Proxy vs VPN – En är mycket högre risk, vilken bör du välja?

Välkommen till den här guiden på proxyservrar. Vi guidar dig genom allt du behöver veta om både proxyservrar och proxyservrar.

Vad är en proxyserver?

En proxyserver (eller ”proxy”) är en dator som sitter mellan din dator och ett bredare nätverk. Detta "bredare nätverk" är vanligtvis internet.

Så en proxyserver fungerar som en mellanhand mellan din dator och internet.

Hur fungerar en proxy?

En proxy döljer din IP-adress (Internet Protocol) från vem som helst på internet. En webbplats visar proxyserverns IP-adress istället för din riktiga IP-adress.

Du verkar ha tillgång till internet varhelst proxyservern fysiskt finns. Om proxy finns i ett annat land än där du är, ser du ut att få åtkomst till internet från det landet.

Nackdelar med en proxyserver:

 • Den som kör proxy kommer att kunna övervaka all din okrypterad internettrafik. Observera att de flesta säkra webbplatser skyddar din anslutning med HTTPS. Detta inkluderar banker, e-posttjänster och onlinebutiker. Precis som med din Internetleverantör (ISP), när du ansluter till en HTTPS-webbplats kan proxyägaren se att du går in på en webbplats. Den kan dock inte veta vad du får till på den webbplatsen.
 • Proxyägaren känner också till din riktiga IP-adress.

Många (men inte alla) proxyer använder kryptering. Detta innebär att det kommer att kryptera trafiken mellan dig och servern.

 • När du använder en krypterad proxy kan din internetleverantör inte se vad du får till på internet.
 • Internetleverantörer samarbetar vanligtvis med statlig övervakning. Därför kan krypterade proxyer vara effektiva för att förhindra filt, oinriktad regeringsövervakning.
 • Proxyägaren kan fortfarande kunna övervaka trafik när den inte är ansluten till HTTPS-webbplatser, eftersom det är proxyservern som krypterar och dekrypterar trafik som kommer in och lämnar den.
 • Du måste lita på din proxyleverantör

Både virtuella privata nätverk (VPN) och Tor-nätverket är specifika exempel på krypterade proxyer.

Offentliga och gratis proxyservrar

En offentlig proxy är en proxyserver som någon gör gratis tillgänglig för allmänheten. I teorin drivs dessa vanligtvis av välmenande volontärer. Alternativt kända som gratis eller öppna proxyservrar kommer offentliga proxyer i okrypterade (HTTP), krypterade (HTTPS) och Socket Secure (SOCKS, som kanske eller inte är krypterade) smaker.

Den viktigaste fördelen med offentliga ombud är naturligtvis att de kostar inga pengar att använda. Det faktum att du fritt kan växla mellan proxyer som finns över hela världen har också integritetsfördelar. Dock:

 • De kan vara mycket instabila och går regelbundet offline utan föregående meddelande.
 • De tenderar också att vara väldigt långsamma.
 • Du har ingen anledning att lita på proxyoperatören som kan snoopa på all internettrafik som inte ansluter till en HTTPS webbplats eller tjänst.
 • Många proxyservrar drivs av brottslingar. Det beräknas faktiskt att nästan 70% av de gratis proxyerna inte är säkra!
 • Förutom att snokla efter okrypterad webbtrafik, manipulerar nästan 40% av de gratis proxyerna aktivt dina data när de passerar genom dem. 18% är skyldiga till att ha injicerat HTML på statiska visade webbsidor (annonser), medan 20,6% injicerar JavaScript.
 • På baksidan kan proxyägaren komma i problem för olaglig aktivitet du utför! Det beror på att det ser ut som om den aktiviteten kommer från deras server.

Jag rekommenderar starkt att inte använda gratis offentliga ombud. Om du absolut måste, anslut bara till webbplatser och tjänster med HTTPS. Och använd aldrig en offentlig proxy som förbjuder användning av HTTPS. Det enda möjliga skälet för det att göra detta är så att det kan smyga på eller störa din webbtrafik.

Verkligen ... bara inte! Observera att liknande problem plågar ett gratis VPN.

Gratis proxyserverlista

Till skillnad från vissa andra webbplatser rekommenderar vi inga gratis proxyservrar eftersom det bara finns ingen anledning att lita på dem.

Om du vill använda en offentlig proxy ger Google dig massor av gratis proxy-serverlistor.

Privat proxyserver

Individer eller företag kan driva sina egna privata proxyservrar för personligt bruk eller för att använda sin personal. Termen "privat proxy" avser dock också kommersiella proxyservrar som erbjuder användning av deras server (er) mot en avgift. VPN är överlägset den vanligaste formen av privat kommersiell proxy.

Privata proxyservrar och VPN-tjänster är mycket snabbare

Privata proxyservrar och VPN-tjänster är i allmänhet mycket snabbare och mer pålitliga än gratis proxyer. Det faktum att de är företag snarare än slumpmässiga individer gör dem också till en känd mängd som kan hållas ansvarig.

Faktum är att många VPN-företag har byggt upp fruktansvärda rykter för sitt engagemang för säkerhet och integritet. Som sagt är det viktigt att se till att välja en ansedd VPN-tjänst.

Samma råd gäller för alla kommersiella proxy-tjänster, men tack vare VPN: s popularitet representerar andra former av kommersiell proxy-tjänst en ganska liten och oundersökt marknad. Inga bara proxy-tjänster som jag är medveten om har byggt upp rykte eller fått nästan lika mycket granskning som de stora namnet VPN-företag.

Det är värt att notera att vissa VPN-företag också erbjuder mer konventionella HTTP / HTTPS- eller SOCKS-proxyservrar.

Typer av proxyserver

Http proxy

HTTP är standardprotokollet som används för att ansluta delar av World Wide Web. Det är viktigt att anslutningar till HTTP-servrar inte är krypterade.

På plussidan betyder ingen kryptering väsentligt reducerade beräkningskostnader. Detta innebär att HTTP-proxyer lätt kan acceptera flera anslutningar utan att påverka internethastigheterna för användarna. Observera dock att det fysiska avståndet som dina data måste resa påverkar dina internethastigheter.

En HTTP-proxy tolkar nätverkstrafik. Detta gör det möjligt att göra saker på hög nivå med trafiken. Så som att söka i cachen för att se om det kan tjäna ett svar utan att åka till destinationen. Eller konsultera en vitlista / svartlista för att se om en URL är tillåten.

Som standard är HTTP-proxyer “blinda” för TCP-trafiken (Transmission Control Protocol) och kommer bara att ignorera den. Detta gör dem bra för att komma åt okrypterade HTTP-webbsidor, men lite annat.

HTTP-proxyer kan hantera TCP-trafik om HTTP CONNECT-metoden används, men användningen är helt beroende av proxyägaren. Eftersom HTTP-protokollet inte kan tolka TCP-trafiken vidarebefordras all TCP-trafik helt enkelt. Detta ger HTTP-proxyer som använder CONNECT mycket av flexibiliteten hos SOCKS-proxyer.

Du måste konfigurera varje programvaruklient för att ansluta till proxy. Detsamma gäller även HTTPS- och SOCKS-proxyer.

HTTPS Proxy

HTTPS står för HTTP Secure (eller HTTP över SSL / TLS). Varje webbplats som behöver säkra användarnas kommunikation kommer att använda den. När du ansluter till en HTTPS-proxy krypterar den all data mellan dig och servern.

HTTPS använder TCP-port 443, så alla HTTPS-proxyer måste använda HTTP CONNECT-metoden för att upprätta en TCP-anslutning.

SOCKS Proxy

Socket Secure (SOCKS) -proxy fungerar på en lägre nivå än HTTP-proxyer. De försöker inte tolka webbtrafik, och passerar bara alla förfrågningar de får. Detta gör dem mycket mer mångsidiga än vanliga HTTP-proxyer.

SOCKS proxies kan hantera alla typer av internettrafik, inklusive POP3 och SMTP för e-post, Internet Relay Chat (IRC) och File Transfer Protocol (FTP) för att ladda upp filer till webbplatser. De kan också hantera torrent-trafik, varför SOCKS-proxyer ibland kallas "torrent-proxyer."

SOCKS-servrar kan hantera mer trafik än HTTP-servrar, men blir långsammare som ett resultat

På grund av denna flexibilitet hanterar SOCKS-servrar vanligtvis en mycket högre trafikvolym än HTTP-servrar. Detta innebär att SOCKS-proxyer i allmänhet är mycket långsammare än vanliga proxyservrar.

SOCKS5 är den senaste versionen av SOCKS-protokollet och lägger till olika autentiseringsmetoder. Detta är användbart för kommersiella leverantörer som bara vill begränsa åtkomst till sina proxyservrar till kunder.

SOCKS-protokollet stöder helt HTTPS, och det är vanligt att SOCKS-proxyer krypterar trafik på detta sätt. En nackdel är dock att SOCKS-proxyanslutningar inte stöds lika bra av programvaruklienter som HTTP-proxyanslutningar.

För mer information om hur du använder ett VPN vid torrenting, se våra bästa VPN för torrentguide.

Webproxy

Med webbproxy kan du ansluta till en proxyserver inifrån webbläsarfönstret. Denna proxyserver kan vara antingen en HTTP- eller HTTPS-proxy. Webproxy är vanligtvis gratis och har fördelen att du inte behöver ladda ner och installera extra programvara eller konfigurera dina webbläsarinställningar. De är därför mycket enkla att använda.

Många gratis proxy-webbplatser finansierar sig dock med omfattande reklam. Webproxy är också dåliga när det gäller att hantera komplicerade webbsideslayouter och tenderar att bli platt när man stöter på saker som Flash-, Java- och JavaScript-skript (även om detta inte nödvändigtvis är en dålig sak!). VPN-leverantören Hide.me erbjuder också en gratis webbproxy.

Vidarebefordra proxy

Utom omvända proxyservrar (se nedan), kallas alla proxyer som diskuteras i den här artikeln tekniskt framåtproxy.

De sitter mellan din dator och ett bredare nätverk, vilket vanligtvis betyder internet. Under den här installationen ansluter du till proxyservern som sedan ansluter dig till internet.

Omvänd proxy

Som namnet antyder gör en omvänd proxy nästan motsatsen till en standard framåtproxy. Det sitter mellan internet och en mycket mindre grupp servrar.

En typisk installation skulle vara en omvänd proxy som fungerar som en gateway mellan internet och ett företags Local Area Network (LAN). För att få åtkomst till resurser på LAN-nätverket, måste du först ansluta till den omvända proxy.

Förutom att fungera som en gateway kan den omvända proxy skydda hela nätverket med HTTPS. Det kan också utföra belastningsbalansering, innehållscache, datakomprimering och andra uppgifter som är användbara för företagets LAN-nätverk.

Transparent proxy

Genomskinliga proxyer är så kallade eftersom de inte kräver någon konfiguration från din sida. Du vet ofta inte ens att du använder en.

Genomskinliga proxyer har många bra användningsområden. Till exempel innehållsfiltrering i bibliotek eller för att autentisera användare av offentlig WiFi. Vilken inloggningssida du ser i din webbläsare när du ansluter din bärbara dator till WiFi i Starbucks? Det är en transparent fullmakt i aktion.

Omvända transparenta proxyer används ofta av webbplatser för att skydda mot DDoS-attacker. Transparenta proxyer kan dock vara en smärta. Om det inte implementeras väl kan problem med cache och autentisering uppstå.

Webbläsare kan också upptäcka proxyservern och bestämma att den utgör en säkerhetsrisk. I detta fall kan de vägra alla anslutningar via proxyservern.

Även om det är mycket irriterande, finns det en bra anledning för webbläsare att göra detta. Användning av transparenta proxyer är en klassisk form av Man-in-the-Middle-attack (MitM). I dessa fall omdirigerar angriparen din trafik utan din kunskap till en skadlig server som sedan kan avlyssna den.

I biblioteksexemplet ovan nämnde jag ”innehållsfiltrering” i ett bra sammanhang. Men det finns ett annat ord för det - censur. ISP: er kan till exempel använda transparenta proxyer för att filtrera innehåll på politiska, sociala och religiösa grunder.

Observera att om du använder en VPN, krypterad proxy eller bara ansluter till en HTTPS-webbsida kommer det att förhindra att en transparent proxy snoopar efter din webbtrafik eller filtrerar innehåll.

Du kan använda en VPN, krypterad proxy eller en HTTPS-webbsida för att förhindra att en transparent proxy snoopar på dig.

Bara för att bevisa att livet aldrig är enkelt, ger proxylistor ofta servrar baserat på deras anonymitetsnivå. Jag kommer att diskutera detta i detalj lite senare, men proxyer som ger mycket lite "anonymitet" klassificeras som transparenta proxyer.

Bostadspersonal

En bostadsproxy är en proxyserver som drivs av en internetleverantör (ISP) snarare än av ett datacenter. Detta har följande fördelar:

 • IP: n är en "riktig" IP, så den kommer aldrig att bli svartlistad av Netflix-liknande eftersom den ägs av ett känt datacenter som hyr ut IP: er för VPN eller proxy-användning. Datacenter-IP: er visas ibland som ”skuggiga” eftersom de döljer användarens verkliga IP. Bostads-IP: er är i alla syften verkliga IP-adresser.

 • Det pekar på en riktig fysisk adress. Bara inte din riktiga fysiska adress. Vilket är bra om du ser allvar med att geo-spoofing din plats.

Bostads-IP: er kan delas eller exklusivt. De är en relativt ny produkt på marknaden, även om företag som Luminati hjälper till att popularisera dem. Liksom med alla ombud beror på hur leverantören är privat.

Tor-nätverket

Tor-nätverket är gratis och syftar till att ge användarna sann anonymitet. Det gör detta genom att dirigera alla internetanslutningar genom minst tre slumpmässiga noder. Dessa "noder" är egentligen bara volontärstyrda proxyservrar.

Uppgifterna krypteras flera gånger - varje gång de passerar genom en nod. Varje nod är bara medveten om IP-adresserna "framför" och IP-adressen för noden "bakom" den.

Detta borde innebära att någon inte kan veta hela vägen mellan din dator och webbplatsen du försöker ansluta till. Den huvudsakliga nackdelen är att Tor-nätverket är mycket långsamt att använda.

Proxy-URL

En proxy-URL är egentligen inte en proxy (server) alls! Det är en webbadress (URL) som vidarebefordras till en annan adress. Den vanligaste användningen för proxy-webbadresser är att undvika censurblock.

Proxy kontra VPN

Som noterats tidigare är VPN-servrar en specialiserad form av proxy. De primära skillnaderna mellan VPN: er och vanliga proxyer är:

 • VPN: er fungerar på systemnivå, snarare än per app-basis. Därför behöver den bara konfigureras en gång.
 • De använder olika krypteringsprotokoll, som vanligtvis är mycket starka.

Generellt sett är VPN-anslutningar säkrare och enklare att konfigurera än vanliga proxy-anslutningar. Detta gör kommersiella VPN-tjänster mer populära än kommersiella proxytjänster. Detta i sin tur har gjort det möjligt för vissa VPN-tjänster att få mycket gott rykte.

Hur man använder en proxy

Privata proxytjänster (inklusive VPN) kommer att ge dig all information du behöver för att ansluta till deras servrar. De levererar ofta mycket detaljerade installationsguider.

Förutom VPN måste du konfigurera varje program (eller app) du använder för att ansluta till proxyservern individuellt. För att ansluta till en proxy behöver du dess IP-adress (proxyserveradress) och portnummer. Du kan också behöva ett användarnamn och lösenord om verifiering krävs.

Det beräknas vara "hundratusentals" offentliga ombud på internet. För att hitta en, skriv bara "gratis proxyer", "offentliga proxyservrar", "öppna proxy-lista" (eller liknande) i din sökmotor. Bra exempel är här och här.

Gå till Alternativ om du vill konfigurera en proxyserver i Firefox -> Allmän -> Nätverksinställningar -> Inställningar. Välj "Manuell proxykonfiguration:" och ange serverns IP-adress och portnummer.

Uteslut localhost, 127.0.0.1 (standardinställning) om du vill komma åt lokala nätverksresurser som skrivare och NAS-enheter obekräftade. Konfigurationsdetaljer beror på den enskilda programvaran, men förhoppningsvis får du idén.

Nivåer för anonymitet för ombud

Många proxy-listor kategoriserar proxyer baserat på nivån på "anonymitet" de tillhandahåller. Bara för att vara tydlig, dessa värderingar hänför sig till vad webbplatser och andra internetresurser ser när du använder proxy.

Proxyägaren vet exakt vem du är från din IP-adress och kan övervaka din Internet-trafik som inte är HTTPS. Därför är du aldrig "anonym." Det skulle därför vara bättre att beskriva dessa betyg som sekretessbetyg. De finns i tre nivåer, med nivå 1 som ger den högsta grad av integritet.

Transparenta fullmakter (nivå 3)

De förvirrande namngivna transparenta proxyerna skickar mycket information om dig till alla webbplatser du besöker. Därför ger de nästan ingen integritet och används främst för caching (varför de ofta kallas cacheproxy).

Tekniskt kommer en transparent proxy (i detta sammanhang) dölja din riktiga IP-adress, men bara mycket ytligt. Din riktiga IP-adress visas fortfarande i förfrågningshuvudet som skickas till webbsidan och är därför mycket lätt att ta reda på.

Anonyma fullmakter (nivå 2)

Så kallade anonyma ombud ger en mycket högre sekretessnivå. De döljer din IP-adress från någon webbplats du besöker men döljer inte att du använder en proxyserver.

Faktum är att anonyma servrar vanligtvis identifierar sig som proxyservrar genom att fästa "FORWARDED" -huvuden till varje sidförfrågan.

Elite Proxies (Nivå 1)

Även känd som proxyer med hög anonymitet kommer elitproxy inte bara att dölja din IP-adress utan kommer också att varna en webbplats (eller en annan internetresurs) om att begäran görs via en proxy.

Webbplatsen känner naturligtvis fortfarande IP-adressen för proxyservern. Elite-servrar tenderar att vara den mest populära typen av öppen server, vilket också innebär att de kan vara de långsammaste.

Proxy-exklusivitet

Kommersiella proxyleverantörer kategoriserar ibland proxyer baserat på exklusivitet. Ju mer exklusiv en proxy är, desto mer kommer det att kosta.

 • Dedikerad / exklusiv proxy - du har en fullmakt för dig själv. Att ha en dedikerad proxy innebär vanligtvis också att du har en statisk IP-adress. Dedikerade proxyer kommer sannolikt att ge bättre prestanda än de som delas med andra, och är användbara för att undvika IP-block som de som Netflix infört. Å andra sidan är de mindre "anonyma" eftersom den IP-adressen bara är din.
 • Halvdelad proxy - betyder vanligtvis att du delar proxy med tre andra personer.
 • Allmän fullmakt - samma som en gratis proxy som vem som helst kan använda - så med all sannolikhet kommer du att dela den fullmakten med många andra människor.

Slutsats

Ombud är mycket populära och kan vara mycket användbara. Öppna proxyer tenderar emellertid att vara långsamma och instabila. De är också farliga att använda. Kommersiella HTTP / HTTPS- och SOCKS-proxytjänster ger en mycket mer tillfredsställande upplevelse och är mycket säkrare att använda.

Det finns dock en anledning till att dessa inte är så populära som VPN-tjänster. För ett liknande pris per månad är VPN-tjänster enklare att konfigurera, skydda hela internetanslutningen och använder vanligtvis starkare kryptering. Många (men inte alls) har också skapat ett starkt rykte som pålitliga företag som skyddar din integritet.

rekommendationer

I teorin skulle det vara möjligt att rekommendera vissa kommersiella proxyer, men vi kan inte göra detta utan att granska ett brett urval av tjänster som erbjuds.

Vi kan komma åt detta vid någon tidpunkt i framtiden, men för närvarande har vi inga skäl att rekommendera en proxy-tjänst över en annan.

Det vi emellertid vet om är VPN: er! Och som jag har diskuterat i den här artikeln är VPN nästan alltid bättre än proxy!

 1. NordVPN - Stort märke med mycket bra värde och ett budgetpris
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - En av de billigaste VPN-enheterna där ute, men ändå en bra service
 5. ExpressVPN - Den snabbaste VPN som vi testar, spärrar allt, med fantastisk service hela tiden
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me