Så här installerar du ett VPN på Windows

Om du funderar på att köpa ett VPN för Windows eller nyligen har köpt ett prenumeration kanske du undrar hur du installerar VPN. Den goda nyheten är att om du köpte en rekommenderad VPN från vår bästa guide för VPN för Windows kommer det jobbet att bli mycket enkelt. Detta beror på att topp-of-the-range VPN-leverantörer har specialdesignad VPN-programvara som är otroligt lätt att installera och använda.


Vår rekommenderade bästa VPN för PC-lista har alla anpassad programvara för Windows. Som sådan är installationen av VPN lika enkelt som att prenumerera, ladda ner programvaran och installera den. Detta är överlägset den enklaste och bästa metoden för att installera ditt VPN, och du behöver ingen speciell kunskap eller färdigheter - följ bara instruktionerna på skärmen.

Vissa mindre etablerade VPN: er kanske inte har anpassad VPN-programvara - eller de kan behöva dig för att göra en manuell installation. Som helhet rekommenderar vi att du håller dig borta från dessa VPN: er (varför inte bara få något som är kompatibelt med ditt Windows-system?)

Vi vill dock hjälpa när det är möjligt, varför vi har skapat denna installationsguide för att manuellt installera ett VPN på Windows. För personer som vill använda OpenVPN-kryptering har vi inkluderat en guide för det i slutet.

Ställ in ett VPN på Windows 10

Om du vill ställa in ett VPN manuellt i Windows behöver du några detaljer från din VPN-tjänst. När du har prenumererat på ditt VPN måste du få följande information från din leverantör:

 1. VPN-serverns namn eller adress
 2. VPN-protokollet. Vi rekommenderar att du väljer L2TP / IPsec, IKEv2 eller SSTP eftersom PPTP är osäker. För en fullständig guide om VPN-kryptering, titta här.
 3. Användarnamn och lösenord (för att ansluta till VPN-servern)

Om din Windows VPN anger att du måste använda ett specifikt anslutningsnamn måste du också hämta det från din VPN-leverantör. Om du inte behöver något specifikt namn kan du ansluta till ett användargenererat namn du väljer.

Slutligen, om din VPN för Windows kräver att du själv anger dina proxyinställningar, gå vidare och skaffa din IP-adress och portnummer för proxy från VPN-leverantören.

Håll dessa detaljer tillsammans eftersom du behöver dem för att ställa in ditt VPN manuellt i steg två.

Ställ in ditt VPN för Windows 10

När du har fått listan med detaljer ovan kan du ställa in din VPN för Windows manuellt i några enkla steg.

 1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar på Start-menyn. Klicka nu på Nätverk & Internet, som visas på bilden nedan.
  VPN för Windows
 2. Klicka på VPN till vänster för att se systemets inställningar.
  Windows VPN
 3. Klicka nu på ikonen '+' som säger Lägg till en VPN-anslutning.
  Windows VPN-installation
 4. Välj Windows Standard i rutan VPN-leverantör.
 5. Ge VPN-anslutningen ett namn i rutan Anslutningsnamn. Om din VPN-leverantör kräver att du ansluter med ett visst namn, kommer du att behöva det i detta skede. (När du får informationen om ditt server-ID från VPN-leverantören, fråga om du behöver ett visst VPN-anslutningsnamn. På det sättet har du det i det här skedet - om du behöver det.)
 6. I rutan Servernamn eller adress anger du IP-adressen som din VPN gav dig. I Windows 10 är det omöjligt att konfigurera en VPN-anslutning utan URL: n eller IP-adressen på din VPN-server.
 7. Under VPN-typ väljer du protokollet som du ställer in (du har kommit fram till detta när du kommunicerar med ditt VPN i steg ett).
 8. Om VPN-anslutningen inte fungerar efter att du har konfigurerat den av någon anledning kan du gå tillbaka och välja Automatisk och Windows 10 kommer att upptäcka protokollet åt dig.
 9. Ange ditt lösenord

Om du hellre vill logga in på din Windows VPN utan besväret att ange ditt användar-ID och lösenord varje gång, ange dina uppgifter nu. Rulla lite ner på sidan och kryssa i rutan där det står Kom ihåg min inloggningsinformation. Klicka sedan Spara och navigera tillbaka till Lägg till VPN sida.

Windows Guide Kom ihåg

Om allt har gått enligt plan kan du nu se din VPN-anslutning under Lägg till VPN knapp.

När du väljer VPN som du har skapat blir du ombedd med tre alternativ. En av dessa är Ansluta. Klicka här för att ansluta till VPN. De andra två alternativen är Avancerade alternativ och Ta bort. Om du behöver ta bort VPN-anslutningen från Windows 10 när som helst, kan du göra det här.

Hur man ställer in OpenVPN i Windows 10

För att använda OpenVPN-kryptering i Windows 10 kan du (med vissa VPN) behöva programvara från tredje part. De flesta VPN: er har anpassad Windows VPN-programvara med OpenVPN (alla våra rekommenderade VPN: er gör). Dessutom, om du vill använda OpenVPN-kryptering (marknadens bästa VPN-kryptering) - rekommenderar vi starkt att hålla dig till en rekommenderad Windows VPN.

Men om det inte finns något OpenVPN-alternativ i din VPN: s programvara, kan du få OpenVPN-klienten från OpenVPN.net. Det är väldigt lätt att använda, men har inte så många avancerade funktioner.

Här är installationsprocessen för OpenVPN-klienten med öppen källkod:

 1. Installera programvaran för Windows från OpenVPN.net-länken ovan.
 2. Efter installationen klickar du på OpenVPN-ikonen och väljer "Öppna filplats."
 3. Högerklicka på OpenVPN GUI-ikonen (eller klicka på ikonen på skrivbordet) och klicka på Egenskaper.
  OpenVPN
 4. Klicka på fliken Kompatibilitet längst upp och kryssa i Kör det här programmet som administratörslåda innan du klickar på OK.
  OpenVPN på Windows
 5. Ladda ner OpenVPN-konfigurationsfilerna från din VPN-leverantör. Du måste packa upp dessa filer och lägga dem i konfigurationsmappen i OpenVPN-installationskatalogen (vanligtvis C: \ Programfiler (x86) \ OpenVPN \ config, eller C: \ Programfiler \ OpenVPN \ config). Du behöver bara packa upp filerna för VPN-servrarna som du tänker använda.
 6. Dubbelklicka på OpenVPN GUI-ikonen. Du ser en liten röd ikon visas i aktivitetsfältet. Högerklicka på den ikonen, välj den server du behöver och klicka på Anslut. Du måste ange ditt användarnamn och lösenord för att ansluta till ditt VPN.

Ställa in VPN-funktioner på Windows

Om du prenumererar på en rekommenderad Windows VPN med anpassad mjukvara kan du ställa in några av dess avancerade funktioner. När VPN har installerats framgångsrikt, allt du behöver göra är att välja inställning i programvaran. Inställningsmenyn finns vanligtvis uppe till vänster eller höger i en hamburgare med kugge-meny.

Windows Guide Hamburger

I inställningsmenyn kan du välja följande funktioner:

 • Krypteringsprotokoll. Vi rekommenderar alltid att använda OpenVPN så välj detta. Om du ges möjlighet att TCP eller UDP väljer du UDP om du tänker göra mycket videoströmning och andra datakrävande uppgifter.
 • Killswitch. Detta hindrar din VPN från att oavsiktligt läcka okrypterad data till din internetleverantör eller webbplatsen du besöker - om VPN-anslutningen skulle släppas av misstag.
 • Auto-connect. Den här funktionen ansluter VPN: n igen om den tappar bort. Det fungerar i samarbete med killswitch för att hålla dina data säkra.
 • DNS-läckskydd. DNS-läckor kan ge bort vad du gör online. De allra bästa VPN: erna skyddar DNS-läckor för att säkerställa att du aldrig läcker dessa förfrågningar till din ISP.
 • Stealth-läge / VPN-obfuscationsteknologi. Detta används på platser som Iran och Kina för att komma runt brandväggar. Det kan också användas av personer som vill dölja sin VPN-användning helt.

Som en allmän regel vill du använda alla ovanstående inställningar - bortsett från den sista i listan - som bara behövs i specifika fall.

Så här ställer du in ditt VPN för Windows 7

Om du fortfarande inte har uppdaterat till den senaste versionen av Windows och använder 7, 8 eller 8.1, är ditt bästa alternativ att titta på din VPN-leverantørs guidesida för en äldre installationsguide. Processen kommer att vara nästan exakt densamma som den som beskrivs ovan. Därför borde guiden ovan vara tillräcklig för att de flesta ska kunna ställa in sitt VPN.

Hur man testar din Windows VPN

Vi testar VPN regelbundet med vår egen vetenskapliga hastighetstestmetodik. Detta är världens mest avancerade VPN-hastighetstestmetod - som ingen annan VPN-jämförelsewebbplats använder. Av detta skäl kan du enkelt kontrollera en tjänsts prestanda genom att helt enkelt titta på dess individuella recension här på ProPrivacy.com. Sök bara efter VPN som intresserar dig med vår sökfunktion uppe till höger.

Om du vill kan du enkelt testa dina VPN-hastigheter själv här. Välj bara en testserver nära dig och testa din internetanslutning med hjälp av "kombinerad" testa. Kom ihåg att först testa det utan att ditt VPN är på. Detta gör att du kan jämföra dina internethastigheter med och utan VPN-anslutet. VPN: er som vi rekommenderar är snabba VPN: er med utmärkt Windows-kompatibilitet.

Olika typer av VPN-anslutningar

Det finns ett antal VPN-krypteringsprotokoll tillgängliga för ditt Windows-system. Det bästa tunnelprotokollet är OpenVPN. Alla våra rekommenderade VPN: er tillhandahåller detta. Men för din information här är en sammanfattning av alla protokoll.

 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) - ger minimal säkerhet och integritet men är snabb.
 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / Internet Protocol Security (IPsec) - L2TP / IPsec ger starkare säkerhet än PPTP, tillsammans med medelhastigheter.
 • Internet Key Exchange version 2 (IKEv2) - detta är det mest använda protokollet för iOS VPN-klienter. Det är säkert men inte lika starkt som OpenVPN och används inte ofta på Windows. Men du har möjlighet att använda den om du vill.
 • OpenVPN - en öppen källkod och mycket säkert protokoll. Detta protokoll tillhandahåller kryptering av militär kvalitet när leverantörer implementerar det korrekt. Alla VPN för Windows i den här guiden har OpenVPN (implementerat säkert).

För en mer djupgående titt på VPN-kryptering och protokoll, kolla in vår Ultimate VPN-krypteringsguide.

Om du letar efter ett VPN för Mac, ta en titt på vår bästa guide för VPN för Mac. Notera: Om du letar efter det bästa gratis VPN för Mac är det viktigt att notera att vi inte rekommenderar att du använder ett gratis VPN, men kolla in vår gratis guide för VPN-tjänster för mer information.

Titelbild: Anton Watman / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me