Hur du håller din Mac säker – Den kompletta guiden för Mac-säkerhet

Teorin om att Mac-användare är säkra på nätet har pågått för alltid. Tyvärr är vi ledsna att berätta att detta inte är fallet! Medan Mac-datorer är säkrare i vissa aspekter, är inget system någonsin säkert när det är anslutet till internet.

Lyckligtvis för dig har vi skapat den här guiden för att skydda din Mac. nedan ger vi dig tio Mac-säkerhetstips, som du kan implementera oavsett din förmåga.

Contents

Topp 10 Mac-säkerhetstips

Här är de tio bästa sakerna du bör implementera om du har kort tid. Utan att implementera dessa kan din Mac verkligen vara i riskzonen.

1. Använd en brandvägg

Att slå på brandväggen blockerar oönskade inkommande nätverksanslutningar. Många tror att Apple aktiverar det som en standardinställning, men detta är inte alltid fallet.

Så här aktiverar du din Mac Firewall:

 1. Gå till Systeminställningar > säkerhet & Integritet
 2. Klicka på brandväggsfliken
 3. Klicka på hänglåsikonen
 4. Ange ditt användarnamn och lösenord för att konfigurera fliken

Ett annat användbart alternativ är att aktivera Stealth-läge genom att klicka på knappen Firewall-alternativ och sedan klicka på Aktivera Stealth-läge i dialogrutan. Detta gör din dator osynlig i offentliga nätverk.

2. Aktivera automatiska uppdateringar

För att skydda din dator är det viktigt att du aktiverar automatiska uppdateringar. Apples utvecklare arbetar kontinuerligt med att uppdatera macOS. Detta inkluderar att reagera på alla nya attacker som din maskin kan vara sårbar för.

Att aktivera automatiska uppdateringar är superenkelt - bara öppna Systeminställningar och klicka på App Store, där du kan anpassa uppdateringsinställningarna.

3. Använd starka lösenord

Att använda starka lösenord för dina användarkonton är viktigt.

För att göra detta, gå tillbaka till avsnittet Allmänt i säkerheten & Sekretessinställningar.

Du bör också använda en lösenordshanterare för att skapa starka och unika lösenord. Vi rekommenderar 1Password, men diskuterar detta mer senare i den här guiden.

4. Inaktivera automatisk inloggning

Inaktivera den här funktionen för förbättrad säkerhet, särskilt om du använder en bärbar Mac. Om någon stjäl din Mac kommer att inaktivera automatisk inloggning att skydda dina privata data från tjuven.

Om du vill kontrollera lösenordets styrka eller göra ditt lösenord svårare att hacka (men lätt att komma ihåg), kolla in vår artikel: https://proprivacy.com/password-strength-checker/

5. Inaktivera körning av osäkra applikationer

På fliken Allmänna inställningar kan du ändra och godkänna vilka appar som kan köras på din Mac. Det säkraste alternativet är att bara tillåta appar från App Store att köra.

Men om du vill ha större frihet kan du välja att köra appar från utvecklare kända för Apple, såväl som från App Store.

6. Aktivera FileVault

Att aktivera FileVault är viktigt. När den är på kan du kryptera alla filer i ditt användarkonto. För att dekryptera dem måste du ange antingen ditt kontolösenord eller återställningsnyckeln du skapade när du aktiverade FileVault.

7. Inaktivera Java

En av de bästa funktionerna är alternativet att inaktivera Java. Java är full av säkerhetshål. Om du inte kör Java regelbundet, stäng det av. Om den inte kan köras kan den inte tillåta koder att skapa säkerhetsgap i din Mac.

Du kan stänga av Java i webbläsarens säkerhetsinställningar. Gå till Inställningar i Safari > Säkerhet och avmarkera fliken 'Aktivera Java'.

8. Kräv ett lösenord på Wake / Screen Saver

Om du har en MacBook kan du överväga att öppna säkerheten & Sekretessrutan från Systeminställningar och ställ in fältet Kräv lösenord till "omedelbart". När det är aktiverat måste du ange dina inloggningsuppgifter för att logga in på ditt konto efter att din Mac har gått i vila eller skärmsläckaren har aktiverats.

9. Aktivera tvåfaktorautentisering

Tvåstegs- eller tvåfaktorsautentisering är ett system där din inloggning till tjänster eller webbplatser kräver mer än bara ditt användarnamn och lösenord. Den behöver också en numerisk kod. Den här tvåstegskoden skickas vanligtvis till dig via ett textmeddelande eller telefonsamtal. Hacking ger en extra utmaning för hackare.

Tjänster som Googles Gmail har den här funktionen, men du måste aktivera den för att använda den. Du kan slå på den för Microsofts tjänster och webbplatser samt för Dropbox. Tvåstegs-autentisering kan innebära en liten besvär i användarupplevelsen, men säkerheten som du får långt överväger den mindre besväret.

10. Installera och konfigurera en Anti-malware-applikation

Mer och mer skadlig programriktning är inriktad på Mac-maskiner (även om de fortfarande inte finns någonstans nära den nivå som Windows-användare står inför). OS X har ett kraftfullt, alltid löpande men osynligt anti-malware-verktyg som kallas Xprotect. Ändå bör du ibland avfyra en app som Malwarebytes för att skanna dina filer. Om du är intresserad av fullt skydd mot skadlig programvara kan du läsa vår artikel om borttagning och skydd av skadlig programvara.

Mac-nätverkssäkerhet

En av de största farorna med att använda en Mac eller någon dator för den delen är att vara online.

Så det är inte förvånande att vi sparkar iväg saker med nätverkssäkerhet.

Klicka på Apple-menyn längst upp till vänster på skärmen för att konfigurera dina nätverksalternativ. Öppna Systeminställningar och välj Nätverk.

Kontrollera nätverksanslutningar

Om du har expertis kan du ställa in nätverks- och anslutningsregler på egen hand. Tyvärr, för de flesta av oss är detta inte fallet. De appar som vi listar nedan hjälper dig att hålla reda på och säkra dina anslutningar.

Bort med händerna!

Bort med händerna! övervakar hemligt alla aktiviteter i alla applikationer som körs i bakgrunden. Så snart en app försöker köra utan en tidigare definierad regel, Hands Off! varnar dig med ett meddelande. Det här meddelandet innehåller all relevant information om operationen och ber dig ta ett beslut. Tills du svarar på meddelandet, Hands Off! blockerar operationen och skyddar dig.

Little Snitch

Little Snitch är en brandvägg för inkommande anslutningar. Den avslöjar alla utgående nätverksanslutningsförsök, så att din privata data inte lämnar din dator. Det ger samma kontrollnivå för inkommande anslutningar.

Murus

Murus är ett brandväggshanteringsverktyg. Du behöver inte vara en expert på säkerhet för att använda alla funktioner i denna strömlinjeformade och användarvänliga app. En stor fördel med Murus är dess inbyggda grafiska redigeringsverktyg, som du kan använda för att skapa anpassade regeluppsättningar för varje tillfälle.

Radio Tystnad

Radio Silence är en super liten nätverksmonitorapp. Det hjälper dig att skydda din integritet och förhindra att appar skickar ut dina känsliga data i bakgrunden. Att använda den här appen har inga biverkningar i din Mac: s prestanda och den skickar inte popup-aviseringar hela tiden.

Brandvägg på Mac

Att kontrollera nätverksanslutningar är en sak. Du måste också se till att inget kryper in. Att använda en brandvägg är därför ett måste.

Alla versioner av Macintosh till och med 10.4, kallad Tiger, hade ett Unix-baserat brandväggssystem för att skydda användaren från skadliga attacker. Apple namngav det ipfw. Det hanterade inkommande och utgående anslutningar, vilket låter användaren passera eller blockera dem. Dessa brandväggssystem arrangerade trafik efter typ, ursprung och destination.

I nästa version av Mac OS (Leopard) uppdaterade Apple ipfw med ett nytt tillägg som heter Application Firewall för att hantera apps nätverksförfrågningar. När ett program ber om nätverkstrafik kontrollerar sockelfiltret rätten att göra det. Om programmet inte finns på listan ber OS X dig att låta det fortsätta.

När vi aktiverar standardväggen rekommenderar vi också att du använder en av de tredje brandväggarna som nämns ovan. Dessa är användbara eftersom det är deras dedikerade verksamhet, så de är mer benägna att stoppa oönskad trafik.

VPN

Det är en sak att se till att inget dåligt går in och ut ur ditt nätverk. Det är en annan hålla dina anslutningar privata.

Ett VPN (Virtual Private Network) krypterar dina data. Därmed döljer det från oönskade ögon. Det finns mycket fler fördelar med att använda ett VPN också, till exempel obegränsad global streaming. Om du vill veta mer läs vår djupgående jämförelse av de bästa VPN: erna för Mac.

Dataskydd

Nu när du har fått ditt nätverk under kontroll är det dags att ta dina filer i dina händer. Var dock försiktig när det gäller dataskydd. Om du gör saker fel kan du hamna låsa dig ur dina filer. Innan du börjar ska du därför säkerhetskopiera dina data (även om du regelbundet ska säkerhetskopiera dina data regelbundet).

Förutom FileVault och TimeMachine, som nämns nedan, kan du också överväga att kolla in MiniTool.

Filevault

Använd FileVault för att kryptera dina data.

Vad är FileVault?

FileVault är ett diskkrypteringsprogram i Apples operativsystem, macOS. FileVault använder 128bit AES-kryptering med en 256-bitars nyckel för att låsa hårddisken och alla filer på den.

Varför ska du använda FileVault??

Kryptering av dina personuppgifter rekommenderas starkt för bärbara enheter för att säkra dina data och filer. Det kan vara användbart i många fall, särskilt när någon försöker få obehörig åtkomst. Om du dessutom förlorar eller förlorar din Mac kommer dina data att vara säkra.

Är FileVault Safe?

Om du tappar lösenord och återställningsnyckel kommer dina data att vara oåtkomliga för alltid - du kommer inte att kunna återställa någon av dina filer. FileVault-kryptering är så kraftfull att det skulle ta 100 000 år att bryta, så det är omöjligt att hacka det.

Apple hjälper dig att lagra återställningsnyckeln i dess säkerhetskopia. Detta minskar risken för att förlora den. Men om du är glömsk eller tenderar att förlora saker kanske FileVault inte är för dig.

Hur du aktiverar FileVault

  1. Öppna Systeminställningar från Apple-menyn och gå till Säkerhet & Integritet.

  2. Välj fliken FileVault och klicka på den lilla låsikonen i det nedre vänstra hörnet och ange sedan administratörslösenordet.

  3. Klicka sedan på knappen "Slå på FileVault" för att starta installationsprocessen.

  4. Om din Mac har flera användare måste du aktivera FileVault-åtkomst för var och en av dem.

  5. Hitta ett säkert utrymme för ditt alfanumeriska lösenord med 24 tecken och klicka på Fortsätt.

  6. Du kan be Apple lagra din återställningsnyckel. Om du väljer att göra det måste du svara på tre säkerhetsfrågor. Detta hjälper dig att få kontakt med Apple och auktorisera dig själv.

  7. När du har svarat på säkerhetsfrågorna trycker du på knappen Starta om.

Att kryptera dina data kan vara en mycket långsam process. Varje 50 GB tar mellan 5-15 minuter att kryptera, beroende på din Mac-prestanda. Det bästa sättet är att låta den gå på natten. Du kan kontrollera framstegen om du navigerar tillbaka till fliken FileVault i Säkerhet & Integritet.

För att stänga av FileVault, vänd ordningen på stegen ovan. Avkryptering kommer att ta lika mycket tid som krypteringen gjorde. Det hela beror på din enhetsstorlek, körhastighet och Mac: s prestanda. Under kryptering / dekryptering kan din dator kännas trög, men oroa dig inte.

Fixa säkerhetshålet

Om du inte är övertygad om FileVults säkerhet och fortfarande oroar dig för att bli hackad, kan vi hjälpa till.

När din Mac går in i viloläge har den ett potentiellt säkerhetshål. Detta beror på att lösenorden som krävs för att dekryptera FileVault lagras i dess minne. I huvudsak kan någon väcka upp den och hämta nyckeln utan inloggningslösenordet.

Om du är paranoid när det gäller säkerhet kan du göra följande.

FÖRSIKTIGHET: I vardagligt bruk måste du skriva in ditt inloggningslösenord två gånger och din Mac kommer att bli lite långsammare när du vaknar från viloläge.

Valfri underrubrik

 1. Öppna terminal (du kan hitta den i mappen Verktyg eller använda Spotlight för att söka efter den)
 2. Skriv in: sudo pmset -a destroyfvkeyonstandby 1 hibernatemode 25
 3. Slå på Enter och starta om din Mac

Detta kommando gör att din Mac går in i vänteläge istället för viloläge. I vänteläge sparas innehållet i minnet på disken och datorn går in i ett djupt viloläge. Kommandot ber dig också datorn att inte hålla FileVault-tangenten i minnet i vänteläge.

För att stänga av funktionen, öppna Terminal igen och skriv: sudo pmset -a destroyfvkeyonstandby 0 hibernatemode 3

Tryck sedan på Enter och starta om.

Tidsmaskin

Med FileVault kommer dina data att vara säkra. Men du måste också ha den säkerhetskopierad. Det hjälper inte att veta att dina data är säkra om din bärbara dator blir stulen om du aldrig någonsin kommer att få tillbaka dessa data.

Vad är Time Machine?

Time Machine är en backup-mjukvara utvecklad av Apple och distribueras som en del av macOS. Det finns många andra alternativ för säkerhetskopiering där ute, men TimeMachine är perfekt för Mac-ägare.

Hur fungerar tidsmaskinen?

Time Machine gör säkerhetskopieringar varje timme under de senaste 24 timmarna, dagliga säkerhetskopior för den senaste månaden och veckobackupningar för varje föregående månad. Säkerhetskopiering skapar lokala snapshots av din Mac. En daglig stillbild sparas var 24 timmar. Det börjar efter att du har startat eller startat om datorn.

Det känns som mycket säkerhetskopiering, men Time Machine säkerhetskopierar bara ändringar du har gjort i filer. Det lagrar flera versioner av varje fil. Om du till exempel redigerade ett dokument 50 gånger skulle du kunna återställa den 15: e versionen.

Det är därför Apple kallar det Time Machine: eftersom du kan gå tillbaka i tiden för att se filhistoriken.

Hur man använder Time Machine

Valfri underrubrik

 1. Anslut en lagringsenhet till din Mac.
 2. Du bör se en varning som frågar om du vill använda enheten med Time Machine. Klicka på Använd som säkerhetskopia.
 3. Om du inte ser varningen öppnar du Systeminställningar > Tidsmaskin.
 4. Välj Backup Disk, välj den lagringsenhet du vill säkerhetskopiera till och klicka på Use Disk.
 5. Du kan välja att kryptera dina säkerhetskopior. I det här fallet behöver du ett lösenord för att komma åt dem.

Mac-delningsinställningar

Din Mac kan dela data på många sätt, inte bara med andra Mac-datorer. Detta kan vara användbart i vissa fall, till exempel fjärrbearbetning. Men om du öppnar en port på din Mac måste du ta hand om dess säkerhet för att undvika potentiella attacker.

För att konfigurera dina delningsinställningar, öppna Systeminställningar och klicka på delningsikonen.

Skärm

I företagsmiljöer kan teknisk support aktivera det här alternativet så att de kan se din skärm och kanske utföra fjärrreparationer eller uppdateringar. Windows- och Linux-datorer kan också använda det här alternativet för att komma åt din Mac-skärm. Om du inte behöver detta supportalternativ, se till att det är avstängt.

Fil

File låter andra datorer i nätverket nå din dators filsystem. Tekniskt används fildelningssystemet också av Back To My Mac-tjänsten, som gör att du kan komma åt dina Mac-filer från en annan Mac via internet. Om du inte använder någon av dessa tjänster stänger du av File.

Skrivare

Detta delar alla skrivare som är anslutna till din Mac med andra datorer i nätverket, inklusive Windows och Linux-maskiner. Om du inte använder din skrivare stänger du av inställningen.

Fjärrinloggning

Fjärrinloggning handlar om att ställa in anslutningar till din Mac via SSH / SFTP. Tekniker använder den här inställningen för att arbeta på distans. Stäng av den om du inte använder den.

Internet delning

Du kan dela din Mac-internet med en annan Mac. Historiken för denna inställning går 20 år tillbaka till när människor använde uppringd internet. Det blir allt värdelöst, så stäng av det.

Blåtand

Att slå på detta gör att din Mac kan skicka och ta emot filer till och från en annan Bluetooth-aktiverad enhet, till exempel en mobiltelefon. Apple iPhones och iPads kan inte dela filer på detta sätt (även om de också har Bluetooth). Därför kommer du bara att använda den om du har en telefon som kör Android. Om du inte har missat den här funktionen behöver du antagligen inte den.

Användarhantering

Om du inte är den enda som använder din dator måste du se till att andra som har tillgång till din dator inte kan skada den.

Om du är den enda som använder din dator kan du gärna hoppa över det här avsnittet.

Vad betyder flera användare?

Användarhantering hjälper dig att dela din dator med andra utan att låta dem redigera dina känsliga data. Det är en av de stora fördelarna med att vara Mac-användare.

Föräldrar kan också använda användarhantering för att kontrollera sina barns konton genom att skapa regler och begränsningar.

Hur man hanterar flera användare

Om du vill hantera flera användare öppnar du Systeminställningar och klickar på Användare & Grupper. Till vänster kan du se datorns användare. Om du klickar på Låstecknet längst ner till vänster i fönstret kan du ställa in nya användare.

Under Inloggningsalternativ kan du ställa in snabb användarbyte. Det betyder att du kan byta till en annan användares profil med bara några musklick. För att göra det klickar du på Visa snabb meny för användarbyte. Att byta tar mindre än två sekunder, beroende på hur många appar som är öppna i varje konto.

Användarhantering handlar mer om att ställa in konton och hjälpa dem att byta plats på din Mac. Det finns många skäl att skapa flera användarkonton. Till exempel:

1. Felsökning

Om du har problem med ett ofta använt program kan du behöva testa det i en ren miljö. Föreställ dig till exempel att du har använt din webbläsare lyckligt i flera år, sedan installerat ett nytt tillägg och det hela sprickat. Du är inte säker på om det var tillägget eller om du av misstag laddade ner skadlig programvara till din dator. För att testa det kan du skapa ett "testanvändar" -konto och analysera problemet där. Om det fungerar bra där, vet du att problemet måste vara i ditt vanliga användarkonto.

2. Var en användare som inte är admin

Att vara en fullständig åtkomstanvändare är inte alltid det säkraste sättet att använda din dator. Kolla bara NSA: s snoop proof guide om säkerhetsbegränsningar på Mac. Å andra sidan kan begära administratörstillträde för att installera appar vara svårt om du är en användare som inte är admin. Som sådan kan du skapa ett "endast administratörskonto" med fulla administratörsrättigheter och lämna det inloggat. Du kan använda ditt vanliga konto för ditt vanliga arbete och sedan snabbväxla till administratörskontot endast om du behöver göra någon admin arbete.

3. Konto för presentationer

Om du använder din Mac för att ge presentationer regelbundet kanske du vill undvika de appar som driver meddelanden och stör dina prestanda. Att skapa ett konto för presentationer kan undvika detta. Det betyder också att du kan hålla ditt röriga skrivbord dold för din publik!

4. Spel

Att skapa ett rent konto för spel kan ge dig förbättrad prestanda och därmed göra spelupplevelsen roligare.

5. Separera ditt arbete och ditt privatliv

Ibland måste vi ta med dig arbete hem, men det betyder inte att du måste blanda ditt arbete och ditt privatliv på din Mac. Med separata användarprofiler kan du säkerställa att prestandan för varje profil upprätthålls. Om du behöver nå en exakt fil kan du göra det genom att snabbt byta.

Mac-virus - En urban legend?

Kan min Mac få virus? Behöver jag antivirusskydd? Det här är inte enkla frågor att svara på. Mac-maskiner är beväpnade med Xprotect i OS och det finns fortfarande färre virus för Mac än för Windows. Men antalet ökar till följd av Mac: s växande popularitet.

En ny rapport föreslog att skadlig programvara från Mac växte med 270% under 2017. Macworld sammanställde en lista över skadlig programvara och säkerhetsfel, där du kan se en mängd olika Mac-virus. Trots detta är Mac ett Unix-baserat operativsystem, så det är fortfarande ett av de säkraste operativsystemen. Dessutom försöker Apple ständigt att göra sina produkter säkrare.

Bästa AntiVirus-programvara för Mac

Kaspersky Internet Security är vår favorit antivirusprogramvara för Mac. Förutom att hitta virus kan du surfa på webben fritt utan att oroa dig för att något skadligt kommer att attackera din dator. Skanning kan vara lite långsam men resulterar i en detaljerad rapport. Det finns också en fantastisk Safe Money-funktion för att skydda betalningar online.

Lösenordshantering

Det är inte lätt att ställa in och komma ihåg starka lösenord. För komplicerade, ultralånga lösenord är lösenordshanteringsverktyg som Apple Keychain ett bra minnehjälpmedel.

Apple nyckelring

Vad är nyckelring?

Keychain är ett molnbaserat lösenordshanteringsverktyg från Apple. Det är inbyggt i iOS och macOS. KeyChain hjälper användare att skapa, organisera och nå sina lösenord.

Hur man använder nyckelring

För att lagra dina lösenord, slå på KeyChain genom att öppna Inställningar på din iPhone eller iPad. Öppna iCloud och bläddra ner för att knacka på Nyckelring för att aktivera den genom att växla till växeln.

Om du inte har gjort det tidigare måste du ställa in ett iCloud Keychain-lösenord. Om du har konfigurerat en tidigare, måste du verifiera dig själv med en annan enhet. Denna funktion hjälper dig att nå alla dina säkrade data, vilken enhet du än använder.

Slumpmässigt genererade lösenord

Om du har slut på lösenordsidéer eller bara vill se till att ditt lösenord är så säkert som möjligt har Keychain en fantastisk funktion för dig - lösenordgeneratorn. För att använda det:

 1. Öppna Keychain Access från applikationsskärmen och välj din kategori.
 2. Klicka på plus (+) -knappen längst ner på skärmen. I popup-fönstret finns det många alternativ, som att testa ditt lösenord. Klicka på nyckeltecknet till höger för att öppna Password Assistant.
 3. Använd lösenordsassistent för att generera minnesvärda bokstäver och siffror, endast siffror, slumpmässiga eller FIPS-181-kompatibla lösenord i olika längder. Kvalitetsfältet visar säkerhetsnivån för ditt lösenord.

De bästa lösenordshanterarna för Mac

Om du inte är nöjd med din Mac-nyckelring eller är intresserad av något mer kan du läsa vår guide till lösenordskontroller och verktyg. Kort sagt, det här är de bästa alternativa alternativen:

 • 1Password
 • Dashlane
 • Lastpass

Spåra din Mac

Om du någonsin tappat din Mac eller iPhone vet du att det är en fruktansvärd känsla. Det är ännu värre om det blir stulet. Lyckligtvis finns det verktyg som hjälper dig att hitta / hämta det.

Hitta min Mac

Vad är Hitta min Mac?

Find My Mac är en Apple-tjänst som låter en ägare hitta sin förlorade produkt och vid behov radera den på distans.

Hur du sätter på Find My Mac

 1. Gå till Systeminställningar.

 2. Klicka på iCloud-fönstret.

 3. Rulla ner för att se om kryssrutan Hitta min Mac är kryssad.

 4. Om Find My Mac inte redan är aktiverat, klicka i rutan och, när du uppmanas, klicka på Tillåt för att aktivera den.

Hur man hittar din Mac

Om du har tappat din Mac, gå till iCloud.com. Du kommer att se en karta som visar alla dina enheter i närheten. Du kan se information om dina enheter genom att klicka på Alla enheter. Informationen innehåller information om enheten är online eller offline och när den senast användes.

Du kan klicka på en enhet för att komma åt olika alternativ: Spela ljud, förlorat eller radera.

Spela ett ljud är ett användbart alternativ om din Mac är i närheten men du bara inte hittar det.

Hemlig

Undercover är en mjukvara som görs för att spåra och övervaka en saknad Mac på distans. Det kan till och med hjälpa till att återvinna den stulna maskinen. Du laddar den i bakgrunden på din dator för att spåra din plats konstant.

Notera

Att avinstallera Undercover är nästan omöjligt: ​​bara administratören kan ta bort den från Mac-datorn.

Mac Security: The Bottom Line

Mac-säkerhet har förändrats mycket de senaste åren. Mac-användare måste nu ägna större uppmärksamhet åt säkerheten för sina enheter inför ökade hot. Om du vill att din Mac ska vara så säker som möjligt i dag är det viktigt att investera i att göra och hålla den säker.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me