Hur privat / säker är Windows? Windows 7, 8 & 10

Windows 10 är en mardröm om integritet. Fyra år efter lanseringen hoppas Microsoft att alla har uppgraderat till den senaste versionen av Windows. Många användare använder dock fortfarande äldre versioner av operativsystemet.

För företag är detta förståeligt. Uppgraderingskostnader, problem med bakåtkompatibla och eventuella behov av att läsa personal är alla skäl att försena flytten.

Windows 10 designades delvis för att lösa dessa problem, och erbjuder inkrementella uppdateringar, snarare än utbredda förändringar med varje ny version.

Varje ny dator sedan 2015 levereras med Windows 10, men det kan fortfarande finnas vissa användare där ute som kvarstår med äldre hårdvara som helt enkelt aldrig kommit fram till att ta Microsoft upp sitt erbjudande om en gratis uppgradering (som den utökade hela vägen till 31 december 2017).

För många är dock det mest logiska skälet att inte uppgradera till den senaste versionen av Windows att tidigare versioner av Windows inte bara är lika invasiva för sekretess som Windows 10.

Hur privat är din version av Windows?

Tabellen nedan visar vilka data som din version av Windows eventuellt delar.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Användarkontakter

Ja

Nej

Nej

Nej

Kalenderdata

Ja

Nej

Nej

Nej

Andra personaliseringsuppgifter

Ja

Nej

Nej

Nej

Annons-ID

Ja

Ja

Nej

Nej

Plats

Ja och skickas till betrodda partners.

Ja, bara Microsoft.

Ja, bara Microsoft.

Nej

Telemetry

Ja (förutom W10 Enterprise)

Ja*

Ja*

Ja*

* Telemetry - Detta är processen för att spela in data från och skicka den till en annan källa. Detta är gjort för "felsökning".

* Ingen telemetri samlades in när dessa versioner av Windows släpptes, men det har sedan lagts till via automatiska uppdateringar.

Windows 10

Windows 10 hemskärm

Helt sedan det släpptes i juli 2015 har Windows 10 orsakat kontroverser över dess många sekretessbrist.

Detta gäller särskilt Bing- och Cortana-tjänsterna, som samlar in en hel del personlig information om dig för att ge en mycket personlig upplevelse.

Microsofts automatiska insamling av telemetridata (för felsökning) har också orsakat oro.

Många användare kan vara nöjda med avvägningen mellan integritet och bekvämlighet som använder dessa tjänster ger, men den stora mängd information som Microsoft kan samla in om dig genom Windows 10 är oroande.

De flesta funktioner som invaderar sekretess kan inaktiveras, och Microsoft gör nu ett mycket bättre jobb med att förklara vad de gör och låta användare stänga av dem under installationen än när Windows 10 först släpptes.

Windows-användare leds fortfarande mot att acceptera standardinställningar som är mycket invasiva.

Dessa inkluderar insamling av användarkontakter, kalenderdata och tillhörande inmatningsdata för att anpassa tal, skrivning och färgning. Skrivnings- och färgningsdata samlas också in för att förbättra igenkänningen.

Det mesta av denna insamling av data kan väljas bort, men det är inte möjligt att välja bort samlingen av telemetri om du inte använder Enterprise Edition av Windows 10.

Windows 8.1

Windows 8.1 innehåller inte Cortana och har därför mycket mindre integration med sökmotorn Bing och behöver inte samla in personaliseringsuppgifter.

Den introducerade reklam-ID. Dessa är unika identifierare som gör det möjligt för företag att rikta in sig på användare med personlig reklam.

Under sin aktiva livscykel har Windows 8.1 inte samlat in några telemetridata, dock inte länge efter lanseringen av Windows 10, Microsoft lägger till telemetri-insamling till Windows 8.1, Windows 8 och Windows 7 via sin automatiska uppdateringskanal.

Windows 8

Denna version av Windows introducerade platsspårning. En stor skillnad i den mycket mer invasiva platsspårningen som utförs av Windows 10 är dock att platsdata som samlas in av Windows 8 och Windows 8.1 skickas endast till Microsoft.

Liksom med Windows 8.1 lades telemetri-samlingen retroaktivt till Windows 8 2015.

Windows 7

Windows 7 betraktas av många som den sista versionen av Windows utan inbyggda funktioner specifikt utformade för att invadera användarnas integritet.

Som med båda versionerna av Windows 8 har denna distinktion emellertid blivit förstörd av retroaktiv tillägg av telemetri-insamling.

Det största problemet för Windows 7-användare är att det tio år gamla operativsystemet når sitt slut. Den 14 januari 2020 upphör officiellt stöd för det av Microsoft.

Naturligtvis kommer din kopia av Windows inte plötsligt att sluta fungera då, men den kommer inte längre att få viktiga säkerhetsuppdateringar.

Integritetsfördelarna med att fortsätta använda Windows 7, snarare än att uppgradera till en nyare version av Windows efter detta datum, uppvägs kraftigt av säkerhetsrisken med att använda ett operativsystem som inte korrigeras för att möta de senaste säkerhetshoten.

32-bitars vs 64-bitars Windows-maskiner

De flesta moderna datorer är utrustade med 64-bitars processorer. Dessa är mycket snabbare än de äldre 32-bitars processorerna, som också är begränsade till att bara använda 4 GB RAM.

För att dra nytta av en 64-bitars processor måste program skrivas specifikt för att stödja dess instruktionsuppsättning. Detta inkluderar Windows.

Den enda skillnaden mellan 32-bitarsversioner av Windows och 64-bitarsversioner av Windows är att 64-bitarsversioner kan dra full nytta av 64-bitarsprocessorer.

32-bitars versioner av Windows går bra på maskiner med 64-bitars processorer, men 64-bitars versioner av Windows kräver 64-bitars processorer för att köra på.

Av avgörande betydelse har inga integritetskonsekvenser avseende huruvida en Windows-maskin är 32-bitars eller 64-bitars.

Om du inte använder en mycket gammal PC bör du också välja 64-bitars versioner av program (som VPN-appar) eftersom de ger bättre prestanda. Om emellertid endast en 32-bitarsversion finns tillgänglig (vilket ofta är fallet för att ge bakåtkompatibilitet) är de bra att använda.

Ett alternativ till Windows

Om du ser allvar med din integritet, använda Linux istället.

Linux är ett gratis operativsystem med öppen källkod som kan göra nästan allt som Windows kan. Till skillnad från Windows är Linux byggt med integritet i åtanke. Vissa versioner av Linux är mer integritetsfokuserade än andra, men alla versioner av Linux är mer integritetsvänliga än till och med Windows 7.

Många "flaggskepp" Windows-program är också tillgängliga för Linux, och där de inte är, finns det vanligtvis ett bra open source Linux-alternativ.

Ett undantag från denna regel är spel. Plattformar som Steam erbjuder stöd för Linux-spel, men det finns många färre av dessa tillgängliga än för Windows. En populär lösning på detta problem är att skapa ett dual-boot-system, där Windows endast används för att spela spel.

Linux är mycket mer användarvänligt än det var, men dess inlärningskurva är fortfarande mycket brantare än för Windows. Det är därför inte ett realistiskt alternativ för alla. Men för de som är villiga att satsa lite på det ger Linux en mycket mer privat datorupplevelse än Windows eller något annat operativsystem där ute.

Linux OS

Linux finns i en nästan förvirrande serie versioner, kallad ”distros”. Det finns mer integritetsfokuserade distros där ute, men Linux Mint är specifikt utformad för att göra övergången från Windows till Linux så smärtfri som möjligt.

Och ett ytterligare sätt att säkra din integritet är att använda ett VPN för Linux.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me