VPN-tester, kontroller och tricks för att säkerställa att ditt VPN fungerar korrekt

När du köper en VPN-tjänst är det alltid en bra idé att se till att den fungerar korrekt.

En VPN av god kvalitet bör tillhandahålla programvara som fungerar sömlöst för att ge dig stark digital integritet och säkerhet. Det finns dock alltid chansen att VPN-programvaran stöter på ett problem. Om så är fallet kan VPN ge dig en falsk känsla av säkerhet varje gång den ansluter.

Även om du har prenumererat på ett av marknadens bästa VPN: n, rekommenderar vi att vi bara antar att det fungerar. För att vara säker bör du kontrollera att VPN faktiskt gör de saker det är tänkt att göra.

Lyckligtvis är det inte särskilt svårt att kontrollera om din VPN fungerar. Om du hittar ett problem hjälper den här guiden dig att korrigera den så att VPN ger dig den digitala integriteten du behöver.

Testa VPN för DNS-läckor

När du surfar på Internet måste du göra en begäran om domännamnserver för att få åtkomst till de webbplatser du vill besöka. Vanligtvis hanterar din Internetleverantör dessa förfrågningar. När du använder en pålitlig VPN, hanteras DNS-förfrågningar av servrar som tillhör VPN (eller åtminstone är nära anslutna till tredje parts servrar). Detta hindrar din internetleverantör från att veta vilka webbplatser du besöker.

Om din VPN läcker DNS-förfrågningar till din Internetleverantör misslyckas VPN att skydda din integritet eftersom (trots kryptering av din trafik) din ISP fortfarande kan spåra webbplatserna du besöker.

Det är ganska enkelt att kontrollera om du upplever DNS-läckor eftersom det finns onlinetjänster som berättar vilka servrar som hanterar dessa förfrågningar. För detaljerad information om DNS-läckskydd, besök vår guide. Följ dessa enkla steg för att testa för DNS-läckor:

 1. Navigera till ipleak.net utan din VPN och notera de servrar som din enhet ansluter till. DNS-förfrågningar kommer att hanteras av din ISP, och IP-adresserna för din anslutning registreras som tillhör din ISP.

 2. Anslut till en VPN-server.

 3. Öppna ett inkognitofönster i din webbläsare (detta förhindrar cacheproblem).

 4. Navigera till ipleak.net igen. Resultaten visar nu vilka servrar som används medan du är ansluten till VPN. Om du ser en IP-adress eller DNS-adress som tillhör din ISP: Din VPN läcker. En VPN som fungerar korrekt kommer att förfalska alla dina adresser. Det betyder att ingen av adresserna du ser kommer att tillhöra din Internetleverantör.

Om du upplever DNS-läckor måste du korrigera dem - eftersom VPN inte ger integritet. För fullständig information om hur du korrigerar DNS-läckor, se vår fullständiga guide.

IP-adressbild

Testa VPN för IP-adressläckor

När du använder en VPN är det att dölja din riktiga IP-adress (plats) och ge dig en fjärr-IP-adress på en plats du väljer. En IP-läcka inträffar när din riktiga IP-adress fortfarande vidarebefordras till de webbplatser du besöker; även när du är ansluten till VPN-programvaran. En rak IPv4-läcka är den värsta typen av läckor som du kan uppleva eftersom det innebär att VPN helt missar att förfalska din plats.

Om du upplever en IPv4-läcka döljer inte din VPN-programvara din plats från webbplatserna du besöker. Det betyder att dessa webbplatser vet exakt var du är. Det gör det också lätt för intresserade parter (till exempel innehavare av upphovsrätt) att spåra vem du är.

För mer information om IP-läckor, besök vår ultimata guide för IP-läckor. Följ dessa enkla steg för att testa ditt system för IP-läckor:

 1. Navigera till ipleak.net utan VPN och kontrollera din IP-adress. Du måste anteckna din IPv4-adress och din IPv6-adress (om du har en). De flesta Internetleverantörer erbjuder bara IPv4. Det är dock möjligt att du också har en IPv6-anslutning; så du måste kontrollera.

 2. Anslut till en VPN-server.

 3. Öppna ett inkognitofönster och navigera till ipleak.net.

 4. Jämför IPv4- och IPv6-adresserna med de som du fick med VPN-avstängd. Alla IP-adresser ska nu tillhöra din VPN-leverantör. Ingen av dina riktiga IP-adresser ska vara synliga och IP-adresserna bör registreras som den fjärrplats du valde i din VPN-app.

Om du upplever en rak IPv4-läcka: din VPN fungerar inte och du måste avinstallera programvaran och installera om den för att se till att den fungerar korrekt. Det är viktigt att använda en avinstallerare som Revo som noggrant tar bort VPN-programvaran från alla kataloger på din hårddisk. Ta också bort alla motstridiga VPN-klienter och knacka på drivrutiner som du har installerat - för att vara säker på att ingenting som är kompatibelt orsakar problemet.

Om du fortfarande upplever IPv4-läckor efter att ha installerat VPN igen - VPN-klienten fungerar inte och du bör kontakta din leverantör för pengarna tillbaka (detta borde inte hända med någon av VPN: n som vi rekommenderar på ProPrivacy.com). För mer information, se denna guide för IP-läckor. Om du upptäcker en IPv6-läcka, läs avsnittet nedan.

IPv6-bild

Hur man fixar IPv6-läckor

Till skillnad från en IPv4-läcka kan en IPv6-läcka vara klientsidan med relativt enkelhet. IPv6 håller fortfarande på att rullas ut, och för tillfället (och i överskådlig framtid) kommer det att vara möjligt att återgå till IPv4 för att fixa VPN-läckor orsakade av en IPv6-anslutning. Om du upptäcker en IPv6-läcka är den bästa åtgärden att inaktivera den:

 1. Navigera till din kontrollpanel.

 2. Öppna nätverk och delning .

 3. Klicka på Ändra adapterinställningar i vänster fönsterruta.

 4. på din lokala nätverksanslutning och klicka på egenskaper.

 5. Avmarkera rutan för IPv6 och klicka på OK.

IPv6-anslutningar är nu avaktiverade vilket innebär att din anslutning återgår till IPv4 och att du inte längre kommer att drabbas av några IPv6-läckor (inklusive IPv6 WebRTC-läckor).

webrtc läcker

Testa VPN för WebRTC-läckor

WebRTC-felet är ett webbläsarbaserat problem som gör att data läcker ut till de webbplatser du besöker. En WebRTC-läcka gör det möjligt för webbplatserna du besöker för att upptäcka din riktiga IP-adress. Eftersom WebRTC är webbläsarbaserat kan det enkelt fixas på flera sätt:

 1. Installera en Chrome- eller Firefox-tillägg som är avsedd att blockera WebRTC-förfrågningar. Vi rekommenderar Easy WebRTC-block.

 2. Inaktivera alla WebRTC-anslutningar från din webbläsare (både Firefox och Chrome tillåter dig att inaktivera WebRTC).

För mer information om hur du fixar WebRTC-läckor, besök vår guide.

Testa ett VPN för skadlig programvara

En studie publicerad 2016 av CSIRO avslöjade att ett stort antal VPN: er (särskilt gratis VPN) innehåller skadlig programvara. Bland de kränkande VPN-klienterna hittades alla typer av oönskat spionprogram, spårningsbibliotek och annan oönskad skadlig kod begravd i apparna.

Alla som laddar ner ett VPN som är relativt okänt direkt från en app store rekommenderas starkt att skanna mjukvaran efter skadlig programvara innan du installerar den. CSIRO förlitade sig på det kostnadsfria onlineverktyget VirusTotal för att kontrollera VPN-appar för skadlig programvara, och vi rekommenderar att du gör samma sak. För att göra detta, helt enkelt gå till webbplatsen, välj filen för VPN som du vill kontrollera och utför skanningen.

virus totalt

Kom ihåg att även om antivirusskydd som Malwarebytes är bra (och skannar hela systemet); VirusTotal skannar ett gäng online-antivirus-tjänster. VirusTotal är faktiskt bättre för att skanna enskilda filer efter problemkod.

Slutligen, kom ihåg att gratis VPN är ett enkelt sätt att öppna dig för allvarliga säkerhetsproblem. De allra flesta har mycket allvarliga brister, fruktansvärda sekretesspolicyer, föråldrad kryptering (eller ingen alls) och kan innehålla spårningsbibliotek, spionprogram och skadlig programvara. Av denna anledning är det viktigt att om du väljer att använda en gratis VPN, bara håller dig till en av våra rekommenderade tjänster.

Bildkrediter: Profit_Image / Shutterstock.com, legdrubma / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me