Hur du skyddar ditt lösenord – Varför rekommenderar vi lösenordshanterare

Lösenord har varit en säker säkerhetsåtgärd sedan den första datorn 1961 och skyddade användare med autentisering. Webbplatser har höjt fältet genom åren genom att göra blandade karaktärer ett krav, men mänskliga fel och förutsägbarhet fortfarande bleka i jämförelse med den verkliga randomiseringen av en lösenordshanterare. Lösenordshanterare håller också dina lösenord säkra.

Stärk ditt lösenord

Lösenord gör och inte

Olika företag bedriver forskning om de vanligaste lösenorden på årsbasis, och resultaten visar samma kombinationer år efter år. Oavsett om det är en rad i rad (12345), bokstäver (qwerty) eller lägga till en 1 i slutet (lösenord1), alla har samma nivå av förutsägbarhet som lätt kan knäckas i modern tid.

Ett annat lösenordsbrott är att göra saker för personliga. Storbritanniens National Cyber ​​Security Center (NCSC) fann att 2020: s mest populära lösenord i landet inkluderade Premier League-fotbollsklubbar som Liverpool, Chelsea och Arsenal, karaktärer som Superman och namnen på olika familjemedlemmar - vilket är otroligt lätt att gissa.

Inte bara är dessa lösenord märkbart svaga, utan majoriteten av människor som skapar och underhåller sina egna lösenord slutar återanvända samma i olika variationer på flera webbplatser. Eftersom hacks är ett dussin ett dussin idag och du kan anmäla dig till hundratals olika domäner, ökar sannolikheten för att dessa detaljer kommer att fångas i en mängd läckor, vilket potentiellt komprometterar ett antal konton samtidigt. Detta är särskilt dåligt när det gäller känslig information som hemadresser och kreditkort.

Press har placerats på webbplatser för att bättre skydda kunderna och deras information, men förminskningarna är inte perfekta. Vissa arbetsplatser tvingar en lösenordsändring efter en viss period, men det kräver att du kommer ihåg ett sortiment av nya, helst slumpmässiga lösenord utan att återupprätta gammal mark.

Så, vad samlar vi in ​​från allt detta? Idealt måste en person skapa ett annat lösenord för varje webbplats de skapar ett konto med, var och en består av en helt slumpmässig textsträng, nummer och eventuellt symboler om de stöds.

Naturligtvis är detta helt orealistiskt för den vardagliga personen. Till och med Fernando Corbato, uppfinnaren av lösenordet, berättade för Wall Street Journal att skyddsmetoden har blivit "en slags mardröm" sedan populariseringen av World Wide Web. Lyckligtvis är dessa problem en saga historia tack vare lösenordshanterare.

Hur du håller ditt lösenord säkert?

Att använda en lösenord word manager är det bästa sättet att säkra dina onlinekonton. I sin kärna fungerar lösenordshanterare som ett centralt nav för att lagra lösenord, vilket ofta låter dig skapa starkare, slumpmässiga alternativ. Du kommer bara att komma ihåg ett eget lösenord - huvudlösenordet, som ger åtkomst till programvaran. I sin tur gör lösenordshanteraren resten, till och med automatisk fyllning av information på inloggningsskärmar.

Jag vet vad du tänker: är lösenordshanterare verkligen säkra med all den känsliga informationen? Eftersom lösenordshanterare debiterar sina användare, förlitar hela deras affärsmodell förtroende. De flesta använder den bästa tillgängliga krypteringen, använder en nollkunskapspolicy och är föremål för årliga granskningar från oberoende säkerhetsutvärderare, vilket oundvikligen belyser brister för företagen att snabbt korrigera.

Men kommer att använda en lösenordshanterare hålla dina lösenord säkra, jag hör att du frågar. Det är sant att ingenting är helt säkert i onlineutrymmet eftersom det alltid finns brister som kan utnyttjas, men att använda en lösenordshanterare är fortfarande mycket bättre än de nämnda alternativen i händelse av ett tillfälligt säkerhetsbrott. Jag rekommenderar särskilt de som strävar efter att varna sina kunder när ett lösenord har komprometterats, så att du kan byta ut det gamla efter något nytt.

Tips för ett starkt lösenord

Skapa ett starkt, minnesvärt huvudlösenord

Det handlar naturligtvis inte allt om lösenordshanteraren. Det är viktigt att du skapar ett starkt huvudlösenord eftersom många tjänster inte lagrar detta på sina servrar och därför inte erbjuder alternativ för återställning av lösenord. Detta hjälper till att skydda din personliga information i händelse av överträdelse.

Naturligtvis använder du bara det här som ditt huvudlösenord och berättar ingen vad det är. Traditionella råd dikterar att ett hemlagat lösenord ska vara minst 12 tecken och omfatta stora bokstäver, små bokstäver, siffror och symboler där det är tillåtet. Det hjälper också att inte följa vanlig meningsstruktur, till exempel ett adjektiv följt av ett substantiv och ersätta bokstäver med uppenbara siffror (B1gTr33).

Använd en pålitlig antivirusprogram

Det finns ett antal skäl att hålla ditt system rent, men i detta fall hjälper det att undvika skadlig programvara så att angripare inte får kontroll över ditt system på distans. Antivirusprogram kan hjälpa dig att skanna ditt system efter befintliga sårbarheter, skydda dig från att ladda ner skadlig programvara och ibland övervaka webben i realtid.

Vi har gjort detta så smärtfritt som möjligt för dig med vår uppdelning av bästa antivirusprogram för Windows, Mac, Android och iPhone år 2020..

Uppdatera ditt system

Så mycket ont som uppdateringar kan vara ibland, det är värt att religiöst uppdatera ditt operativsystem och installerade program för att mildra hot. Utvecklare lappar regelbundet brister i sin kod, blir av med bakdörrar och andra exploater som kan missbrukas av tredje part.

Slutligen är det värt att garantera lokal säkerhet genom att hålla koll på vem som har tillgång till ditt system.

Hitta ett lösenordshanterare

Det finns ett antal lösenordshanterare där ute, vilket betyder att det kan vara förvirrande för nykomlingar att välja den bästa tjänsten för dem. Priserna varierar och många paketerar en rad andra funktioner för att söta upp affären, till exempel mörk webfiltrering för att bestämma lösenordsläckor, integrerade virtuella privata nätverk och mer.

Lyckligtvis erbjuder de flesta lösenordshanterare gratisversioner med begränsade funktioner, försök och / eller återbetalningsgarantier som gör att du kan prova innan du förbinder dig till långsiktig betalning. Vi har detaljerat vad vi anser vara de bästa lösenordshanterarna och rekommenderar alltid att titta på ett företags webbplats innan du köper.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me