Hur man ställer in en VPN på Linux – En guide för att installera en VPN på Ubuntu, Kali och Mint

Om du vill ställa in ditt VPN med Ubuntu, Kali eller Mint, är du på rätt plats. I den här artikeln är en enkel guide för hur du installerar ett VPN med Linux VPN GUI: er, Nätverksansvarig och andra metoder.

Tack vare sin popularitet fokuserar den här artikeln på att installera ett VPN på Ubuntu. Samma anvisningar gäller dock Linux Mint, Debian och Kali (som är baserat på Debian) och bör ge användbara riktlinjer för användare av andra Linux-distros.

Läs mer om att hålla dig säker online

Om du vill veta mer om hur du kan säkra dina data, kolla in guiderna nedan:

 • De säkraste Linux-distrosna - I den här guiden listar vi de två säkraste Linux-distrobinationerna där ute.
 • VPN-kryptering - Allt du behöver veta om VPN-kryptering från PPTP till OpenVPN.

Installera en VPN: s anpassade Linux-programvara

I de flesta operativsystem är det enklaste sättet att konfigurera ett VPN att använda en VPN-leverantörs anpassade programvara. Detta gäller också i Linux, men mycket få VPN-leverantörer erbjuder en anpassad Linux GUI-klient.

Faktum är att de enda VPN-leverantörerna som jag känner till för att erbjuda VPN-GUI för Linux med hela utbudet av funktioner som vanligtvis finns i Windows och macOS-programvara är AirVPN och Mullvad .

Installera en VPN på Linux-kundprogramvara

AirVPNs "Eddie" -klient stöder en rad Linux-konfigurationer och är öppen källkod.

Mullvads VPN-klient stöder Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementary Freya och Arch Linux. Det är också öppen källkod.

Installera ett VPN på Linux

ExpressVPN erbjuder också en anpassad Linux-klient, men den är endast kommandorad och är inte särskilt fullständig. Det är tillgängligt för Ubuntu, Fedora och Raspbian, men är inte öppen källkod.

OpenVPN För Linux via NetworkManager

Utanför dedikerade klienter är förmodligen det enklaste sättet att installera och använda OpenVPN på de flesta Linux-system via NetworkManager-demonen.

Det är värt att notera att AirVPN rekommenderar att inte använda NetworkManager "på grund av flera, kritiska problem." Jag har emellertid inte lyckats upprätta mer information om detta, och de flesta VPN-nätverk verkar gärna använda det.

Installera OpenVPN i Ubuntu GNOME

 1. Registrera ett konto hos din valda VPN-leverantör.
 2. Ladda ner leverantörens .ovpn-konfigurationsfiler för servrar du vill ansluta till. Dessa kan ofta laddas ner batch som en .zip-fil, i vilket fall måste du packa upp den före användning.

  Tidigare gillade NetworkManager inte inline certifikat och nycklar. På grund av detta rekommenderar många VPN att ladda ner dem separat. Men detta verkar inte längre vara nödvändigt.

 3. Ladda ner och installera Ubuntu OpenVPN-paket för NetworkManager genom att öppna ett terminalfönster och skriva:

  sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

 4. Kontrollera att OpenVPN är korrekt installerat genom att klicka på NetworkManager-ikonen i meddelandefältet.

  Installera ett VPN på Ubuntu

  Gå sedan till VPN Off -> VPN-inställningar -> VPN -> och klicka på + -knappen.

  konfigurera ett VPN på Ubuntu

  I rutan Lägg till VPN ska du se ett OpenVPN-alternativ. Om du inte ser OpenVPN startar du om datorn.

  Installera en VPN Ubuntu

 5. Förutsatt att du ser alternativet OpenVPN, klicka inte på det. Klicka istället på "Importera från fil ...". Navigera till var du laddade ner .ovpn-filerna och dubbelklicka på en.

  Ställa in ett VPN för Ubuntu

 6. En ruta Lägg till VPN kommer att visas fyllt av serverns VPN-inställningar. Fyll bara i ditt användarnamn och lösenord och tryck på "Lägg till".
 7. VPN är nu konfigurerat. Jippie! För att starta det går du till NetworkManager -> VPN avstängd -> och välj den server du vill ansluta till.

  Hur man installerar en Ubuntu VPN

OpenVPN direkt via Linux Terminal

Enligt AirVPN är användning av OpenVPN via Linux Terminal också säkrare än att använda NetworkManager, även om jag inte har kunnat självständigt bekräfta detta eller avslöja detaljerna.

Tyvärr kan jag inte göra en allmän installationsguide för detta eftersom specificiteten varierar för mycket beroende på VPN och med vilken smak av Linux du använder. De flesta bra leverantörer har dock guider.

Observera att om du använder OpenVPN direkt kommer DNS-förfrågningar inte att skjutas till VPN-leverantörens DNS-servrar. IP-läckor kan lösas genom att ändra resolvconf för att driva DNS till din VPN: s DNS-servrar.

Alternativt kan du manuellt konfigurera iptables-brandväggen så att all trafik (inklusive DNS-förfrågningar) måste gå via VPN-servern. Detta kommer åtminstone att säkerställa att alla DNS-förfrågningar proxyeras av din VPN. Det kommer också att fungera som en kill switch.

Dokumentationen på din VPN: s webbplats kan ge dig ytterligare vägledning om dessa problem.

Konfigurera VPN manuellt för Linux med PPTP via NetworkManager

PPTP är inte ett säkert VPN-protokoll, så vi rekommenderar i allmänhet att du undviker det. NetworkManager kommer med PPTP-stöd "ut ur lådan", vilket kan göra PPTP till en användbar "snabb och smutsig" lösning när säkerhet inte är högt prioriterat.

 1. Gå till Network Manager -> VPN-inställningar. Klicka på + -ikonen bredvid VPN-rutan -> Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)

  ställa in ett Ubuntu VPN

 2. Fyll i PPTP-inställningen som du har fått av din VPN. Observera att dessa inställningar inte är specifika för Linux, så du kan använda generiska inställningar eller inställningar som ges för en annan plattform.

  Lägg till en VPN till Ubuntu Linux

Konfigurera VPN manuellt för Linux med L2TP / IPsec

Som använt i vår kompletta VPN-krypteringsguide är L2TP ett tunnelprotokoll som inte ger någon kryptering eller konfidentialitet för trafik som passerar genom den, så det implementeras vanligtvis med IPsec-autentiseringssviten (L2TP / IPsec).

Hur man installerar L2TP / IPsec för NetworkManager

NetworkManager-l2tp är ett VPN-plugin för NetworkManager 1.2+ som inkluderar stöd för L2TP / IPsec.

För att installera, avfyra terminal och ange följande kommandon:

sudo add-apt-repository ppa: nm-l2tp / network-manager-l2tp

sudo apt-get-uppdatering

sudo apt-get install network-manager-l2tp

Du kan bli ombedd att installera ytterligare binära filer (t.ex. för GNOME), i vilket fall går vidare. Starta om din dator och L2TP ska nu vara aktiverat i NetworkManager.

Installera en VPN L2TP PPTP

Installationen liknar mycket att använda PPTP (se ovan), förutom att du måste ange ytterligare IPSec-autentiseringsinformation. Återigen bör ditt VPN kunna tillhandahålla dessa, och generiska inställningar är bra.

Ställa in en VPN L2TP och IPsec

Uppdatering maj 2018: Det finns för närvarande ett fel i xl2tpd som kan äventyra dess användning med IPSec-protokollet. Problemet har redan åtgärdats i Fedora, så jag förväntar mig att det snart kommer att lappas i Ubuntu och Debian. Se här för detaljer och senaste uppdateringar.

Konfigurera VPN manuellt för Linux med IKEv2

IKEv2 är ett säkert och snabbt VPN-protokoll som snabbt får popularitet med VPN-tjänster. Det stöds i Linux via strongSwan. strongSwan-paket är tillgängliga för de flesta versioner av Linux, eller så kan du kompilera det själv.

Hur man installerar IKEv2 för NetworkManager. Du kan bygga detta från källan, så kan Debian / Ubuntu-användare öppna Terminal och ange:

sudo apt-get install network-manager-strongswan

Vid användning fungerar plugin-programmet precis som L2PT NetworkManager-plugin som beskrivs ovan.

Ange bara IKEv2-inställningarna från VPN (om det stöder IKEv2).

IKEv2 VPN för Linux

Hur man testar ett VPN för Linux

Om du använder NetworkManager, låter du en liten nätverkslåsikon i meddelandefältet på ett ögonkast att du är ansluten.

Hur man testar en VPN på Linux

För ytterligare bekräftelse på att VPN är anslutet och fungerar korrekt kan du köra ett IP-läcktest ...

Kontrollera din VPN för IP-läckor

När du är ansluten till VPN (med vilken metod som helst) är det en bra idé att kontrollera för IP-läckor.

Kontrollera en Linux VPN för IP-läckor

Exemplet ovan visar ett dåligt fall av IPv6-läckor. IPv4 DNS-resultatet visar korrekt att jag är ansluten till en VPN-server i USA, men webbplatsen kan se min verkliga brittiska IPv6-adress via både en vanlig DNS-läcka och WebRTC. Misslyckas!

För mer information om att hålla dig säker med ett VPN i Storbritannien eller USA, se guiderna nedan:

 • VPN UK
 • VPN förenta staterna

Observera att IP-adresser för privat användning - [RFCxxxx] endast är lokala IP-adresser. De kan inte användas för att identifiera en individ eller enhet och utgör därför inte en IP-läcka.

Inställning VPN för Linux: Slutsats

Som med de flesta saker Linux, är saker aldrig lika lätt som de är på mer mainstream-plattformar. Som sagt, till och med oerfarna Debian / Ubuntu-användare bör inte ha några problem med att skapa ett VPN med hjälp av NetworkManager.

Bildkredit: Av Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me