Fem ögon, nio ögon och 14 ögon intelligens: En guide för VPN-användare

Du kommer ofta att höra om "fem ögon länder" (och "nio ögon" och "14 ögon" länder) i samband med sekretess online.


Den här guiden beskriver vad dessa termer betyder. Dessutom, vilka länder som är en del av dem, och allt annat du behöver veta.

Så låt oss börja med grunderna:

Vem är de fem ögonländerna?

Fem ögonländer

De fem ögonländerna är:

 • Förenta staterna
 • Storbritannien
 • Australien
 • Nya Zeeland
 • kanada

Five Eyes (ibland kallad FVEY) är en intelligensallians som går tillbaka till början av 1940-talet.

Vem är Nine Eyes-länderna?

Nio ögonländer

Nine Eyes-länderna är:

 • De fem ögonländerna
 • Danmark
 • Frankrike
 • nederländerna
 • Norge

Som ni kanske misstänker är Nine Eyes en förlängning av kärnan Five Eyes-alliansen.

Vem är de 14 ögonländerna?

Fjorton ögonländer

De 14 Eyes-länderna är:

 • De 9 ögonländerna
 • Tyskland
 • Italien
 • belgien
 • Sverige
 • Spanien

Denna allians kallas också SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Enligt Wikipedia är det där för att samordna "utbyte av militär signalinformation mellan medlemmarna".

Five Eyes Alliance historia

Fem ögon kom ursprungligen som ett sätt för kärnländerna att dela intelligens. Det grundades som det informella UKUSA-avtalet 1941. Den officiella formaliseringen mellan Storbritannien och USA var 1946, i kölvattnet av andra världskriget. Men sedan dess omfattar det även andra kärnländer.Fem ögons historia

Utöver kärnan Five Eyes-länder kommer de andra nationerna som bildar nio- och 14-ögrupperna. Dessa länder anslöt sig till schemat som ”tredjepartsländer”. Dessutom anses det allmänt att andra länder i de system som ligger utanför de listade kärnländerna. De misstänkta länderna inkluderar ”Stillahavsallierade” som Sydkorea och Singapore.

Fem ögon och liknande arrangemang är (till sin natur) alltid hemliga. Wikipedia antyder att det var nästan 30 år efter den ursprungliga bildandet av avtalet innan den australiensiska premiärministern till och med blev medveten om det. Five Eyes kom dessutom till allmänhetens uppmärksamhet 2005. Sedan 2010 har det varit möjligt att läsa några detaljer om det online på Storbritanniens webbplats om Nationalarkivet.

De senaste årens kontrovers

Five Eyes-avtalet fick modern mainstream-relevans när länkar till NSA bevisades. Dessa offentliggjordes som en del av de ökända Edward Snowden-läckorna. Hans avslöjanden visade och bekräftade att avtal som gjordes under det kalla kriget används i stor utsträckning i strävan efter omfattande digital övervakning.Nyligen kontrovers

Det blev tydligt att dessa länder använder avtal om delning av underrättelser för syften som går utöver signalinformation. Därför tillåter de effektivt underrättelsetjänsterna i flera länder att samarbeta med varandra. Därmed delas information som rör allt från mänsklig och försvarsintelligens till frågor om nationell säkerhet.

Ett exempel på hur detta kan fungera i praktiken kom ut med Snowdens avslöjanden 2013. Det framgick att den amerikanska NSA effektivt lägger ut arbeten till Storbritanniens GCHQ.

Snowden-avslöjningarna, som mest kontroversiellt för förespråkare för privatlivet, visade att regeringar använder Five Eyes-ramverket för att komma runt lagar om övervakning av sina egna medborgare. Som ett exempel kan Storbritanniens MI5 be den amerikanska NSA att knacka på brittiska telefoner och därmed "påstås kringgå lagar."

Så här beskrev De Spiegel det då:

”Storbritanniens underrättelsekontor för GCHQ kan spionera på alla utom brittiska medborgare, NSA kan utföra övervakning av vem som helst utom amerikaner, och Tysklands utländska underrättningsbyrå BND kan spionera på alla utom tyskar. Det är så en matris skapas av gränslös övervakning. ”

Vad gör 5/9/14 Eyes-allianserna?

Om du är en privatlivsmedveten person är det en mycket giltig fråga. Dessutom är det mer än rimligt att hävda att det byråerna inom dessa allianser gör mycket mer än vad de behöver göra för att säkerställa att de håller världen ”säker.”Vad dem gör

En av Edward Snowdens mest överskridande avslöjanden relaterade till NSA: s PRISM-program, ett initiativ för massuppsamling vars deltagare inkluderar alla de stora aktörerna i Internetvärlden, inklusive Microsoft, Google och Facebook. PRISM har gjort det otroligt enkelt för NSA (till och med dess ”lågnivåagenter”) att få tillgång till information på vanliga plattformar. På grund av allianserna utnyttjade därför andra länder lätt också denna förmåga. Tyvärr, även de som tror att de har "inget att dölja och ingenting att frukta" skulle bli förtalade av den lätthet som NSA - och därför deras allianspartners - kan utnyttja allt från Skype-konversationer till e-postmeddelanden.

Då kan vi lägga till att det faktum att dessa säkerhetsbyråer har visat sig engagera sig i bästa möjliga praxis. Dessa inkluderar sprickningskrypteringsalgoritmer och mutor företag för att försvaga sina egna IT-säkerhetssystem

Vi föreslår inte att 5/9/14 Eyes-alliansernas enda syfte är att snoka på medborgarnas dagliga liv. Tyvärr tillåter biprodukten från mycket av de relaterade byråernas arbete dem att göra just det.

Allianser och VPN-användning

För många är hela poängen med att använda en VPN-tjänst (Virtual Private Network) att undvika statlig övervakning. Därmed kunna surfa på Internet med en rimlig sekretessnivå.Allianser och VPN-användning

Som du kan se av informationen ovan kan du enkelt besegra detta objekt genom att välja en VPN-leverantör baserad i ett av länderna. Särskilt Five Eyes-länderna, eller ett som lokaliserar sina servrar i ett av dessa länder. Därmed kan myndigheter tvinga en leverantör att lämna ut information om dina onlineaktiviteter. Tack vare informationsdelningen kan det dessutom vara det NÅGRA av länderna på listan!

Använda en VPN-server i ett land med 5 ögon

En vanligt ställd fråga är vad ställningen är om någon använder en VPN-leverantör i ett land utanför 5/9/14 Eyes jurisdiktion. Sedan använder den den för att ansluta till en server i ett land som är inom den jurisdiktionen, till exempel i USA eller Storbritannien.Med hjälp av ett VPN

Utan att gå in för mycket tekniska detaljer finns det vissa risker här. FVEY-landet kan ställa in serverleverantören för anslutningsloggar (eller till och med utföra sin egen övervakning av anslutningar in och ut från servern). Men om VPN-leverantören tar rätt säkerhetsåtgärder för sin infrastruktur, bör risken vara relativt liten.

Som sagt, människor som är angelägna om att minimera sin exponering för den breda jurisdiktion för dessa underrättelsealianser bör ta den lägsta risken. Det skulle vara att använda en leverantör utanför 5/9/14 Eyes jurisdiktion OCH endast ansluta till servrar utanför jurisdiktion.

Så vilken VPN ska jag välja?

En bra utgångspunkt är att titta på vår bästa guide för VPN-loggar.

Dessa VPN-tjänster behåller inga register över din surfaktivitet. Därför skulle de inte ha någon av den informationen att dela om de någonsin skulle lämna ut användarinformation.

Välj därför ett VPN som ligger utanför den vidsträckta jurisdiktion för 5/9/14 ögon, OCH en som inte håller aktivitetsloggar. Därmed gör du allt du kan för att minimera risken för att din onlineaktivitet blir föremål för en tveksam övervakningsnivå. Det är därför vi inte rekommenderar att du använder ett gratis VPN eftersom det kan vara farligt och de säljer ofta dina data.

Slutsats

Sammanfattningsvis bör du undvika Five Eyes-länder så mycket som möjligt. Dessutom bör även de nio och fjorton ögonallianserna undvikas där det är möjligt.

Slutligen är användning av VPN ett bra sätt att skydda din integritet online. Det finns dock mycket att mer att vara försiktig med. Kolla in våra användbara guider och nyheter för att få mer information om sekretess och säkerhet på internet.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me