Hur installerar jag ett VPN på en Mac? – Hur konfigurerar jag ett VPN på min Mac?

De flesta VPN-leverantörer har detaljerade Mac-installationsguider på sina webbplatser, men den här artikeln ger en allmän översikt över hur du installerar ett VPN för Mac.

Använd en VPN: s anpassade Mac-programvara

macOS stöds inte lika bra av anpassade VPN-klienter som Windows är, men de flesta VPN: er erbjuder dedicerad Mac-programvara. Som vi kommer att se lite, är det inte svårt att konfigurera ett VPN i MacOS manuellt, men att använda ett anpassat VPN är bara vansinnigt enkelt.

På grund av programvarans anpassade karaktär kan installationsinformationen variera lite från VPN till VPN. I allmänhet:

  1. Registrera dig till ett VPN, se vår bästa VPN-guide för mer information.
  2. Ladda ner sin Mac-programvara.
  3. Installera appen. Detta innebär vanligtvis bara att du dubbelklickar på den nedladdade .dmg-filen och följer instruktionerna.
  4. Kör appen. Du kommer troligtvis att uppmanas att ange dina kontouppgifter vid första körningen. Observera att det är normalt att VPN-appar kräver administratörsbehörighet för att kunna köras.

När du är i appen väljer du helt enkelt en VPN-server du vill ansluta till och tryck på "Anslut." Det är dock värt att gå igenom appens alternativ. Viktiga inställningar som DNS-läckeskydd och dödsbrytare är ofta valfria och måste vara aktiverade manuellt. Jag har ingen aning om varför, men där går du.

Expressvpn Mac 2

ExpressVPN: s "Nätverkslåsfunktion ger en brandväggsbaserad kill-switch och DNS-läckeskydd. Så var säker på att den är på.

Du kanske också vill kontrollera att appen använder OpenVPN-protokollet, eftersom många är standard till mindre säkra (men kanske snabbare) VPN-protokoll. Vänligen se här för mer information om VPN-protokoll.

Tunnel

Tunnelblick är en öppen källkod som är gratis att ladda ner OpenVPN-klient som kan konfigureras för att fungera med antingen speciella Tunnelblick-konfigurationsfiler (.tblk) eller med alla standard OpenVPN-konfigurationsfiler (.ovpn och .conf).

Det inkluderar nu fullständigt DNS-läckage och WebRTC-läckskydd (Web Real-Time Communication). Den senaste betaklienten har också en brandväggsbaserad kill-switch.

1. Ladda ner Tunnelblick eller vanliga OpenVPN-konfigurationsfiler från din valda VPN-tjänst. Du behöver en fil per VPN-serverplats, även om det ofta är möjligt att ladda ner flera konfigurationer i en enda zip-fil. I det här fallet måste du packa upp filerna innan de kan användas.

2. Ladda ner, installera och starta Tunnelblick. På välkomstskärmen väljer du "Jag har konfigurationsfilerna."

Tunnelblick 1

3. Dra konfigurationsfilen (eller multiplicerar filer för flera serverkonfigurationer) till ikonen Tunnelblick i menyfältet.

Tunnelblick 3

4. Tryck på “Installera”, välj sedan om du vill installera bara för dig själv eller alla användare av din Mac. Det kommer förmodligen att be om ditt administratörslösenord.

Tunnelblick 6

5. Och det är installationen klar! För att ansluta till en VPN-server klickar du på ikonen Tunnelblick i menyraden och väljer en VPN-server.

Tunnelblick 4

Ikonen vänder en mörkare nyans för att indikera att du är ansluten. Om du håller muspekaren över den visar den ytterligare information.

Tillägg:

Slå på DNS-läckskydd

IPv4 och IPv6 DNS-läcksskydd är inte aktiverade som standard i Tunnelblick. Gå till Konfigurationer för att aktivera DNS-läckskydd -> Inställningar och kryssa i rutorna bredvid "Rutt all IPv4-trafik genom VPN" och "Inaktivera IPv6."

Tunnelblick 7

Observera att Tunnelblick inte skyddar mot läckor från WebRTC. Som sådan måste du åtgärda problemet manuellt (Safari påverkas inte i alla fall).

Slå på kill switch på Mac

Nytt för den senaste betaversionen av Tunnelblick är en mycket välkommen kill switch-funktion. Detta säkerställer att din riktiga Internet Protocol (IP) -adress inte exponeras i händelse av ett VPN-bortfall.

För att aktivera kill-omkopplaren, gå till Konfigurationer och klicka på den individuella VPN-konfigurationen (kill-omkopplaren måste vara aktiverad för varje konfiguration). Klicka på fältet "On oväntad koppling" och välj Inaktivera nätverksåtkomst på rullgardinsmenyn.

Tunnelblick Kill Switch

Konfigurera VPN manuellt för Mac PPTP, L2TP / IPsec eller IKEv2

macOS levereras med en inbyggd VPN-klient som stöder protokollen PPTP, L2TP / IPsec och IKEv2 VPN. Av skäl som diskuteras i detalj i VPN-kryptering: Komplett guide rekommenderar jag alltid att du använder en OpenVPN-app istället. Men IKEv2 är också ett bra alternativ.

Den stora fördelen med PPTP, L2TP / IPsec och IKEv2 VPN-anslutning är att de kan konfigureras utan att behöva ladda ner en VPN-app från tredje part.

  1. Gå till Systeminställningar -> Nätverk. Klicka på + -knappen och välj Gränssnitt: VPN i popup-dialogrutan.
  2. Välj ett VPN-protokoll (“VPN Type”) och välj ett namn för VPN-anslutningen (valfritt).

Macos 1

  1. Fyll i serverinformation med inställningarna från din valda VPN-tjänst.

Macos2

Den inbyggda macOS VPN-klienten har ingen form av läckeskydd för WebRTC, så om du använder en sårbar webbläsare bör du inaktivera WebRTC manuellt. Observera att Safari inte använder WebRTC och därför inte är sårbara för läckor från WebRTC. Det är emellertid proprietär programvara med slutna källor.

Hur man testar ett VPN för Mac

Oavsett vilken typ av VPN du använder, kommer macOS att visa en ikon i meddelandefältet när VPN är ansluten. Detta låter dig veta direkt att du är skyddad.

Airvpn Mac

Om du klickar på ikonen visas vanligtvis ytterligare detaljer och alternativ. För ytterligare bekräftelse på att VPN är anslutet och fungerar korrekt kan du köra ett IP-läcktest ...

Kontrollera Mac VPN för IP-läckor

När du är ansluten till VPN (med vilken metod som helst) är det en bra idé att kontrollera för IP-läckor.

Exempel på Ip-läcka

Exemplet ovan visar ett dåligt fall av IPv6-läckor. IPv4 DNS-resultatet visar korrekt att jag är ansluten till en VPN-server i USA, men webbplatsen kan se min verkliga brittiska IPv6-adress via både en vanlig DNS-läcka och WebRTC. Misslyckas!

För mer information om att hålla dig säker online i Storbritannien, ta en titt på vår bästa VPN-guide.

Observera att IP-adresser för privat användning - [RFCxxxx] endast är lokala IP-adresser. De kan inte användas för att identifiera en individ eller enhet och utgör därför inte en IP-läcka.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me