Hur du inaktiverar geolokalisering i webbläsare

De flesta moderna webbläsare tillåter webbplatser att begära din geolokalisering. Detta har legitima fördelar, eftersom det gör att webbplatser kan anpassa sina tjänster till dina individuella behov och gör det lättare för dem att tillhandahålla platsspecifika funktioner.

Det är också något av en integritetsmardröm, eftersom din webbläsare kan dela din verkliga plats med webbplatser även när du använder ett virtuellt privat nätverk (VPN). Lyckligtvis är denna funktion som tillval som standard och du kan välja om du vill använda den från fall till fall. Du kanske dock vill stänga av den helt.

Hur fungerar HTML5 Geolocation?

De exakta detaljerna för hur geolokalisering fungerar beror på webbläsaren. Skrivbordswebbläsare kombinerar ledtrådar som din IP-adress, användaragentinformation för webbläsare och en lista över upptäckta Wi-Fi-nätverk i ditt område tillsammans deras signalstyrkor för att uppskatta din plats.

Om detta låter skrämmande blir det värre på mobila enheter där informationen ovan kombineras med spårningsdata för mobiltelefon för att kartlägga din plats ytterligare. Detta inkluderar din GPS-data, mobilnätinformation och telefonens unika IMEI-identifikationsnummer.

Hur exakt är geolokalisering?

I mina tester, ganska darn exakt! Trots att en VPN var aktiverad kunde mylocation.org hitta mig till min faktiska adress när jag använde en stationär webbläsare med funktionen Browser Geolocation. På en telefon var noggrannheten några meter!

Geolocation

Men få inte panik!

Geolocation-stöd för webbläsare är opt-in

Som standard kommer alla webbläsare att be om din tillåtelse innan de skickar geolokationsdata till webbplatser.

Geolocation valfritt

Det är dock möjligt att du (eller kanske en familjemedlem) av misstag har ändrat webbläsarens inställningar för att aktivera geolokalisering som standard. Det är också vanligt att malware ändrar inställningar för webbläsars geolokalisering.

VPN och HTML5 geolocation

En VPN kommer att dölja din IP-adress från webbplatser du besöker, men den förbigås om du tillåter webbplatsen att använda geolocation.

Som just noterats bör din webbläsare be om tillstånd innan du skickar dessa data, men det är möjligt att det inte kommer. Skicka geolokationsdata kan göra att en sida blockerar dig om den inte tillåter anslutningar från din plats.

Om en webbplats kan upptäcka din plats när du har en VPN-körning, är det första du måste kontrollera att du inte har en IP-läcka genom att besöka ipleak.com. Om du på den sidan kan se någon IP-adress som tillhör antingen dig personligen eller din Internet-leverantör (ISP), är problemet en IP-läcka - inte HTML5-geolocation.

När du har kontrollerat att en IP-läcka inte är den skyldige kan du försöka inaktivera geolokalisering manuellt i din webbläsare.

Webbplatser som blockerar VPN-användare

Det blir allt vanligare att strömningstjänster blockerar VPN-användare när de upptäcker dem. Detta beror på att många använder VPN: er för att titta på innehåll som är begränsat till publik i vissa länder av licensieringsskäl.

Det är dock viktigt att förstå att dessa tjänster vet inte på något sätt var du verkligen är. De har helt enkelt en databas över IP-adresser som är kända för att tillhöra VPN-tjänster och blockerar alla som försöker komma åt sin webbplats med en av dessa IP-adresser.

Att förhindra IP-läckor och inaktivera webbläsarens geolokalisering gör ingenting för att övervinna en så enkel men effektiv taktik.

Hur du inaktiverar HTML5 Geolocation

Du kan stänga av geolokalisering i din webbläsare med hjälp av följande metoder:

Inaktivera geolokalisering på Firefox (desktop och Android)

  1. Ange om: konfigurera i URL-fältet och klicka på "Jag accepterar risken" (endast skrivbordet).
  2. Skriv geo.enabled i sökrutan och dubbelklicka sedan på posten för att ställa in dess värde till falsk.

Geolocation Firefox

Inaktivera geolokalisering på Chrome (skrivbord)

Gå till Meny () -> inställningar -> Avancerad -> Sekretess och säkerhet -> Innehållsinställningar -> Plats och växla “Fråga innan du går till (rekommenderas)” till Blockerad.

Geolocation Chrome

Inaktivera geolokalisering på Chrome (mobil)

Exakt samma som ovan, förutom gå till Meny (⋮) -> inställningar -> Webbplatsinställningar -> Plats.

Inaktivera geolokalisering på Safari (macOS)

Gå till Safari (överst till vänster på Aktivitetsfältet) -> Inställningar ... -> webbplatser - > Plats. Välj ”Neka” för listade webbplatser som du inte vill geografiskt. För att förhindra att alla webbplatser får åtkomst till geolokationsdata i framtiden väljer du När du besöker andra webbplatser: -> Förneka.

Geolocation Safari

Inaktivera Geolocation på Safari (iOS)

Gå till Inställningar > Integritet > Platstjänster -> slå av knappen.

Geolocation Safari Ios

Inaktivera Geolocation på Microsoft Edge

Edge är en Windows Store-app, så för att inaktivera geolokalisering går du till Window's Start -> inställningar -> Integritet -> Plats och växla “Location” till Off.

Geolocation Edge

Inaktivera Geolocation på Microsoft Internet Explorer

Gå till Meny (kugghjulikonen uppe till höger) -> Internet-alternativ -> Fliken för integritet -> Plats och markera "tillåt aldrig webbplatser att begära din fysiska plats" -> OK.

Geolocation Dvs

Inaktivera Geolocation på Opera

Gå till Meny -> inställningar -> webbplatser -> Plats och välj "Låt inte någon webbplats spåra min fysiska plats."

Browser Opera

Inaktivera Geolocation i webbläsaren: Slutsats

Även om geolokalisering av HTML5-webbläsare kan vara mycket invasiv när det gäller sekretess, är det vanligtvis inte ett problem eftersom funktionen är opt-in som standard.

Om du emellertid har en paranoid disposition, eller om en webbplats vet var du till och med har ett VPN aktiverat och efter att du har kontrollerat för IP-läckor, kan du försöka inaktivera geolokalisering i din webbläsare.

Bildkredit: Av Nucleartist / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me