Kinas sociala kreditsystem – En riktig Dystopian-framtid?

Kinesiska sociala kreditsystem som tilldelar alla sina 1,3 miljarder medborgare en "social kreditpoäng."

Det lanserades 2014 och är tänkt att vara landsomfattande år 2020. Det spårar och betygsätter både individer, företag och myndigheter. När det är klart kommer varje medborgare att ha en sökbar fil med sammanslagna data som följer deras sociala kreditpoäng. Systemet är fortfarande under utveckling eftersom regeringen försöker centralisera lokala databaser.

Enligt Xinhuanet, en nyhetsbyrå på nätet som fungerar som den officiella pressbyrån för den kinesiska regeringen, fokuserar detta system på kredit på fyra områden, inklusive administrativa frågor, kommersiell verksamhet, socialt beteende och rättssystemet. ”

Washington Post konstaterar det,

"Ambitionen är att samla in varje skrot av information som finns tillgängligt online om Kinas företag och medborgare på ett enda ställe - och sedan tilldela var och en av dem en poäng baserad på deras politiska, kommersiella, sociala och lagliga" kredit. "

Hur kan det sociala kreditsystemet i Kina fungera

Hur det kommer att fungeraMedborgarna får poäng för positiva åtgärder och har poäng som dras av för negativa. Ett enkelt exempel skulle vara om du kullar kommer du att dra en poäng. En kamera ser detta automatiskt och drar av poäng. Hur det kommer att fungera

Men om någon annan plockar upp det efter dig kommer de att lägga till en poäng. Ju mer extrema handlingen är, desto större är punktförändringen av din sociala kreditbetyg. Den svarta spegeln "DYKNING" avsnittet är en fantastisk återspegling av detta i handling.

Som nämnts kommer det sociala kreditsystemet att fungera fullt ut 2020. Detaljer om hur det kommer att fungera i praktiken förblir tunna på marken.

Emellertid har ett antal inledande prövningssystem lanserats. Dessa ger oss en viss indikation på i vilken riktning regeringen går.

Konsekvenser av det kinesiska kreditsystemet

De som odlar ett högt betyg kommer att få belöningar. Till exempel

 • Att kunna hyra bilar eller hyra hotellrum utan att behöva betala en deposition
 • Att kunna resa utomlands utan begränsningar,
 • Få tillgång till uttryckliga säkerhetsinspektioner på flygplatser
 • Fler matcher på dejtingsajter
 • Få mer fördelaktiga räntor

De med låg social poäng får straff på olika sätt. Till exempel:

 • Att nekas "mjuk-sovande" klassbiljetter
 • Förnekade bättre rum på hotell,
 • Förhindrade att skicka sina barn till de bästa skolorna,
 • Förhindrar att de reser utomlands

motiveringar

motiveringarDet sociala kreditsystemet är till stor del ett direkt svar på en kollaps i allmänhetens förtroende för myndigheters tjänstemän och andra i myndighetspositioner. Med en befolkning på cirka 1,3 miljarder människor har Kinas senaste ekonomiska boom varit mycket kaotisk och till stor del oreglerad.motiveringar

Detta har lett till att landet har blivit rystat av skandaler som involverar korrupta tjänstemän, förgiftad mat (inklusive den berömda förgiftade barnmjölkskandalen), medicinsk bedrägeri, läkare som tar mutor, storskalig exploatering på arbetsmarknaden och mycket mer.

Det är verkligen mycket verkliga problem. Men det sociala kreditsystemet vill göra mycket mer än att föra sådant olagligt beteende till hälen. Det är ett mycket ambitiöst försök till social teknik och går tillbaka till de "goda medborgarkort" som utfärdats av Japan under dess ockupation av Kina i slutet av andra världskriget.

Kommunistpartiet syftar till att skapa en kultur av "uppriktighet" och ett "harmoniskt socialistiskt samhälle" där "att hålla förtroende är härligt."

Suining County-rättegången

Suining County rättegång2012 genomförde kommunistpartiet ett provprojekt i Jiangsu-provinsens Suining County i södra Kina. Förutom att dela ut straffpunkter för relativt mindre brott, såsom körbrott och acceptera mutor, tappade medborgarna poäng för:Suining County rättegång

 • Orsakar en "störning" som besvärar regerings- eller partitjänstemän (50 poäng)
 • Underlåtenhet att ta hand om äldre släktingar (50 poäng)
 • Att vara medlem i en "kult" (50 poäng)
 • Anklagar falskt andra på internet (100 poäng)

Omvänt, med att ha äran för gott medborgarskap, eller vara modellarbetare, läggs 100 poäng till en individs poäng. En användare kan tjäna högst 1000 poäng.

Baserat på antalet poäng de fick, fick medborgarna ett betyg från A till D. D-klassens medborgare förhindrades åtkomst till statligt stöd eller ansöka om jobb.

Suining County-rättegången avbröts delvis efter offentligt skrik. Även om medborgarna inte längre räknas från A till D, fortsätter Suining-regeringen att tilldela medborgarna sociala kreditpoäng.

Sesame Credit

Sesame CreditEn mer framgångsrik rättegång för social kredit är av Sesame Credit. Detta är den finansiella flygeln i Alibaba, världens största onlinemarknad, med cirka 400 miljoner användare. Sesame Credit verkar också i samarbete med Kinas populäraste dejtingstjänst, Baihe, som har 90 miljoner användare. Allt detta innebär att den har en enorm inbäddad användarbas.Sesame Credit

Sesame Credit använder information som hämtats från sociala medier, shoppingvanor och olika andra datamängder. Uppgifterna gav varje person en social kreditbetyg som jämför kinesiska medborgare med varandra.

Den använder tillståndsgodkända algoritmer för att nå ett enda numeriskt värde. Detta värde kan sedan användas av företag för att bedöma individens ”sociala värdighet”, vilket kan påverka beslut om att förlänga kredit och acceptera insättningar, etc..

Systemet är för närvarande helt frivilligt, men har fått ett varmt svar från konsumenterna.

En mörk och orwellsk framtid?

Orwellian FutureDen kinesiska regeringen verkar fast besluten att fortsätta med planer för en nationell socialkreditdatabas. Därför tittar den på framgången för Sesame Credit med stort intresse. Det finns ändå enorma tekniska och logistiska problem att övervinna för att göra denna dröm om en kommunistisk Utopia mardrömdystopi till verklighet.Orwellian Future

En del av problemet ligger i en av de centrala frågorna som Social Credit är tänkt att lösa. Kina har inget kreditbetygssystem (FICO). Som teknik- och finansblogger Wen Quan, förklarar,

”Många äger inte hus, bilar eller kreditkort i Kina, så den typen av information är inte tillgänglig att mäta. Centralbanken har de finansiella uppgifterna från 800 miljoner människor, men endast 320 miljoner har en traditionell kredithistoria."

Det hävdas därför att det krävs ett slags kreditsystem. Tyvärr gör denna brist på organiserat kreditredovisning att göra ett sådant system mycket utmanande.

En ytterligare komplicerad fråga är att kommunistpartiet, för alla dess auktoritära swagger, är mycket tunna hud när det gäller kritik. Ett offentligt motreaktion, såsom det som riktades mot Suining County-rättegången, kan vända den nuvarande politiken. Man kan bara hoppas!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me