Hva er forskjellen mellom en IP-adresse og MAC-adresse?

I dag har folk en rekke enheter koblet til ruteren sin via Ethernet eller WiFi. PC-er, bærbare datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett, smarte enheter, spillkonsoller - for å nevne noe. Når enhetene deres kobles til internett, må nettsteder og online tjenester kommunisere med dem ved hjelp av sin offentlige IP-adresse.


En offentlig IP-adresse er en digital adresse som du får av internettleverandøren din. Den offentlige IP-adressen er imidlertid tildelt ruteren din - ikke til hver enkelt enhet i hjemmet. Dette betyr at det er nødvendig med en annen adresse for at ruteren din skal videresende data til hver enkelt enhet i nettverket ditt.

Privat IP-adresse

Private / lokale IP-adresser

Når enhetene dine kobles til nettverksruteren, tildeles de hver en privat IP-adresse ved å bruke Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Denne lokale IP-adressen er bare synlig i det lokale nettverket eller subnettet (ditt hjem). Disse lokale IP-adressene brukes til å identifisere hver enkelt enhet.

Men når enheter vil kommunisere med omverdenen via internett - er det nødvendig å bruke en tredje adresse for at nettverk skal skje. Det er her MAC-adressen (Media Access Control) kommer inn.

Hva er en MAC-adresse?

Hver enhet i nettverket ditt har en unik MAC-adresse. En MAC-adresse identifiserer hver enkelt maskin tilknyttet et lokalt nettverk. Tenk på MAC som et personlig ID-nummer som tilhører hver enkelt enhet.

En MAC-adresse tilordnes enheten din når den er produsert og er hardkodet inn i firmware.

En MAC-adresse er vanligvis seks sett med to sifre / tegn som er atskilt med kolon. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Det er også verdt å merke seg at hvert nettverkskort har en MAC-adresse. Dermed har PCer med flere LAN-porter eller WiFi-moduler også flere MAC-adresser.

Mac-adresse

Hvordan fungerer en MAC-adresse?

Hvis du klikker på en YouTube-kobling, må forespørselen din reise, eller hoppe over mange servere og rutere for å komme til det endelige målet. Din offentlige og private IP-adresse forblir den samme gjennom reisen, men MAC-adressen endres stadig etter hvert som dataene dine hopper over hele verden. Når du sender en forespørsel til et nettsted, oppdateres MAC-adressen hver gang dataene kommer til en ny ruter på reisen til det endelige målet.

Når en ruter sporer utgående forespørsler, knytter den den private IP-adressen til dem, slik at når pakker kommer tilbake fra internett, vet den hvilken enhet du vil videresende dem til.

Spørsmål to fakta

Nyttig MAC

Fordi MAC-adresser aldri endres, er de et pålitelig verktøy for å kartlegge avsendere og mottakere av data i et nettverk. De er også et ekstremt nyttig diagnostisk verktøy for nettverksadministratorer for å identifisere problemer på det lokale nettverket.

I tillegg, på grunn av det faktum at hver enhet har en unik MAC-adresse, kan MAC-numre brukes til å blokkere uønskede enheter fra å kommunisere i et nettverk. Dette er nyttig for å ekskludere data som kommer fra en hackers maskin, for eksempel.

Denne prosessen kalles MAC-filtrering og er ekstremt nyttig hvis en hacker prøver å kapre en nettverks IP-adresse. Når MAC-filtrering er på plass, er det bare datamaskiner som har MAC-adresser som er godkjent, som kan kommunisere på nettverket. Som et resultat blir inntrengerens forespørsler filtrert ut - og nettkriminellen klarer ikke å gjøre noe ondsinnet i nettverket.

Produsentkoder

MAC-adresser inkluderer produsentdata i begynnelsen av adressen. Disse kalles organisatorisk unike identifikatorer eller OUI. Kjente produsenter av nettverkskort inkluderer Dell, CISCO og Belkin. Her er OUI-koder for de produsentene:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Dermed er det verdt å huske at et MAC-nummer gir noe informasjon om systemet det oppsto på.

IP-adresse VS MAC-adresse - Konklusjon

IP-adresser og MAC-adresser er begge nødvendige for at datamaskiner (og andre tilkoblede enheter) kan kommunisere via internett. Selv om de to adresseringsordningene er uavhengige av hverandre, samarbeider de ved å tilby viktige tjenester innenfor forskjellige lag i nettverkene som oppstår.

IP-adresser endres med jevne mellomrom. MAC-adresser er forskjellige fordi de alltid forblir de samme uansett hvilket nettverk du kobler til.

Dermed er en MAC-adresse en permanent unik identifikator som kan brukes til fysisk stedssporing (under veldig spesifikke omstendigheter). I motsetning til en IP-adresse blir imidlertid ikke en MAC-adresse forplantet fra ett undernett til et annet, og kan derfor ikke spores av nettsteder.

Bildekreditter: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me