Inaktivera datainsamling av Windows 10 – en komplett guide

Sedan det släpptes den 29 juli har Windows 10 säkerhetsproblem fått kritik från IT-proffs och sekretessaktivister som starkt motsätter sig många av standardinställningarna i Microsofts senaste operativsystem. För att hjälpa dig har ProPrivacy beslutat att ge dig denna enkla att följa snabbguide som gör att du kan inaktivera Windows 10-datainsamling.

1. Stäng av skräddarsydda annonser

Först vill du ta itu med det skräddarsydda annonssystemet, det gör du i säkerhetsinställningarna i Windows 10.

För att inaktivera det går du till Inställningar > Integritet > Allmänt och skjut alternativet som säger "Låt appar använda mitt annonserings-ID för upplevelse över appar (stäng av detta kommer att återställa ditt ID)" till läget Av.

Stäng nu av alla annonsblockerare i din webbläsare (när de stör) och gå vidare till choice.microsoft.com/en-us/opt-out. När du väl är där väljer du Av för "Personliga annonser var jag än använder mitt Microsoft-konto" och "Personliga annonser i den här webbläsaren."

2. Inaktivera Cortana

Öppna Cortana i aktivitetsfältet och slå anteckningsboksikonen till vänster om popup-fönstret.

Klicka på Inställningar och skjut till Av alternativet som säger "Cortana kan ge dig förslag, idéer, påminnelser, varningar och mer".

När Cortana är borta kan du också inaktivera Bing-resultat. Om Bing inte är din kopp te, inaktivera "Sök online och inkludera webbresultat."

3. Sluta lära känna mig!

Gå tillbaka till Inställningar och gå till Sekretess > Tal, färgning och maskinskrivning.

Här måste du klicka på 'sluta lära känna mig. Det kommer att inaktivera det beryktade tangenttrycket och inspelaren som har orsakat så mycket debatt.

4. Radera Cortanas minne

Klicka på "Gå till Bing och hantera personlig information för alla dina enheter." Här kan du ta bort allt som Cortana har upp till den punkten och lyckades ta reda på om du klickar på Rensa längst ner.

5. Välj dina hotspots

Femte på din to-do-lista: gå till Inställningar > Nätverk & Internet > Wi-Fi > Hantera Wi-Fi-inställningar.

Här stänger du av Wi-Fi Sense. Gör det genom att skjuta 'Anslut till föreslagna öppna hotspots' och 'Anslut till öppna nätverk delade av mina kontakter' till läget Av.

6. Sluta dela systemfiler

Stoppa Windows 10 att dela systemfiler och uppdateringar till din dator (och från din dator till andra användare) som standard.

Gå till Inställningar > Uppdatering & säkerhet > Windows uppdatering > Avancerade alternativ > Välj hur uppdateringar ska levereras.

Här måste du göra valet att antingen helt inaktivera "Uppdateringar från mer än en plats" eller besluta att välja att dela information bara med "datorer i ditt lokala nätverk". Upp till dig.

7. Stäng av en enhet

I det här skedet vill du hindra Windows 10 från att lagra information på Microsofts servrar. Detta kallas OneDrive.

Så här inaktiverar du det:

Klicka på uppåtpilen i systemfältet.

Välj OneDrive > Inställningar och avmarkera alla tre av följande alternativ:

"Starta OneDrive automatiskt när jag loggar in på Windows."

"Låt mig använda OneDrive för att hämta några av mina filer på den här datorn,"

och "Använd Office för att arbeta med filer med andra människor på samma gång".

Windows 10 datainsamling

8. Sluta skicka information till Microsoft

Gå tillbaka till Inställningar > Sekretess och välj Allmänt, där du vill stänga av "Skicka Microsoft-information om hur jag skriver för att hjälpa oss att förbättra skrivning och skrivning i framtiden" och "Låt webbplatser ge lokalt relevant innehåll genom att öppna min språklista."

9. Inaktivera Windows 10 Location Service

Om du vill kan du också inaktivera Windows 10 Location-tjänsten som finns direkt under Allmänt. Här kan du antingen bli av med den helt i Ändra eller ställa in den till Av endast för just den användaren.

10. App-behörigheter

Fortsätt ner i listan över appar under Allmänt och plats: inaktivera någon av de funktioner du inte vill ha.

Överväg noga, eftersom vissa alternativ (som Mail-appen som ser i dina kontakter) kan vara fördelaktiga.

11. Microsoft Edge

Microsoft Edge är den nya webbläsaren i Windows 10. Den är inställd på att kommunicera med Microsoft som standard.

För att stoppa det, öppna Edge, klicka på menyn (tre horisontella prickar) och välj Inställningar > Visa avancerade inställningar.

Här stänger du av allt du inte vill ha i avsnittet "Sekretess och tjänster" ("visa sökförslag" och "Hjälp skydda mig från skadliga webbplatser och nedladdningar med SmartScreen-filter" kan mycket väl vara värt att lämna kvar eftersom de båda har legitima funktioner. )

12. Synkronisering av inställningar

Om du inte vill att dina Windows 10-inställningar ska vara tillgängliga på din begäran till andra datorer, bör du gå till Inställningar > konton > Synkronisera dina inställningar och skjut dem till Av.

13. SmartScreen

SmartScreen är en funktion som skyddar dig mot oönskade och skadliga skrivbordsprogram. Du bör bara inaktivera detta om du är säker på vad du gör. I annat fall lämna den på.

För att inaktivera det går du till Start-menyn > Kontrollpanel. Välj System och säkerhet > Säkerhet och underhåll och välj 'Ändra Windows SmartScreen-inställningar' till vänster.

Klicka nu på alternativknappen bredvid "Gör ingenting (stäng av Windows SmartScreen)".

14. SmartScreen + Apps

Slutligen, inaktivera det andra SmartScreen-filtret i Inställningar > Integritet > Allmänt och skjut alternativet som säger "Slå på SmartScreen-filter för att kontrollera webbinnehåll (URL: er) som Windows Store-appar använder" också till Av.

Så varför all kritik? Specifikt fördöms det nya Windows för att inte tillåta användare att välja bort vissa standardtjänster. Dessa inkluderar att skicka Microsoft-data till skräddarsydda annonser (via personlig annons-ID); ett uppdateringssystem för peer-to-peer (Torrent) som ökar användningen av bandbredd (och kan leda till ökade datakostnader). Kommunikerar regelbundet med servrar - vilket påverkar webbläsningshastigheterna negativt - och samlar in användarinmatad data för att "lära" sin inbyggda digitala assistent Cortana, som företaget medger,

"Samlar in och använder olika typer av data, t.ex. din enhetsplats, data från din kalender, apparna du använder, data från dina e-postmeddelanden och textmeddelanden, vem du ringer, dina kontakter och hur ofta du interagerar med dem på din enhet. '

Windows 10 datainsamling

Den dåliga pressen har inspirerat många Windows-användare att undvika den gratis uppgraderingen - tillgänglig för Windows 7, 8 och 8.1 användare - av rädsla för att den väl kan utföra en hemlig övervakning av integritet. Förändringar av uppgraderingsvägen som tillkännagavs förra veckan innebär att det snart kommer att vara mycket tufft för användare att undvika uppgraderingen,

”I början av nästa år räknar vi med att återklassificera Windows 10 som en "Rekommenderad uppdatering". Beroende på dina Windows Update-inställningar kan det göra att uppgraderingsprocessen startas automatiskt på din enhet. ' sa Microsofts Terry Myerson.

Så, vad betyder det att tvinga att ha Windows 10 faktiskt? Och varför ska du använda den här guiden för att inaktivera datainsamling av Windows 10?

För det första har Microsoft Corporate Vice President Joe Belfiore nyligen erkänt att Windows 10 verkligen spårar och skickar information tillbaka till Microsoft. Dessutom medger han med en lugnande nick till förespråkare för integritet (som har slamrat systemet i månader) att medan vissa av dess övervakningsfunktioner kan inaktiveras, kan andra inte,

‘I de fall vi inte har tillhandahållit alternativ känner vi att dessa saker har att göra med systemets hälsa. Om vi ​​vet att vi skapat kraschar, eller har allvarliga prestandaproblem, ser vi att det är så användbart för ekosystemet och så inte en fråga om personlig integritet, att vi idag samlar in dessa uppgifter så att vi får den upplevelsen bättre för alla. '

Även om detta kan tyckas få betydelse för många, tycker andra (ofta identifierade som konspirationsteoretiker) att det borde vara möjligt att stoppa sin dator med att kommunicera med Microsofts servrar om de vill. Det är riktigt att under noggrann granskning verkar många av dessa dataöverföringar oskadliga nog (saknar identifierande markörer), men det är oroligt att andra inte är så godartade.

Det är också värt att notera att även om många är informerade om säkerhetsriskerna i Windows 10, kanske andra inte är det. I själva verket är det troligt att vissa användare uppgraderar till Windows 10 utan någon överläggning (det är ju gratis.) De flesta experter håller med om att Windows 10 långt överskrider tidigare versioner, vilket innebär att det är mycket möjligt att många användare kan vara den invasiva upplevelsen: clueless att Licensavtalet för slutanvändare (EULA) gav Microsoft specifikt tillstånd att samla in sina tangenttryckningsdata.

Med kaos som bröt ut i media angående den medföljande keylogger, beslutade vi att be Microsoft om ett officiellt uttalande om sanningen i anklagelserna kring tjänsten. Förvånansvärt är Microsofts svar ett nej,

microsoft svar2

Vid närmare granskning blir det dock tydligt att Microsofts initiala "nej" följs av ett "med kundens tillåtelse" ja Windows kan. Att veta att Windows 10 EULA ger Microsoft denna kundtillstånd, gör verkligen att företagets första Nej verkar vara ett hastigt försök till felkorrigering. Man knepas också genom hela insikten att om svaret var "nej" skulle det förmodligen inte vara en så upphettad debatt som följde i media.

Det råder ingen tvekan om att Windows 10-keylogging (som standard) kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk. Våra tangentbord är där vi skriver lösenord, bankuppgifter (och annan känslig information) och idag är det välkänt att datastöld från cyberbrott är ett mycket verkligt och omedelbart hot. Med det i åtanke, är det inte oroande att vår känslig information kan hackas ur Microsofts händer? Även om det inte händer, kan vi lita på Microsoft med en sådan skattkälla med information? Glöm inte att Microsoft öppet medger att de vill ha Windows 10 på en miljardator inom två år. Det är allvarligt big data.

Tyvärr verkar det som att denna debatt kommer att fortsätta in inom en överskådlig framtid. Först och främst för att Microsoft är så nära det blir "för stort för att misslyckas", och är bekvämt placerat i ett oligopol som inte ser på gränsen till kollaps. En elitposition som låter företaget tvinga användare att göra vad de vill med sina maskiner, i motsats till vad de vill. Av detta har Joe Belfiore lugnat oss.

Windows 10 datainsamling: Slutsats

Det enda solida råd som finns tillgängliga för Windows 10-användare är att stänga av så många av dess integritetsinträngande funktioner som du kan. Något du troligen kommer att behöva göra förr snarare än senare, nu när Microsoft har börjat tappa ner människors halsar.

Om du bestämmer dig för att hålla fast vid Microsoft kanske du vill kolla in våra senaste 5 bästa VPN-artiklar för Windows 10, som ger en djupgående analys av vad de bästa VPN-alternativen är när du kör det nya operativsystemet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me