Fem øjne, ni øjne og 14 øjne intelligens: En guide til VPN-brugere

Du vil ofte høre om "fem øjne lande" (og "ni øjne" og "14 øjne" lande) i forbindelse med online-privatliv.

Denne vejledning fastlægger, hvad disse udtryk betyder. Desuden, hvilke lande der er en del af dem, og alt andet, du har brug for at vide.

Så lad os begynde med det grundlæggende:

Hvem er de fem øjenlande?

Fem øjne lande

De fem øjne lande er:

 • Forenede Stater
 • Det Forenede Kongerige
 • Australien
 • New Zealand
 • Canada

Fem øjne (nogle gange omtalt som FVEY) er en intelligensalliance, der stammer tilbage fra de tidlige 1940'ere.

Hvem er Nine Eyes-landene?

Ni øjne lande

Nine Eyes-lande er:

 • De 5 øjne lande
 • Danmark
 • Frankrig
 • Holland
 • Norge

Som du måske har mistanke om, er Nine Eyes en udvidelse af kernen Five Eyes-alliancen.

Hvem er de 14 øjne lande?

Fjorten øjne lande

De 14 øjne lande er:

 • De 9 øjne lande
 • Tyskland
 • Italien
 • Belgien
 • Sverige
 • Spanien

Denne alliance er også kendt som SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Ifølge Wikipedia er det der for at koordinere "udveksling af militær signal efterretning mellem dets medlemmer".

Five Eyes Alliance's historie

Fem øjne blev oprindeligt en måde for kernelandene at dele intelligens på. Den blev grundlagt som den uformelle UKUSA-aftale i 1941. Den officielle formalisering mellem Det Forenede Kongerige og USA var i 1946 i kølvandet på den anden verdenskrig. Men siden da omfatter det også andre kernelande.Fem øjnes historie

Ud over kernen Five Eyes-lande kommer de andre nationer, der udgør Nine og 14 Eyes-grupperne. Disse nationer sluttede sig til ordningen som ”tredjepartlande”. Derudover antages det bredt, at andre lande i ordningerne ud over de nævnte kernelande. De mistænkte lande inkluderer ”Stillehavsallierede” som Sydkorea og Singapore.

Fem øjne og lignende arrangementer er (i deres natur) altid hemmelige. Wikipedia antyder, at det var næsten 30 år efter den oprindelige dannelse af aftalen, før den australske premierminister endda blev opmærksom på den. Endvidere kom Five Eyes først under offentlighedens opmærksomhed i 2005. Siden 2010 har det været muligt at læse nogle af detaljerne om det online på Det Forenede Kongeriges Nationalarkivs websted.

De seneste års kontrovers

Five Eyes-aftalen fik moderne mainstream-relevans, da forbindelser til NSA blev bevist. Disse blev offentliggjort som en del af de berygtede Edward Snowden-lækager. Hans afsløringer viste og bekræftede, at aftaler, der blev indgået under den kolde krig, bliver udstrakt anvendt i udøvelsen af ​​en bred digital overvågning.Seneste kontrovers

Det blev klart, at disse lande bruger aftaler om deling af efterretninger til formål, der går ud over signal efterretning. Derfor tillader de effektivt efterretningstjenesterne i flere lande at samarbejde med hinanden. Derved deles information, der vedrører alt fra menneskelig og forsvarsintelligens til spørgsmål om national sikkerhed.

Et eksempel på, hvordan dette kan fungere i praksis, kom med Snowdens afsløringer i 2013. Det viste sig, at den amerikanske NSA effektivt outsource arbejde til Storbritanniens GCHQ.

Mest kontroversielt for fortalere for privatlivets fred viste Snowden-afsløringerne, at regeringerne bruger Five Eyes-rammerne for at omgå lovene om overvågning af deres egne borgere. Som et eksempel kan den britiske MI5 bede den amerikanske NSA om at trykke på britiske telefoner og således "angiveligt omgå lovene."

Sådan beskrev De Spiegel det på det tidspunkt:

”Storbritanniens GCHQ-efterretningsbureau kan spionere på alle andre end britiske statsborgere, NSA kan foretage overvågning af alle andre end amerikanere, og Tysklands udenlandske efterretningsbureau BND kan spionere på alle andre end tyskere. Sådan oprettes en matrix af ubegrænset overvågning. ”

Hvad gør 5/9/14 Eyes-alliancerne??

Hvis du er privatlivsbevidst, er dette et meget gyldigt spørgsmål. Desuden er det mere end rimeligt at hævde, at det, agenturerne inden for disse alliancer gør, går langt ud over, hvad de skal gøre for at sikre, at de holder verden ”sikker.”Hvad de gør

En af Edward Snowdens mest overskridende afsløringer relateret til NSAs PRISM-program, et massedataindsamlingsinitiativ, hvis deltagere inkluderer alle de store spillere i internetverdenen, herunder Microsoft, Google og Facebook. PRISM har gjort det utroligt nemt for NSA (endda dens "agenter på lavt niveau") at få adgang til oplysninger om almindeligt anvendte platforme. På grund af alliancerne tappede derfor andre lande også let denne evne. Desværre ville selv dem, der tror, ​​at de ikke har noget at skjule og intet at frygte, blive lempet af den lethed, som NSA - og derfor deres alliansepartnere - kan bruge til alt fra Skype-samtaler til e-mail-meddelelser.

Derefter kan vi tilføje det faktum, at det har vist sig, at disse sikkerhedsbureauer engagerer sig i praksis, der i bedste fald er underhånd. Disse inkluderer krakning af krypteringsalgoritmer og bestikkelse af virksomheder til at svække deres egne IT-sikkerhedssystemer

Vi foreslår ikke, at 5/9/14 Eyes-alliancerne eneste formål er at snuppe borgerens daglige liv. Desværre giver biproduktet af meget af de tilknyttede agenturers arbejde dem mulighed for at gøre netop det.

Alliancer og VPN-brug

For mange er hele pointen med at bruge en VPN-tjeneste (Virtual Private Network) at undgå regeringsovervågning. Dermed kunne man surfe på Internettet med et rimeligt niveau af privatlivets fred.Alliancer og VPN-brug

Som du kan se fra ovenstående oplysninger, kan du let besejre dette objekt ved at vælge en VPN-udbyder med base i et af landene. Især Five Eyes-landene, eller et, der lokaliserer sine servere i et af disse lande. Dermed kunne myndigheder tvinge en udbyder til at udlevere detaljer om dine online aktiviteter. Endvidere kunne det være takket være informationsdelingen NOGEN af landene på listen!

Brug af en VPN-server i et land med 5 øjne

Et ofte stillet spørgsmål er, hvad positionen er, hvis nogen bruger en VPN-udbyder i et land uden for 5/9/14 Eyes-jurisdiktion. Brug den derefter til at oprette forbindelse til en server i et land, der ER inden for denne jurisdiktion, f.eks. I USA eller UK.Ved hjælp af en VPN

Uden at gå for meget tekniske detaljer, er der en vis risiko her. FVEY-landet kunne indstille serverudbyderen for forbindelseslogfiler (eller endda udføre sin egen overvågning af forbindelser ind og ud af serveren). Hvis VPN-udbyderen dog tager de rigtige sikkerhedsforholdsregler for deres infrastruktur, skal risikoen være relativt lille.

Når det er sagt, bør folk, der er ivrige efter at minimere deres eksponering for disse intelligensalliansers brede jurisdiktion, tage den lavest mulige risiko. Det ville bruge en udbyder uden for 5/9/14 Eyes jurisdiktion OG kun oprette forbindelse til servere uden for jurisdiktion.

Så hvilken VPN skal jeg vælge?

Et godt udgangspunkt er at se på vores Best VPN no logs guide.

Disse VPN-tjenester fører ikke journal over din browseaktivitet. Derfor, hvis de nogensinde skulle kræve at udlevere detaljer om brug, ville de ikke have nogen af ​​disse oplysninger at dele.

Vælg derfor en VPN, der ligger uden for den vidtrækkende jurisdiktion for 5/9/14 øjne, OG en, der ikke opbevarer aktivitetslogfiler. Dermed gør du alt hvad du kan for at minimere chancen for, at din online aktivitet er underlagt et tvivlsomt overvågningsniveau. Derfor anbefaler vi ikke at bruge en gratis VPN, da de kan være farlige, og de sælger ofte dine data.

Konklusion

Afslutningsvis skal du undgå Five Eyes-lande så meget som muligt. Endvidere bør selv de ni og fjorten øjne alliancer undgås, hvor det er muligt.

Endelig er brug af en VPN en god måde at hjælpe med at beskytte dit online privatliv. Der er dog meget at mere at være forsigtig med. Tjek vores nyttige guider og nyheder for at få mere information om privatlivets fred og sikkerhed på internettet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me