Vad är skillnaden mellan en IP-adress och MAC-adress?

Numera har människor en hel mängd enheter anslutna till sin router via Ethernet eller WiFi. Datorer, bärbara datorer, smartphones, surfplattor, smarta enheter, spelkonsoler - för att nämna några. När deras enheter ansluter till internet måste webbplatser och onlinetjänster kommunicera med dem med sin offentliga IP-adress.

En offentlig IP-adress är en digital adress som du får av din internetleverantör. Den offentliga IP-adressen tilldelas dock din router - inte varje enskild enhet i ditt hem. Det betyder att en annan adress behövs för att din router ska kunna vidarebefordra data till varje enskild enhet i ditt nätverk.

Privat IP-adress

Privata / lokala IP-adresser

När dina enheter ansluter till nätverkets router tilldelas de en privat IP-adress med hjälp av Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Denna lokala IP-adress är endast synlig i det lokala nätverket eller subnätet (ditt hem). Dessa lokala IP-adresser används för att identifiera varje enskild enhet.

Men när enheter vill kommunicera med omvärlden via internet - är det nödvändigt att använda en tredje adress för att nätverk ska uppstå. Det är här MAC-adressen (Media Access Control) kommer in.

Vad är en MAC-adress?

Varje enhet i ditt nätverk har en unik MAC-adress. En MAC-adress identifierar varje enskild maskin som är kopplad till ett lokalt nätverk. Tänk på MAC som ett personligt ID-nummer som tillhör varje enskild enhet.

En MAC-adress tilldelas din enhet när den tillverkas och hårdkodas in i firmware.

En MAC-adress är vanligtvis sex uppsättningar med tvåsiffriga siffror / tecken som är separerade med kolon. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Det är också värt att notera att varje nätverkskort har en MAC-adress. Således har datorer med flera LAN-portar eller WiFi-moduler också flera MAC-adresser.

MAC-adress

Hur fungerar en MAC-adress?

Om du klickar på en YouTube-länk måste din begäran resa eller hoppa över många servrar och routrar för att komma till dess slutdestination. Din offentliga och privata IP-adress förblir densamma under hela resan, men MAC-adressen förändras ständigt när dina data hoppar runt om i världen. När du skickar en begäran till en webbplats uppdateras MAC-adressen varje gång informationen anländer till en ny router på resan till dess slutdestination.

När en router spårar utgående förfrågningar, bifogar den den privata IP-adressen till dem så att när paketet återvänder från internet vet det vilken enhet de ska vidarebefordra dem till.

Fråga två fakta

Användbar MAC

Eftersom MAC-adresser aldrig ändras är de ett pålitligt verktyg för att identifiera avsändare och mottagare av data i ett nätverk. De är också ett extremt användbart diagnostiskt verktyg för nätverksadministratörer för att identifiera problem i deras lokala nätverk.

På grund av det faktum att varje enhet har en unik MAC-adress kan MAC-nummer användas för att blockera oönskade enheter från att kommunicera i ett nätverk. Detta är praktiskt för att exkludera data som kommer från en hacker-maskin, till exempel.

Denna process kallas MAC-filtrering och är oerhört användbar om en hacker försöker kapa en IP-adress för nätverket. Med MAC-filtrering på plats är det bara datorer vars MAC-adresser har godkänts som kan kommunicera i nätverket. Som ett resultat filtreras inkräktarens förfrågningar bort - och cyberkriminella kan inte göra något skadligt i nätverket.

Tillverkarkoder

MAC-adresser inkluderar tillverkarens data i början av adressen. Dessa kallas organisatoriskt unika identifierare eller OUI. Kända tillverkare av nätverkskort inkluderar Dell, CISCO och Belkin. Här är OUI-koder för dessa tillverkare:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Därför är det värt att komma ihåg att ett MAC-nummer ger viss information om systemet det har sitt ursprung på.

IP-adress VS MAC-adress - Slutsats

IP-adresser och MAC-adresser är båda nödvändiga för att datorer (och andra anslutna enheter) ska kunna kommunicera via internet. Även om de två adresseringsscheman är oberoende av varandra, arbetar de tillsammans genom att tillhandahålla viktiga tjänster inom olika lager i nätverket som uppstår.

IP-adresserna ändras med jämna mellanrum. MAC-adresser är olika eftersom de alltid förblir desamma oavsett vilket nätverk du ansluter till.

Således är en MAC-adress en permanent unik identifierare som kan användas för fysiska platsspårningsändamål (under mycket specifika omständigheter). Till skillnad från en IP-adress sprids dock inte en MAC-adress från ett subnät till ett annat, och kan därför inte spåras av webbplatser.

Bildkrediter: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me