Hur man ställer in uMatrix: en nybörjarguide

uMatrix (även känd som Micro Matrix) är en användbar förlängning för Firefox och Chrome som erbjuder människor mycket mer integritet online. På grund av tilläggets ansvarsfriskrivning beslutar många icke-tekniska internetanvändare att inte lägga till det här fantastiska tillägget i sin webbläsare.


Umatrix Pic 001

Den goda nyheten är att trots att du har avancerade funktioner behöver du inte vara nörd för att använda uMatrix. I verkligheten kan det snabbt och enkelt sättas in även av personer med lite teknisk kunskap. Och med bara en dags övning kan vem som helst börja använda test och fel för att förbättra sin integritet med hjälp av uMatrix.

I den här guiden kommer vi att titta på gränssnittet för uMatrix och ge några användbara tips och tricks så att du kan börja använda uMatrix i Chrome eller Firefox.

Vad gör uMatrix?

uMatrix är en punkt- och klickblockerare för webbinnehåll (matrisbaserad brandvägg). uMatrix designades för att göra det lättare att kontrollera vad din webbläsare kör när du besöker webbplatser. Detta låter dig specificera vad din webbläsare laddar ner från de webbplatser du besöker.

uMatrix är en extremt effektiv brandvägg som kommer att hindra en massa skadlig programvara, bloatware, trackers, cookies - och annan skadlig kod - från att komma till din maskin.

Med detta webbläsartillägg blir allt du gör online säkrare - surfa och surfa, internetbank, logga in på konton och till och med webbläsarbaserad kommunikation på Facebook eller via webmail-tjänster.

Konsumera mindre data tack vare uMatrix

Det trevliga med uMatrix är att förutom att förbättra säkerheten och digital integritet, så snabbar det också sidbelastningstiderna. Dessutom kan det förbättra bandbreddens datakonsumtion avsevärt. Fantastiskt för alla som använder mobildata eller ett VPN med begränsande bandbreddstillstånd (som gratis VPN).

Varför blockerar uMatrix nödvändiga webbplatsfunktioner?

uMatrix blockerar alla tredjepartsdomäner som standard. Vissa av dessa domäner är nödvändiga för att du ska kunna använda de webbplatser du besöker. Varför blockerar uMatrix dem? Tänk på det som en försiktighetsåtgärd, uMatrix vet att om något på en sida inte kommer från domänen till första parten, kanske du inte behöver det - så det blockerar det.

Tyvärr är det nödvändigt att ändra några av dessa inställningar för att njuta av många av de webbplatser du besöker. Vissa människor kanske helt enkelt vill stänga av uMatrix för många av de webbplatser de besöker och bara använda det på webbplatser som de överväger "tvivelaktiga" som strömningssidor osv.

Detta beslut är helt upp till dig. Men med lite övning kommer du att upptäcka att du snabbt och enkelt kan slå på och stänga av domänerna med uMatrix-redigeraren. Detta låter dig ta reda på vad du kan och inte kan blockera för att få en webbplats att fungera korrekt!

Användargränssnittet

Även om det ser lite komplicerat visar användargränssnittet allt du behöver veta i ett lättbegripligt färgbaserat format. Allt som är grönt är tillåtet och allt som är rött är blockerat. Om något är mörkgrönt är det "vitlistad" och om det är mörkrött är det "svartlistat".

Längst upp till vänster på gränssnittet låter den blå menyn och asterisken / stjärnan (*) välja om du vill göra ändringar som påverkar alla webbplatser (globala) eller bara den webbplats du besöker just nu. Den blå menyn till vänster är för inställningar på platsnivå, medan asterisken / stjärnan är för globala inställningar. I Firefox är asterisken / stjärnan endast tillgänglig genom att klicka på det blå "omfattning" för att få en rullgardinsmeny med asterisken.

Umatrix meny uppe till vänster

Det är viktigt att förstå den här delen av menyn, för om du väljer att blockera en domän globalt (för alla webbplatser) kan det påverka funktionaliteten på alla webbplatser du besöker. Om du gör globala ändringar som är felaktiga kan du behöva gå tillbaka på globala inställningar (*) senare för att ångra dina handlingar. För närvarande, fokusera på platsnivåändringar (genom att välja det blå domännamnet) eftersom dessa är lättare att korrigera.

Varje gång du gör ändringar i uMatrix - du kan testa effekten av den ändringen - genom att ladda om sidan.

Umatrix 2

Om du är nöjd med ändringarna kan du klicka på låsknappen. Detta sparar de ändringar du just har implementerat.

Om du inte är nöjd med ändringarna, eftersom de stoppar vissa viktiga funktioner som fungerar på webbplatsen du besöker, kan du ångra ändringarna istället för att spara dem. För att göra detta klickar du på radergummiverktyget.

Umatrix 3

Kom ihåg att testa alla ändringar du gör genom att ladda om sidan innan du klickar på låsknappen. På så sätt kan du enkelt använda radergummiverktyget för att avbryta de ändringar du just testat i uMatrix-redigeraren. Det faktum att du enkelt kan avbryta alla ändringar du gör, innebär att du är fri att försöka blockera alla domäner du önskar - om det har en negativ konsekvens, helt enkelt ångra det efteråt!

Umatrix 4

Det här är "test och fel" metod jag diskuterade tidigare i artikeln, och det är ett mycket enkelt sätt att lära sig att använda uMatrix.

Specificerade blockeringsfunktioner

Det trevliga med uMatrix är att det är möjligt att blockera saker efter kategori. uMatrix kan ställas in för att blockera webbplatsbegäranden gjorda av:

 1. domännamn (alla)
 2. småkakor
 3. css
 4. bilder
 5. media
 6. skript
 7. XHR
 8. iframes
 9. andra

Umatrix 5

Den goda nyheten är att du som nybörjare kan ignorera alla inställningar till höger om "alla."

Med lite övning blir du tillräckligt avancerad för att använda dessa inställningar. Men för tillfället kan du njuta av fördelarna med uMatrix genom att fokusera på värdnamnförfrågningar. Dessa finns på vänster sida. (Under "Allt".)

Umatrix 6

Hur man sätter på eller stänger av ett fält (en specifik ruta i redigeraren)

Det viktigaste att komma ihåg är att du kan aktivera eller stänga valfritt fält / ruta i uMatrix genom att klicka på toppen eller botten av det fältet. Varje fält i matrisredigeraren är faktiskt två rutor. Om du klickar i den övre halvan blir fältet grönt (avblockera), genom att klicka i den nedre halvan av fältet blir det rött (blockerat).

Klicka här för att avblockera

Umatrix Pic 109

Klicka här för att blockera

U Matrix Pic 110

Komma igång med uMatrix

När du först laddar ner uMatrix kommer det att ha en omedelbar effekt på hur webbplatser beter sig och laddar. Detta kan göra att det verkar som om uMatrix har brutit din webbläsare. Detta kan vara lite överväldigande och får många människor att ge upp direkt och avinstallera tillägget.

Håll dig fast vid det, för i verkligheten är det väldigt lätt att blockera de saker du behöver - oavsett vilken webbplats du besöker.

Hur du får YouTube att arbeta med uMatrix

Ett perfekt exempel på detta är YouTube. När du installerar uMatrix blockeras det automatiskt många funktioner som du behöver för att navigera på YouTube och titta på videor. I det här avsnittet visar vi dig hur du kan blockera det du behöver.

Kom ihåg: du kan följa den här delen av guiden för att också blockera saker på andra webbplatser. uMatrix fungerar på samma sätt oavsett vilken webbplats du är på!

 1. Gå över till YouTube med uMatrix installerat. Du kommer att märka att ingenting laddas ordentligt. Det finns inga rekommenderade videor och du kan inte se dina prenumererade kanaler. Detta beror på att uMatrix blockerar automatiskt tredjepartsdomäner. Alla tredjepartsdomäner är som standard blockerade.

  Umatrix Pic 111

 2. För att få innehåll att visas igen på YouTube måste du avblockera en domän som heter s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. För att avmarkera den här domänen bläddrar du ner till vänster tills du ser den och klicka var som helst i den övre halvan av domännamnrutan för att göra det från rött till grönt. Du kan klicka på toppen eller botten av varje ruta i uMatrix - den övre delen gör att rutan blir grön och botten blir den röd.

  Klicka i den övre halvan av rutan där pilen pekar så att den blir grön
  Umatrix Pic 112

 4. Nu när s.ytimg.com är grön, är de tio skript som du behöver för att ladda YouTube tillåtna.

  U Matrix Pic 113

 5. Klicka på knappen Uppdatera högst upp och YouTube-startsidan laddas ordentligt.

  Umatrix Pic 114

 6. Nu när sidan laddats korrekt. Leta efter hänglåset längst upp i uMatrix. Du kommer att märka att den har lite nummer 1 bredvid. Det betyder att du har gjort en förändring. Tryck nu på hänglåsknappen för att spara den här förändringen.

  Umatrix Pic 115

 7. När du har tryckt på hänglåsknappen kan du säkert navigera bort från YouTube eftersom ändringen är permanent.

Trots att du har gjort denna ändring kommer du att märka att YouTube fortfarande inte fungerar korrekt. Om du klickar på en video och väntar på att den laddas kommer videon aldrig att ladda upp. Detta beror på att uMatrix har blockerat Google Video som standard - en annan domän som du behöver.

För att få videor att ladda och spela måste du följa de sju stegen ovan. Den här gången går emellertid igång och avblockerar domänen: googlevideo.com

 1. Klicka på den övre halvan av googlevideo.com låda. Detta blir rutan grön (och några andra rutor under den också).
 2. Ladda om sidan igen med omlastningsknappen - för att kontrollera att videon spelas upp.
 3. Slutligen, tryck på låsikonen för att spara ändringarna.

  Umatrix Pic 116

En VPN är ett annat verktyg som kommer att skydda dina data, hindra människor att spåra dig och låta dig avblockera Youtube-videor som inte är tillgängliga i din region. De flesta high-end VPN-tjänster har också funktioner som blockerar annonser.

Globala inställningar

Om du är säker på att du vill blockera en viss domän på alla webbplatser du besöker, istället för att använda den blå ramen uppe till vänster - måste du använda asterisken / stjärnan (*). Att välja asterisken (*) betyder att alla ändringar du gör när du klickar på låsikonen är "globala".

Denna process är exakt densamma som den som beskrivs i YouTube-avsnittet i den här guiden. Den enda skillnaden är att det påverkar varje webbplats. Det globala verktyget är bra om du till exempel vill blockera Facebook-spårning på alla webbplatser förutom Facebook själv. (Eller för att blockera annan spårning.)

Tips och tricks

Det är möjligt att snabbt ställa in uMatrix för att göra en hel del coola saker. Det här avsnittet är en snabbguide utformad för att låta dig välja alla våra favoritinställningar för sekretess för uMatrix!

 1. Klicka på den lilla kuggen längst upp till vänster i uMatrix användargränssnitt. Detta öppnar inställningarna
 2. Välj "Sekretess" och markera varje ruta. Dessa inställningar är mycket användbara och kommer att tvinga din webbläsare att ta bort en massa irriterande cookies från din maskin.

Umatrix Pic 118

En sak som är värd att tänka på är att Chrome-användare inte kommer att få det slutliga alternativet (Spoof User-Agent-strängen genom att slumpmässigt välja en ny under var 5: e minut). Om du vill använda den här funktionen - som döljer webbläsarens individuella fingeravtryck - måste du använda uMatrix på Firefox. Kom ihåg att effektiviteten av att förfalska din användaragent för att skydda mot fingeravtryck har ifrågasatts.

Dessutom är det värt att komma ihåg det "Strikt HTTPS: förbjud blandat innehåll" kan hindra vissa webbplatser från att ladda lite innehåll. Detta är dock bättre för säkerheten, och de flesta bra webbplatser finns i HTTPS för närvarande. Faktum är att du generellt rekommenderas att undvika några HTTPS-webbplatser (men det beror naturligtvis på vad du gör).

Ställa in uMatrix Anti-Malware

En annan fantastisk funktion inbyggd i uMatrix är dess förmåga att blockera skadlig programvara och skadliga webbplatser. För att göra detta använder den ett antal onlinelager som uppdateras regelbundet med onda webbplatser och kod.

För att hålla uMatrix uppdaterad, klicka på Tillgångar i inställningsmenyn och se till att uMatrix automatiskt letar efter uppdateringar. Dessa "värdfiler" är de onlinekataloger som tillägget kräver för att skydda dig. Att hålla dessa värdfiler uppdaterade innebär att uMatrix fungerar som en anti-malware-svit samt en brandvägg.

Umatrix Pic 119

Stänga av alla skript i uMatrix

Sedan Firefox Quantum släpptes har många personer som använde NoScript förlorat vissa nyckelfunktioner. Detta har lett till en massmigrering till uMatrix. Alla som brukade använda NoScript kanske vill fortsätta att blockera alla skript som standard i uMatrix. Den goda nyheten är att det är lätt att installera.

Som standard tillåter uMatrix första parts domänskript. Nybörjare vill lämna uMatrix-inställningen så här. Avancerade användare kan dock använda ett kodavsnitt för att säkerställa att alla skript är av som standard och måste vara påslagna för varje webbplats de besöker.

 1. Klicka på kuggen längst upp till vänster i uMatrix-gränssnittet
 2. Klicka på fliken "Mina regler" i inställningsmenyn
 3. Bläddra till botten av de tillfälliga reglerna på höger sida
 4. Klicka på koden för den senaste befintliga tillfälliga regeln och tryck på enter för att komma till en ny rad

  Umatrix 220

 5. Skriv nu * * skriptblock
 6. Klicka på Spara så kommer regeln att visas i svart.
 7. Slutligen klickar du på "commit" längst upp på skärmen för att göra det över till permanenta regler till vänster.

Nu är alla skript blockerade som standard. Detta betyder att du måste använda uMatrix UI för att avblockera skript på varje webbplats som du besöker, precis som i NoScript.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me