Den ultimata DD-WRT-guiden

Lagerrutrar är begränsade, och det kan vara mycket svårt att få den bästa installationen och prestandan ur dem.

Anpassad firmware, till exempel DD-WRT, gör processen enklare och ger dig många extra alternativ också; därmed förvandlas en standard $ 100-router till en super router som är lämplig för alla hem eller kontor.

Med den här DD-WRT-routerguiden ökar du ditt trådlösa utbud, dataöverföringshastigheter, skapar NAS-lösningar, ställer in en VPN-tjänst och så mycket mer på nolltid. Några av dessa kan du till och med implementera utan att ha DD-WRT.

Har du inte tid att läsa allt detta idag? Jag rekommenderar åtminstone att läsa inledningen så att du kan ta reda på vad den här "DD-WRT" -affären handlar om.

Vad är DD-WRT-routrar?

Namnet DD-WRT kommer från två källor. WRT står för den trådlösa routern och myntades först av den ökända Linksys WRT54G. Detta var den första routern som användes för utvecklingen av DD-WRT och har blivit en ikonisk framgång sedan dess. DD kommer från den tyska stadskoden för Dresden där BrainSlayers, det första utvecklingsgruppen, bodde.

I huvudsak är DD-WRT en firmware som du kan installera på din router för att öka dess kapacitet. Det är jämförbart med att installera ett annat operativsystem på din dator för att förbättra dess funktionalitet och syfte. Som jag kommer att visa dig i den här guiden kommer du att kunna öka ditt trådlösa utbud, förses med förbättrad serviceverktyg och mycket mer. Titta på innehållet nedan för att se hur anpassningsbart det kan vara.

Nedanstående inställningar är vad jag skulle rekommendera för olika miljöer. Oroa dig inte om du inte är säker på vad några av dessa är, de förklaras mer detaljerat ytterligare.

Varför DD-WRT?

Många av er tänker: varför behöver jag DD-WRT, kommer inte min standard router firmware att lösa alla mina behov?

tyvärr inte.

Även om firmware från routerföretag har förbättrats under åren, saknar de i allmänhet ett omfattande utbud av funktioner. Detta beror på att majoriteten av användarna inte behöver den här funktionaliteten, och därför är det inte ekonomiskt vettigt för dem att utveckla den.

Men med tiden, eftersom datoranvändare som du har blivit mer tekniskt kunniga och bättre informerade, beslutade de att de vill ha mer och en DD-WRT-router var alltid det första steget. I denna aspekt har routerföretagen halter efter. Det är av den anledningen som många av dem (Buffalo router, Linksys router etc.) nu faktiskt börjat sälja DD-WRT-flashade routrar!

DD-WRT finns i många smaker och storlekar, allt från DD-WRT-mikro till DD-WRT-mega, men oavsett vilken storlek du använder, kommer de extra verktygen utan tvekan att göra din standardrouter till en superhub.

Några fördelar med DD-WRT

Här är några funktioner som bevisar att en uppgradering till DD-WRT i hög grad kommer att hjälpa dig att förbättra din Internet-WiFi och enhetsfunktioner, oavsett om du bor ensam eller driver ett företag. Det här är bara en liten bit av allt som är möjligt, och till och med hela denna guide täcker inte alla möjligheter och inställningar.

 • Avancerad servicekvalitet (DD-WRT QoS) -kontroller- låter dig styra din bandbreddsallokering. Du kan enkelt dela din trafik mellan nätverk, ägna den åt specifik mjukvara, enheter och mer.
 • Universal Plug and Play (UPnP) - ett protokoll som enkelt tillåter delning av enheter i ett nätverk för snabb och enkel delning av filer, media, skrivare osv.
 • Nätverksmonterad lagring (NAS) - anslut USB-diskar och hårddiskar till din router så att du kan använda dem som nätverksenheter som är tillgängliga för alla
 • Nätverksskrivare - Liksom med hårddiskar kan du ansluta skrivare som sedan kan nås från hela nätverket
 • DNS-caching / DNSmasq - snabbar upp värdnamnsuppslag och upplösning för att förbättra anslutningshastigheterna till dina favoritwebbplatser
 • Trådlös överbryggning- förvandlar routern till en trådlös repeater för att utöka räckvidden för din WiFi-signal
 • Avancerade resultatgrafer- DD-WRT tillhandahåller avancerad nätverksspårning och display för bättre felsökning och analys.
 • Justera antennkraften- ett av de många sätten du kan öka ditt trådlösa sortiment
 • VPN- du kan använda din DD-WRT-router som VPN-klient så att alla enheter i ditt WiFi-nätverk är skyddade. Detta ger till och med geo-blockering av funktioner för enheter som inte stöder VPN-klienter (t.ex. Roku och AppleTV).

Så i sammandrag, varför DD-WRT? Eftersom även routertillverkarna själva rekommenderar det om du vill få ut mesta möjliga av din router!

DD-WRT-kompatibla routrar

När du väl har bestämt dig för att du vill få ut mer av din router är det dags att gå ner i affärer.

Det första hinderet är att välja din router.

Om du har en gammal liggande i huset, kan du titta på deras routerdatabas-sida för att ta reda på om det är möjligt att installera DD-WRT på den. Du kan också använda DD-WRT-routerlistan för att hitta en router för dig själv. Även om det är mycket lika, rekommenderar vi det senare eftersom det hålls mer uppdaterat med information.

Du kommer att se många webbplatser som använder den ikoniska Linksys WRT54G / WRT54GL för att skapa en super router, men den är extremt föråldrad, saknar några USB-portar, så det är ingenstans nära den bästa DD-WRT-routern längre.

I stället kommer jag att använda en Asus RT-AC56U för mina demonstrationer. Den har en bra processor, massor av RAM- och Flash-minne och 2 USB-portar som hjälper till att öka dess praktiska exponentiella, och du kan hämta det från Amazon för bara $ 100. Det är också ett dubbelband (2,4 GHz och 5 GHz routernätverk) som möjliggör bättre överföringshastigheter och nätverksanslutning.

Om du har en lägre (eller högre) budget, ta en titt på våra bästa routrar för DD-WRT-lista för routrar som vi rekommenderar.

DD-WRT vs. OpenWRT vs. tomat

DD-WRT är inte den enda open source-routerns firmware på marknaden och tekniskt sett är den inte den bästa i alla aspekter. Men det är den som har det största samhällsstödet, de flesta uppdateringar och, och därför är den mest nybörjare vänliga.

Personligen tycker jag att Tomato router-firmware är bättre, men du behöver mer teknisk kunskap för att hantera det, och du kommer inte alltid hitta svaren på internet. En OpenWRT-router är den mest kraftfulla men kräver också utmärkta datorkunskaper. Av dessa skäl vinner DD-WRT dagen.

DD-WRT Guide - Notation

För att underlätta att navigera och förstå instruktionerna i den här guiden har jag använt följande notationer.

Menyalternativ - menyalternativ är i kursiv och pilar -> används för undermenynotering

Knappar - allt du behöver klicka är fetstil

'Enstaka citat' kommer att användas för att indikera avsnitten på en sida

Kursiv används för kodkod du behöver ange.

Här är ett exempel som berättar din routers CPU- och Flash-hastigheter

 1. Gå till Administration -> kommandon
 2. Ange följande i rutan 'Kommandon': nvram get clkfreq
 3. Klick Kör kommandon

Här är vad du bör se
Guide Notation

Komma igång med DD-WRT

Hur man installerar DD-WRT

Att installera DD-WRT på din router är det första och riskabelaste steget.

Jag måste varna dig om att installationen av DD-WRT kommer att upphäva din garanti, och du kan också göra det "tegel" det, bland annat gör det till en sexig pappersvikt.

Lyckligtvis kan du också köpa en router med DD-WRT förinstallerat på Amazon om du inte vill ta risken. Alternativt kan du använda företag som FlashRouters och Sabai, som kommer att installera det åt dig och även ge dig en garanti och support.

Var ladda ner DD-WRT

Du skulle bli förvånad, men till och med nedladdningen av firmware från DD-WRT kan vara lite problematisk. På DD-WRT-webbplatsen finns det en DD-WRT-databas som hjälper dig att hitta firmware för din router, den är vanligtvis väldigt föråldrad och inkluderar ibland inte allt som finns listat på deras enhetssida som stöds.

För AC56U fick vi FlashRouters för att ge oss den bästa stabila builden, men du kan också söka på DD-WRT Wiki och forum, och FTP-beta-build-sidan. Den senaste stabila byggrekommendationen av FlashRouters är R28493M (12/10/15), och du kan ladda ner den härifrån. När du har laddat ner följer du stegen nedan.

 1. Gör en 30-30-30 återställning. Tryck på återställningsknappen i 30 sekunder (du behöver förmodligen en penna för detta). Utan att släppa den, koppla bort strömmen i 30 sekunder. Koppla in strömmen igen och fortsätt att trycka på knappen i ytterligare 30 sekunder. Detta hjälper till att radera routerns minne för en ren installation.
 2. Anslut din router till din dator med en Ethernet-kabel.
 3. Öppna din webbläsare och skriv 192.168.1.1 i adressfältet
  1. På begäran kommer routerns inloggningsinformation att vara standardinformationen (vanligtvis användarnamn: admin, lösenord: admin)
  2. Om ovanstående IP-adress inte fungerar, se din routermanual
 4. I menyn till vänster navigerar du till Administration och klickar sedan på fliken Firmware Upgrade upptill.
 5. För "Ny firmware-fil", välj den fil du har laddat ner i början. Klick Ladda upp och vänta på att routern startar om sig själv. Du kommer att kunna berätta, när lamporna börjar blinka på framsidan, och du kan komma åt det med routerns IP-adress som nämns ovan.
 6. Gör ytterligare 30-30-30 återställning.
 7. Gå nu till 192.168.1.1 (IP-adressen för DD-WRT standard) så ser du följande. DD-WRT-standardinloggningsinformationen tenderar att matcha routerns, men inte bara du, utan du måste ändra detta.
  DD-WRT Välkommen
 8. Det är det du är klar med uppgraderingen av DD-WRT-firmware.

Om du någon gång behöver göra en DD-WRT-återställning eftersom du har gjort ett misstag och routern inte svarar, gör du en 30-30-30 återställning.

Ändra de grundläggande inställningarna

Nu när du har installerat firmware är den primära uppgiften att ändra alla kärninställningar och viktiga inställningar, inklusive konfigurationen för trådlös åtkomstpunkt.

 1. Som beskrivs i de tidigare instruktionerna blir du ombedd att ändra ditt DD-WRT-användarnamn och lösenord omedelbart. Jag rekommenderar att du skriver ned någonstans, till exempel i en lösenordshanterare, så att du inte blir låst ut av misstag. Om du vill kan du ändra detta vid ett senare tillfälle under administrationen -> Hanteringsfliken.
 2. Ändra ditt 'Wireless Network Name (SSID)' i den trådlösa menyn under fliken Grundinställningar. Om du har mer än ett trådlöst nätverk (som du kommer att använda med AC56U), ge dem olika namn så att du enkelt kan skilja mellan dem. Använd inställningar en gång gjort.
  DD-WRT Basic Wireless Settings
 3. På fliken Trådlös säkerhet ska du använda ett lösenord för båda nätverk. Jag rekommenderar att du använder WPA2 Personal Security Mode med en AES WPA-algoritm.
  DD-WRT trådlösa säkerhetsinställningar
 4. I installationsprogrammet rekommenderar jag också att du ställer in valfritt routernamn och värdnamn, men det är inte nödvändigt.
 5. Du bör nu ha en funktionell router som du kan använda precis som alla andra routrar på marknaden. Innan vi startar routerkonfigurationen och lägger till klockor och visselpipor, rekommenderar jag att du tittar runt i menyerna och får en känsla för firmware.

Säkerhetskopiera och återställa din DD-WRT

Att leka med din router, förbättra inställningarna och förbättra dess kapacitet är alltid mycket roligt. Men någonstans längs linjen kommer du sannolikt att göra ett misstag, och du vill ha en säkerhetskopia så att du bara kan återställa systemet och inte behöver gå igenom alla inställningar igen. När jag skrev denna guide och gjorde alla inställningar, har jag varit tvungen att göra två av dessa återställningar själv - båda på grund av dumma misstag!

Gå till Administration om du vill skapa en säkerhetskopia -> Säkerhetskopiera och klicka Säkerhetskopiering. Ladda bara ner filen till en säker plats på din dator.

För att återställa DD-WRT till en säkerhetskopieringspunkt, gå till samma plats. Under "Återställ inställningar" hitta din säkerhetskopierade fil och klicka på Återställ.

Som med säkerhetskopiering av din DD-WRT-firmware, rekommenderar jag också att du har en säkerhetskopia av ditt datorsystem, eftersom att förlora alla dina filer är mycket mer förödande än att förlora några DD-WRT-inställningar.

Öka ditt trådlösa sortiment

Det finns några huvudmetoder för att öka ditt trådlösa räckvidd och överföringshastigheter. Nedan täcker jag de mest populära alternativen. Av dessa är vissa firmware-relaterade, medan några kräver ytterligare hårdvara.

Hitta din router

Det ideala sättet att få optimal täckning i ditt hem eller på kontoret är genom att lokalisera din router i åtgärdens centrum. Hitta ditt fysiska centrum och se hur det påverkar din täckning. Väggar, särskilt betongväggar, kan vara ett stort hinder, så försök flytta din router runt.

Tyvärr kanske din Internetleverantör (ISP) inte har hittat ditt modem på en idealisk plats för detta. Om du vill hålla ditt modem och din router på samma plats kan du köpa en koaxialkabelförlängare (eller be din Internetleverantör att göra det åt dig). Om du inte bryr dig om att de två är på olika platser (eller vill att de ska vara på olika platser) kan du köpa en extra lång Ethernet-kabel.

Om du inte är helt oförmögen eller ovillig att flytta din router, bör nästa steg hjälpa dig.

Använd en tom kanal

Medan trådlösa frekvenser kallas 2,4 GHz och 5 GHz, varierar de faktiskt lite från dessa frekvenser med avsikt. Detta beror på att för varje huvudfrekvens finns ett antal kanaler. Dessa kanaler kan föreställas som antalet körfält på en motorväg. Ju fler bilar det finns i en körfält, desto långsammare tenderar det att bli. Att hitta en tom (eller åtminstone den tomaste) är extremt lätt, och det kan bidra till att öka ditt räckvidd och dina överföringshastigheter.

 1. Ladda ner en Wifi Analyzer-app för din enhet. Jag rekommenderar följande; Wifi-analysator för Android, AcrylicWiFi för Windows, WiFi-skanner för Mac. Tyvärr finns det ännu inga bra alternativ för iOS.
 2. Använd appen eller programvaran för att skanna ditt område. Jag tyckte att 5GHz-kanalerna nästan var oanvända, så jag hade mitt val av alternativ. Som ni ser på bilden nedan hade 2,4 GHz-kanalerna mycket mer trafik. Jag använde helt klart en mycket överbelastad kanal (SuperNet) och jag skulle ha det bättre med ett högre kanalnummer.
  WiFi-analysator
 3. Jag ändrade mitt nätverks kanalnummer i Trådlöst -> Grundinställningar för kanal 13.
 4. Du kan också välja Auto, men personligen har jag upptäckt att människor nästan aldrig byter kanaler så det krävs inte.

Avancerade trådlösa inställningar

Att byta kanal, som beskrivits tidigare, är ett av de enklaste och säkraste sätten att få en bättre signal. Det finns dock många avancerade inställningar som kan experimenteras med. Dessa beror på situation till situation, och vissa av dem, som att öka TX Power, kan minska din routers livslängd. Av denna anledning kommer du inte bara att behöva utföra en noggrann testning för varje konfiguration du försöker, utan du bör också tänka på att andra, mindre små konsekvenser kan leda till.

Bandbredd kontra genomströmning

Innan jag förklarar hur du testar din bandbredd och genomströmning är det absolut nödvändigt att jag förklarar skillnaden mellan de två. Bandbredd är den fasta hastigheten som du betalar för och får från din internetleverantör: i mitt fall är det här 30Mbps nedladdning och 3Mbps uppladdning. Genomströmning är den faktiska mängden data som din router kan hantera. På RT-AC56U som vi testar med är det teoretiska maximumet 867 Mbps.

Därför, om du bara är intresserad av att använda routern för att få åtkomst till internet, skulle jag rekommendera att inte spela med de avancerade inställningarna (såvida du inte har en mycket snabb internetanslutning). Men om du planerar att använda den för lagring, utskrift, streaming av filmer eller andra interna ändamål, kan det vara värt det.

Testa din bandbredd och genomströmning

Att testa din bandbredd är det enklaste av de två. Gå över till TestMy.net. Du bör se hastigheter i området för vad du betalar för. Om detta inte är fallet, kanske du vill överväga att ha ett ord med din internetleverantör. Det är ett välkänt faktum att hastigheterna kan variera, men i många fall (särskilt i Amerika) har det rapporterats om internetleverantörer som bara inte levererat sina löften.

För att testa genomströmning måste du ladda ner TamoSoft Throughput Test. Du måste köra servern på en dator som är ansluten till din router med en Ethernet-kabel. Sedan på en bärbar dator måste du köra klientprogramvaran. Ange IP-adressen från servern och utför sedan routertestet. Detta ger dig routerns genomströmningshastigheter.

TX Power, transmission, etc.

Om du efter att ha testat dina inställningar bestämde dig för att du behöver en större genomströmning, kommer du sannolikt att börja titta på att ändra de avancerade trådlösa inställningarna. Som nämnts är dessa komplicerade och kan orsaka problem. Eftersom vi med standardinställningarna ser 500Mbps på vår dator och 100 Mbps på vår telefon (vilket är gränsen på grund av dess hårdvara) tror vi inte att detta är nödvändigt och osannolikt att du kommer att.

Men om du vill göra detta, är den bästa rekommendationen att gå över till DD-WRT-forumet och fråga de vänliga människorna där. När du gör det, se till att du listar alla dina enheter och behov så att de kan skräddarsy specifikationerna till dig.

När du diskuterar utökningen av trådlösa nätverksintervall och hastigheter kommer du ofta att stöta på Afterburner. Afterburner är en unik teknik som stöds av utvalda enheter och det rekommenderas att du stänger av den som standard.

Antenner och WiFi-förlängare

Ett av de snabbaste och enklaste sätten att få bättre mottagning på dina enheter är att använda trådlösa antenner.

Om du använder routern som vi rekommenderat då, kan du tyvärr inte ansluta en extra antenn till den. Du kan dock fortfarande ansluta en till din stationära dator, så länge du redan har ett WiFi-kort i det. Även om det är lätt att göra är det troligtvis den minst praktiska och kostnadseffektiva lösningen att ansluta en antenn till din dator eftersom det bara hjälper en enhet.

Därför, om du fortfarande kämpar med att få bra trådlös täckning och du har provat ovanstående två steg, är det värt att få en ersättningsantenn för din router. Du kan få dessa ganska billiga från Amazon. Det finns tre saker att tänka på om du kommer att få en:

 • Tekniska specifikationer. Se till att du får en som har bättre tekniska specifikationer än den befintliga antennen.
 • Rikt. Vissa antenner som Asus WL-ANT-157 ger ökat räckvidd, men de fokuserar signalen så att den bara går i en riktning.
 • Anslut via tråd. Vissa antenner ansluter till din antenn med en tråd, det betyder att du kan flytta den lite runt. En del har till och med en magnetisk bas för att göra det lättare att placera det någon annanstans.

Det andra sättet du kan utöka din signal är att använda WiFi Range Extenders. Med den bästa WiFi-serien förlängare, måste du bara ansluta den till ett eluttag, göra fem minuters installation och du kommer att göra det. Många föredrar detta alternativ eftersom det tar mycket lite utrymme och är extremt snabbt och enkelt att installera.

Använd en reservrouter som DD-WRT Repeater

Om du redan har en befintlig router, men planerar att få en ny också, så länge din befintliga stöder DD-WRT, kan du använda den som en DD-WRT-repeater. Vad detta innebär är att du kan placera den på en helt annan plats än din huvud router och den kommer att vidarebefordra den trådlösa signalen.

Så här ställer du in den svagare routern som repeater:

 1. Installera DD-WRT på routern enligt de föregående stegen
 2. Navigera till Setup -> Grundläggande installation. Där kan du inaktivera din "Anslutningstyp", eftersom routern inte kommer att anslutas till din huvudruter eller modem.
 3. Ändra "Router" och "Host Name" som vi visade i Ställa in DD-WRT. Vi rekommenderar att du använder samma namn med en '-2' bifogad.
 4. Ändra den sista siffran i IP-adressen för Local Router. Generellt tilldelas IP: er automatiskt till enheter, och du vill undvika att ha kolliderat och orsaka att två enheter inte har en trådlös signal, så vi rekommenderar att du väljer ett relativt högt antal som 50.
 5. Ändra DHCP Type till 'DHCP Forwarder'.
 6. Ange IP-adressen för din primära router (vanligtvis också ditt modem) under 'DHCP Server'. Generellt sett bör detta vara 192.168.1.1. Se din handbok för den här enheten för att ta reda på exakt vilken. Spara förändringarna.
 7. Gå till fliken Säkerhet och stäng av alla säkerhetsinställningar (avmarkera allt), eftersom din huvudruter hanterar all säkerhet. Träffa Spara.
 8. Gå till fliken Trådlös och ändra 'Trådlöst läge' till 'Repeater' eller 'Repeater Bridge'. När du är klar klickar du på Spara.
  1. "Repeater" hjälper bara att vidarebefordra din trådlösa signal, detta är det bästa alternativet om du bara ansluter till dina enheter trådlöst
  2. Om du väljer "Repeater Bridge" kan du använda sina Ethernet-portar. Det betyder att du kan ansluta din Smart TV, spelkonsol eller andra enheter till den. Detta gör att dessa enheter har en snabbare internetanslutning. Detta gör det också möjligt för dessa enheter att se andra enheter i nätverket, t.ex. nätverksmonterade lagringslösningar.
 9. Ändra ditt 'Wireless Network Name (SSID)' för att exakt matcha inställningarna på din huvudrouter. Om din huvudrouter har både ett 2.4GHz och 5Ghz sedan nätverk, se till att du gör det för båda. Hit Spara igen.
 10. Gå till trådlöst -> Fliken Trådlös säkerhet och ändra inställningen så att den matchar den i din nätverks primära router. Tryck på 'Spara' och slutligen 'Tillämpa inställningar'.

Om du fortfarande inte har lyckats uppnå det bästa trådlösa routerområdet som du vill ha experimenterat med alla dessa inställningar, kan du alltid bygga ditt eget.

DD-WRT Overklockning (öka din kraft)

Liksom med en dator är det möjligt att överklocka routern så att den kan utföra fler operationer per sekund och ge dig bättre prestanda. Men till skillnad från en dator, såvida du inte är väldigt praktisk, kan du inte använda någon kylning på systemet. Så du måste se upp för överhettning och stabilitet.

Jag har ställt in min router på en CPU-frekvens på 1200 MHz och minnesfrekvens 800 MHz, jämfört med standardvärdena 800/600. Standbytemperaturen på detta sätt är 67C, jämfört med standard 63C. Detta är en bra stabil temperatur, och även om det är möjligt att överklocka ännu mer såg jag inte behov av det. En stabil temperatur på 70 ° C eller högre kan sannolikt orsaka problem eller en minskad livslängd.

För att överklocka, använd inte det inbyggda överklockningsverktyget som hittas under Administration -> Förvaltning! Varje professionell inom branschen svär mot detta och är inte ens säker på varför det inte implementeras bättre eller tas bort. Följ istället dessa steg.

 1. Gå till Administration -> kommandon
 2. I rutan anger du nedan, som visar dig de aktuella inställningarna (800 MHz CPU / 600 MHz minne som standard) nvram get clkfreq
 3. Ange följande kommando nvram set clkfreq = 1200 800

  och klicka Spara start

 4. Gå till Administration -> Hantering och längst ned klicka Starta om routern.
 5. När din router har startat om, upprepa steg 2 bör du se 1200/800
  DD-WRT Overklockning
 6. Om du vill ha något lägre, rekommenderar jag att du går till 1000/666 när du ställer in dina frekvenser

Ansluta externa enheter

Genom att använda en router med en USB-port, eller två, kan du ansluta enheter till den som gör att du kan göra den ännu mer användbar hemma och på ditt kontor.

Använda DD-WRT för NAS

NAS definieras som Network Attached Storage. I huvudsak betyder det att genom att ansluta en extern hårddisk eller USB-stick till den, kommer du att kunna komma åt alla filer på den så länge din enhet är ansluten till WiFi-nätverket. Vad som är ännu bättre är om du ställer in FTP, som vi demonstrerar senare, kommer du att kunna komma åt det var som helst över hela världen så länge du är ansluten till internet.

Så här ställer du in det.

 1. Anslut din USB-lagring till routern och slå på den (om den inte redan är). Använd USB3.0-porten för detta.
 2. Navigera till dina routrar WebGUI genom att ange 192.168.1.1 i adressfältet i din webbläsare (såvida du inte har ändrat det).
 3. Gå till tjänster -> USB
 4. Aktivera "Core USB Support", "USB Storage Support" och "Automatic Drive Mount". Om du har en extra USB-port och vill ansluta en skrivare för trådlös utskrift kan du också aktivera "USB-skrivarsupport". Klick Spara och då Använd inställningar.
 5. Detaljer om din USB-lagringsenhet ska visas i avsnittet 'Diskinfo'. Om de inte gör det, starta sedan routern igen och ladda om sidan igen
  DD-WRT-tjänster USB
 6. Klicka på NAStab. Aktivera SAMBA, välj en serversträng (namn) och lägg till din arbetsgrupp. För att ta reda på eller ändra din arbetsgrupp kan du göra det på följande platser:
  1. Gå till Kontrollpanelen i Windows -> Systemet
  2. Gå till OS-inställningar i OSX -> Nätverk -> Flygplats -> Avancerad -> WINS
  3. I Linux / Ubuntu för att installera Samba, öppna ett terminalfönster och utfärda kommandot: sudo apt-get install samba smbfs

   (du måste ange ditt sudo-lösenord).
   Gå till filen /etc/samba/smb.config och leta efter raden 'workgroup = WORKGROUP'.

 1. Klicka på "Fildelning" Lägg till delning, välj en lagringsenhet eller enhetspartition i rullgardinsmenyn 'Sökväg' och välj ett namn för lagring. Om du vill att alla som ansluter sig till nätverket ska få åtkomst till NAS-lagringen ska du kontrollera 'Public' och bestämma om tillstånd är läs / skriv eller endast läst.
 2. Om du föredrar att begränsa åtkomst till namngivna användare klickar du på Lägg till användare och fyll i detaljerna och se till att "Samba" är markerad. Upprepa för varje auktoriserad användare (eller mindre säkert, dela direkt en enda användarkontoinformation med alla behöriga användare).
 3. Spara och tillämpa inställningar
  DD-WRT-tjänster NAS
 4. Din NAS-enhet ska nu vara tillgänglig via ditt nätverk:
  1. Gå till Start i Windows -> Nätverk -> [Routernamn] -> [enhetsnamn eller enhetsnamn]
  2. Gå till File Manager i OSX -> Delad ruta eller Nätverksmapp -> [Routernamn] -> [enhetsnamn eller enhetsnamn]
  3. Följ dessa instruktioner i Linux / Ubuntu.

Som nämnts tidigare kan detta NAS-system konfigureras med valfri extern lagringsenhet eller USB-stick. I vissa fall kan du få varningen när du har använt inställningarna och routern startas om "Ostödda filsystem". Om detta händer måste du omformatera din enhet till att vara ett av följande filsystem: ext2, ext3, NTFS eller VFAT.
DD-WRT NAS fil som inte stöds

Vissa DD-WRT-byggnader stöder också anslutning av multibay-enheter om du vill ha en RAID-aktiverad installation. Tyvärr kan du inte ansluta en USB-enhet per USB-port och köra dessa i en RAID 1-konfiguration. Men om du i första hand vill använda ditt DD-WRT som ett NAS-system, är det en bättre idé att få ett dedikerat NAS-system.

Ansluta en skrivare till din DD-WRT

Att ansluta en skrivare till din DD-WRT-router är bara lite mer komplicerat än den tidigare NAS-installationen. Du måste se till att din skrivare stöds USB2.0 + eller att den inte fungerar.

Vissa moderna skrivare låter dig dela dem med WiFi, men jag vill hålla mina WiFi-nätverk så tydliga som möjligt. Vissa gör det också möjligt för dig att använda den via Ethernet-porten, men jag tycker att en USB-port är mer bekväm.

 1. Anslut skrivarkabeln till routerns USB-port. Jag föreslår USB2.0-porten eftersom den är bättre för kompatibilitet och den behöver inte heller någon stor genomströmning.
 2. Öppna DD-WRT-panelen på 192.168.1.1
 3. Gå till tjänster -> USB. Om du ännu inte har gjort det kan du aktivera "Core USB support" och "USB printer support". Sedan Använd inställningar.
 4. Din skrivare är nu klar, men vi måste också konfigurera din dator så att den kan komma åt den

DD-WRT-delad skrivare med Windows 7 och framåt

 1. Klicka på Start-menyn och sedan på Enheter och skrivare
 2. Klick Lägg till en nätverks-, trådlös eller Bluetooth-skrivare.
 3. Klicka på Lägg till en skrivare med en TCP / IP-adress eller värdnamn
 4. Ange 192.168.1.1 som värdnamn, såvida du inte har ändrat detta. Avmarkera kryssrutan 'Fråga skrivaren och markera automatiskt drivrutinen som ska användas'.
 5. Ta en kopp kaffe medan Windows försöker upptäcka din skrivare. 90% av tiden kommer det fortfarande att misslyckas, men oroa dig inte, klicka Nästa.
 6. Välj skrivarens märke och modell från listan.
 7. Ge din skrivare ett namn
 8. Om skrivaren hittills har fungerat utan problem, oroa dig inte för att byta ut drivrutinen om en ny version upptäcks.
 9. "Skriv ut en testsida" för att se till att allt fungerar korrekt, klicka sedan på "Slutför" så att du är klar!

3G- och 4G-mottagare / modem

Om du rör dig mycket på jobbet, har du troligtvis en 3G (eller till och med 4G) USB-mottagare eller WiFI-hotspot. Om du av någon anledning vill ha något mer kapabelt än din hotspot eller bara mer funktionalitet kan du ansluta din 3G USB-dongle till din router. Även om detta kommer att innebära att du måste bära routern, och det är strömkälla, har vi hört att entreprenörer gillar att göra detta på grund av mångsidigheten som den ger. I huvudsak skapar de en mobil WiFI-router.

Men eftersom det här är en mycket sällsynt och komplicerad process som bara ett fåtal människor letar efter kommer jag inte att fördjupa det själv. Om du är intresserad kan du titta på följande länkar. DD-WRT stöds 3G-modem, mobiltelefon / USB-modem som WAN och om du är på GiffGaff har de anpassat processen till dig.

Personligen, om detta är något du är intresserad av, så rekommenderar jag snarare att du får en 4G USB Dongle och sedan använder DD-WRT som en repeater som beskrivits tidigare.

Åtkomst till din DD-WRT-router

Att komma åt DD-WRT via WebGUI, som jag har gjort för det mesta av denna självstudie, är det enklaste och enklaste sättet. Tyvärr har en WebGUI sina begränsningar, och ibland måste du komma in i de djupare funktionerna i systemet. Både SSH och Telnet är perfekta för detta och SCP och FTP och idealiska för att få åtkomst till filerna på routern på distans. För att bestämma mellan vilket protokoll som ska användas för fjärrfilåtkomst rekommenderar jag att du läser den här fantastiska artikeln av CodeGuru.

SSH och Telnet

Både SSH (Secure SHell) och Telnet-åtkomst är aktiverade på samma sätt. Därför har jag grupperat de två. Telnet används för att komma åt routern lokalt, medan SSH är lämplig för fjärråtkomst och bekvämare för filöverföringar också. Naturligtvis är den enklaste metoden för lokal filöverföring att ställa in en NAS, som beskrivits tidigare.

 1. Gå till tjänster -> Tjänster och bläddra ner längst ner
 2. Här kan du aktivera både SSH och Telnet
 3. För SSH har du möjlighet att definiera porten samt skapa auktoriseringsnycklar. Jag har personligen fastnat med användarnamn och lösenord inloggning, men för den högsta säkerhetsnivån skulle jag också rekommendera att tilldela en auktoriseringsnyckel. När det är klickat Spara och Använd inställningar.
  DD-WRT SSH och Telnet
 4. Gå till Administration -> Management, och där kan du aktivera både SSH och Telnet Management nu.
 5. Om du vill komma åt din DD-WRT externt måste du ställa in port-vidarebefordran på ditt modem för den port du har valt att använda för SSH. Medan port 22 och 23 vanligtvis används rekommenderar jag att du använder något över 1024 för att göra det svårare för alla som försöker komma åt ditt nätverk.

I Windows kan du använda kommandotolken för att komma åt via Telnet. Du måste också se till att Telnet-klienten är aktiverad. För att göra detta, gå till Kontrollpanelen -> program -> Slå på och stänga av Windows-funktioner. Vänta tills listan laddas, välj 'Telnet Client' och klicka på OK.

 1. Starta kommandotolken genom att klicka på Windows-knapp, skriv nedan och slå enter.cmd
 2. Typetelnet
 3. Starta anslutningen till din router genom att skriva öppna 192.168.1.1 [23], ändra IP-adressen och porten i enlighet därmed om du har valt andra värden
 4. Inloggningsinformationen är användarnamn: root och lösenord: enligt definitionen i början. Oroa dig inte om ditt lösenord inte visas när du skriver det; detta är en säkerhetsprogramvarufunktion.
 5. Det är det, din in.
  Åtkomst till DD-WRT via Telnet i Windows

Du kan också använda PuTTY till Telnet eller SSH i routern. SSH kommer också med SCP (Secure Copy), det betyder att du kan använda ett program som WinSCP för att komma åt filsystemen på din router..

 1. För att få åtkomst till din router via WinSCP anger du bara detaljerna ovan, i rätt avsnitt och klickar Logga in.
 2. Om det är första gången kan du få en säkerhetsnyckelvarning, i det här fallet bara acceptera det.
  Åtkomst till DD-WRT genom WinSCP

FTP

För att aktivera FTP på din DD-WRT-router behöver du följande steg när din USB-lagringsenhet är ansluten till din router.

 1. Utför steg 1 till 6 för att installera ett NAS-lagringssystem
 2. Under tjänster -> NASgör följande inställningar
  1. Aktivera ProFTPD (byta port efter behov) och Aktivera WAN-åtkomst
  2. Aktivera WAN-åtkomst
  3. Jag rekommenderar att du inte tillåter anonym inloggning. För autentisering är det bekvämare att använda en lösenordslista, men Radius-metoden ger mest säkerhet.
 3. Under Användare anger du ett användarnamn, ett säkert lösenord och väljer vilka enheter du vill dela samt FTP.
 4. Klick Spara sedan Använd inställningar.
  DD-WRT FTP-installation
 5. Gå till Administration-> Kommandon ange följandewanf = `nvram get wan_iface` iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp --port 21 -j logdrop iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp -m state - stat NY - dport 21 -m gräns - begränsning A / minut - limit-burst B -j logaccept

  Ändra värdena som du anser lämpliga:

  1. A (2) - antalet gissningar tillåtna per minut efter B (3) antalet misslyckade initiala försök - detta kommer att bromsa ner och begränsa alla som försöker bryta sig in
  2. Du kan också använda följande kod istället, men det kommer att vara mindre säkerhetskoder - Jag INPUT 1 -p tcp - dport 21 -j logaccept
 6. Spara som start, Använd inställningar, och Starta om routern
 7. Din FTP-server bör nu köras på din DD-WRT

Åtkomst till enheten med FTP

 1. Ladda ner en FTP-klient. WinSCP för Windows, FileZilla för Mac, ES File Explorer för Android och FTP Manager för iOS är alla mycket lämpliga - men du kan ha dina egna preferenser.
 2. När du blir uppmanad anger du routerinställningarna som du har definierat dem tidigare
 3. Om du vill komma åt den externt måste du känna till din IP-adress (i förväg) som du kan hitta med IPLeak.net.
  1. Om du använder ett modem före din router måste du också ställa in en port framåt. Dessa varierar beroende på ISP & Modem så titta på dokumentationen de gav dig.
  2. Om du vill göra detta när du använder ett VPN måste du välja ett som tillåter port vidarebefordran.
 4. Det är din anslutna

Avancerade åtkomstinställningar

Åtkomstbegränsningar / föräldrakontroll

Hemma kanske du vill ställa in några åtkomstbegränsningar för att begränsa vilket innehåll dina familjemedlemmar kan komma åt, särskilt dina barn. Även om jag tror att det är viktigare att utbilda dem, finns det i sig en hel del ämnen som ingen föreläsning kan hindra någon från att snubbla på.

På ett kontor kanske du vill ställa in filtrering så att anställda inte använder arbetstid för att komma åt Facebook, Twitter och andra sociala medier såvida det inte är deras jobb att göra det.

Personligen har jag åtkomstbegränsningar inställda som en metod för självcensur. Jag vet att det finns några webbplatser som jag besöker, till exempel 9GAG, som inte är produktiva, och jag borde inte komma åt dem under dagen.

 1. Gå till åtkomstbegränsningar -> WAN-åtkomst
 2. Du kan ha upp till åtta policyer
 3. Ställ in åtkomstpolicyn. För klientlistan kan du använda MAC-adress, IP-adress eller IP-intervallspecifikation. Jag rekommenderar att du använder MAC-inställningen eftersom det här är det svåraste att övervinna. Du kan ta reda på MAC-adresserna för de anslutna enheterna genom att navigera till Administration -> WOL.
  DD-WRT Administration WOL
 4. För dagar och tider, definiera när du vill att åtkomstbegränsningen ska vara aktiv
 5. Med avsnittet "Blockerade tjänster" kan du bestämma om det finns några specifika tjänster du vill blockera, till exempel spel eller Yahoo.
 6. Under de två sista avsnitten kan du blockera webbplatser efter nyckelord eller per specifik URL. Jag rekommenderar att du använder URL-blockeringen eftersom den är mer exakt och undviker oavsiktlig blockering av webbplatser som kan behövas för arbete eller utbildning.
  DD-WRT-åtkomstbegränsningar

Gäst WiFi

Om du ofta har vänner, besökare eller affärspartner som besöker kommer du troligtvis att ge dem WiFi-åtkomst. Fördelen med att skapa ett gästnätverk är att du kan skräddarsy det efter dina behov. Till exempel kan du ha olika åtkomstbegränsningar och sekretessinställningar. Eftersom de två nätverken är separata kommer du också att vara säkrare och du kan till och med skräddarsy bandbreddanvändningen så att dina vänner inte börjar ta bort alla dina nedladdningshastigheter.

Du kan skapa ett gästnätverk för både 2,4 GHz och 5 GHz nätverk.

 1. Gå till trådlöst -> Grund inställningar
 2. Klicka på om du vill att gästerna ska kunna komma åt Lägg tillunder 'virtuella gränssnitt'. Personligen har jag bara ett 2,4 GHz gästnätverk eftersom jag tycker att det här är mer än tillräckligt. Du kan också lägga till mer än ett virtuellt nätverk för varje frekvens, men jag har inte kunnat tänka på en god anledning till att detta kan vara användbart. Klick

  Spara
  DD-WRT Gästnätverk och virutala gränssnitt

 3. Gå till trådlöst -> Trådlös säkerhet och ge gästnätverket ett lösenord, detta är valfritt, men jag försöker alltid begränsa vem som har åtkomst till nätverket så jag vet att mina grannar inte kommer att ladda fritt eller att kunderna på kaféet intill kommer inte att använda det antingen. Klick Använd inställningar.
 4. Nu vill du skapa en bro. Vad en bro gör, är det att du kan separera de två nätverken så att du kan styra dem separat. Jag kommer också att visa hur du kan ge trådlösa nätverk som inte är gäster bandbredd prioriterad.
 5. Gå till Setup -> nätverk
 6. Skapa en ny DD-WRT-bro genom att klicka på Lägg till och kalla det br1, klicka Spara
 7. För IP definiera den som 192.168.2.1 och Subnet Mask ska vara 255.255.255.0, klicka Spara sedan Använd inställningar
 8. Klick Lägg till under 'Tilldela till bron'
 9. Välj br1, som du just skapat som klientbrygga och wl0.1 som nätverk. Lämna Prio som den är och sedan

  Använd inställningar
  DD-WRT Setup Networking

 10. Längst ner för 'DHCPD', lägg till en ny DHCP-server. Välj br1 i rullgardinsmenyn och lämna de andra inställningarna som standard. Använd inställningar igen.
  DD-WRT Setup Networking 2
 11. Du har nu två separata nätverk. Du vill dock fortfarande prioritera det primära nätverket eftersom det är viktigare.
 12. Gå till NAT / QoS -> QoS (Service of Quality).
 13. I QoS Aktivera det och för port välj LAN & WLAN från rullgardinsmenyn.
 14. Under Netmask Priority anger du 192.168.1.1/24 och 192.168.2.1/24 (eller IP: erna som du har definierat i enlighet därmed).
 15. För det primära nätverket 192.168.1.1 väljer du premiumprioritet och för den sekundära väljer bulkprioritet.
 16. Använd inställningar
  DD-WRT NAT QoS

 17. Gå till Administration -> Kommandon och ange följande
 18. iptables -t nat -I POSTROUTING -o `get_wanface` -j SNAT - till` nvram get wan_ipaddr` iptables -I FORWARD -i br1 -m state - stat NYA -j ACCEPT iptables -I FORWARD -p tcp --tcp -flaggar SYN, RST SYN -j TCPMSS - klämma-mss-till-pmtu iptables -I FORWARD 1 -i br0 -o br1 -j DROP iptables -I FORWARD 1 -i br1 -o br0 -j DROP
 19. Klick Spara brandvägg och du är klar

Om du vill att gästnätverket ska ha en fast bandbredd, till exempel, måste du ha en baslinje när du testar en produkt, kan du göra det på följande sätt efter att du har gjort ovanstående:

 1. Gå till NAT / QoS -> QoS
 2. I avsnittet "QoS-inställningar" anger du den maximala upp- och nedladdningshastigheten som din Internetleverantör tillhandahåller
 3. I "Nätverksprioritet", för det nätverk du vill ha en begränsad hastighet, ställ in prioriteten till Manuell
 4. Ange upp- och nedlänkshastigheten du vill uppnå.
 5. Klick Använd inställningar och du är klar.
  DD-WRT Bandbredd Begränsning

Gäst HotSpot

Med DD-WRT kan du använda fyra olika navpunkter som är extremt praktiska och användbara för kommersiella miljöer. Dessa är Sputnik, Hotspot System, Wifidog och Chilispot. Du hittar detta under Tjänster -> Hotspot. Jag kommer att gå in på lite detaljer för var och en av dessa, men jag kommer bara att gå in i installationen av HotSpot System eftersom jag tyckte att det här var det enklaste att använda och implementera.

Sputnik

Sputnik i, som HotSpot-system, och i vissa fall Chilispot fungerar som en betald ledningsleverantör. Detta innebär att de kommer att hantera din stänkskärm, olika platser och mer för en månadsvis eller per köpavgift.

Vi tyckte att Sputnik var något irriterande för installationen, men det ger dig några bra inställningar och kommer att begränsa all WiFi-användning till Sputnik-stänkskärmen. Detta betyder att för att ändra dina DD-WRT-inställningar måste du vara ansluten till den med en Ethernet-kabel.

HotSpot System

Jag tyckte att HotSpot-systemet var det enklaste att installera och använda. Tjänsten låter dig debitera kunder för WiFi i vilket fall företaget tar en liten procentandel av betalningen. Du kan också ge användare gratis WiFi-anslutning och ha en stänkskärm som ber dem följa dig på dina sociala nätverk, du måste betala ett litet månatligt pris för detta.

 1. Registrera dig för ett konto på hotspotsystem.com, se till att du noterar ditt operatörs användarnamn och ditt plats-ID
 2. Gå till tjänster i DD-WRT -> hotspot
 3. Aktivera HotSpotSystem
 4. Ange dina uppgifter och klicka på Använd inställningar
 5. Detta skapar ett automatiskt gästnätverk och du kommer också att presenteras med en stänkskärm när du loggar in. Om du vill ändra denna stänkskärm kan du göra det via HotSpot System-webbplatsen. Du kan ändra allt från färger, bilder, knappar till nästan allt du vill.
  DD-WRT Hotspot-system

Wifidog

Wifidog och Chilispot är båda med öppen källkod, vilket innebär att om du vill kan du ställa in servern för detta själv, vilket betyder att du inte ens behöver en internetanslutning. Wifidog är det mest komplicerade och minst omtalade alternativet, så jag skulle rekommendera att undvika det och välja Chilispot istället.

Chilispot

Chilispot är den mest anpassningsbara DD-WRT-hotspot-tjänsten där ute. För det första kan du använda tjänster som Wi-Fiplanet och EngageHotspot för att ha en webbaserad splash-sida och ett system. Dessa fungerar på samma sätt som HotSpot-systemet, men de är mindre kommersiella och därför kommer det att ta lite mer arbete för att det ska kunna konfigureras snyggt och efter dina behov. Det betyder också att dessa tjänster är mycket billigare än HotSpot System. Du kan lära dig mer om installation genom att titta på den här YouTube-videon.

För det andra kan du ställa in Chilispot med din egen Debian-server och därmed hålla allt inom din kontroll också. Denna installation kräver mycket teknisk erfarenhet och går även utanför ramen för denna guide.

Mac-filtrering

Om du vill kan du också begränsa åtkomst till ditt nätverk via enhet. Alla moderna enheter har något som kallas en MAC-adress (Media Access Control), som är som en husadress och är unik för varje enhet. När du känner till enhetens MAC-adress kan du begränsa åtkomsten till ditt nätverk.

Först måste du hitta MAC-adressen för den enhet du vill tillåta eller blockera. Nedan visar jag hur du kan göra detta med DD-WRT, men du kan också Google hur du hittar det i dina enhetsinställningar.

 1. Gå till status -> LAN
 2. Längst ner på sidan kan du se de anslutna enheterna och deras namn
  DD-WRT trådlöst LAN

Nu när du har bestämt en MAC-adress för en enhet kan du blockera den eller tillåta den. Till exempel kommer jag att blockera den Android-enhet som visas i föregående bild.

 1. Gå till trådlöst -> MAC-filter
 2. Redigera MAC-filterlista för det trådlösa nätverket du vill begränsa åtkomst till. Du kan bara göra detta för riktiga nätverk och inte för virtuella nätverk.
  MAC-adressfilterlista
 3. Ange enhetens MAC-adresser och klicka på Spara. Du kan också välja Wireless Client MAC List-knappen för att snabbt välja flera enheter.
 4. Välj Aktivera och bestäm sedan om du bara vill tillåta dessa enheter eller blockera dessa enheter
 5. Klick Använd inställningar och du är klar
  DD-WRT MAC-filter

Ytterligare applikationer och inställningar

Som nämnts i början av denna guide är en av de största fördelarna med DD-WRT de ytterligare inställningarna och inställningarna de tillåter dig att göra. Medan jag har förklarat de flesta alternativ tidigare, är detta avsnitt tillägnad några mer unika inställningar.

VPN-klient

Eftersom vårt varumärke kanske har gett bort det redan, älskar vi VPN: er. Så det är inte en överraskning att vi visar hur du kan installera DD-WRT OpenVPN-klienten på din router. Du kan dock ställa in antingen en PPTP eller en OpenVPN-klient, emellertid, eftersom OpenVPN är mycket säkrare, och vad vi alltid rekommenderar, det är det jag ska visa uppsättningen av. Om du vill kan du också ställa in DD-WRT VPN-server. Jag kommer dock inte att täcka detta.

Innan du börjar behöver du naturligtvis ett VPN-konto. Jag har valt att använda ExpressVPN för denna demonstration, eftersom det har röstats som en av de bästa VPN för DD-WRT. De flesta VPN-leverantörer stöder dock installationen på DD-WRT. Jag måste nämna att en OpenVPN-router kan ställas in på vissa sätt, så kontakta din VPN-leverantör innan du börjar eftersom deras instruktioner kan variera, och i så fall bör du följa dessa.

 1. Ladda ner .ovpn-installationsfilen för servern du vill ansluta till från din VPN-leverantör och öppna den i Notepad eller Notepad++
 2. Gå till tjänster i DD-WRT -> VPN och aktivera OpenVPN-klienten
 3. Kopiera inställningarna från .ovpn-filen till DD-WRT-konsolen enligt dina VPN-leverantörers rekommendationer.
 4. Klick Använd inställningar.
  DD-WRT VPN
 5. Gå till Setup -> Grundläggande installation och bläddra ner till avsnittet Network Address Server Settings (DHCP).
 6. För statisk DNS 1 och 2 anger du Google DNS-inställningar: 8.8.8.8 respektive 8.8.4.4. Om din VPN-leverantör har sina egna serverinställningar, ange adressen för dessa istället.
  1. Av säkerhetsskäl kan du alternativt använda OpenDNS eller OpenNIC.
 7. Gå till status -> OpenVPN
 8. Du bör se en framgångsrik skärm för anslutningsstatus, samt statistik om din anslutning och en datalogg för felsökning.
  DD-WRT VPN-status

Om att köra en VPN-klient på din router är en av dina primära problem, skulle jag rekommendera att du får något mer kraftfullt eftersom den bästa VPN-routern kommer att behöva mycket processorkraft.

VPN-klient: Dual Gateway / policybaserad routing

Om du vill är det möjligt att ställa in din router som en Dual Gateway. Detta använder policybaserad routing, och det tillåter vissa av dina enheter att använda VPN-anslutningen, medan andra använder din normala anslutning. Detta kan vara riktigt användbart om du gillar att använda Hulu, Netflix eller BBC iPlayer på din medieenhet (eftersom dessa nu blockerar VPN: er) men naturligtvis vill du att resten av din anslutning ska vara säker och säker.

 1. Se till att du har konfigurerat en VPN-anslutning enligt föregående avsnitt och kontrollerat att den fungerar
 2. Gå till status -> LAN och ta reda på de lokala IP-adresserna för de enheter du vill använda VPN-anslutningen
  1. I mitt fall vill jag att min Android-telefon med IP 192.168.1.123 ska använda VPN-anslutningen
  2. Ställa in policybaserad routing kan bara göras inkluderande och du måste känna till IP-adressen för alla enheter som du vill ha deras anslutning för att gå via VPN
 3. Gå till tjänster -> VPN
 4. Introduktion till policybaserad routing "192.168.1.123/32", se till att du använder dina respektive IP-adresser. Om du behöver konfigurera flera enheter anger du varje IP på en ny rad. Klicka på Använd inställningar
  DD-WRT-policybaserad routing
 5. Gå till Administration -> kommandon
 6. Ange följande och klicka på Spara brandvägg. Du måste ange detta för varje IP-adress som du vill använda dual gateway withiptables -I FORWARD -s 192.168.1.123 -o $ (nvram get wan_iface) -j DROP
 7. Om du också måste vidarebefordra en specifik port genom VPN, måste du också ange följande i 'Firewall-kommandon': iptables -I FORWARD -i tun1 -p udp -d 192.168.1.123 --port 8080 - j ACCEPT iptables -I FORWARD -i tun1 -p tcp -d 192.168.1.123 --dport 8080 -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p tcp --port 8080 -j DNAT - till destination 192.168 .1.123 iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p udp --port 8080 -j DNAT - till destination 192.168.1.123
 8. Du måste ange ovanstående tre rader för alla IP-adresser och portar som du vill använda och vidarebefordra, ersätta IP- och portnumren och nödvändigt
  DD-WRT Dual Routing Firwall-regler
 9. När du har sparat brandväggen startar om routern. Gå till IPleak.net på varje enhet och se till att de har den externa IP-adressen som du förväntar dig

SmartDNS

Som en VPN låter en smart DNS-tjänst dig övervinna geografiskt begränsat innehåll. Du kan läsa mer om skillnaderna och likheterna mellan de två på denna sida. Trots att det inte fungerar så bra med Netflix, finns det fortfarande många begränsade webbplatser som du kan komma åt. Jag rekommenderar Blockless eftersom det har ett bra pris och ger en väl avrundad total service. Tyvärr är jag för närvarande inte medveten om några gratis smarta DNS-tjänster som är legitima och kommer inte att sälja dina data.

När du har anmält dig till Blockless är installationen av Smart DNS-tjänsten på DD-WRT mycket enkel och är som följer.

 1. Hämta primära och sekundära DNS-värden från Blockless (108.171.182.159 och 108.171.177.124 i skrivande stund)
 2. Gå till Setup -> Grundläggande installation
 3. Under Network Address Server Settings (DHCP) anger du DNS-inställningarna i 'Statisk DNS 1' och 'Statisk DNS 2'
 4. Klick

  Använd inställningar
  DD-WRT Statiska DNS-inställningar

 5. Gå till webbplatsen Blockless och bekräfta din IP-adress

Om du vill använda OpenDNS eller OpenNIC för säkerhets- och säkerhetsändamål kan du ställa in detta på samma sätt, bara använda relevant DNS-IP i statiska DNS-fält.

Sändning - Torrenter

Om du är en fan av torrenting kan du installera en torrentklient som heter Transmission på din router. Detta innebär att du kan ladda ner torrenter utan att behöva lämna din dator påslagen och naturligtvis tillåter dig också att få ett bättre såddförhållande. Jag måste nämna att vi här på ProPrivacy inte tillåter användning av torrenting för olagliga ändamål. Det finns dock många legitima skäl att använda torrentklienter.

För att kunna få sändningen igång måste du ha genomfört några av de tidigare stegen, men oroa dig inte, jag har hänvisat till dem i enlighet därmed. Du behöver också ett USB-minne eller en extern hårddisk, idealiskt formaterad till FAT32.

 1. Aktivera USB-support enligt NAS-avsnittet.
 2. Gå till tjänster -> NAS
 3. Aktivera sändningsdemon i avsnittet "Bittorrent"
 4. För katalogen anger du rutten för den enhet du vill använda. Generellt sett kommer detta att vara / mnt / sda1
 5. Klick Använd inställningar och du är klar

Nu när du har överfört igång måste du också kunna komma åt den snabbt för att göra processen enkel.

 1. Gå till 192.168.1.1:9091 för att få tillgång till sändning från din dator
  Sändningsklient
 2. För att använda den, klicka på mappknappen där du antingen kan ange URL-adressen till torrentplatsen eller ladda upp torrentfilen.
 3. För destinationen vill du ställa in den till / mnt / sda1 / Downloads.
 4. Du kan göra ovannämnda destinationsmapp som standard genom att klicka på knappen för nyckelinställningar längst ner på sidan
 5. Det är så din nedladdning kommer nu att börja. Sidan uppdateras bara med jämna mellanrum, så du måste vänta några sekunder innan den visas och framsteg inträffar.
 6. Om du har aktiverat NAS kan du enkelt överföra filen till din dator när du behöver den när nedladdningen är klar.
 7. På Android kan du använda fjärröverföring för att komma åt systemet, för iOS-telefoner, du måste använda webbåtkomst eller BarMagnet om det är fängslad. På den officiella överföringswebbplatsen kan du också ladda ner appar för många andra tjänster som XMBC (nu Kodi), Blackberry, RSS, etc..

För information om att hålla dig säker när du torrent, se vår bästa guide för VPN för torrentwebbplatser.

DLNA

DLNA, eller Digital Living Network Alliance som det kallas, är en digital standard som gör det lättare att strömma medieinnehåll över enheter i ett nätverk. Standarden har många förespråkare, men det finns många människor som inte tycker att det är användbart. Anledningen är att med modern teknik kan det vara enkelt att komma åt NAS-enheten på din router och enkelt strömma innehållet. Enligt min erfarenhet tyckte jag dock att DLNA var praktiskt, särskilt när jag ville strömma filmer på min Xbox eller äldre pekplatta.

För DD-WRT DLNA-installation följer du stegen nedan, varefter jag visar dig hur du får åtkomst till det från olika enheter.

 1. Gå till tjänster -> NAS
 2. Aktivera miniDLNA
 3. Välj de alternativ du vill och ställ in sökvägen till / mnt / sda1
 4. Klick Använd inställningar, och du är klar

När DLNA är konfigurerat kan du nu komma åt det från de flesta enheter som är anslutna till ditt WiFi-nätverk. Klicka igenom till relevanta länkar nedan för mer information om hur du konfigurerar DLNA med din enhet.

 1. Windows
 2. OSX
 3. iOS-enheter
 4. Xbox ett
 5. För du behöver bara använda din Media Player

Molnlagring

Tyvärr är en av nackdelarna med DD-WRT jämfört med traditionell router-firmware bristen på ett dedicerat molnlagringssystem. Förutom en uppsättning enhetliga appar och enkel installation, erbjuder både Linksys och AsusWRT-firmware den här funktionen. Även om, ja det är möjligt att använda ett FTP-system och ställa in ett gäng kod, är detta bara inte den riktiga affären.

Webbserver

Om du vill kan du också ställa in en DD-WRT webbserver, som låter dig vara värd för en webbsida, dela filer med kollegor och utföra ett antal andra webbplatsrelaterade aktiviteter. Jag kommer att visa dig grunderna i att få inrättats med Pydio, men du kanske vill kolla deras administrationsguider för att se vad du kan använda den till.

 1. Först måste du formatera din externa hårddisk eller USB-skiva. Eftersom du måste skapa två partitioner rekommenderar jag att du använder MiniTool-partitionsguiden för att göra detta (Gnome for Mac). Skapa följande två partitioner efter att ha formaterat det:
  1. Partitionsetikett: lämna tomt, Partitionsstorlek: 512 MB, Filsystem: Linux Swap, ClusterSize: Standard
  2. Partitionsetikett: JFFS, Partitionsstorlek: resten av enheten, Filsystem: Ext3, ClusterSize: Standard
 2. Ställ in ett NAS-system som tidigare beskrivits.
 3. När du ansluter USB-enheten till din router. Den bör automatiskt montera swap- och / jff-partitionerna. Gör en av "Filaktier" under Nas-fliken / jffs-sökvägen och namnge den JFFS
  DD-WRT JFFS och byttmonterad
 4. Gå till tjänster -> Webbserver. Aktivera Lighttpd. Du kan lämna inställningarna som de är. Om du bara vill ha tillgång till webbservern lokalt, avaktivera WAN Access.
  DD-WRT Services webbserver
 5. Ladda ner den senaste versionen av Pydio i .zip-format
 6. När du har extraherat kopierar du filsystemet till mappen jffs / www på USB-sticket som är anslutet till routern.
 7. Gå till 192.168.1.1:81 för att komma åt webbservern.
 8. Klick "Klicka här för att fortsätta" för att starta din installation. Följ de tre enkla stegen, den enda inställningen som du måste vara medveten om är att för databaskonfigurationen måste du använda SQLite 3.
  Pydio

Du har nu en tillgänglig webbserver, som flera personer kan komma åt. Om du vill att det ska vara tillgängligt var som helst i världen måste du ha WAN aktiverat i webbservern. Om du har din router ansluten till ett modem måste du också ställa in port vidarebefordran för port 81, till din DD-WRT-router. Du kan sedan hitta din IP med hjälp av en webbplatsprogramvara som ipleak.netand connect med you.re.ip.ere: 81. Om du inte har en statisk IP (sannolikt inte), måste du också ställa in DDNS.

Liksom med FTP- och SSH-åtkomst, om du vill göra detta medan du kör ett VPN, måste du välja en som gör det möjligt att vidarebefordra port.

DDNS

Din dator och andra enheter i ditt nätverk identifieras på internet av vad som kallas en IP-adress (Internet Protocol). Din Internetleverantör tillhandahåller detta automatiskt så att du oftast inte behöver oroa dig för det. På grund av det sätt som ISP: er fungerar kan de emellertid tilldela dig en ny IP-adress då och då. Frekvensen varierar beroende på leverantör, men om du inte har en statisk IP kommer den att ändras vid någon tidpunkt.

När din IP ändras kommer du inte att märka någon skillnad eftersom den inte har någon betydande effekt på ditt systems inre funktion. Men när du försöker komma åt din router från en extern plats måste du alltid känna till din IP, eller så kommer du inte att kunna ansluta till den. Detta gäller FTP, WebServer, Smart DNS-inställningar och några få andra scenarier.

För att övervinna detta måste du installera ett DDNS (Dynamic DNS) -system. Ett DDNS-system kommer att ge dig en webbadress som thisismyrouter.noip.me och genom att köra ett litet program på din dator (eller DD-WRT i detta fall) kommer den angivna webbadressen alltid att omdirigera dig till rätt IP-adress.

Om du redan har köpt (eller planerar att) en domän från NameCheap, kommer du att kunna ställa in DDNS med deras system. Jag antar dock att du inte har en domän du kan använda just nu, och jag kommer att använda den gratis DDNS-tjänsten från NoIP.

 1. Skapa ett konto med NoIP. Om du ska använda gratisplanen, se till att du förnyar den var 30: e dag
 2. Gå till Hosts / Redirect och klicka på Lägg till en värd
  1. Ge dig själv ett värdnamn, välj Host Type DNS Host (A), din IP-adress fylls automatiskt in och Assign to Group är valfritt
  2. Klick Lägg till värd
 3. Gå till SetD i DD-WRT -> DDNS
 4. Välj No-IP i listrutan och ange dina detaljer från No-IP
 5. Använd inte extern IP-kontroll bör ändras till Nej om du är router inte är direkt ansluten till internet (dvs. bakom en annan router eller modem)
 6. Klick

  Använd inställningar
  DD-WRT DDNS

 7. När du nu går till yourddns.noip.me (den DDNS-domän du har valt) kommer du att kunna komma åt din router. Se till att du lägger till alla relevanta portar för åtkomst, t.ex. för webbservern skulle jag använda yourddns.noip.me:81

Andra tjänster som du kan använda istället för NoIP är Dynu och ChangeIP.

Privoxy Adblocking

Vi rekommenderar redan att du använder adblockers på din dator och installerar några plugins i din webbläsare (Chrome, Firefox), men ibland kan det vara mer praktiskt att köra en adblocking-tjänst på din router. Tyvärr kan plugins och sådant vara ett problem på mobila enheter, särskilt på iOS. Detta ger ytterligare en god anledning att köra en Adblocker på din router direkt, alla enheter som är anslutna till den kommer att ha annonser blockerade på den. Jag kommer att ge dig det snabba och enkla sättet att ställa in Privoxy (den inbyggda DD-WRT Adblocker) och om du vill ha mer hjälp kan du lämna en kommentar eller besöka Privoxy-webbplatserna för mer information.

 1. Gå till tjänster -> reklamblockerare
 2. Aktivera Privoxy
 3. Aktivera Transparent-läge. Om det finns några enheter du inte vill att den ska köras för anger du deras lokala IP-adress. Till exempel när jag gör kvalitetstester på vissa webbplatser måste jag därför ha reklam synlig, därför att jag har angett mina bärbara datorer lokal IP, som jag har ställt in på en statisk 192.168.1.25
 4. Du kan lämna de andra inställningarna som de är
 5. Klick Använd inställningar och du är klar
  Privoxy DD-WRT Adblocking

Nätverksövervakning

Om du har en månatlig nedladdning eller uppladdningsgräns tilldelad av din Internetleverantör eller bara vill veta hur mycket internet du använder kan du analysera din datastatistik med DD-WRT. Med hjälp av statusfältet kan du också analysera ett antal andra faktorer och ta reda på om det finns några andra problem med ditt nätverk också, eller förbättringar som kan göras.

 1. Om du vill se hur mycket bandbredd som används kan du använda fliken Status - bandbredd.
  1. In Services -> Tjänster om du aktiverar WAN Traffic Counter (ttraff Daemon) kan du också se den månatliga uppdelningen under Status -> WAN-fliken.
   DD-WRT trafikövervakning
 2. I status -> Trådlöst kan du se vilka enheter som är anslutna till varje trådlöst nätverk, så om det finns fler enheter som visar så förväntar du dig, kan du ha några problem
  DD-WRT trådlös status

Du kan också använda YAMon för att få bättre statistik och grupperingar om din nätverkstrafikanvändning.

Om du vill ha mer djupgående nätverksövervakning och även se en nedbrytning av dataanvändning med programvara, skulle jag rekommendera att du laddar ner Glasswire, vilket gör just det och mer.

WiFi Protected Setup (WPS)

WPS hänvisar till ett system som låter dig enkelt ansluta en enhet till din router. Du kanske har sett det förut att när du ansluter till ett trådlöst nätverk tillåter det alternativet för en snabb anslutning genom att trycka på WPS-knappen på routern. Tyvärr är dessa system generellt fruktansvärda för din routers säkerhet. Lyckligtvis är DD-WRT WPS inte implementerat i de flesta builds så du behöver inte oroa dig för det här.

Det finns emellertid vissa kommersiella byggnader, till exempel på Buffalo routrar, där alternativet för det finns. Om du får ett av dessa rekommenderar jag att du stänger av det direkt.

Definitiv DD-WRT-guide Slutsats

Jag hoppas verkligen att du har haft glädje av att läsa min guide och har hittat något användbart att implementera och hjälpa dig skapa den bästa möjliga WiFi-routern.

Om du aldrig har spelat med DD-WRT innan det är ett bra sätt att spendera några timmar och förbättra ditt hem med. För dig som redan har DD-WRT, hoppas jag att några av mina instruktioner har bidragit till att förbättra din installation. Om du har hittat

Om du har hittat den här guiden användbar skulle jag uppskatta en del på ditt favorit sociala nätverk. Och om du har problem, känn dig fri att lämna en kommentar, så ska jag försöka hjälpa så mycket som möjligt.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me