Hur man går förbi bandbreddstrottling med VPN

Nätneutralitet är principen att leverantörer av internettjänster och regeringar ska behandla all information på Internet lika, inte diskriminerar eller debiterar olika av användare, innehåll, webbplats, plattform, applikation, typ av bifogad utrustning och kommunikationssätt. ”Wikipedia.

Nätneutralitet betraktas allmänt som hörnstenen i internetets framgång. Genom att tillhandahålla alla tjänster och användare ett jämnt spelområde uppmuntras innovation och dynamiska startups kan frodas.

Ur konsumentens synvinkel betyder netneutralitet att innehållet du vill (och för vilken du betalar bandbredd) levereras till dig med samma höga hastighet, oavsett vad innehållet är.

Tyvärr, i januari i år, slog den amerikanska överklagadomstolen för District of Columbia Circuit effektivt netneutralitet, och FCC, vars uppgift det är att försvara neutralitet, och trots ett massivt offentligt skrik som har lett till en aldrig tidigare skådad 3 miljoner kommentarer lämnas på sin offentliga konsultationswebbplats (vilket orsakar att den kraschar två gånger), verkar snarare oxymoroniskt vara fast besluten att "rädda" netneutralitet genom att förstöra den.

Med tanke på att den nya chefen för FCC, Tom Wheeler, arbetade i flera år som en industrilobbyist som kampanj mot netneutralitet, är detta lika deprimerande som det är inte förvånande.

Under tiden har de stora telekomföretagen inte slösat bort tid på att riva upp nätneutralitet, varför orsakerna till stor del är tre gånger:

  1. De kan nu erbjuda företag som har råd att betala för det snabbare åtkomst till sina kunder. Även om detta ger extra intäkter för ISP: erna, betyder det att mindre företag, nystartade företag, välgörenhetsorganisationer och vem som helst som inte har råd att betala för den extra bandbredden kommer att ha med sig i den "långsamma banan". De enda vinnarna här är stora etablerade företag som kan använda det ojämna spelområdet för att kväva deras konkurrens
  2. De kan nu erbjuda kunder paketerade internetpaket i kabelstil som ger kunder tillgång till endast ett begränsat antal kanaler (dvs. webbplatser och internettjänster). För att få obegränsad tillgång till internet måste kunderna betala mer. Naturligtvis har detta fruktansvärda sociala konsekvenser, men processen pågår redan
  3. De kan diskriminera tjänster som konkurrerar med sina egna. Det klassiska exemplet på detta är att både Comcast och Verizon (som båda driver internetströmningstjänster), nästan omedelbart efter domstolens avgörande i januari, började strypa Netflix-trafiken. Deras ursäkt är att Netflix oskäligt skjuter sin bandbredd så att det bara är rättvist att det ska betala för det, men säkert betalar kunderna för Internetleverantörer för den bandbredden exakt så att de kan strömma tjänster som Netflix?

Hur VPN kan hjälpa till att kringgå ISP-strypning

Användning av en VPN-tjänst ansluter din dator (inklusive mobila enheter) till en VPN-leverantörs servrar med en krypterad tunnel. Eftersom all information som passerar genom denna tunnel är skyddad av stark kryptering, kan din internetleverantör inte veta vad användare gör på internet och kan därför inte prioritera eller diskriminera specifika tjänster.

Bara för att demonstrera hur effektivt detta kan vara, utförde Colin Nederkoorn, CEO för Customer.io, i juli en serie tester där användning av VPN förbättrade sina anslutningshastigheter när han strömmade Netfix över hans Verizon-anslutning tiofaldigt!

Att använda en VPN förhindrar därför strypning av internettjänster, och kommer sannolikt att bli ett viktigt verktyg i kampen för att bevara netneutralitet. Dock…

Det är möjligt för ISP: er att själva spjälka / blockera VPN

Även om all information som passerar genom en krypterad VPN-tunnel är dold för en ISP, kan den 'se' själva tunneln och kan därför välja att stryka eller blockera all sådan trafik. Alternativt kan det helt enkelt strypa eller blockera all trafik som är ansluten till kända IP-adresser som tillhör VPN-leverantörer.

Att stryka eller blockera VPN-trafik är mycket problematiskt, eftersom företag förlitar sig på VPN för att säkerställa intern kommunikation, bearbeta betalningar och för alla antal rutinändamål som är avgörande för att de ska kunna fungera, så att förbjuda VPN-protokoll skulle ha en mycket negativ inverkan på ekonomin.

Detta är ett problem förvärrat av att köra OpenVPN (eller SSTP) över TCP-port 443 gör att VPN-trafik inte kan skiljas från HTTPS-trafiken (https: //), som använder protokollet som nästan all internetsäkerhet bygger på.

VPN-trafik är därför endast blockerad i extremt restriktiva länder som Kina eller Iran, men det finns vissa bevis som amerikanska företag kan strypa den. Lyckligtvis kan detta enkelt övergås genom att byta till tcp-port 443, att manipulera med detta skulle effektivt bryta internet.

Många leverantörers anpassade VPN-klienter låter dig enkelt byta port. För att göra detta i den generiska OpenVPN-klienten med öppna källor kan du redigera den relevanta .ovpn-konfigurationsfilen i en textredigerare och manuellt ändra inställningarna.

ovpn byta port

Om du har problem bör din VPN-leverantör kunna hjälpa dig gärna.

Många VPN-leverantörer erbjuder också "stealth" -server, som använder obfspoxy-liknande tekniker för att maskera användningen av VPN-trafik.

En större fara är att ISP: er kan strypa Internet för användare som är anslutna till de kända IP-intervall för VPN-leverantörer. Som användare är det inte mycket du kan göra åt detta bortsett från att välja att använda mindre kända VPN-leverantörer, men leverantörerna själva kan återvinna sina IP-adresser, ställa in nya proxyservrar och utföra olika andra trick för att bekämpa detta hot.

Throttling utanför USA

Den senaste tidens kollaps av netneutralitet i USA, och i synnerhet avslutandet av FCC: s offentliga samrådsperiod (som förlängdes från 15 juli till 15 september för att hantera den enorma mängden kommentarer som den fick), har fokuserat världen på frågan om strypning i Amerika och har gjort det till en angelägen prioritering för amerikanska medborgare.

Resten av världen tittar emellertid mycket på händelserna i USA, och internetleverantörer överallt hoppas att det kommer att skapa ett prejudikat som gör att de kan debitera olika för olika nivåer av internetåtkomst och bandbredd.

EU och Brasilien har antagit lagstiftning som syftar till att garantera nätneutralitet, men även här innebär det faktum att en enorm del av all internettrafik passerar USA (även när USA varken är startpunkten eller sin destination) att det som händer i staterna kommer sannolikt att påverka användare på andra håll.

I alla fall, så länge det inte själva är strypat, kommer VPN att hjälpa (och diskuteras ovan, även när det är strypat, finns alternativ tillgängliga).

En anteckning om BitTorrent-strypning

Många Internetleverantörer, även i länder som upprätthåller nätneutralitet, diskriminerar BitTorrent-trafik under antagandet att all sådan trafik innebär olaglig intrång i upphovsrätten. För att se om din BitTorrent-trafik stängs av, kolla in det här fantastiska verktyget av Measurement Lab, som låter dig se hur mycket strypning av BitTorrent-trafik som utförs inte bara per land utan av ISP.

neutralnet2

Återigen, genom att använda en VPN (som tillåter P2P) kommer att kringgå denna strypning, samtidigt som du ger ytterligare fördelar med att dölja vad du laddar ner från din internetleverantör, och genom att använda en utåtvänd proxy-IP-adress, kommer du att se till att dina nedladdningar inte kan spåras tillbaka till verklig IP-adress. om du vill veta mer om hur du använder ett VPN för torrentwebbplatser, titta på våra bästa VPN: er för torrentartikel.

Fångsten

Eftersom VPN involverar data som reser genom en extra resa på resan när den går genom VPN-servrarna, och eftersom kryptering och dekryptering av data tar processkraft, kommer VPN alltid med en hastighetshit, som kan vara så låg som 10 procent, men kan vara mycket mer.

Fördelen med att använda VPN för att undvika strypning beror därför på hastighetsslaget som uppstår genom att använda ett VPN, jämfört med mängden strypning som sker. Som demonstrerats ganska spektakulärt av Herr Nederkoorn och hans 10 x snabbare Netflix-hastigheter när han använder VPN dock (som tidigare nämnts) kan fördelarna fortfarande vara betydande.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me