Varför är det viktigt att skydda din IP-adress

Om du är ny med Virtual Private Networks (VPN) kanske du undrar varför du exakt behöver dölja din IP-adress. Du kan förlåtas för att tänka: "Vad är den stora saken - det är bara ett nummer."

Det är sant att en IP-adress bara är ett gäng siffror, men dessa nummer är unika för dig. Utan din unika IP-adress skulle webbplatser inte kunna dirigera trafik till dig. Tyvärr betyder det att IP-adresser fungerar också att de kan avslöja din plats.

I den här artikeln kommer vi att förklara allt det är möjligt att göra med en IP-adress. Vi kommer att titta på hur IP: er används oftast och under vilka omständigheter är det viktigt att skydda din IP med ett VPN.

IP-adressspårning

Som vi redan nämnt, så visas din IP-adress varje gång du besöker en webbplats och loggas vanligtvis. Genom att hålla koll på IP-adresser kan företag bygga profiler för sina kunder. De vet om det är din första gång på webbplatsen eller om du är en återkommande kund, vad du har köpt vid tidigare tillfällen och genom extrapolering, vad du kanske önskar i framtiden.

Så när du besöker en webbplats, köper något eller bara söker efter något på Google - loggas din IP-adress. IP-adresser är därför ett viktigt sätt för webbplatser att spåra användare online, även om de också använder en rad andra smyga taktiker.

Förutom Google och de webbplatser du besöker spårar din internetleverantör ofta också din surfhistorik och förvarar den bredvid din IP-adress.

IP-adressbild

Obligatorisk datalagring

I vissa länder, till exempel Storbritannien eller Australien, måste webbläsarhistorik lagras av ISP: er på regeringens vägnar. I USA är detta inte obligatoriskt, men ISP: er lagrar webbhistorik bredvid IP-adresser ändå, eftersom lagen tillåter dem att sälja den informationen till tredje part.

Vad du gör online kan användas för att göra detaljerade slutsatser om dig. Det är därför företag ofta säljer data bundna till din IP-adress till marknadsföringsföretag. Resultatet är att fler och fler människor kan komma åt dina data och ta reda på saker om dig.

Kanadensiska kommissionärens kontor

För att se hur mycket data som kan brytas från en enda IP-adress finansierade den kanadensiska sekretariatet för kontor (OPC) en studie. Forskare använde en sökmotor för att konstatera att följande webbplatser och tjänster hade nåtts från en specifik IP-adress:

  • Juridisk rådgivning relaterad till försäkringsrätt och rättstvist vid personskada
  • En specifik religiös grupp
  • Fitnesswebbplatser
  • Online fotodelning
  • Revisionshistoriken för en Wikipedia-post
  • En webbplats som rör sexuella preferenser

Detaljer som de som upptäckts ovan gör det möjligt att skapa en mycket specifik och detaljerad profil om en person. Mest oroande? Dessa detaljer kan användas för att göra sekundära slutsatser. Man behöver bara förstå nivån på personliga slutsatser som kan härledas genom att analysera någons Facebook-"gillar" för att inse hur invasiva dessa metoder är.

Frågetecken Förtroende Fbi

Vad kan en person ta reda på om mig från min IP?

Alla som har din IP-adress kan använda den för att ta reda på vem din Internetleverantör är. Dessutom kan de enkelt ta reda på din ungefärliga plats (region / stad / stad). Detta beror på att ISP: er tenderar att tilldela block av IP: er till samma områden för att underlätta. Med tillräcklig ansträngning är det till och med möjligt att räkna ut den fysiska adressen för en specifik IP-adress genom att kommunicera med ISP.

ISP: er är dock inte (vanligtvis) troligt att dela med dina personuppgifter om du inte har begått ett brott. Med detta sagt har Trump-administrationen i USA gjort det lagligt för internetleverantörer att sälja webbläsarhistorik till tredje part. Detta gör det möjligt att dina poster kan köpas av en slumpmässig tredje part.

Så hur länge håller dessa ISP-poster? I Australien måste Internetleverantörer lagra webbläsarhistorik i två år, medan i Storbritannien, obligatorisk datalagring varar i 12 månader. I USA, där internetleverantörer är tillåtna att tjäna på sådana poster, kan de hänga runt på obestämd tid.

Varar en IP för alltid?

Merparten av tiden är inte IP-adressen som tilldelats dig av din Internetleverantör. De flesta Internetleverantörer delar ut dynamiska IP-adresser från en adresspool. Det betyder att de bara är tillfälliga. Under vissa omständigheter kan det vara tillräckligt att stänga av din router för att tilldela dig en ny IP från poolen.

Trots detta är din dynamiska IP alltid känd för din ISP. Så även om du automatiskt tilldelas en ny IP-adress (den görs efter första till mervärde), registreras dina webbsökningsvanor fortfarande av din internetleverantör.

Riktade annonser

Riktad annonsering med en IP-adress

Att bygga en detaljerad användarprofil från IP-adresser är ingen exakt vetenskap. Dynamiska adresser ändras när de tilldelas om igen, och ett antal människor delar ofta en enda IP-adress. Varje hem har till exempel vanligtvis en enda IP-adress som delas av en familj med ett brett spektrum av intressen. Detta gör inriktningen på annonser baserade på IP-adresser lite ineffektiva.

Trots detta kanske du har lagt märke till att efter att din partner, vän eller familjemedlem söker efter något - som klockor eller handväskor - får du också reklam för dessa produkter på dina enheter. Detta beror på IP-adressriktad annonsering.

IP-riktad annonsering används också för att utföra platsmedveten reklam. Detta säkerställer att du bara ser annonser för saker nära där du bor. Det är också värt att notera att riktade annonser använder många andra spårningsmetoder.

Ip P2P

Varför du behöver dölja din IP-adress om du BitTorrent

Om du använder en BitTorrent-klient för att ladda ner piratkopierat innehåll är det enkelt för en upphovsrättsinnehavare att se din IP-adress, eftersom kamrater alltid kan se IP-adressen för andra kamrater som laddar ner samma innehåll. Upphovsrättsinnehavaren kan sedan helt enkelt be din Internetleverantör att identifiera användaren av den IP när brottet inträffade och få dig till problem.

Juridiska företag som arbetar på upphovsrättsinnehavarens vägnar är kända för att skicka ut böter till personer som de tror har piratkopierat innehåll via P2P. Till exempel använde ACS Law IP-adresser för att binda individer till olagliga nedladdningar. Advokatbyrån skickade ut brev som krävde upp till $ 500 ersättning för upphovsrättsinnehavares räkning.

Av detta skäl är det starkt tillrådligt att skydda dig med ett VPN om du tänker ladda ner via P2P.

Hacka IP-adress

Behöver jag oroa mig för att hackare vet min IP-adress?

Sammantaget är svaret på denna fråga ett nej. Det finns emellertid specifika omständigheter när du vet att din IP-adress kan räcka för att någon ska hacka dig. Om du har ett föråldrat operativsystem (OS), ingen brandvägg och / eller inget antivirus är det tänkbart att någon kan försöka hacka dig.

Om du har ett aktuellt system, å andra sidan, är det troligt att du redan skulle behöva smittas med skadlig programvara eller ett virus för att en hacker ska attackera dig. För närvarande finns det otaliga sårbarheter, skadlig programvara för routrar och till och med hårdvarufarbarheter som kan utnyttjas. Av denna anledning är det allmänt överens om att det är fördelaktigt att dölja din riktiga IP-adress när du använder internet.

Kan hackare attackera min IP-adress om jag BitTorrent?

När du laddar ner via P2P med en BitTorrent-klient ansluter du direkt till ett antal datorer runt om i världen. Det är möjligt att du under den processen kan ansluta till en ondskapsfull kamrat som tillhör en hacker.

Om du är infekterad med ett virus som en hackare vet hur man utnyttjar, du har öppna portar, kör ett föråldrat OS eller inte har någon brandvägg, är det möjligt att hackaren kan attackera dig. Här är ett exempel på att en IP används för att hacka en fjärrdator med Kali.

Av denna anledning är det generellt klokt att dölja din IP-adress från BitTorrent-kamrater med en VPN.

Vad kan någon göra med min IP-adress - Slutsats

De saker du gör online från din IP-adress kan så småningom knytas till dig (eller personen som betalar din interneträkning). Även om det inte är mycket osannolikt att hacking med en IP-adress är helt osannolikt - är det inte okänt. Så det är värt att skydda dig själv genom att dölja din IP.

En VPN låter dig dölja din riktiga IP-adress från webbplatserna du besöker för att hindra dem att spåra dig och skapa en profil på dig. Det hindrar också din internetleverantör från att kunna hålla koll på vad du gör online. En VPN är ett extremt prisvärt sätt att förbättra både din online-säkerhet och digitala integritet.

Titelbild kredit: Imilian / Shutterstock.com

Bildkrediter: FlashMovie / Shutterstock.com, WEB-DESIGN / Shutterstock.com, Rawpixel.com/Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, Gorodenkoff / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me