Firmware for tilpasset ruter: Dypgående utseende

Vi har nylig gjort en "Custom Router Firmware Oversikt", men klarte ikke å gå utover overflaten, da vi ikke hadde en ruter som ville kunne kjøre alle typer firmware. Vi har nå vært heldige nok til å få tak i den populære Asus RT-N66U med tillatelse fra vennene våre Sabai Technology.

Vi har bestemt oss for å ikke inkludere OpenWRT da det er over de fleste menneskers virke, og i stedet har vi bestemt oss for å inkludere firmware som lagerbase for sammenligningen.

1. Rask blikk

Den viktigste grunnen til at folk installerer tilpasset firmware på rutene sine, er at den gir ekstra tjenester som ikke er tilgjengelige på aksjekonfigurasjonen, eller fordi de ønsker å optimalisere ett spesifikt driftsområde. Her er et veldig raskt blikk på hvilke firmware vi skal se på. Hvis du bare er interessert i en grunnleggende sammenligning, kan du også se artikkelen som er nevnt i begynnelsen av dette innlegget.

Lager firmware Dette er aksjeprogramvaren som rutere kommer med og varierer etter merke og modell. Asus N66U har mange avanserte funksjoner som betyr at tilpasset firmware ikke gir så mye tillegg som med lavere end-rutere..
DD-WRT Den vanligste tilpassede firmware langt på grunn av sin omfattende maskinvarestøtte og det omfattende samfunnet den har. Fastvaren tillater mange tillegg du kan bruke og gir mye fleksibilitet for hva du måtte bruke den til. Det finnes også en rekke forskjellige størrelser som igjen gir større fleksibilitet og maskinvarestøtte. Forblinkede rutere kan kjøpes fra FlashRouters, eller noen VPN-leverandører selger dem også.
Tomat Tomato har mange av funksjonene som er til stede i DD-WRT, men det er begrenset i maskinvarestøtte (du kan bare installere det på Broadcom-rutere). Tomat har fordelen av å ikke kreve omstart etter de fleste endringer - noe som er et vanlig problem med annen firmware - i tillegg til at den generelt sett er bedre for ytelsesporing og VPN-oppsett. Selv om Tomato har en rekke forskjellige grener, bruker vi TomatoUSB / Shibby ettersom det er (etter vår mening) den mest avrundede.
Sabai OS Sabai OS er et avansert tomatbygg utviklet av Sabai Technology og er rettet mot å optimalisere VPN-oppsett og hastigheter. De har også noen eksklusive funksjoner som Gateways som lar deg bestemme hvilken enhet som er koblet til ruteren din som bruker VPN og hvilken som ikke gjør det. Selv om open source har sitt dedikerte supportteam, men dette kommer med en ekstra kostnad.

2. Installasjon

Under installasjon vil vi vurdere to forskjellige områder; hvor enkelt det er å installere firmware og hvor enkelt det er å installere statister på firmware, slik at du kan bruke ruteren din til enda mer.

2.1 Firmware

Installasjonen vil variere fra ruter til ruter, men prosessen er generelt den samme og krever at du først tømmer NVRAM-minnet og deretter bruker oppgraderingsalternativet (ved å bruke firmwarens GUI) for å laste inn ønsket / oppgradere firmware. Med N66U er prosessene like, men siden det er en ganske avansert modell, har den en spesiell tilbakestillingsmeny som gjør prosessen uavhengig av firmware du installerer og dermed gjør hver enkelt like enkel som den andre. Vi vil imidlertid anbefale Googling av prosessen for ruteren din før du begynner, da den kan variere til en viss grad. Tiden som kreves for å utføre firmware-installasjonen er 15 minutter, men vi anbefaler å sette av minst en time, ettersom du trenger å finne fastvaren og minst angi de grunnleggende innstillingene etter installasjonen.

Som tabellen nedenfor viser, kan firmware variere veldig i størrelse. Vi må merke oss at både DD-WRT og Tomato kommer i størrelser så små som 2MB slik at den kan installeres på eldre / mindre kraftige rutere. Firmwarestørrelsen kan være viktig ettersom jo mer plass det tar, jo mindre plass har du til å installere tilleggskode og tilleggsprogrammer til ruteren din. Fullstendig bruk av plass på ruteren din kan også begrense hastigheten. Derfor er det godt å se at all den tilpassede firmware er betydelig mindre sammenlignet med lager firmware, selv om de har mer funksjonalitet.

firmware Hvor du kan finne Størrelse (for N66U)
Lager Produsentens nettsted 25,1 MB
DD-WRT DD-WRT-støttede rutere 7,46 MB (mega)
Tomat (Shibby) Tomato av ShibbyRouter List 11,7MB (AIO - Alt i ett)
Sabai OS Sabai GitHub eller Sabai Technology Website 6.45MB

2.2 Tillegg

Med all fast firmware er det mulig å bruke PuTTy (eller lignende) for å installere tillegg til ruteren din. Vi ga dette en test ved å installere Transmission (en torrent-klient) på alle tre firmwares. Det var enkelt å gjøre på dem alle, men for Sabai må du endre IP-adressen til ruteren til 192.168.1.1 for at den skal fungere (eller overføringskonfigurasjonsfilene, men dette er litt vanskeligere). Guidene vi brukte var her for DD-WRT og her for tomat / Sabai.

Hvis du planlegger å spille mye med ruteren din, anbefales det på det sterkeste at du lærer noen grunnleggende Linux-kommandoer, da dette vil hjelpe deg å forstå hva som skjer nøyaktig.

3. Prising

Teoretisk sett er all firmware gratis, men det er mulig å kjøpe forhåndsblinkede rutere i tilfelle du ikke har en ruter du ønsker å bruke. Prisene som vises her er spesifikke for Asus RT-N66U, men de er på samme måte for forskjellige rutere.

Lager firmware Dette er det billigste, da det ikke er noen ekstra trinn å utføre. Du kan enten kjøpe direkte fra produsenten eller søke på internett for de billigste prisene. For øyeblikket $ 179,99 på Amazon.
DD-WRT Du kan installere det selv for kjøp som forhåndsblinket gjennom FlashRouters for $ 249,95
Tomat Du kan installere det selv for kjøp som forhåndsblinket gjennom FlashRouters for $ 249,95
Sabai OS Du kan installere det selv eller kjøpe gjennom Sabai Technology for $ 289.99 som du får god avansert støtte og maskinvaregaranti for et år (ellers 75 dollar, og vi anbefaler å kjøpe det hvis du installerer deg selv).

Riktignok er både FlashRouters og Sabai litt dyre sammenlignet med aksjen, men med Sabai inkluderer denne prisen omfattende støtte og garantier som er en god begrunnelse for prisen.

4. Funksjoner

Hver firmware har et annet utseende, preg og navigasjon, og vi vil se på disse nedenfor.

4.1 Estetikk

Selv om det ikke er en avgjørende faktor for det estetiske ved firmware å gi en ide om hva du kan forvente av programvaren. I tabellen nedenfor kan du se skjermbilder av hjemmesiden til hver firmware. Vi kan gjøre noen få fradrag fra disse bildene. Asus firmware, med sine tydelige diagrammer og enkle menyalternativer, indikerer tydelig at den er rettet mot den daglige brukeren. Det samme kan sies for Sabai, men en gang i de avanserte innstillingene får du et grensesnitt veldig likt DD-WRT / Tomato som, selv om det kan være litt overveldende, tydelig viser hvor mye mer ruteren kan brukes.

Asus hjemmeside DD-WRT hjemmeside
Asus Firmware hjemmeside DDWRT Firmware hjemmeside
Tomat homapage Sabai Technology hjemmeside
Tomtens firmware-hjemmeside Sabai Firmware hjemmeside

4.2 Navigering

Bildene ovenfor viser også rotmenyene til navigasjonstreet og vil hjelpe deg å oppnå ønsket oppsett. Disse menyalternativene er også med på å gi en viss indikasjon på hvor mye som kan oppnås med ruteren. Som nevnt er Asus-firmware rettet mot hverdagen, så den er veldig grei.

Vi foretrekker DD-WRT-navigasjonen mest, siden det ser ut til å være mest fornuftig, og det er lett å finne noen innstillinger / kommandoer som du kanskje ikke vet hvor den ligger. Vi liker også det faktum at det er horisontalt og fanesystemet gjør det lettere å se gjennom alternativene.

Sabai og tomat er i hovedsak de samme når du åpner de avanserte alternativene i Sabai par VPN som er prioritert for det. Selv om de har en litt merkelig utforming, er den ikke altfor komplisert og trenger bare noen å bli vant til.

5. hastigheter

Vi har en 30,0 / 3.0Mbps internettforbindelse som vi alle kan bruke, uavhengig av firmware, når vår PC er koblet til ruteren som igjen er koblet til modemet. For å teste WiFi-hastighetene forestilte vi oss og gjennomsnittlig husholdning og plasserte ruteren omtrent 10 meter fra datamaskinen på den andre siden av en tykk betongvegg. Vi opprettholdt alle antenneplasseringene de samme for testene og brukte i stedet programvareinnstillinger for å se hvor mye vi kunne forbedre tilkoblingshastighetene.

5.1 WiFi-hastigheter

Som vi ser av hastighetene nedenfor, kan alle firmwarene beholde mesteparten av hastigheten med aksjefirmware marginalt etterpå og Tomato har den beste ytelsen. Som forventet var også hastighetene på 5GHz-kanalen raskere, men selvfølgelig har dette et lavere område.

Lager DD-WRT Tomat Sabai
2.4GHz 29.5 / 3.0 29.6 / 3.0 30,0 / 3,0 29.6 / 3.0
5 GHz 29.9 / 3.0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0

5.2 Hastighetsoptimalisering

Selv om resultatene allerede var ganske gode, prøvde vi å se om vi kunne presse litt ut av systemet. Vi gjorde dette på måtene beskrevet i tabellen nedenfor, så vel som forbedringene vi var i stand til å oppnå. Det er viktig at du bruker en slags WiFi Analyzer (det er mange der ute, vi anbefaler dette for Android, og firmwares har også innebygd noe).
To viktige merknader for å forbedre ytelsen uavhengig av firmware du bruker:
1. Hold alltid 5GHz og 2.4GHz kanaler adskilt ved å bruke forskjellige SSID-er
2. Bruk de minst overbelastede kanalene og bruk dedikerte innstillinger for n eller a / c kanal hvis alle enhetene dine støtter dette

Vi konsentrerte oss om å få den beste internettgjennomstrømningen, men hvis du også er bekymret for den interne gjennomstrømningen når du bruker en NAS, kan du bruke et verktøy som LAN Speed ​​Test (Lite). Noen av innstillingene vi har brukt kan gjøre ruteren din ustabil og redusere levetiden, så bare gjør endringer hvis du vet hva du gjør.

Lager firmware Vi var ikke i stand til å gjøre mye, og gjorde derfor bare de to endringene ovenfor, så vel som å prøve forskjellige kanalbåndbredder. Vi klarte ikke å få noen merkbar forbedring av det.
DD-WRT Bortsett fra å endre kanalene, klarte vi å overklokke CPU til 632MHz i tillegg til å øke TX Power til 150. Etter dette kunne vi få begge trådløse hastighetene opp til 30.0 / 3.0.
Tomat Vi klarte å overklokke tomaten litt mer på 663Mhz, og vi økte også TX Power til 150. Siden den allerede var opp til 30.0 / 3.0, merket vi ingen endringer (du kan bruke intern testing som nevnt for å finne ut), men vi la merke til at det bidro til å forbedre VPN-hastighetene våre.
Sabai OS Vi gjorde de samme endringene som for tomaten og klarte å oppnå 30.0 / 3.0 på begge kanaler.

6. VPN

Som alltid, her hos ProPrivacy er den viktigste faktoren for oss bruken av en VPN. Siden ruteren vi bruker er veldig avansert, støtter firmware både OpenVPN og PPTP-klienter, men for de fleste rutere er ikke dette tilfelle, og det er der en stor fordel med tilpassede firmwares kommer inn.

Vi anbefaler ikke å bruke PPTP da den er full av sikkerhetsfeil og derfor vurderte vi bare OpenVPN i testingen vår.

6.1 OpenVPN-oppsett

Vi brukte VyprVPN til testene våre fordi det gir noen av de raskeste hastighetene på markedet, men hvis du ikke har en VPN-konto ennå, anbefaler vi deg å se deg rundt for å finne ut hva som er best for deg.

En fordel med VyprVPN er at den har en veldig enkel .ovpn-fil som betyr at den enkelt kan settes opp på alle plattformer, men de fleste selskaper har komplekse filer og var ikke sikre på hvordan aksjefirmware ville håndtere disse - vi vet med et faktum at de fungerer fint på de andre plattformene.

sette opp openvpn ddwrt

openvpn setup tomatruter

sabai setup openvpn

Lager firmware Å installere tilkoblingen var ganske enkelt og krevde opplasting av .ovpn-filen og inn brukernavnet og passordet. Imidlertid hadde vi noen mindre problemer med det, og vi ble pålagt å sette opp DNS-serveren vi ønsket å bruke manuelt.
DD-WRT På både Tomato og DD-WRT er det to forskjellige forskjellige installasjonsmetoder, og hvilken du bruker, avhenger av hvilken leverandøren din foretrekker. Det er mulig å legge inn alle detaljene i kommandoskallene og kjøre den på den måten, eller du kan konfigurere ved hjelp av klienten som er godt konfigurert.
Tomat Tomatoppsettet er veldig optimalisert og gir større fleksibilitet enn DD-WRT. Den har også en mye bedre statusovervåking enn DD-WRT.

  • KlientkonfigurasjonTomato OpenVPN Setup 1
  • Statusovervåking
    Tomato OpenVPN Setup 2
Sabai OS Sabai har en såkalt 3-klikks konfigurasjonsmekanisme. Du laster opp .ovpn-filen, setter inn navn og passord, og du er klar til å gå. Det er så enkelt som lageroppsettet, og selv om du ikke får like mye overvåking som med Tomato fra Shibbyit, viser den vellykkede forbindelsen så vel som plasseringen.

  • Trinn 1 - FilimportSabai OpenVPN Setup 1
  • Trinn 2 - Gjør eventuelle nødvendige endringerSabai OpenVPN Setup 2

6.2 VPN-hastigheter

Vi testet først tilkoblingen ved hjelp av Windows VPN-programvaren og koblet til ruteren via Ethernet for å få et grunnleggende nummer: vi oppnådde hastigheter på 28.3 / 2.7. Overraskende betyr de lave CPU-hastighetene og kraften at bare en margin av vår tilgjengelige internetthastighet faktisk blir brukt.

Fra resultatene kan vi se at det ikke er overraskende at firmware er den tregeste. Dette følges på tredjeplass av DD-WRT. Interessant for begge disse firmwaren var VPN-hastighetene på 5GHz-kanalen tregere enn på 2,4 GHz, og vi er ikke helt sikre på hvorfor - hvis du gjør det, gi oss beskjed.

Siden Sabai er et avansert tomatbygg, er det ikke overraskende at hastighetene deres var veldig nærme, og Sabai var litt raskere.

Lager DD-WRT Tomat Sabai
Wired 11.7 / 2.7 10.8 / 2.9 12.9 / 2.9 13.4 / 2.9
2.4GHz 8.5 / 2.7 10.2 / 2.9 10.5 / 2.8 10.5 / 2.9
5 GHz 6.1 / 2.7 9.5 / 2.8 11.0 / 2.9 11.6 / 2.9

6.3 VPN-kommentarer & Diskusjon

Sabai Technology hevder å ha et VPN-oppsett og bruker et optimalisert system. Dette viser gjennom resultatene, ikke bare har du en enkel installasjonsprosess, men viser også å ha de beste hastighetene. Videre til dette er den spesielle funksjonen til Sabai kalt 'Gateways', som definitivt er en av de beste funksjonene, og vi kunne ikke finne noe lignende for de andre. Gateways lar deg bestemme hvilke enheter som er koblet til ruteren, som bruker VPN og hvilke som ikke er det.

Som fellesskapet fremhevet, er ikke bare oppsett, hastigheter og overvåking av VPN-tilkoblinger lettere for Tomato, men det lar deg sette opp 2 klienter, slik at du enkelt kan skifte mellom forskjellige servere / leverandører du liker å bruke. VPN-klienten på aksjen er tydeligvis litt av en gimmick og DD-WRT ligger i mellomgrunnen.

7. Støtte

Lager firmware Det er mange blandede meninger om Asus-støtten, men det blir hovedsakelig sett på som negativt. Mens vi prøvde å finne ut om å optimalisere hastighetene eller løse problemene vi hadde med OpenVPN-oppsettet, hadde vi dessverre veldig negative / unyttige svar fra dem, og vi kunne ikke finne noe godt solid samfunn bak det. (Merlin, en litt forbedret firmware, lager imidlertid litt bedre på denne fronten).
DD-WRT DD-WRT har utvilsomt den største samfunnsstøtten. Selv om det kan ta litt Googling og søke i Wiki Forums, er du nødt til å finne et svar / løsning på problemet ditt ganske raskt. 99% av problemene vi hadde med DD-WRT har vi vært i stand til å løse eller i det minste finne ut hvorfor det ikke fungerer.
Tomat Samfunnet for tomat er ikke like stort som for DD-WRT, men det er fremdeles god hjelp der ute. I og med at begge disse firmwarene er Linux-bygg i noen tilfeller, kan du finne løsninger på DD-WRT-forumene.
Sabai OS Et flott trekk ved Sabai, bortsett fra de nevnte 'Gateways', er det topp teknisk support. Selv om det mangler litt når det gjelder de meget avanserte installasjonene, kan de løse de fleste problemer gjennom fjernstøtte, billett eller til og med telefonstøtte. Du kan også bruke Tomato-forumene, da de også vil gi deg god hjelp til å nå dine mål. Som nevnt i prissettingen hvis du vil ha fjern- eller telefonstøtte koster dette $ 75 per år.

8. Konklusjon

Å bruke egendefinert firmware er absolutt verdt det, spesielt hvis du har en rutetilknyttet ruter, da det gjør at du kan få mye mer ytelse og innstillinger ut av det. Aksjefirmaer er ikke dårlige, men de er vanligvis de er veldig tilstoppede, det er nær umulig å oppnå noen kompliserte oppsett.

Personlig har vi alltid vært store fans av DD-WRT på grunn av brukervennlighet og fantastisk samfunnsstøtte. Imidlertid, etter å ha prøvd Tomato i en lengre periode, kan jeg imidlertid definitivt se appellen til det, fordi du kan spare mye tid ved å ikke trenger å gjøre uendelige omstarter og den forbedrede overvåkningen og VPN-ytelsen du kan oppnå. Å velge mellom Tomato og DD-WRT er virkelig et personlig valg og avhenger av hvilke driftsområder du ønsker å optimalisere, samt hvilken maskinvare du har tilgjengelig. Hvis du bare bruker en tilpasset firmware for å øke ytelsen og aktivere noen ekstra funksjoner, vil vi imidlertid anbefale DD-WRT.

Selv om Sabai kommer til en viss pris for å få det beste ut av det, er det absolutt verdt det, spesielt hvis du har liten erfaring med å bruke og sette opp tilpasset ruter firmware.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me