Er VPN-er lovlige? Hvor er VPN-er forbudt eller ulovlig?

VPN-er nesten alltid lovlige. I de fleste land har borgere en lovlig rett til personvern, og det er ulovlig å bruke en VPN-tjeneste ganske få steder.


Undertrykkende land som Kina, Iran og Egypt prøver å hindre brukere i å få tilgang til utenlandske VPN-tjenester. Men de kriminaliserer ikke innbyggerne bare for å forsøke å gjøre det.

Russland har kriminalisert driften av innenlandske VPN-tjenester som ikke har fått utstedt en statlig lisens, men igjen kriminaliserer ikke de som bare prøver å bruke dem.

I denne artikkelen ser vi på hvert land der bruk av VPN-er er ulovlig, forbudt eller på noen måte begrenset. Før vi gjør det, er det imidlertid noen punkter som er verdt å vurdere.

Det du gjør når du bruker en VPN kan være ulovlig

VPN-er kan bidra til å skjule hva du får til på internett, og blir derfor noen ganger brukt av kriminelle for å skjule deres ulovlige aktiviteter. Unødvendig å si, ganske enkelt å bruke en VPN gjør ikke noen av disse ulovlige aktivitetene mindre ulovlige.

Hvis "forbrytelsene" begått ved hjelp av en VPN er kulturspesifikke og derfor bare ulovlige i noen få land, er det lite sannsynlig at internasjonale VPN-tjenester vil hjelpe lokale myndigheter eller politistyrker i å fange "gjerningsmenn." Så det er ikke sannsynlig at noen VPN-leverandør vil hjelpe myndigheter som prøver å fange folk som bruker en VPN for å se på porno i UAE.

Tilsvarende er det svært usannsynlig at internasjonale VPN-leverandører hjelper de mest undertrykkende regjeringene med å fange politiske dissidenter. Så kritikere av president Erdogan i Tyrkia kan nesten helt sikkert bruke europeiske eller amerikanske VPN-tjenester uten frykt for forræderi fra disse tjenestene.

Men ... VPN-selskaper vil ikke forsøke å beskytte deg hvis du begår handlinger som er internasjonalt anerkjent som kriminelle, eller som opprører politisk mektige regjeringer med internasjonal rekkevidde.

Hvis det blir presentert sterke nok bevis for at det er begått en alvorlig forbrytelse, vil mange VPN-selskaper frivillig hjelpe selv utenlandske politiets etterforskning. Og de vil absolutt ikke kjempe mot en gyldig rettskjennelse. Ingen VPN-ansatte vil ganske enkelt være villige til å møte fengsel for forbrytelsene dine.

Ingen logger VPN-leverandører skal være i stand til å gi bare minimal hjelp til undersøkelser, men selv disse kan bli tvunget til å begynne å føre logger. Og ikke alle VPN-leverandører som lover å føre logger kan ikke stole på.

VPN-er er allestedsnærværende

Kommersielle VPN-nettverk av den typen vi diskuterer her er noe av en uforutsett vekst fra teknologiens opprinnelige formål. VPN-er ble utviklet for å tillate eksterne arbeidere å få sikker tilgang til bedriftens intranett som om de var på kontoret.

Og de fortsetter å bli brukt som sådan av vanlige virksomheter over hele verden, som er avhengige av VPN-er for å sikre sine interne LAN-systemer fra hackere, og for å beskytte sensitiv informasjon når ansatte får tilgang til dem fra internett.

Dette betyr at:

a) Selv i mer restriktive land ser det å bruke VPN ikke på noen måte "mistenkelig". Det er en rutinemessig del av den daglige virksomheten.

b) Det er veldig vanskelig å blokkere VPN-trafikk, da dette skader virksomhetenes driftsevne, og skader derfor også den lokale økonomien. Steder som Kina og Egypt virker selvfølgelig villige til å ta denne risikoen.

Lovlighet er ikke det eneste problemet å være bekymret for

Mange kontorer, skoler, studenter og lignende blokkerer tilgangen til nettsteder og annet internettinnhold - ofte av veldig gode grunner! Å bruke en VPN for å overvinne slike blokker er vanligvis ikke ulovlig, men å bli fanget kan ha andre ubehagelige konsekvenser.

Tross alt er det lite sannsynlig at læreren din blir imponert hvis hun fanger deg ved hjelp av en VPN for å sende beskjed til venner på Facebook under et foredrag. Og å bli fanget av sjefen din som bruker en VPN for å se upassende innhold på jobb, kan ganske riktig få deg sekken!

Land med juridiske problemer som VPN-brukere bør være klar over

Nedenfor er de eneste landene der VPN-er på noen måte kan betraktes som ulovlige. Overalt ellers i verden er VPN-bruk 100% lovlig og ukontroversiell.

Land der bruk av VPN-er er i strid med loven

Iran

Den iranske regjeringen blokkerer tilgang til et bredt spekter av nettsteder, inkludert Facebook og Twitter. Telegram messenger-appen er også forbudt. Innbyggere har lov til å bruke statlige godkjente innenlandske VPN-leverandører, men har forbud mot å bruke internasjonale VPN-tjenester for å omgå dens sensurblokker.

I teorien kan alle som bruker en VPN for å besøke et forbudt nettsted dømmes til fra 91 dager til ett års fengsel. I teorien.

I virkeligheten er VPN-bruk utbredt. Dette er dokumentert av det faktum at 12 til 17 millioner Facebook-brukere og 23 millioner Telegram-brukere er iranske! Det påstås til og med at de fleste medlemmer av det iranske parlamentet bruker VPN-er for å omgå sine egne sensurlover!

Siden VPN-bruk er så allestedsnærværende i Iran, virker det lite sannsynlig at det er mye risiko ved å bruke en, og vi er ikke klar over noen tilfeller der en VPN-bruker er blitt arrestert. Vennligst sjekk ut de 5 beste VPN-ene for Iran for en diskusjon om VPN-bruk i Iran.

Irak

Vi har lest ubekreftede rapporter om at VPN-er er utestengt i Irak for å forhindre at de utnyttes av Islamsk stat. Vi vet ikke hvordan situasjonen er på bakken, men Irak har ikke den tekniske infrastrukturen for å implementere VPN-blokker eller for å oppdage VPN-brukere.

Det er veldig mulig at VPN-bruk er vanlig i områder med internettilgang, men det er like mulig at det er sterkt polert på et lokalt virkelighetsnivå.

De forente arabiske emirater

I 2016 ble det mye rapportert om at UAE hadde gjort bruk av VPN-er ulovlig, og sa det "å tukle med internett er en forbrytelse."

Det er imidlertid en viss mangel på klarhet i om bruk av VPN i seg selv er ulovlig, eller om det bare er å bruke VPN for å få tilgang til innhold planlagt av UAE’sTelecom Regulatory Authority (TRA) som er en forbrytelse.

I praksis kan forskjellen sees på som litt akademisk, siden det meste innhold du faktisk vil ønske å bruke en VPN til, offisielt er forbudt av TRA.

Enhver som blir fanget risikerer en bot på opptil 2 millioner AED (rundt 500 000 dollar) og / eller fengselstid. Vi har imidlertid ikke hørt om noen som faktisk er dømt for bruk av VPN, og rapporter indikerer at VPN-bruk er vanlig.

Spesielt utsendere bruker regelmessig VPN-er for å esse Netflix og annet internasjonalt streaminginnhold. Risikoen for å gjøre dette virker lav, og det er svært usannsynlig at UEA-myndighetene vil skremme det lukrative internasjonale samfunnet ved å gjøre oppstyr over så ufarlige overtredelser. Men hvem vet?

Trusselen mot UAE-borgere som bruker en VPN for å unndra seg sensur eller delta i politisk dissens, vil sannsynligvis være mye høyere.

Omfanget av UAE-teleselskapenes evne til å oppdage VPN-bruk er ikke klart. Det er kjent at dyp pakkeinspeksjon (DPI) teknikker brukes til å analysere Internett-trafikk, men tilgangen til VPN-nettsteder og VPN-tilkoblinger i seg selv ser ikke ut til å være blokkert.

Hvis du bestemmer deg for at fordelene ved å bruke en VPN i UAE oppveier den potensielle risikoen, anbefaler vi på det sterkeste å bruke VPN-tjenester som tilbyr stealth- eller obduksjonsteknologi (og faktisk bruker denne teknologien!).

Nord-Korea

Det antas generelt at bruk av VPN i Nord-Korea er ulovlig. Hvis dette faktisk er tilfelle, virker det som en ganske meningsløs lov.

Den nordkoreanske regjeringen ser ut til å ha liten interesse for å sensurere internasjonale besøkende tilgang til internett, så å prøve å skjule hva du får til på nettet mens du besøker landet, kan kanskje øke interessen for sikkerhetstjenestene. Men hvis du ganske enkelt er turist, er det en god sjanse for at de bare ikke bryr seg.

Uansett kan det være en veldig god ide å spille det trygt og unngå atferd som kan anses som mistenkelig mens du er i landet. Å komme på feil side av den nordkoreanske regjeringen anbefales ikke under noen omstendigheter.

Nordkoreanske borgere har derimot nesten ingen internettilgang i det hele tatt. Slik tilgang som eksisterer er begrenset til en veldig utvalgt gruppe elitestudenter, forskere, ledende myndighetspersoner, journalister (antagelig) og lignende.

Disse personene blir uten tvil nøye overvåket, og vil sannsynligvis komme i svært alvorlige problemer for å gjøre noe på internett som opprører regjeringen. Dette inkluderer sannsynligvis å bruke en VPN for å skjule hva de får til.

Men det virker usannsynlig at Nord-Korea vil bry å vedta en faktisk lov som gjør VPN “ulovlig” for et så begrenset sett av omstendigheter.

Oman

Telekommunikasjonsloven i Oman forbyr bruk av noen krypteringsmetode uten å innhente eksplisitt tillatelse fra regjeringen på forhånd. Men siden kryptering er nødvendig for selv de mest grunnleggende e-handelsoperasjoner, er en slik lov vilt upraktisk.

I 2010 søkte [Telecommunications Regulatory Authority (TRA)] offentlig høring om utkast til forskrifter som ville gjort VPN helt ulovlig for privat bruk og ville ha pålagt virksomheter å skaffe seg en lisens fra TRA til å bruke VPN til kommersiell bruk. Disse utkastene til forskrifter ble aldri materialisert, og tilbakemeldingene TRA fikk om dem ble aldri publisert. "

Vi har lest noen ubekreftede rapporter om at internettbrukere i Oman bare må bruke statlige sanksjonerte innenlandske VPN-tjenester, men hvis dette er tilfelle blir reglene ignorert mye..

Bruk av VPN-er for å unndra seg Obans strenge sensurblokker på internett er "ekstremt vanlig" og det tas ingen tekniske tiltak for å forhindre det.

Syria

Hvis vi vet lite om VPN-situasjonen i Irak, vet vi mindre om den i Syria. Vi vet at den brutale pågående krigen gir et veldig ustabilt internett, og at regjeringensensur og politiets skremming (inntil en inkludert arrestasjon og tortur) av journalister og dissidenter er et daglig faktum i landet..

Slik internettinfrastruktur som fremdeles eksisterer, er fast i hendene på den Assad-ledede regjeringen, og internettkafeer blir sterkt overvåket. Som et resultat er ulovlige satellittforbindelser og mobiltelefoner som bruker tyrkiske eller libanesiske SIM-kort, den viktigste måten å få tilgang til det åpne internett.

Turkmenistan

Turkmenistan er et av de mest lukkede og undertrykkende fylkene i verden. I likhet med Nord-Korea har svært få av innbyggerne i det hele tatt tilgang til internett. Det er uoverkommelig dyrt, hastigheten er bevisst langsom, og den er underlagt nesten total sensur.

Det er bare en enkelt regjeringsstyrt ISP. I følge denne rapporten:

“Forsøk på å bruke proxy-servere og VPN blir oppdaget og blokkert; brukerne deres blir utsatt for administrative straffer og tilkalt for ‘forebyggende samtaler’ til departementet for nasjonal sikkerhet, der de står overfor skremming. »

Yikes!

Land der VPN-er er blokkert

Når du leser at VPN-er “utestengt” i dette eller det landet, er det som nesten alltid menes at teknisk innsats blir gjort for å forhindre at internettbrukere i det landet bruker VPN-er for å omgå statlige sensurtiltak..

Bare å bruke en VPN (eller prøve å bruke en VPN) i disse fylkene er ikke ulovlig og ingen har ennå fått problemer for å gjøre det.

Kina

The Great Firewall of China (GFW) er verdens mest vidtrekkende og sofistikerte internettsensur. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at Kina ikke er opptatt av at 1,5 milliarder innbyggere bruker VPN-er for å omgå det!

Kina benytter et bredt spekter av teknologier designet for å blokkere tilgang til internasjonale VPN-tjenester. Disse spenner fra enkle blisterlister over IP-adresser som er kjent for å høre VPN-skiller, til sofistikerte Deep Packet Inspection (DPI) teknikker som kan oppdage når VPN-protokoller brukes. Unødvendig å si, tilgang til de fleste VPN-nettsteder er blokkert.

Med en internettbrukende befolkning på rundt 720 millioner mennesker, er selv det mest vidtrekkende og sofistikerte internettovervåkingssystemet i verden imidlertid slitt å slite. De fleste VPN-tjenester er faktisk blokkert i Kina, men en rekke leverandører tilbyr forskjellige former for obfuscation (“stealth”) -teknologi for å skjule det faktum at VPN-er brukes..

Resultatet er at en rekke VPN-tjenester er allment tilgjengelige i Kina, selv om det vil gjøre reisendes liv enklere hvis de melder seg på en tjeneste og laster ned programvaren før de kommer til fastlandet (Hong Kong er ikke dekket av GFW og har et gratis og usensurert internett).

Det er blitt rapportert mye at Kina har “sprukket VPN-er”, men dette gjelder bare selskaper som driver innenlandske VPN-tjenester. Det kriminaliserer ikke enkeltpersoner som bruker VPN-er for å unndra seg den store brannmuren, og slike tiltak er tannløse mot internasjonale VPN-tjenester.

Skyer kan imidlertid samles i horisonten. I 2016 ble en liten gang (og ikke veldig vellykket) VPN-forhandler fengslet i 9 måneder. Dette var en engangssak i en lokal domstol (Dongguan, i Guangdong-provinsen) og gjenspeiler ikke den juridiske situasjonen andre steder i Kina. Det var også noen som tjente (lite) på å selge VPN-pakker, ikke noen som bare brukte en VPN.

Enten det er en mengde ting som kommer, vil bare tiden vise. Det er ikke vanskelig å forestille seg, selv om at Kina kan bruke sitt skumle nye sosiale kreditt-system, som er planlagt for en full utrulling i 2020, for å straffe borgere som blir fanget ved å bruke VPN-er med negativ rating. Dette vil selvfølgelig være lite bekymret for utvandrere og besøkende til Kina.

For å finne ut mer om bruk av VPN i Kina, vennligst se 5 Beste VPN-er for Kina.

Egypt

Sommeren 2017 begynte den egyptiske regjeringen å blokkere tilgang til nyhetsnettsteder. Ved siste uttelling har det blokkert mer enn 400 nettsteder. Når de innså at innbyggerne bruker VPN-er for å omgå en slik sensur, begynte regjeringen også å blokkere tilgangen til VPN-nettsteder.

I tillegg til dette bruker ISP-er DPI-teknikker for å identifisere og blokkere VPN-trafikk. Disse blokkene ser ut til å være veldig effektive, og alle viktige VPN-protokoller blokkeres med mindre det er brukt tilsløringsteknologier.

Vi har mottatt rapporter om at WireGuard, AnyConnect og SoftEther-protokollene fortsetter å fungere, selv om vi ikke klarer å bekrefte dette. Hvis dine tekniske ferdigheter er opp til det, er Streisand sannsynligvis den enkleste måten å sette opp en slik personlig VPN-server.

Så vidt vi vet er det ingen som har problemer med å omgå Egyptens VPN-blokker, men med den nåværende militære regjeringen på hard linje kan det ikke være helt risikofritt. Så vær forsiktig.

Russland

I november 2017 undertegnet president Vladimir Putin et lovforslag som forbyr VPN-er og andre proxy-tjenester. Det mangler imidlertid tenner fordi Russland ikke har teknisk evne til å håndheve et forbud mot internasjonale VPN-tjenester. Den har rett og slett ikke noe som Kinas store brannmur.

Det den har gjort (og er det eneste det kan gjøre) er å forplikte innenlandske IPS til å blokkere tilgang til internasjonale VPN-nettsteder, og kreve innenlandske VPN-tjenester for å implementere blokklister på (først og fremst politisk) innhold regjeringen ikke ønsker at russiske borgere skal se.

Det har også tvunget mange internasjonale VPN-leverandører til å slå av servere i Russland og bedt Apple om å fjerne VPN-apper fra sin russiske App Store (noe det har gjort for Kina, men ennå ikke for Russland).

VPN-servere som ligger utenfor Russland er lett tilgjengelig fra Russland, og vi er ikke klar over noen risiko (lovlig eller på annen måte) ved bruk av dem.

Vietnam

Den vietnamesiske regjeringen blokkerer tilgang til et bredt spekter av internettinnhold, inkludert Human Rights Watch, BBC og Facebook. OpenNet Initiative publiserte en liste over 2012 med funn på hvilke nettsteder som ble blokkert, og i tillegg til mange vietnamesiske språksteder fant de ut at mange web-proxy-nettsteder og andre verktøy for omgåelse av internett ble blokkert.

“I kategorien Internettverktøy blokkerte [FPT Telecom og Viettel] Facebook (http://facebook.com). Begge Internett-leverandørene målrettet også omgåelsesnettsteder for filtrering, men var forskjellige på de spesifikke nettstedene de blokkerte. For eksempel filtrerte Viettel http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/, og http://inetprivacy.com, mens FPT bare filtrerte http://inetprivacy.com. ”

I tillegg til å danne en ny 10.000-sterk militær cyber-krigføringsenhet for å motvirke “gale” synspunkter på Internett i år, har Vietnam siden intensivert arbeidet med å sensurere tilgangen til innhold. Det er derfor rimelig å anta at mange VPN-nettsteder nå er blokkert.

Disse blokkene er imidlertid ikke veldig sofistikerte, og bør være enkle å overvinne uten behov for tilsløringstaktikk så lenge du kan registrere deg for en tjeneste og laste ned programvaren. Besøkende anbefales å gjøre dette før de kommer inn i landet, mens innbyggerne kan bruke en av taktikkene som er omtalt i How to Bypass VPN Blocks.

En å se på

Tyrkia

Tyrkia har en oversikt over å blokkere nettsteder som har fornærmet det, eller som er politisk sensitive. Internett-leverandører brukte til og med DNS-forgiftning for å forhindre innbyggere i å få tilgang til YouTube da det ble forbudt i 2014.

Med et nylig godkjent presidentskap som utvider hans utøvende krefter kraftig, vil det ikke overraske noen om Recep Erdogan fortsetter å stramme taket over internettilgang. Og et slikt trekk vil nesten helt sikkert inkludere tiltak som tar sikte på å forhindre tyrkiske borgere som bruker VPN-tjenester for å få tilgang til det åpne internett.

Konklusjon

Utenfor krigssoner og Nord-Korea er VPN-er lovlige å bruke nesten overalt. Noen få steder er de ikke, eller hvor deres lovlighet kan betraktes som et "grått område", er det lite i veien for å håndheve slike lover.

Blokkering av tilgang til VPN-nettsteder er mye mer vanlig, men bare Kina og Egypt har virkelig internettinfrastrukturen som kreves for å alvorlig begrense bruken av VPN-er for å unndra seg sensur.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me