Fem øyne, ni øyne og 14 øyne intelligens: En guide for VPN-brukere

Du vil ofte høre om "fem øyne land" (og "ni øyne" og "14 øyne" land) i sammenheng med online personvern.

Denne guiden beskriver hva disse begrepene betyr. Videre, hvilke land som er en del av dem, og alt annet du trenger å vite.

Så la oss begynne med det grunnleggende:

Hvem er Five Eyes-landene?

Fem øyne land

Five Eyes-landene er:

 • forente stater
 • Storbritannia
 • Australia
 • New Zealand
 • Canada

Five Eyes (noen ganger referert til som FVEY) er en etterretningsallianse som går tilbake til begynnelsen av 1940-tallet.

Hvem er Nine Eyes-landene?

Ni øyne land

Nine Eyes-landene er:

 • De 5 øyenlandene
 • Danmark
 • Frankrike
 • Nederland
 • Norge

Som du kanskje mistenker, er Nine Eyes en forlengelse av kjernen Five Eyes-alliansen.

Hvem er de 14 øynene landene?

Fjorten øyne land

De 14 øynene er:

 • De 9 øyenlandene
 • Tyskland
 • Italia
 • Belgia
 • Sverige
 • Spania

Denne alliansen er også kjent som SIGINT Seniors Europe (SSEUR). I følge Wikipedia er den der for å koordinere "utveksling av militær signal etterretning mellom medlemmene".

Five Eyes Alliance-historien

Fem øyne ble opprinnelig en måte for kjernelandene å dele intelligens på. Den ble grunnlagt som den uformelle UKUSA-avtalen i 1941. Offisiell formalisering mellom Storbritannia og USA var i 1946, i kjølvannet av den andre verdenskrigen. Imidlertid omfatter den siden også andre kjerneland.History of Five Eyes

Utover kjernen Five Eyes-land kommer de andre nasjonene som danner Nine og 14 Eyes-gruppene. Disse nasjonene ble med i ordningen som "tredjepartsland". Videre antas det at andre land i ordningene utenfor kjernelandene er oppført. De mistenkte landene inkluderer “Stillehavsallierte” som Sør-Korea og Singapore.

Fem øyne og lignende arrangementer er (etter sin natur) alltid hemmelige. Wikipedia antyder at det var nesten 30 år etter den opprinnelige dannelsen av avtalen før den australske statsministeren til og med ble klar over den. Videre kom Five Eyes først til offentlig oppmerksomhet i 2005. Siden 2010 har det vært mulig å lese noen av detaljene om det på nettet på Storbritannias nasjonale arkivs nettsted.

De siste års kontrovers

Five Eyes-avtalen fikk moderne mainstream-relevans da det ble påvist koblinger til NSA. Disse ble offentliggjort som en del av de beryktede Edward Snowden-lekkasjene. Hans avsløringer viste og bekreftet at avtaler som ble inngått under den kalde krigen blir mye brukt i jakten på omfattende digital overvåking.Nyere kontroverser

Det ble klart at disse landene bruker avtaler om deling av etterretninger til formål som går utover signalinformasjon. Derfor lar de effektivt etterretningstjenestene i flere land få kontakt med hverandre. Dermed deles informasjon relatert til alt fra menneskelig og forsvarsintelligens til spørsmål om nasjonal sikkerhet.

Et eksempel på hvordan dette kan fungere i praksis kom ut med Snowdens avsløringer i 2013. Det kom frem at den amerikanske NSA effektivt legger ut arbeid til Storbritannias GCHQ.

Snowden-avsløringene var mest kontroversielt for forkjempere for personvern, og viste at myndighetene bruker Five Eyes-rammeverket for å komme seg rundt lover om overvåking av egne borgere. Som et eksempel kan Storbritannias MI5 be den amerikanske NSA om å trykke på britiske telefoner, og dermed "angivelig omgå lovene."

Slik beskrev De Spiegel det den gang:

Storbritannias GCHQ etterretningsbyrå kan spionere på alle andre enn britiske statsborgere, NSA kan utføre overvåking av alle andre enn amerikanere, og Tysklands utenlandske etterretningsbyrå BND kan spionere på alle andre enn tyskere. Det er slik en matrise er laget av grenseløs overvåking. "

Hva gjør 5/9/14 Eyes-alliansene?

Hvis du er et personvernbevisst individ, er dette et veldig gyldig spørsmål. Videre er det mer enn rimelig å hevde at det byråene innen disse alliansene gjør, går langt utover hva de trenger å gjøre for å sikre at de holder verden "trygg."Hva de gjør

En av Edward Snowdens mest overskridende avsløringer relatert til NSAs PRISM-program, et initiativ for massedatainnsamling der deltakerne inkluderer alle de store aktørene i internettverdenen, inkludert Microsoft, Google og Facebook. PRISM har gjort det utrolig enkelt for NSA (til og med “agenter på lavt nivå”) å få tilgang til informasjon på ofte brukte plattformer. Derfor, på grunn av alliansene, har andre land lett utnyttet denne evnen. Dessverre, selv de som tror at de ikke har "noe å skjule og ingenting å frykte", vil bli lokket av lettheten som NSA - og derfor deres alliansepartnere - kan benytte seg av alt fra Skype-samtaler til e-postmeldinger.

Så kan vi legge til at det faktum at disse sikkerhetsbyråene har vist seg å delta i praksis som er i beste fall - underhand. Disse inkluderer cracking krypteringsalgoritmer og bestikk selskaper for å svekke sine egne IT-sikkerhetssystemer

Vi foreslår ikke at 5/9/14 Eyes-alliansene eneste formål er å snuppe på borgerens daglige liv. Dessverre tillater biproduktet fra mye av de relaterte byråene sitt arbeid å gjøre akkurat det.

Alliansene og VPN bruker

For mange er hele poenget med å bruke en VPN-tjeneste (Virtual Private Network) å unngå myndighetsovervåking. Dermed kunne du surfe på Internett med et rimelig personvernnivå.Allianser og VPN-bruk

Som du kan se av informasjonen over, kan du enkelt beseire dette objektet ved å velge en VPN-leverandør basert i et av landene. Spesielt Five Eyes-landene, eller et som lokaliserer serverne sine i et av disse landene. Dermed kan myndigheter tvinge en leverandør til å utlevere detaljer om dine online aktiviteter. Videre, takket være informasjonsdelingen, kan det være NOEN av landene på listen!

Bruke en VPN-server i et land med 5 øyne

Et ofte stilte spørsmål er hva stillingen er hvis noen bruker en VPN-leverandør i et land utenfor 5/9/14 Eyes jurisdiksjon. Bruk den deretter til å koble til en server i et land som ER innenfor denne jurisdiksjonen, for eksempel i USA eller Storbritannia.Bruker en VPN

Uten å gå for mye i teknisk detalj, er det en viss risiko her. FVEY-landet kan stevne serverleverandøren for tilkoblingslogger (eller til og med utføre sin egen overvåking av tilkoblinger inn og ut av serveren). Imidlertid, hvis VPN-leverandøren tar de riktige sikkerhetstiltakene for sin infrastruktur, bør risikoen være relativt liten.

Når det er sagt, bør folk som er opptatt av å minimere sin eksponering for den brede jurisdiksjonen til disse etterretningsalliansene, ta den laveste risikoen. Det ville være å bruke en leverandør utenfor 5/9/14 Eyes jurisdiksjon OG bare koble til servere utenfor jurisdiksjonen.

Så hvilken VPN skal jeg velge?

Et godt utgangspunkt er å se på vår beste VPN-loggguide.

Disse VPN-tjenestene fører ikke oversikt over surfeaktiviteten din. Derfor, hvis de noen gang ble pålagt å utlevere detaljer om bruken, ville de ikke ha noe av den informasjonen å dele.

Velg derfor en VPN som er utenfor den vidtrekkende jurisdiksjonen med 5/9/14 øyne, OG en som ikke holder aktivitetslogger. Dermed gjør du alt du kan for å minimere sjansen for at din online aktivitet blir utsatt for et tvilsomt nivå av overvåking. Dette er grunnen til at vi ikke anbefaler å bruke et gratis VPN, da det kan være farlig og de selger ofte dataene dine.

Konklusjon

Avslutningsvis bør du unngå Five Eyes-landene så mye som mulig. Videre bør selv de ni og fjorten øyne alliansene unngås der det er mulig.

Til slutt er bruk av VPN en fin måte å beskytte ditt online personvern. Imidlertid er det mye å mer å være forsiktig med. Sjekk ut nyttige guider og nyheter for å få mer informasjon om personvern og sikkerhet på internett.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me