Vad är ett VPN och hur fungerar det? En icke-teknisk nybörjarguide för virtuella privata nätverk

Vad är ett VPN?

Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, är en mjukvara som ändrar din IP-adress och krypterar all din internettrafik. Detta förbättrar sekretess, säkerhet på nätet och hjälper användare att kringgå onlinecensur som åläggs av regeringen, Internetleverantörer eller någon annan organisation eller person som blockerar webbplatser.

Fördelar med att använda ett VPN

Det finns flera fördelar med att använda en VPN-tjänst, dessa är följande:

 1. Förhindrar att din internetleverantör (ISP) ser vad du får upp på internet

  Detta gör det också mycket bra att förhindra övervakning av filtar av den typ som utförs av NSA.

  Utöver detta kan webbplatser inte se varken din riktiga IP-adress eller vem din ISP är. Allt de kan se är IPN-adressen till VPN-servern, som vanligtvis delas mellan många VPN-användare för att ytterligare skydda varje enskild användare.

  Till skillnad från ISP: er, men ansedda VPN-tjänster förvarar inte loggar över denna information för senare hämtning. Faktum är att en hel del sekretessfokuserade VPN-tjänster går längre, och det är också viktigt att ta bort alla metadataanslutningsloggar som kan indirekt koppla kunder till deras aktivitet på internet.

 2. Förhindrar att webbplatser ser din IP-adress

  Din Internetprotokolladress eller IP-adress är hur du identifieras online. när du använder ett VPN ersätts detta med din VPN-leverantörs IP-adress, vilket gör det svårare för webbplatser att identifiera dig.

  Detta går långt mot att skydda din integritet när du surfar på webben. Och det gör det också svårare för annonsörer att rikta in dig med annonser.

 3. Besegra censur

  En VPN låter dig kringgå censur, vare sig det är av en repressiv regim, eller dina college eller kontor WiFi-administratörer.

  Genom att ansluta till ett VPN kan du komma åt blockerade webbplatser, helt enkelt genom att ansluta till en VPN-server som ligger någonstans där innehållet inte censureras.

 4. Tillåter dig åtkomst till strömmningstjänster som Netflix

  En VPN ger dig tillgång till utländska streamingtjänster som är blockerade i ditt land - oavsett var du verkligen befinner dig. Anslut bara till en VPN-server i landet, och när det gäller internet är du där!

  Genom att ansluta till en VPN-server i USA kan du till exempel strömma USA: s Netflix-innehåll. Den amerikanska versionen av tjänsten har fler TV-program och filmer än i andra länder Netflix-katalogen. Du kan också använda en VPN för att avblockera Youtube-videor, genom att komma runt regionala begränsningar genom att låtsas vara i ett land där videon är tillgänglig i.

  Eller om du ansluter till en VPN-server i Storbritannien kan du se BBC iPlayer utomlands gratis.

 5. Skyddar dig från båda hackarna

  Hur vet du att WiFi på ditt lokala kafé är säkert? Svar ... det gör du inte. Detta gäller gratis offentlig WiFi överallt. Och att använda osäker WiFi är en öppen inbjudan för kriminella hackare att stjäla dina känsliga data.

  En VPN skyddar dig när du använder alla former av offentlig WiFi eftersom dina data är säkert krypterade.

 6. Skyddar dig när P2P strömmar

  När du använder ett VPN för att torrentera är din riktiga IP-adress skyddad från kamrater som laddar ner samma torrents. Det döljer också innehållet i det du laddar ner från din internetleverantör och är praktiskt för åtkomst till blockerade webbplatser.

  När du använder en VPN för att torrentera är din riktiga IP-adress skyddad från kamrater som laddar ner samma torrents. Det döljer också innehållet i det du laddar ner från din internetleverantör och är praktiskt för åtkomst till blockerade webbplatser.

Hur man använder ett VPN

Mekaniken för att använda ett VPN är enkel, och oavsett vilken plattform du använder borde gå något liknande:

 1. Registrera dig för en VPN-plan.
 2. Ladda ner och installera programvaran. VPN-programvara på stationära datorer benämns ofta en VPN-klient medan programvara för mobila enheter kallas en VPN-app. I verkligheten är de samma sak och vi behandlar termerna omväxlande.
 3. Kör klienten eller appen.
 4. Logga in på klienten eller appen med de inloggningsuppgifter du använde när du köpte prenumerationen.
 5. Många VPN-appar har en stor vänlig "Connect" -knapp. Klicka bara på eller tryck på den för att ansluta till en närliggande VPN-server vald av din VPN-leverantör. Detta kommer nästan säkert att ge den snabbaste VPN-anslutningen som finns. Om du vill använda en server i ett annat land har vissa VPN: er en karta så att du helt enkelt klickar på landet för att ansluta till på kartan. Om ditt VPN inte har detta klickar du på menyknappen så visar du listan över VPN-servrar som VPN har.

Hur fungerar en VPN?

När du installerar och kör en VPN-app ansluts den till en VPN-server som drivs av en VPN-leverantör. All data in och ut från din enhet är säkert krypterad och dirigerad genom denna "VPN-tunnel".

Så fungerar en VPN

VPN-servern fungerar därför som en gateway mellan dig och internet. Det hindrar din internetleverantör från att se vad du får upp på internet, och det förhindrar webbplatser på internet från att se vem du är.

Din ISP behövs fortfarande för att ansluta dig till VPN-servern, men eftersom all data som passerar genom VPN-tunneln till VPN-servern är krypterad kan den inte se innehållet i dina data.

Denna bedrägliga enkla installation ger många fördelar ...

Vanliga frågor om VPN

Gör en VPN mig anonym?

Oavsett hur en tjänst annonserar sig själva ger VPN integritet, inte anonymitet. Detta beror främst på att VPN-servern kan se allt som din ISP normalt kan.

Till skillnad från din internetleverantör loggar inte bra VPN: er inte denna information och ger därför mycket högre nivåer av integritet än du normalt har när du surfar på internet. Även dessa kommer emellertid att börja logga in information om man stämmer eller utfärdat ett bindande domstolsbeslut.

Ingen VPN-personal kommer att riskera fängelse för dig! Betyder det att VPN är värdelösa för privatlivet? Inte alls. Sådana juridiska drag är mycket riktade mot individer av intresse, så de utgör inte ett hot mot de flesta vanliga VPN-användare.

Edward Snowdens från denna värld, som emellertid kräver mycket hög nivå av sann anonymitet, bör använda Tor-nätverket snarare än VPN för att skydda sin identitet.

Så konfigurerar du ditt VPN?

VPN-programvaran är utformad för att vara enkel att använda och ska "bara fungera" utan behov av ytterligare konfiguration. Tyvärr är detta inte alltid fallet. Detta gäller särskilt om du har en IPv6-internetanslutning eftersom många VPN-appar kämpar för att hantera den nya internetstandarden korrekt. Det är därför alltid en bra idé att kontrollera att ditt VPN är korrekt konfigurerat för att skydda dig som det är tänkt.

Vad är en kill switch?

Tack vare internetets vagaries misslyckas ibland VPN-anslutningar. Under det normala händelseförloppet när detta händer kommer du att förbli ansluten till internet men utan skyddet av VPN.

En dödsbrytare skyddar dig mot detta genom att förhindra anslutningar till och från din enhet såvida inte VPN-anslutningen är aktiv.

Kommer en VPN att sakta ner mitt internet?

En VPN dirigerar dina data ett extra ben till en VPN-server, som sedan måste spendera bearbetningskraft kryptering och dekryptering av data. Det är därför oundvikligt att använda en VPN kommer att bromsa din internetanslutning åtminstone lite.

De två största faktorerna som spelas är avståndet till VPN-servern och hur laddad VPN-servern är. Om du ansluter till en server nära dig som inte är överbelastad kan du förvänta dig att förlora cirka 10 procent av din bashastighet på internet. De snabbaste VPN: erna investerar dock kraftigt i höghastighetsserver så att du inte behöver ta hand om en långsam internetuppkoppling.

Behöver jag en internetleverantör om jag använder ett VPN?

Ja.

En Internetleverantör eller Internetleverantör tillhandahåller din internetanslutning och krävs för att ansluta dig till VPN-servern.

Kan jag använda ett VPN på alla mina enheter?

Varje VPN-leverantör låter dig installera sin programvara på så många enheter du vill. De flesta begränsar dock hur många enheter du kan använda samtidigt med ett enda konto. Vi hänvisar till antalet enheter som en VPN tillåter dig att använda på en gång som antalet "samtidiga anslutningar" det tillåter.

VPN tillåter vanligtvis cirka tre till fem samtidiga anslutningar, även om detta antal kan variera avsevärt.

Majoriteten av VPN-tjänsterna erbjuder iOS VPN-appar samt VPN för Android-användare, men det kan vara svårt att hitta stöd för mindre populära operativsystem för mobiler. När det gäller datorklienter stöder de flesta VPN-tjänster Windows- och Mac-användare, men Linux VPN-klienter kan vara svårare att hitta.

Kan jag få en gratis VPN?

Under en lång tid var det något av en truism som "om du inte betalar för en produkt så är du produkten." I bästa fall kan du använda en mycket begränsad gratis tjänst som var lite mer än en försmak för en betald- för tjänster som kanske vill använda.

Denna situation har förändrats under de senaste åren, och det finns nu åtminstone ett par gratis VPN-tjänster där ute som faktiskt är ganska bra. Även dessa är begränsade på olika sätt, jämfört med fler premiumtjänster. Vi har funnit att billiga VPN-tjänster är bland de bästa på marknaden. VPN med de mest eftertraktade funktionerna kan hittas för mindre än $ 2 per månad.

Gör en VPN mig säker?

Kortfattat, Ja.

En VPN kommer att göra dig säker från:

 • Offentliga WiFi-hackare
 • Din ISP
 • Massövervakning
 • Kommersiella WiFi-operatörer som säljer dina surfvanor för vinst
 • Innehavare av upphovsrätt
 • Annons- och analysföretag som lagrar dina data för att rikta dig med annonser (om de används i kombination med anti-tracker webbläsartillägg).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me