Hur du installerar ett VPN på Chromebook – Installations- och konfigurationsguide för Google Chromebook

Den här artikeln beskriver hur du installerar ett VPN på din Chromebook. För en fullständig diskussion om varför du vill använda ett VPN på din Chromebook och vilken Chromebook VPN du bör välja, se 5 bästa Chromebook VPN-tjänster.

Som diskuterats i den artikeln finns det tre sätt att köra ett VPN på en Chromebook

  1. Använd L2TP / IPsec-klienten inbyggd i Chrome OS.
  2. Använd ett Chrome-webbläsartillägg.
  3. Använd en Android-app (på Chromebooks som stöder den här funktionen).

Endast en L2TP / IPsec-anslutning skyddar hela Chromebook om du använder Android-appar. Ett Chrome-webbläsartillägg skyddar din vanliga Chromebook-aktivitet men inte Android-appar, medan en Android VPN endast skyddar andra Android-appar.

Dessa instruktioner antar att du redan har registrerat dig för en VPN-tjänst.

En anteckning om OpenVPN för Chromebook

I teorin stöder Chrome OS OpenVPN-protokollet, men det har aldrig kunnat importera vanliga OpenVPN-certifikat korrekt. Om du kör din egen VPN-server är det möjligt att konfigurera den och din Chromebook för att ansluta via OpenVPN, men det är utanför ramen för denna guide.

Använda L2TP / IPsec (och PPTP)

Den inbyggda L2TP / IPsec VPN-klienten är det "vanliga" sättet att köra ett VPN på Chromebooks. Det är därför praktiskt att de flesta VPN: n stöder detta protokoll!

Observera att L2TP / IPsec-inställningarna är desamma på olika plattformar, så även om en VPN inte stöder Chromebooks uttryckligen kan du använda L2TP / IPsec-inställningarna som tillhandahålls för någon annan plattform för att köra ett VPN på din Chromebook.

PPPT stöds inte längre av Chrome OS. Och eftersom PPTP inte är ett säkert VPN-protokoll är det väldigt liten anledning att använda ett PPTP VPN på Chromebook ändå! Om du har en äldre Chromebook och verkligen måste använda PPTP är instruktionerna för att göra det nästan identiska med de nedan.

1. Logga in på din Chromebook.

2. Klicka på nätverksikonen längst ner på skärmen (bredvid din bild).

3. Välj Inställningar.

Chromebook L2Tp 0

4. Välj Nätverk -> Lägg till anslutning -> Lägg till privat nätverk.

Chromebook Setup 2

5. Fyll i informationen som tillhandahålls av din VPN-tjänst (som nämnts, dessa behöver inte vara specifika för Chrome OS, så du kan bara använda generiska som tillhandahålls för andra plattformar).

Klicka på Anslut. Ta-da!Chromebook L2Tp 2

Gå till Inställningar för att se VPN-status och ansluta / koppla från -> Nätverk -> VPN.

Chromebook-inställning 1

Med hjälp av en Android VPN-app

Android VPN-appar kommer skydda bara andra Android-appar på din Chromebook - inte Chrome-webbläsaren.

Att använda dem kräver att du har en Chromebook som stöder Google Play Store och Android-appar. Detta betyder vanligtvis att ha Chrome OS version 53 eller nyare. Om din Chromebook kan köra Google Play Store men den inte redan är installerad, följ dessa anvisningar för att installera den.

Öppna sedan Play Store och ladda ner och installera en anpassad VPN-app som alla andra appar. Du kommer nästan säkert att bli ombedd att logga in med de referenser som upprättades när du registrerade dig för VPN-tjänsten, även om många Android VPN-appar erbjuder en kort kostnadsfri testperiod.

Alternativt kan du manuellt ställa in OpenVPN med hjälp av OpenVPN för Android eller OpenVPN Connect. Fullständiga instruktioner för att ställa in OpenVPN för Android finns i Hur man installerar ett VPN på Android, som också har instruktioner för att konfigurera appen att fungera som en kill switch.

Det finns olika lösningar för att få Android-appar till Chromebooks som inte (eller inte helt) officiellt stöder den här funktionen, men som ligger utanför denna artikel.

Använda en Chrome-webbläsarextension

Med Chrome OS är webbläsaren operativsystem, så Chrome Chrome-VPN-tillägg kan i själva verket fungera som riktiga VPN-klienter.

Det är, förutom att nyare versioner av Chrome OS stöder Android-appar. Dessa körs på sitt eget separata Android-delsystem och kommer inte att dra nytta av ett Chrome-VPN-tilläggs webbläsare.

De flesta sådana webbläsartillägg krypterar säkert anslutningen med HTTPS. Det är alltid värt att kontrollera att detta är fallet med din VPN-leverantör, eftersom vissa inte har någon kryptering alls. Dessa kan fortfarande vara användbara för att förfalska din plats men ger inga säkerhets- eller integritetsfördelar.

1. Öppna Chrome Web Store. Se till att knappen Extensions är vald och sök efter det VPN-tillägg du vill ha. Alternativt kommer din VPN-leverantör förmodligen att ge dig en direktlänk till nedladdningssidan för Chrome-tillägg.

Chrome Extension 1

2. Klicka på Lägg till Chrome eller klicka på blurb för att få en detaljerad beskrivning av tillägget. Klicka sedan på Lägg till Chrome -> Lägg till tillägg.

Chrome-förlängning

3. En tilläggsikon visas i Chrome-aktivitetsfältet. Klicka bara på den för att öppna VPN-tillägget.

Chrome Extension 3 1 E1512652754512

Kom ihåg att ett Chrome-tillägg bara skyddar det du får upp i din Chrome-webbläsare. Det skyddar inte Android-appar.

Använda din Chromebook med en VPN-router

Istället för att installera ett VPN på din Chromebook kan du installera den på din router (beroende på vilken router du har). Många moderna routrar har en VPN-klient inbyggd, som du vanligtvis kan konfigurera via routerns administrationssida.

Du kan också blixta routrar med tredje parts firmware som DD-WRT och Tomato, som inkluderar en VPN-klient. Vissa leverantörer erbjuder faktiskt pre-flashed routrar som har konfigurerats för sin tjänst.

För en fullständig diskussion om för- och nackdelarna med detta, se Fem Bästa VPN-routrar. Vi har också en guide för att ställa in OpenVPN på DD-WRT-routrar här.

Slutsats

Nästan alla VPN-tjänster stöder L2TP / IPsec, vilket gör det enkelt att använda ett VPN på din Chromebook. Att använda ett Chrome-webbläsartillägg är utan tvekan ännu enklare om du inte behöver skydda Android-appar som körs på din Chromebook.

Bildkredit: Av Konstantin Savusia / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me