Dela din VPN-anslutning

Enheter som sådana spelkonsoler, medieströmningsdonglar och smarta TV-apparater kan alla dra nytta av geo-spoofing-fördelarna med en VPN men kan inte köra VPN-programvara. I den här guiden visar vi dig hur du delar en VPN-anslutning på olika sätt.

Hur man delar en VPN-anslutning

1. Använd en VPN-router

Detta är överlägset den enklaste metoden. De flesta medelstora till avancerade routrar har idag en inbyggd VPN-klient, som borde vara konfigurerbar för nästan alla VPN-tjänster.

Ett annat alternativ är att flasha din befintliga router med DD-WRT- eller Tomato-firmware, även om att köpa en förblixt och förkonfigurerad DD-WRT- eller Tomato-router från Flashrouters är lättare och garanterar att du inte kommer att sluta med en murad router!

Observera att avancerade routrar ofta kan köra en VPN-klient, men inte är tillräckligt kraftfulla för att göra det snabbt. Om du vill undvika buffertproblem när du strömmar videoinnehåll måste du förmodligen spendera minst $ 100 USD eller så på en anständig VPN-router.

2. Dela en VPN-anslutning med din Windows- eller Mac-dator

Du kan dela din Windows- eller Mac VPN-anslutning med din icke-VPN-kapabla via antingen WiFi eller Ethernet-kabel. Vi har instruktioner för att göra det här nedan. Det kan vara praktiskt när du inte vill (eller inte har råd) att stänga ut på en ny router.

3. Ändra DNS-inställningar

Den här metoden använder faktiskt inte ett VPN alls eftersom den förlitar sig på att ändra enhetens DNS-inställningar. Ett antal VPN-tjänster inkluderar dock en gratis smart DNS-tjänst som en del av deras standard VPN-paket.

Om detta är fallet med din VPN-tjänst låter du nästan alla enheter som kan internet ändra dess DNS-inställningar så att det verkar vara i ett annat land.

Hur man delar ett VPN utan en router

Dela en VPN-anslutning i Windows 10 via Ethernet

1. För att den här metoden ska fungera måste din dator vanligtvis vara ansluten till internet via WiFi. Om du har två eller flera Ethernet-PC-portar på din PC kan du dock använda den andra porten för att ansluta till internet istället.

2. Registrera dig för en av VPN-tjänsterna som anges ovan, installera den i Windows och anslut till en VPN-server. Anslut din enhet till din dator med en Ethernet-kabel. Moderna bärbara datorer har ofta inte en dedikerad Ethernet-port, så du kan behöva köpa en USB-C till Ethernet-adapterkabel eller liknande.

3. Gå till Start -> Nätverk & Internet -> Status -> Ändra dina nätverksinställningar -> Ändra adapteralternativ.

nätverksstatus

4. Hitta din VPN-anslutning. Om det är en OpenVPN-anslutning, kan den namnges efter din VPN-leverantör eller den kan använda den generiska etiketten "TAP-Windows-Adapter VPN". Högerklicka på den -> Egenskaper.

Nätverkskopplingar

Klicka på fliken Dela och:

a) Markera "Tillåt andra nätverksanvändare att ansluta via datorns Internet-anslutning."

b) Välj din Ethernet-anslutning i rullgardinsmenyn "Välj din privata internetanslutning".

Ethernet-egenskaper

Hit Ok.

Din icke-VPN-enhet bör nu dela din Windows VPN-anslutning, men det gör aldrig ont att starta om den bara för att vara säker.

Dela en VPN-anslutning i Windows 10 via WiFi

Windows 10 har nu den ursprungliga förmågan att skapa en WiFi-hotspot med kompatibla WiFi-adaptrar. Detta gör att du kan dela din VPN-anslutning med alla WiFi-kompatibla enheter med hjälp av en enda WiFi-adapter (oavsett om det är en USB-dongel, ett WiFi-kort eller WiFi-chip lödat på din bärbara dators moderkort).

1. För att detta ska fungera behöver du dock en kompatibel WiFi-adapter. Högerklicka på Start -> Kommandotolken och skriv (eller kopiera och klistra in):

netsh wlan show förare

Leta efter raden som säger "Hosted network support:"

  • Om det står "ja" kan vi fortsätta med den här guiden.
  • Om det står "nej" kan vi inte göra det. Du kan försöka uppdatera dina WiFi-drivrutiner, även om det kan vara lättare att bara få en ny WiFi-dongel. Alternativt kan du använda Ethernet-metoden som beskrivs ovan.

Administratörens kommandotolk

Lycklig oss! Vi är bra att gå.

2. Gå till Start -> Nätverk & Internet -> Status -> Ändra dina nätverksinställningar -> Mobil hotspot. Slå på mobil hotspot och notera SSID-inställningarna (nätverksnamn och nätverkslösenord).

Mobil hotspot

3. Slå på ditt VPN.

4. Gå till Start -> inställningar -> Nätverk & Internet -> Status -> Ändra dina nätverksinställningar -> Ändra adapteralternativ.

Nätverksstatus

5. Observera att du nu kan se din hotspot-anslutning. Det kommer att kallas "Local Area Connection * xx" och märkas "Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter".

Hitta din VPN-anslutning. Om det är en OpenVPN-anslutning, kan den namnges efter din VPN-leverantör eller den kan använda den generiska etiketten "TAP-Windows-Adapter VPN". Högerklicka på den -> Egenskaper.

Nätverkskopplingar

Klicka på fliken Dela och:

a) Markera "Tillåt andra nätverksanvändare att ansluta via datorns Internet-anslutning."

b) Välj din hotspot-anslutning i rullgardinsmenyn "Välj din privata internetanslutning" (Local Area Connection * xx).

wifi 4 egenskaper

Låt "Låt andra nätverksanvändare kontrollera eller inaktivera delad Internet-anslutning" aktiverad och tryck på Ok.

6. Anslut din icke-VPN-enhet till Windows-hotspot som du skapade via WiFi med hjälp av SSID-detaljerna som du noterade i steg 2.2.

Dela en VPN-anslutning i macOS via Ethernet

För att den här metoden ska fungera måste din Mac vanligtvis vara ansluten till internet via WiFi.

Ingen Mac har mer än en inbyggd Ethernet-port och många har ingen. Men USB-C- och Thunderbolt-tillbehör kan ge ytterligare Ethernet-portar. Om du har ytterligare två Ethernet-portar tillgängliga kan du använda en andra port för att ansluta till internet istället för WiFi.

Den här metoden använder den inbyggda macOS VPN-klienten och fungerar därför endast med PPTP-, L2TP- eller IKEv2 VPN-protokollen..

1. Registrera dig för en av VPN-tjänsterna ovan och konfigurera sedan MacOS VPN-klienten manuellt för att använda den. Anslut till en VPN-server.

VPN-konfigurationsmac

2. Anslut din icke-VPN-enhet till din dator med en Ethernet-kabel.

3. Gå till Systeminställningar -> Delning. Sedan:

a) Dela din anslutning från: [VPN-anslutningen du bara ställer in manuellt].

b) Till datorer som använder: [ditt Ethernet-gränssnitt]. I exemplet nedan använder vår MacBook en USB till Ethernet-adapter.

c) Aktivera Internetdelning genom att klicka i kryssrutan (avmarkera för att stänga av).

Macbook-luftdelning via internet

Dela en VPN-anslutning i macOS med WiFi

Den här metoden kräver att din Mac är ansluten till internet via Ethernet-kabel eller andra WiFi-adapter (t.ex. en USB-dongel). Du kan sedan ansluta till det via WiFi och dra nytta av VPN. Till skillnad från Windows 10 kan macOS inte skapa WiFi-hotspot med en enda WiFi-adapter om den inte är ansluten till internet via en separat adapter.

Återigen fungerar den här metoden bara med den inbyggda macOS PPTP. L2TP- och IKEv2-klienten. Inte OpenVPN.

1. Registrera dig för en av VPN-tjänsterna som fungerar med macOS och konfigurera sedan VPN-klienten för att använda den. Anslut till en VPN-server.

2. Anslut din icke-VPN-enhet till din dator med en Ethernet-kabel.

3. Gå till Systeminställningar -> Delning. Sedan:

a) Dela din anslutning från: [VPN-anslutningen du bara ställer in manuellt].

b) Till datorer som använder: WiFi.

c) Klicka på WiFi-alternativ ...

internet delning

d) Kontrollera dina nätverksinställningar och välj ett SSID-lösenord för din nya hotspot. Klicka på "OK" när du är klar.

konfigurera ett nätverk för delning av internet

e) Aktivera Internetdelning genom att klicka i kryssrutan (avmarkera för att stänga av).

internetdelning mac

Skylta din plats med en VPNs smarta DNS-tjänst

Detaljerna för detta varierar mycket beroende på enhet men är vanligtvis inte svåra. De flesta VPN-tjänster som erbjuder smart DNS har detaljerade installationsinstruktioner för en mängd populära enheter som inte är VPN.

ändra DNS-inställningar expressvpn

Ovanför kan vi se ExpressVPN: s smarta DNS-instruktioner. Så länge du har giltig smart DNS-server-IP, kan nästan alla internet-kompatibla enheter som någonsin har konfigurerats för att använda den.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me