Hur formaterar du SSD snabbt och säkert?

Tror du att du har raderat dina personuppgifter genom att formatera din hårddisk, SSD eller USB-stick?Hur man formaterar SSD

Tyvärr är detta en vanlig missuppfattning.

Verkligheten är att såvida du inte följer stegen i den här formatera SSD-guiden kan någon med rätt kompetens återställa raderade data från dina gamla enheter.

Många antar att det är tillräckligt med att formatera en SSD-enhet. Raderade data kan dock fortfarande återvinnas. Detta kan utgöra en risk om din gamla dator hamnar i någon annans innehav. En expert eller cyberkriminalitet kan återställa stora mängder data från det enkelt.

Hur du formaterar SSD säkert

Som du ser senare är det extremt enkelt att återställa data från en SDD.

I själva verket är det så enkelt att det inte är ganska dumt att inte se till att alla data raderas tillräckligt från gamla enheter.

Tack och lov finns det sätt att korrekt formatera SSD-enheter så att data skrubbs fullständigt. Från och med nu rekommenderar vi starkt att du tar dessa steg.

HDD-programvara Eraser

Det billigaste och enklaste sättet att torka av en enhet helt är med ett professionellt radergummi. Dariks programvara för Boot And Nuke (DBAN) är gratis och är ett problemfritt sätt att formatera en SSD. För att använda den, anslut bara den önskade hårddisken till en dator och kör programvaran.SSD Secure Format

Tänk dock på att programvaran tar mycket lång tid. Dessutom fungerar det inte på defekta skivor.

För att använda programvaran, skapa en torka CD eller DVD. Sätt nu in den enhet du vill torka i en dator och kör programvaran. Var mycket försiktig så att du inte rensar bort en enhet som innehåller data som du behöver, av misstag eftersom du inte kommer att kunna få tillbaka den efteråt.

Jag rekommenderar att du använder en reservdator - eller åtminstone koppla bort alla hårddiskar du behöver - för att vara på den säkra sidan. Det är okej att göra det eftersom du startar upp från Boot And Nuke-skivan du gjorde, inte den interna enheten.

Läs Boot- och Nuke-dokumentationen noggrant. Om du gör ett misstag och tar bort fel skiva kommer data att försvinna för alltid.

SSD-specifika formateringsverktyg

En SSD (Solid State Drive) kan formateras säkert med hjälp av tillverkarverktygen. Det bästa sättet att hitta dessa verktyg är att söka på din SSD-tillverkares webbplats. Här är länkar till några av de mest populära tillverkarna:

 • SanDisk SSD Toolbox
 • Samsung Magician-programvara
 • Intel Solid-State Toolbox
 • Corsair SSD Toolbox

Dessa verktyg kommer att leda dig genom processen, och de är ganska självförklarande.

HD / SSD-förstörelse

För alla som har problem med att hitta ett verktyg för att ta bort sin SSD-enhet, är "rivning den" med en hammare och en sex-tums spik perfekt. Den här metoden fungerar också med vanliga hårddiskar.

Bara hammare spikar rakt igenom enheten på ett antal platser. Det är bäst om du gör detta utanför i ett träblock. Fyra jämnt fördelade spikar rakt igenom drivenheten bör räcka för att förstöra den. Tyvärr förstör detta också alla återförsäljningsvärden.

Återställa en hårddisk eller SSD

Programvara kan användas för att återställa både "permanent raderade" filer (SHIFT + DELETE på Windows) och helt formaterade enheter.Återställa en hårddisk

Dessutom, om dina hårddiskar har skadats eller drabbats av ett virus kan filåterställningsprogram vara en välsignelse. Men cyberbrottslingar använder också den här typen av programvara för att återhämta gamla data från hårddiskar. Detta kan ge dem ett fönster in i ditt liv och låta dem orsaka alla slags problem.

Kreditkortsstöld, stöld av konton, stöld av data, stöld av immaterialrätt: listan över möjliga brott som kan uppnås genom att återställa gamla hårddiskar är störande. Av denna anledning är det viktigt att du tar dig tid att ordentligt ta bort gamla data från enheter innan du kastar, säljer eller ger bort dem.

Här är en fullständig lista över några av de problem som kan uppstå om en enhet inte är korrekt formaterad:

 • Identitetsstöld
 • Anställningsrelaterat bedrägeri
 • Telefon- eller verktygssvindel
 • Bankbedrägeri
 • Regeringen gynnar bedrägeri
 • Skattefusk
 • Lånbedrägeri
 • Kreditkortsbedrägerier
 • Dataintrång

Återställningsprocessen

Det finns många olika typer av professionell programvara för återhämtning på marknaden. När du - eller en hacker - har fått ett av dessa program är det enkelt att återställa filer.

För att återställa filer sätter du hårddisken i en fungerande dator som en sekundär enhet. När du har installerat den och datorn visar den i explorer är du redo att återställa data från den. Kör guiden för återhämtning av data och välj plats (hårddisk) med permanent raderade filer som behöver återställas. Klicka nu Skanna.

Återställningsprogramvara har vanligtvis möjlighet att Snabbskanning eller Deep Scan för att hitta alla förlorade filer.

När programvaran börjar hitta gamla filer kan du förhandsgranska och välja dem. Om något är av intresse klickar du på Ta igen sig för att spara data i en mapp på datorn eller till en extern lagringsenhet. När du återställer data till hårddisken är de helt tillgängliga.

Slutsats

I den här artikeln har vi beskrivit allt du behöver veta om säker formatering av hårddiskar. Processen är enkel, så du har verkligen ingen anledning att inte skydda dig själv genom att följa dessa procedurer i framtiden. Det är väl värt det!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me