Hva er en VPN og hvordan fungerer den? En ikke-teknisk nybegynnerguide for virtuelle private nettverk

Hva er en VPN?

Et virtuelt privat nettverk, eller VPN, er et programvare som endrer IP-adressen din og krypterer all Internett-trafikken din. Dette forbedrer personvern, sikkerhet og hjelper brukere å omgå sensur på nettet pålagt av myndighetene, Internett-leverandørene eller andre organisasjoner eller personer som blokkerer nettsteder..


Fordeler med å bruke en VPN

Det er flere fordeler med å bruke en VPN-tjeneste, disse er som følger:

 1. Hindrer internettleverandøren din (ISP) fra å se hva du får til på internett

  Dette gjør det også veldig bra å forhindre blank overvåkning fra myndighetene av slag utført av NSA.

  I tillegg til dette, kan nettsteder ikke se verken din virkelige IP-adresse eller hvem din ISP er. Alt de kan se er IP-adressen til VPN-serveren, som vanligvis deles mellom mange VPN-brukere for ytterligere å beskytte hver enkelt bruker.

  I motsetning til Internett-leverandører holder anerkjente VPN-tjenester imidlertid ikke logger over denne informasjonen for senere henting. Faktisk går en god del personvernfokuserte VPN-tjenester videre, og gjør det også poeng å slette alle metadatatilkoblingslogger som kan være i stand til indirekte å knytte kunder til deres aktivitet på internett.

 2. Hindrer at nettsteder ser IP-adressen din

  Din internetprotokolladresse eller IP-adresse er hvordan du blir identifisert online. når du bruker en VPN erstattes dette med IP-adressen til VPN-leverandøren din, noe som gjør det vanskeligere for nettsteder å identifisere deg.

  Dette strekker seg langt mot å beskytte personvernet ditt når du surfer på nettet. Og det gjør det også vanskeligere for annonsører å målrette deg mot annonser.

 3. Beseire sensur

  En VPN lar deg omgå sensur, det være seg av et undertrykkende regime, eller college-eller kontorets WiFi-administratorer.

  Ved å koble til et VPN kan du få tilgang til blokkerte nettsteder, ganske enkelt ved å koble til en VPN-server som ligger et sted der innholdet ikke er sensurert.

 4. Lar deg få tilgang til strømmetjenester som Netflix

  En VPN lar deg få tilgang til utenlandske strømmetjenester som er blokkert i ditt land - uansett hvor du virkelig befinner deg. Bare koble til en VPN-server i landet, og for internett er du der!

  For eksempel kan du streame amerikansk Netflix-innhold ved å koble til en VPN-server i USA. Den amerikanske versjonen av tjenesten har flere TV-serier og filmer enn noen andre land Netflix-katalogen. Du kan også bruke en VPN til å fjerne blokkering av Youtube-videoer, ved å komme deg rundt i regionale begrensninger ved å late som du er i et land videoen er tilgjengelig i.

  Eller hvis du kobler deg til en VPN-server i Storbritannia, kan du se BBC iPlayer i utlandet gratis.

 5. Beskytter deg mot begge hackere

  Hvordan vet du at WiFi på din lokale kaffebar er sikker? Svar ... det gjør du ikke. Dette gir gratis offentlig WiFi overalt. Og å bruke usikkert WiFi er en åpen invitasjon for kriminelle hackere til å stjele sensitive data.

  En VPN vil beskytte deg når du bruker alle former for offentlig WiFi fordi dataene dine er sikkert kryptert.

 6. Beskytter deg når P2P torrenser

  Når du bruker en VPN for å torrentere, er din virkelige IP-adresse skjermet fra jevnaldrende laster ned de samme torrentene. Den skjuler også innholdet i det du laster ned fra Internett-leverandøren din og er nyttig for tilgang til blokkerte nettsteder.

  Når du bruker en VPN for å torrentere, er din virkelige IP-adresse skjermet fra jevnaldrende laster ned de samme torrentene. Den skjuler også innholdet i det du laster ned fra Internett-leverandøren din og er nyttig for tilgang til blokkerte nettsteder.

Hvordan bruke en VPN

Mekanikken ved å bruke en VPN er enkel, og uansett hvilken plattform du bruker skal gå noe slikt:

 1. Registrer deg for en VPN-plan.
 2. Last ned og installer programvaren. VPN-programvare på stasjonære datamaskiner blir ofte referert til som en VPN-klient, mens programvare for mobile enheter kalles en VPN-app. I virkeligheten er de samme ting, og vi behandler begrepene om hverandre.
 3. Kjør klienten eller appen.
 4. Logg deg på klienten eller appen med påloggingsdetaljene du brukte da du kjøpte abonnementet.
 5. Mange VPN-apper har en stor vennlig “Connect” -knapp. Bare klikk på eller trykk på den for å koble til en nærliggende VPN-server valgt av VPN-leverandøren. Dette vil nesten helt sikkert gi den raskeste VPN-tilkoblingen som er tilgjengelig. Hvis du vil bruke en server i et annet land, har noen VPN-er et kart, slik at du bare kan klikke på landet du vil koble til på kartet. Hvis VPN-en ikke har dette, klikker du på menyknappen, så viser du listen over VPN-servere VPN har.

Hvordan fungerer en VPN?

Når du installerer og kjører en VPN-app, kobles den til en VPN-server som drives av en VPN-leverandør. All data inn og ut av enheten din er sikkert kryptert og dirigert gjennom denne "VPN-tunnelen".

Slik fungerer en VPN

VPN-serveren fungerer derfor som en port mellom deg og internett. Det forhindrer Internett-leverandøren din fra å se hva du får opp på internett, og det forhindrer nettsteder på internett i å se hvem du er.

Internett-leverandøren din er fremdeles nødvendig for å koble deg til VPN-serveren, men fordi all data som passerer gjennom VPN-tunnelen til VPN-serveren er kryptert, kan den ikke se innholdet i dataene dine.

Dette villedende enkle oppsettet gir mange fordeler ...

Vanlige spørsmål om VPN

Gjør en VPN meg anonym?

Uansett hvordan en tjeneste annonserer seg selv, gir VPN personvern, ikke anonymitet. Dette er hovedsakelig fordi VPN-serveren kan se alt ISP-en din normalt kan.

I motsetning til Internett-leverandøren din, logger ikke gode VPN-er ikke denne informasjonen, og gir derfor mye høyere personvernnivå enn du vanligvis har når du surfer på internett. Selv disse vil imidlertid begynne å logge informasjon dersom de stevnes eller utstedes en bindende domstol.

Ingen VPN-ansatte vil risikere fengsel for deg! Betyr dette at VPN-er er ubrukelige for personvern? Ikke i det hele tatt. Slike juridiske trekk er sterkt målrettet mot enkeltpersoner av interesse, så de er ikke en trussel mot privatlivet for de fleste vanlige VPN-brukere.

Edward Snowdens fra denne verden, men som krever veldig høye nivåer av ekte anonymitet, bør bruke Tor-nettverket i stedet for VPN-er for å beskytte deres identitet.

Slik konfigurerer du VPN?

VPN-programvaren er designet for å være enkel å bruke, og skal “bare fungere” uten behov for noen ekstra konfigurasjon. Dessverre er det ikke alltid tilfelle. Dette gjelder spesielt hvis du har en IPv6-internettforbindelse, da mange VPN-apper sliter med å håndtere den nye internettstandarden riktig. Det er derfor alltid en god idé å sjekke at VPN-en er riktig konfigurert for å beskytte deg slik den er ment.

Hva er en kill switch?

Takket være internettets ujevnheter mislykkes noen ganger VPN-tilkoblinger. I det normale hendelsesforløpet når dette skjer, vil du forbli koblet til internett, men uten beskyttelse av VPN.

En drepebryter beskytter deg mot dette ved å forhindre tilkoblinger inn og ut av enheten med mindre VPN-tilkoblingen er aktiv.

Vil en VPN bremse internett?

En VPN ruter dataene dine en ekstra etappe til en VPN-server, som deretter må bruke prosesseringskraft på kryptering og dekryptering av dataene. Det er derfor uunngåelig at bruk av VPN vil redusere internettforbindelsen i det minste litt.

De to største faktorene som spilles er avstanden til VPN-serveren og hvor lastet VPN-serveren er. Hvis du kobler til en server i nærheten av deg som ikke er overbelastet, kan du forvente å miste rundt 10 prosent av basehastigheten din. De raskeste VPN-ene investerer imidlertid stort i høyhastighetsservere, slik at du ikke trenger å takle en treg internettforbindelse.

Trenger jeg en ISP hvis jeg bruker VPN?

Ja.

En ISP, eller Internett-leverandør, leverer internettforbindelsen din og er påkrevd for å koble deg til VPN-serveren.

Kan jeg bruke en VPN på alle enhetene mine?

Hver VPN-leverandør lar deg installere programvaren på så mange enheter du vil. De fleste begrenser imidlertid hvor mange enheter du kan bruke samtidig med en enkelt konto. Vi viser til antall enheter en VPN lar deg bruke samtidig som antall “samtidige tilkoblinger” det tillater.

VPN-er tillater vanligvis rundt tre til fem samtidige forbindelser, selv om dette antallet kan variere betydelig.

De fleste VPN-tjenester tilbyr iOS VPN-apper så vel som VPN-er for Android-brukere, men det kan være vanskelig å finne støtte for mindre populære mobile operativsystemer. Når det gjelder dataklienter, støtter de fleste VPN-tjenester Windows- og Mac-brukere, men Linux VPN-klienter kan være vanskeligere å finne.

Kan jeg få en gratis VPN?

I lang tid var det noe av en truisme at "hvis du ikke betaler for et produkt, er du produktet." I beste fall kunne du bruke en veldig begrenset gratis tjeneste som var lite mer enn en forsmak på en betalt- for tjenester som faktisk ønsker å bruke.

Denne situasjonen har endret seg de siste par årene, og det er nå minst et par gratis VPN-tjenester der ute som faktisk er ganske gode. Selv disse er begrenset på forskjellige måter, sammenlignet med flere premium-tjenester. Vi har funnet ut at billige VPN-tjenester er blant de beste på markedet. VPN-er med de mest etterspurte funksjonene, kan du finne for under $ 2 i måneden.

Gjør en VPN meg trygg?

Kort oppsummert, Ja.

En VPN vil gjøre deg trygg fra:

 • Offentlige WiFi-hackere
 • Internett-leverandøren din
 • Mass overvåkning fra myndighetene
 • Kommersielle WiFi-operatører som selger surfevanene dine for profitt
 • Innehavere av opphavsrett
 • Annonserings- og analyseselskaper som lagrer dataene dine for å målrette deg mot annonser (hvis de brukes i kombinasjon med anti-tracker nettlesertillegg).
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me