En guide för att ställa in OpenVPN på Android Mobile och surfplattor

Vad är OpenVPN?

OpenVPN för Android av Arne Schwabe är en app som använder alla standard OpenVPN-konfigurationsfiler för att tillåta Android-användare att ansluta till alla VPN-tjänster som stöder OpenVPN-protokollet. Tja ... inte bara är OpenVPN på Android open source, utan det är faktiskt mer fullständigt utrustat än de flesta anpassade VPN Android-appar ...


OpenVPN för Android är gratis och öppen källkodsprogramvara (FOSS), så det är gratis i alla ordets mening. Tänk dock på att för att använda den måste du antingen prenumerera på en kommersiell VPN-tjänst eller konfigurera din egen privata OpenVPN-server. Om du inte kan eller inte vill använda Google Play Store kan OpenVPN för Android istället laddas ner som en .apk-fil eller installeras från F-Droid.

OpenVPN för Android-funktioner

OpenVPN för Android är baserat på communityversionen av OpenVPN och använder den senaste OpenVPN 2.x källkoden. Detta innebär att det erbjuder följande viktiga funktioner:

  • Öppen källa
  • DNS-läckageskydd (Domain Domain System) - både Internet Protocol version 4 (IPv4) och Internet Protocol version 6 (IPv6)
  • Full IPv6-routing
  • WebRTC-läckskydd (Web RealTCommunication)
  • Använder den mest uppdaterade versionen av OpenVPN (och därför den säkraste)
  • Kan konfigureras för att fungera som en kill switch

Hur man använder OpenVPN för Android

Att använda OpenVPN för Android är inte svårt, men behovet av att importera tredjeparts OpenVPN-konfigurationsfiler gör installationen lite mer involverad än med förkonfigurerade anpassade VPN-appar.

1. Ladda ner OpenVPN-konfigurationsfilerna från din VPN-leverantörs webbplats. Packa upp dem (vid behov) och överför till en mapp på din Android-enhet via USB. Alternativt kan du ladda ner dem direkt till din Android-enhet och packa upp dem med en app som ZArchiver.

2. Ladda ner, installera och kör OpenVPN för Android (om du inte redan har gjort det). Tryck på + -ikonen längst upp till höger på skärmen för att lägga till profil. Ge profilen ett lämpligt namn och tryck sedan på "Importera."

AirVPN-profil

3. Navigera till mappen där du har sparat den opackade OpenVPN-konfigurationsfilen och välj en server (.ovpn-fil). När du importerats trycker du på ikonen tick för att fortsätta.

konvertera config-fil

Många leverantörer inkluderar alla nödvändiga nycklar och kontoinformation i anpassade .ovpn-filer, så ingen ytterligare konfiguration behövs. Andra kan kräva att du anger din kontoinformation och annan information. Se leverantörens dokumentation för specifika instruktioner.

4. När du är klar ser du servernamnet under fliken Profiler. För att starta VPN, tryck bara på den. Du kan importera .ovpn-filer för så många servrar du vill, och de dyker upp här.

OpenVPN-profilvy

En ganska nattlig uppsättning av grafer låter dig övervaka din VPN-bandbreddanvändning.

openvpn bandbredd per minut logg

Hur man aktiverar IPV6-routing på OpenVPN för Android

Du kan förhindra IPv6-DNS-läckor genom att säga OpenVPN för Android att korrekt vägleda all IPv6-trafik över VPN. För att säkerställa att detta är aktiverat:

1. Redigera den specifika VPN-anslutningen på fliken "Profiler".

redigera enhetsinställning

2. Se till att IPv6 -> Använd standardväg är markerad. När du är här, kontrollera också att IPv4-läckskydd är aktiverat (det bör vara som standard).

välj IPV4 eller IPV6

Aktivera en kill-switch på Android

Så här konfigurerar du OpenVPN för Android så att den fungerar som en kill-switch:

1. Redigera den specifika VPN-anslutningen på fliken "Profiler" (se ovan).

2. Gå till fliken "Avancerad" och kontrollera "Persistent Tun" och ställ in "Connection retries" till Unlimited.

OpenVPN-inställningar

Ta-da! Du har nu en OpenVPN-dödsbrytare för Android.

Uppdatering: Android

Nougat 7+ har en inbyggd kill-switch som fungerar med alla VPN. Detta inkluderar OpenVPN för Android. Denna inbyggda kill-switch är nästan säkert mer robust än den ihållande TUN-metoden som beskrivs ovan, så om du har en nyare Android-enhet rekommenderar vi att du använder den här istället. Se här för hur.

OpenVPN Connect

Annat än anpassade VPN-appar är OpenVPN för Android: s viktigaste rival OpenVPN Connect. Liksom OpenVPN för Android är detta en generisk OpenVPN-klient som kan använda vanliga OpenVPN-konfigurationsfiler för att ansluta till alla VPN-tjänster som stöder OpenVPN.

OpenVPN Connect är den "officiella" klienten från OpenVPN Inc. och är utformad för att vara mycket användarvänlig för den tillfälliga VPN-användaren utan tekniska färdigheter. Det är därför mindre fullständigt presenterat än OpenVPN för Android, som riktar sig till mer avancerade användare.

En annan viktig skillnad är att OpenVPN för Android är open source medan den officiella OpenVPN Connect-appen inte är det. Av denna anledning anses OpenVPN för Android vara den "semi-officiella" appen av många i OpenVPN-communityn.

Slutsats

Det kan verka lite motsatt, men med full IPv6-routing, användningsgrafer för bandbredd och möjligheten att konfigurera som en kill switch är OpenVPN för Android mer fullständig än nästan alla anpassade Android VPN-appar som jag ännu har granskat. Det är också mer detaljerat än dess desktopekvivalenter.

Lägg till det faktum att OpenVPN för Android är open source och alltid använder den senaste versionen av OpenVPN, och vi har ett övertygande fall för att föredra det framför anpassade Android VPN-appar.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me