En guide för att ställa in KeePass Password Manager

I den här tutorialen tar vi steg för steg hur vi ställer in KeePass 2.x. Kolla in vår fullständiga KeePass-granskning för att lära dig mer om den populära lösenordshanteraren med öppen källkod som säkrar dina lösenord med hjälp av stark kryptering från slutet till slutet.

KeePass är ett Windows-endast program, men korskompatibla portar är tillgängliga för macOS, Linux, Android och iOS. Denna handledning täcker KeePass själv, stationära portar som KeePassXC för Windows, macOS och Linux, fungerar på ett mycket liknande sätt.

Vi kanske tittar på KeePassXC mer i detalj i en framtida artikel, och Android-användare kan kolla in vår KeePass2Android-recension.

Hur man ställer in KeePass lösenordshanterare

1. Ladda ner, installera och köra den senaste versionen av KeePass 2.x. KeePass1.x finns nu bara av bakåtkompatibilitetsskäl. Många företag kräver till exempel denna bakåtkompatibilitet, men det finns ingen anledning för nya användare att välja den.

2. Gå till File -> Ny ... (eller klicka på ikonen i huvudfönstret i aktivitetsfältet), klicka och välj en plats för din nya .kdbx-fil.

Denna .kdbx-fil är den krypterade behållaren som innehåller dina sparade lösenord. Eftersom det är i sig själv krypterat säkert kan du lagra det var som helst. Om du planerar att synkronisera lösenord mellan enheter kan du lika gärna spara det i en molnlagringsmapp nu.

3. Skapa ett huvudlösenord. Eller ännu bättre, en huvudlösenfras (en mening som består av ett antal ord separerade med mellanslag).

Det här huvudlösenordet skyddar alla dina andra lösenord och bör vara det enda lösenord du någonsin behöver komma ihåg igen! Därför måste den vara stark, men också en som du inte kommer att glömma. KeePass erbjuder en praktisk uppskattad kvalitetsfält för att uppmuntra dig att välja ett starkt huvudlösenord.

Om du glömmer det, är det spelet över när det gäller åtkomst till dina sparade lösenord. Om du behöver en säkerhetskopia skriver du lösenordet på lite papper och lagrar det offline någonstans säkert.

Om du är nöjd med att bara använda ett huvudlösenord för att säkra din .kbdx-fil klickar du sedan på OK. För ytterligare 2FA-säkerhet, kryssa i rutan Visa expertalternativ.

Förutom ett lösenord kan du binda en nyckelfil och / eller ditt Windows-användarkonto till den sammansatta huvudnyckeln.

Vi kommer att skapa en nyckelfil men kommer inte att binda .kbdx-filen till ett Windows-användarkonto eftersom vi vill komma åt vår KeePass-databas från enheter utan Windows..

Följ instruktionerna om du skapar en nyckelfil. När du är klar trycker du på OK. Se till att lagra den här nyckelfilen någonstans säkert offline. För att använda KeePass-databasen på andra enheter måste nyckelfilen finnas, men aldrig överföra den online. Du kan överföra offline med hjälp av minneskort, USB-stick, USB-kablar och liknande.

4. Du kan tänka på databasinställningarna om du vill, eller bara trycka OK för att gå med standardvärdena.

Du får möjlighet att skriva ut viktiga databasinformation (fylla i ditt lösenord för hand). Om du gör det, lagra sedan utskriften någonstans säkert offline.

5. Dubbelklicka på din nya .kbdx-databasfil för att öppna den. Ange ditt lösenord och (om det används) sökvägen till där den tillhörande nyckelfilen lagras. Om du angav ett Windows-användarkonto när du skapade databasen måste du vara inloggad på det för att öppna filen.

KeePass kommer ihåg nyligen öppnade databaser, vilket gör denna process ganska smärtfri vid daglig användning.

6 (valfritt). Gå till File -> Importera ... för att importera lösenord från en annan lösenordshanterare. KeePass stöder filer som exporteras från de populäraste lösenordshanterarna, Firefox och Chrome.

Din KeePass-databas är nu klar att använda! Du kan hantera lösenord och klipp ut och klistra in var du än vill. Men för att få det bästa av KeePass vill du verkligen implementera webbläsarintegration ...

Webbläsarintegration

Webbläsarintegration uppnås med en kombination av plugins + tillägg för webbläsare. Andra finns, men vi rekommenderar KeePassHTTP-kontakt.

1. Ladda ner KeePassHttp-plugin och kopiera det till din KeePass-installationsmapp (C: \ Program Files (x86) \ KeePass Password Safe 2 som standard).

2. Installera tillägget för webbläsaren KeePassHTTP-Connector för Firefox och / eller Chrome.

Vänsterklicka på valfritt användarnamn eller lösenordsfält på webbsidor för KeePassHTTP-Connector för att automatiskt fylla informationen från din öppna KeePass-databas. Alternativt kan du högerklicka för fler alternativ.

Om du inte är nöjd med KeePass, varför inte kolla in några alternativa lösenordshanterare?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me