Hur man testar VPN-ping

Med några mycket sällsynta undantag har användning av VPN en negativ inverkan på din internethastighet. När allt kommer omkring måste dina data resa vidare eftersom de dirigeras via VPN-servern, som också måste behandla krypterings- och dekrypteringsbehov för potentiellt hundratals andra VPN-användare.

Denna prestationsförlust mäts ofta i termer av hur VPN påverkar nedladdnings- och uppladdningshastigheter, men det finns också en annan faktor i spelet: ping.

Vad är Ping?

Korrekt talat är Ping ett programvaruverktyg som används för att mäta pinghastigheter. I vanligt bruk hänvisar termen ping ofta direkt till själva pingfrekvensen, så för att undvika förvirring kapitaliserar vi alltid Ping-verktyget och hänvisar till pingfrekvensen i gemener i denna artikel.

Ping-verktyget är tillgängligt på nästan alla plattformar och mäter den tur-retur tid det tar för ett paket med data att nå en server från din dator och sedan studsa tillbaka igen till din dator.

Förutom råa pingfrekvenser (minsta, maximala och genomsnittliga rundturstider) rapporterar den information som fel, paketförlust och standardavvikelse från medelvärdet.

Av dessa siffror är den genomsnittliga pingfrekvensen (rundturstid) i millisekunder (ms) troligen den mest användbara för de flesta.

Pingfrekvensen kallas ibland också latens, och termerna är synonyma. Och bara för att vara tydlig, ju lägre pingfrekvens (latens), desto snabbare är serverns svarstid. Så låga ping-priser är bra.

Varför ping ett problem när du använder ett VPN?

Låga pingfrekvenser kan minska belastningstiderna på webbsidor, men i de flesta situationer kommer du osannolikt att märka skillnaden från att använda ett VPN såvida inte VPN-servern är på den andra sidan av planeten för dig.

Ett anmärkningsvärt undantag från detta är dock när man använder ett VPN för onlinespel. För att kunna reagera med snabb snabb precision i spel där personen med de snabbaste reflexerna är kung kräver spelare höga pingfrekvenser.

För dessa människor kan en försening på bara millisekunder mellan att trycka på musknappen och den åtgärd som utförs på skärmen vara en fråga om seger eller död.

Observera att pingfrekvensen påverkar responstiden och därför har liten effekt på strömning med ett VPN, där bandbredd (som återspeglas av nedladdningshastigheter) är en mycket viktigare faktor.

Hur man testar ping

 1. Använda Ping

  Det enklaste sättet att testa pingfrekvenser är att använda Ping-verktyget som kommer med ditt operativsystem. Du kan köra testet på vilken server som helst IP-adress eller webbadress - www.google.com är ett populärt alternativ, även om vi använder www.proprivacy.com!

  I Windows högerklicka på Start -> Kommandotolken och skriv "ping [server]".

  Kommandotolken pingverktyg

  I macOS och Linux öppnar du Terminal och skriver “ping [server]”. Testet fortsätter att köras tills du trycker på Ctrl + C för att stoppa det, då Ping visar statistik från testet.

  ping verktyg mac

  Det är också möjligt att köra Ping i macOSs Network Utility. Gå till System - > Bibliotek -> Kärn tjänster ->tillämpningar -> Ping-flik.

  Ping-test på mac

  Mobilanvändare kan testa ping med appar som Ping för Android och Ping för iOS.

 2. Använda webbverktyg

  Webbplatser som ping-test.net erbjuder verktyg för testning av ping och speedtest.net inkluderar pingfrekvens i dess hastighetstestresultat.

  Eftersom dessa resultat förmedlas av en webbplats kan de inte vara lika exakta som ett test som utförs direkt från din enhet. Och de flesta tillåter bara tester till förutvalda testservrar.

  Ping-test på ett ping-webbverktyg

  Webverktygs användning av grafiska gränssnitt kan emellertid göra de resultat som de returnerar lättare att tolka. Skärmdumpen från ping-test.net ovan visar till exempel tydligt vilken effekt avståndet har på pinghastigheter (test utförda från Storbritannien).

 3. Testa ping i VPN-klienter

  Vissa anpassade VPN-appar kör pingtest till VPN-leverantörens servrar. Detta är mycket användbart när du bestämmer vilken av leverantörens VPN-servrar att ansluta till.

  Pingtest i AirVPN-klient

  Vad det dock inte gör är att jämföra prestanda när du använder VPN till prestanda när du inte använder ett VPN alls. Det är också värt att komma ihåg att dessa ping-resultat endast är till VPN-servern och inte inkluderar någon latens som läggs till av den extra resan till målservern och tillbaka.

Hur man testar VPN-ping

Testa VPN-pingtider genom att helt enkelt utföra ett Ping-test när du är ansluten till en VPN-server. Du kan jämföra detta med pingtider när du inte använder ett VPN genom att köra ett Ping-test med VPN avstängt. Och du kan jämföra pingtider när du är ansluten till olika VPN-servrar genom att ansluta till var och en av dem och köra ett pingtest.

Pingtest i kommandotolk 2

Ping-resultat utan VPN (från Storbritannien). Genomsnittlig latens = 18ms.

pingtest i kommandotolk 3

Ping-resultat när du är ansluten till en VPN-server i Nederländerna. Genomsnittlig latens = 29ms.

pingtest i kommandotolk 4

Ping-resultat när du är ansluten till en VPN-server i USA. Genomsnittlig latens = 110 ms. Som vi ser gör avstånd en stor skillnad!

Om du är en spelare bör du kontrollera pingtider när du är ansluten till dina favoritspelserver.

Hur man minskar ping

 1. Minska avståndet som paketen måste resa

  För att få bästa ping-resultat när du använder ett VPN är den allmänna regeln att ansluta till en VPN-server så nära som möjligt där målservern (t.ex. din spelserver) är fysiskt belägen.

  Serverbelastning och nätverksproblem kan komplicera detta, varför du kanske vill köra pingtest på ett antal olika servrar.

  Om möjligt väljer du alltid en målserver som är så nära din fysiska plats som möjligt.

 2. Använd ett snabbare VPN-protokoll

  Som tumregel, desto starkare VPN-kryptering som används desto mer processorkraft behövs för att kryptera och dekryptera den. Det är därför möjligt att minska pingtiderna genom att offra säkerhet (vilket sällan är en viktig fråga när spelet i alla fall).

  Du kan göra detta genom att ändra VPN-protokollet som används, till exempel till PPTP. Från snabbast till långsammast är de viktigaste VPN-protokollen:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPsec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP är snabbare än TCP, och AES-218 är snabbare än AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me