlashRouters för $ 249,95
Tomat Du kan installera det själv för att köpa pre Flashed via FlashRouters för $ 249,95
Sabai OS Du kan installera det själv eller köpa genom Sabai Technology för 289,99 dollar som du får bra avancerat support och maskinvaregaranti för ett år (annars 75 $ och vi rekommenderar att du köper den om du installerar dig själv).

Visserligen är både FlashRouters och Sabai något dyra i jämförelse med aktien, men med Sabai inkluderar detta pris omfattande stöd och garantier vilket är en stor motivering för priset.

4. Funktioner

Varje firmware har ett annat utseende, känsla och navigering och vi tittar på dessa nedan.

4.1 Estetik

Även om det inte riktigt är en avgörande faktor som fastställer en fast programvara för att ge en uppfattning om vad du kan förvänta dig av programvaran. I tabellen nedan kan du se skärmdumpar av hemsidan för varje firmware. Vi kan göra några avdrag från dessa bilder. Asus-firmware, med sina tydliga diagram och enkla menyalternativ, indikerar tydligt att den riktar sig till den dagliga användaren. Detsamma kan sägas för Sabai men en gång i sina avancerade inställningar får du ett gränssnitt som mycket liknar DD-WRT / Tomato som, även om det kan vara lite förvirrande, tydligt visar hur mycket mer routern kan användas.

Asus hemsida DD-WRT-hemsida
Asus Firmware-hemsida DDWRT Firmware-hemsida
Tomat homapage Sabai Technology hemsida
Tomatsvaruhemsida Sabai Firmware-hemsida

4.2 Navigering

Ovanstående bilder visar också rotmenyerna för navigeringsträdet och hjälper dig att uppnå önskade inställningar. Dessa menyalternativ hjälper också till att ge en viss indikation på hur mycket som kan uppnås med din router. Som nämnts riktar sig Asus-aktiens firmware till den vardagliga personen så det är väldigt enkelt.

Vi föredrar DD-WRT-navigering bäst eftersom det verkar vara mest meningsfullt, och det är lätt att hitta alla inställningar / kommandon som du kanske inte vet var den ligger. Vi gillar också att det är horisontellt och fliksystemet gör det lättare att se igenom alternativen.

Sabai och tomat är i stort sett desamma när du öppnar de avancerade alternativen i Sabai par VPN som är prioriterade för det. Även om de har en något udda layout är det inte alltför komplicerat och behöver bara lite vänja sig.

5. Hastigheter

Vi har en 30,0 / 3.0Mbps internetanslutning som vi alla kan använda, oberoende av firmware, när vår PC är ansluten till routern som i sin tur är ansluten till modemet. För att testa WiFi-hastigheterna föreställde vi oss och genomsnittligt hushåll och placerade routern ungefär 10 meter från datorn på andra sidan en tjock betongvägg. Vi höll alla antennplatser desamma för testerna och använde istället programvarutjusteringar för att se hur mycket vi kunde förbättra anslutningshastigheterna.

5.1 WiFi-hastigheter

Som vi kan se av nedanstående hastigheter, kan alla firmware behålla det mesta av hastigheten med lager firmware marginellt efter och Tomato har den bästa prestandan. Som förväntat var även hastigheterna på 5GHz-kanalen snabbare men naturligtvis har detta ett lägre intervall.

Stock DD-WRT Tomat sabai
2.4GHz 29,5 / 3,0 29,6 / 3,0 30,0 / 3,0 29,6 / 3,0
5GHz 29,9 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0

5.2 Hastighetsoptimering

Även om resultaten redan var ganska bra försökte vi se om vi kunde pressa lite mer ut ur systemet. Vi gjorde detta på de sätt som beskrivs i tabellen nedan såväl som de förbättringar vi kunde uppnå. Det är viktigt att du använder någon form av WiFi Analyzer (det finns gott om det vi rekommenderar det här för Android och firmwares har även inbyggt).
Två viktiga anmärkningar för att förbättra prestanda oberoende av den firmware du använder:
1. Håll alltid 5GHz- och 2.4GHz-kanaler åtskilda med olika SSID: er
2. Använd de minst överbelastade kanalerna och använd dedikerad n- eller AC-kanalinställning om alla dina enheter stöder detta

Vi koncentrerade oss på att få bästa internetgenomströmning, men om du också är orolig för den interna genomströmningen när du använder en NAS, kan du använda ett verktyg som LAN Speed ​​Test (Lite). Några av de inställningar vi har använt kan göra din router instabil och sänka dess livslängd så gör bara ändringar om du vet vad du gör.

Lager firmware Vi kunde inte göra mycket och gjorde därför bara ovanstående två förändringar såväl som att prova olika kanalbandbredd. Vi kunde inte få någon märkbar förbättring av det.
DD-WRT Förutom att byta kanaler kunde vi överklocka CPU till 632MHz samt öka TX Power till 150. Efter detta kunde vi få båda trådlösa hastigheterna upp till 30,0 / 3.0.
Tomat Vi kunde överklocka tomaten något mer vid 663Mhz och vi ökade också TX Power till 150. Eftersom den redan var upp till 30.0 / 3.0 såg vi inga förändringar (du kan använda interna tester som nämnts för att ta reda på) men vi märkte att det hjälpte till att förbättra våra VPN-hastigheter.
Sabai OS Vi gjorde samma förändringar som på tomaten och kunde uppnå 30,0 / 3.0 på båda kanalerna.

6. VPN

Som alltid, här hos ProPrivacy är den viktigaste faktorn för oss användningen av ett VPN. Eftersom den router vi använder är mycket avancerad stöder firmwareprogramvaran både OpenVPN- och PPTP-klienter, men för de flesta routrar är detta inte fallet och det är där en stor fördel med anpassade firmware kommer in.

Vi rekommenderar inte att använda PPTP eftersom det är fullt av säkerhetsbrister och därför övervägde vi bara OpenVPN i våra tester.

6.1 OpenVPN-inställning

Vi använde VyprVPN för våra tester eftersom det ger några av de snabbaste hastigheterna på marknaden men om du inte har ett VPN-konto än så rekommenderar vi att du tittar runt för att ta reda på vad som är bäst för dig.

En fördel med VyprVPN är att den har en mycket enkel .ovpn-fil, vilket innebär att den enkelt kan ställas in på alla plattformar, men de flesta företag har komplexa filer och var inte säkra på hur aktiefirmware skulle hantera dessa - vi vet med säkerhet att de fungerar bra på de andra plattformarna.

ställa in openvpn ddwrt

openvpn installation tomat router

sabai setup openvpn

Lager firmware Det var ganska enkelt att installera anslutningen och krävde uppladdning av .ovpn-filen och ange användarnamn och lösenord. Vi hade dock några mindre problem med det och vi var tvungna att ställa in den DNS-server som vi ville använda manuellt.
DD-WRT På både Tomato och DD-WRT finns det två huvudsakliga olika installationsmetoder och vilken du använder verkligen beror på vilken din leverantör föredrar. Det är möjligt att ange alla detaljer i kommandoskalen och köra det på så sätt eller så kan du ställa in med hjälp av klienten som är väl konfigurerad.
Tomat Tomatuppsättningen är mycket optimerad och möjliggör mer flexibilitet än DD-WRT. Den har också en mycket bättre statusövervakning än DD-WRT.

  • KlientkonfigurationTomato OpenVPN Setup 1
  • Statusövervakning
    Tomato OpenVPN Setup 2
Sabai OS Sabai har en så kallad inställningsmekanism med 3 klick. Du laddar upp .ovpn-filen, sätter in ditt namn och lösenord så är du redo att gå. Det är lika enkelt som lageruppställningen och även om du inte får samma mängd övervakning som med Tomato från Shibbyit visar den framgångsrika anslutningen liksom dess plats.

  • Steg 1 - FilimportSabai OpenVPN Setup 1
  • Steg 2 - Gör nödvändiga ändringarSabai OpenVPN Setup 2

6.2 VPN-hastigheter

Vi testade först anslutningen med Windows VPN-programvaran och anslöt till routern via Ethernet för att få ett baslinjenummer: vi uppnådde hastigheter på 28,3 / 2,7. Det är inte förvånande att de låga CPU-hastigheterna och kraften innebär att bara en marginal av vår tillgängliga internethastighet faktiskt utnyttjas.

Från resultaten kan vi se att det inte är förvånansvärt att firmware är den långsammaste. Detta följs på tredje plats av DD-WRT. Intressant för båda dessa firmware var VPN-hastigheterna på 5GHz-kanalen långsammare än på 2,4 GHz och vi är inte riktigt säker på varför - om du gör det, låt oss veta.

Eftersom Sabai är en avancerad tomatbyggnad är det inte förvånande att deras hastigheter var mycket nära med att Sabai var lite snabbare.

Stock DD-WRT Tomat sabai
Trådbunden 11,7 / 2,7 10,8 / 2,9 12,9 / 2,9 13,4 / 2,9
2.4GHz 8,5 / 2,7 10,2 / 2,9 10,5 / 2,8 10,5 / 2,9
5GHz 6,1 / 2,7 9,5 / 2,8 11,0 / 2,9 11,6 / 2,9

6.3 VPN-kommentarer & Diskussion

Sabai Technology påstår sig ha en VPN-installation och använder ett optimerat system. Detta visar genom resultaten eftersom du inte bara har en enkel installationsprocess utan också visar att du har de bästa hastigheterna. Utöver detta är den speciella funktionen i Sabai som kallas 'Gateways' som definitivt är en av dess bästa funktioner och vi kunde inte hitta något liknande för de andra. Gateways låter dig bestämma vilka enheter som är anslutna till routern som använder VPN och vilka inte.

Som markeras av samhället är installationen, hastigheterna och övervakningen av VPN-anslutningar inte bara enklare på Tomato utan det låter dig ställa in 2 klienter så att du enkelt kan byta mellan olika servrar / leverantörer som du vill använda. VPN-klienten på aktien är helt klart lite av en gimmick och DD-WRT ligger i mitten.

7. Support

Lager firmware Det finns många blandade åsikter om Asus-stödet, men det betraktas främst som negativt. Tyvärr medan vi försökte ta reda på hur vi optimerade hastigheterna eller löste problemen vi hade med OpenVPN-uppställningen hade vi mycket negativa / värdelösa svar från dem och vi kunde inte hitta något bra solid community bakom det. (Merlin, en något förbättrad lager firmware, är dock lite bättre på denna front).
DD-WRT DD-WRT har utan tvekan det största samhällsstödet. Även om det kan ta en del Googling och söka på Wiki-forum, är du tvungen att hitta ett svar / lösning på ditt problem ganska snabbt. 99% av problemen vi hade med DD-WRT har vi kunnat lösa eller åtminstone ta reda på varför det inte fungerar.
Tomat Gemenskapen för tomat är inte lika stor som för DD-WRT men det finns fortfarande gott om hjälp där ute. Eftersom båda dessa firmware är Linux-build i vissa fall kan du hitta lösningar på DD-WRT-forumet.
Sabai OS Ett bra inslag i Sabai, bortsett från de ovannämnda "Gateways", är det topptekniska supporten. Även om det saknas lite när det gäller de mycket avancerade inställningarna kan de lösa de flesta problem genom fjärr-, biljett- eller till och med telefonstöd. Du kan också använda Tomatforum eftersom de också ger dig mycket hjälp för att uppnå dina mål. Som nämnts i prissättningen om du vill ha fjärr- eller telefonstöd kostar detta $ 75 / år.

8. Slutsats

Att använda anpassad firmware är definitivt värt det, särskilt om du har en router med lägre ände eftersom det gör att du får mycket mer prestanda och inställningar ur den. Aktiebolag är inte dåliga men de är vanligtvis mycket tilltäppta, det är nära omöjligt att uppnå några komplexa uppsättningar.

Personligen har vi alltid varit stora fans av DD-WRT på grund av dess användarvänlighet och fantastiska samhällsstöd. Men efter att ha provat Tomato under en längre tid kan jag definitivt se tilltalet av det eftersom du kan spara mycket tid genom att inte behöva göra oändliga omstarter och förbättrad övervakning och VPN-prestanda du kan uppnå. Att välja mellan tomat och DD-WRT är verkligen ett personligt val och beror på vilka verksamhetsområden du vill optimera och vilken hårdvara du har tillgängligt. Men om du bara använder en anpassad firmware för att öka prestandan något och aktivera några extra funktioner, rekommenderar vi DD-WRT.

Även om Sabai kommer till en viss kostnad för att få ut det bästa, är det definitivt värt det, särskilt om du har liten erfarenhet av att använda och ställa in anpassad router-firmware.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me