Kan du lita på Google Chrome med dina data?

Google Chrome är lätt den mest populära webbläsaren i världen och har en marknadsandel på cirka 65,5 procent (från april 2020). Det är också allmänt betraktat av integritetsaktivister som spionprogram. Varför?

Google medger inte att det använder Chrome för att spionera på användare, och eftersom Chrome byggs med en stor mängd proprietär stängd källkod finns det inget sätt att bevisa med säkerhet att det gör det. Det finns dock några mycket tvingande skäl att tro att det gör ...

Hur tjänar Google pengar?

Med ett 2020-nettovärde på 167,7 miljarder dollar snappar Google hälarna på Apple som det näst största varumärket på planeten.

Hur Apple tjänar sina pengar är tydligt - det bygger och säljer mycket populär premiumhårdvara. Google å andra sidan tillhandahåller en rad dyra att köra tjänster och dyra att utveckla produkter som den erbjuder allmänheten för allas favoritpris: gratis. De är också snygga, enkla att använda och spola med högteknologisk funktion.

Det är inte förvånande att dessa tjänster och produkter har blivit en stor hit, särskilt Chrome-webbläsaren. Så hur tjänar Google de enorma summorna pengar det gör på produkter som det ger bort gratis?

Googles affärsmodell

Google tjänar pengar på att samla in så mycket data som det kan om dig och sedan använda den informationen för att leverera mycket målinriktade annonser till din skärm. Ju mer den vet om dig, desto mer personifierade kan dessa annonser bli och desto mer sannolikt är det statistiskt att du kommer att köpa en produkt från en av dess annonspartners.

Ju mer pengar dess annonspartners tjänar, desto mer betalar de Google för att leverera sina annonser till dig. Googles expertis på att leverera rätt annonser till rätt personer innebär att annonsörer litar på Google mer än något annat företag för att leverera stort värde för pengarna.

Mellan 2009 och 2013 samarbetade Google fullt ut med NSA: s PRISM-massövervakningsprogram. Den påstår sig ha slutat, men hur kan vi veta detta med säkerhet?

Resultatet är att Google dominerar marknaden för digitala annonsintäkter med en marknadsandel för 2020 på 32,4 procent. Googles hela affärsmodell bygger därför på att invadera användarnas integritet. Och som dess nettovärde tydligt visar, är det en otroligt framgångsrik.

Hur gör det här?

Google spårar vad vi gör på nätet - vad vi söker efter (med dess eponymous sökmotor), webbplatserna vi besöker efter det (med hjälp av taktik som cookies, dess allestädes närvarande AdSense-nätverk och +1 delningsknappar), hur vi interagerar med appar ( använder Android Play Service Framework, som också samlar in platsdata), och till och med hur vi interagerar med andra människor i verkligheten (till exempel genom att hålla koll på våra dagliga aktivitetsscheman från kalenderappen).

2017 lovade Google att det inte längre skulle skanna e-postmeddelanden för att rikta in sig på användare med skräddarsydda annonser. Det betyder inte att det har slutat skanna e-postmeddelanden för andra ändamål. Dess AI-baserade smarta svarfunktion bevisar detta utan tvekan.

Särskilt chockerande är att sedan 2015 skannar Google e-postmeddelanden i Gmail för att logga alla inköp som gjorts, även om dessa inte har något att göra med Google.

För att göra saken värre finns det ingen inställning för integritet för att förhindra detta, och det enda sättet att ta bort informationen är att ta bort de ursprungliga e-postmeddelandena om köpet!

Vad sägs om Chrome?

Så vi vet att Google spionerar på oss, men hur är det med Chrome? Till skillnad från våra sökningar och innehållet i våra e-postmeddelanden är det mindre tydligt hur (och i själva verket, om) Google tjänar pengar på den mest populära webbläsaren i världen.

Anledningen till att Chrome är så populärt är att en stor summa pengar har kastats för att utveckla (och fortsätta att utveckla) det. Det är osannolikt att Google kommer att släppa en sådan produkt gratis utan att det finns något för dem.

Den loggar in på ditt Chrome-konto utan tillstånd

Fram till september 2018 var Chrome sekretesspolicy ett chockerande dokument i sin enkelhet och tydlighet. Du kan logga in på Chrome, i vilket fall du uttryckligen accepterade att överlämna all din information till Google.

Eller så kan du ignorera de inloggade popup-fönstren och använda Chrome i "Grundläggande webbläsarläge", där data i princip stannade i webbläsaren och inte överfördes till Google (eller åtminstone det är vad Google hävdade).

Från Chrome 69 loggar webbläsaren automatiskt in användare i Chrome när de loggar in på en Google-tjänst som Gmail. Google introducerade denna förändring, som har viktiga konsekvenser för integriteten, utan någon varning eller ber om godkännande från sina användare.

Folk började bara bli medvetna om problemet när de märkte ikonen i Chrome-aktivitetsfältet som indikerar att de suckades in i Chrome!

Om du jakter genom menyn Avancerade inställningar i Chrome är det möjligt att inaktivera den här automatiska inloggningen, men Google har gått ur sitt sätt att dölja det här alternativet så mycket som möjligt. Detta är en situation som har framkallat rädsla för att Google planerar att tyst ta bort opt-out-alternativet när det allmänna intresset i saken har avtagit.

Chrome-annonsblockerare

I februari 2018 introducerade Google en ad-blockerare, som omedelbart kom under en storm av kritik för att ha varit självbetjäning. Som The Guardian uttryckte det:

"Planen är enkel och nästan tydlig: blockera tillräckligt med annonser för att se till att människor inte känner behov av att installera en adblockerare som blockerar dem alla."

Återigen, detta inspirerar knappast förtroende.

Chrome skannar alla dina filer utan tillstånd

I mars 2018 larmade det uppdaterade Chrome Privacy Tool aktivitetsaktivisterna genom att börja skanna filer på användarnas datorer, inklusive i deras dokumentmapp, för skadlig programvara.

Även om det är allmänt accepterat att flytten var godartad,

"Avsaknaden av uttryckligt samtycke och öppenhet verkar bryta mot deras egna kriterier för" användarvänlig programvara "som informerar policyn för Chrome Cleanup [Tool]."

Slutgiltiga tankar

Målet mot Google Chrome är inte avgörande, men det är tillräckligt starkt att sekretessforskare och aktivister nästan enhälligt rekommenderar att använda det. Google har gett oss väldigt lite anledning att lita på det, och som exemplen ovan tydligt visar har en mycket blasé inställning till användarens samtycke.

Det finns några utmärkta säkra webbläsare där ute som är öppen källkod och är utformade från grunden för att respektera deras användares integritet. Det mest anmärkningsvärda av dessa är Mozilla Firefox, som nu matchar Chrome när det gäller hastighet och stabilitet samtidigt som det är mycket mer konfigurerbart och har inbyggt spårning och dukavtryckskydd.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me