Hva er VPN-utvidelser og gir de digitalt personvern?

Et antall kommersielle VPN-tjenester tilbyr VPN-utvidelser for Chrome, Firefox safari og andre populære nettlesere. Disse utvidelsene kan brukes enten i kombinasjon med VPN-programvaren eller som en frittstående proxy.

Hva er en VPN-utvidelse?

En VPN-utvidelse er et ekstra levert av noen VPN-leverandører. En nettleserutvidelse er en enklere, mer lett proxy-løsning (vanligvis en http-proxy) som ofte brukes av folk som ønsker raskere tilkoblingshastigheter enn de som leveres av deres primære VPN-klient..

Det er viktig å forstå at VPN-utvidelser ikke gir en full VPN-tunnel. I stedet er de en nettleserbasert proxy-tjeneste. Dessuten endrer typen proxy-utvidelsen seg fra leverandør til leverandør.

Av denne grunn er det viktig å ta kontakt med leverandøren din for å finne ut nøyaktig hva slags proxy utvidelsen gir. Dette kan variere fra sikker og kryptert (https proxy) til en ikke-sikker proxy-tilkobling (bare verdifull for geofinansiering av spoofing).

Hva er fordelene med en VPN-utvidelse?

En VPN-nettleserutvidelse er flott for bare å bla av og på når du trenger det. Proxy-nettleserutvidelser er mest nyttige for å raskt få tilgang til regionale websider når du ikke kan bry deg om å slå av VPN-klienten din - eller endre serveren du for øyeblikket er koblet til.

Når du bruker en VPN-proxyutvidelse, kan du holde kontakten med en VPN-server i USA (for eksempel), men endre nettleserutvidelsen til Storbritannia (for eksempel) for raskt å få tilgang til et nettsted i det bestemte området.

Ulike typer proxy-utvidelser

HTTP-proxy: En HTTP-proxy lar deg koble til et nettsted som er geobegrenset. Det gir ikke kryptering og gir derfor ikke personvern fra Internett-leverandøren din. Bruk alltid denne typen proxy i kombinasjon med en VPN av hensyn til personvern og sikkerhet.

HTTPS Proxy: Dette er en sikker kryptert form av HTTP-proxy oppført ovenfor. DNS-forespørsler kan eller ikke være fullmakt ved hjelp av denne typen proxy. Kontakt alltid VPN-leverandøren din for å finne ut om den er sikker og privat.

SSL Proxy: Dette gir en sikker tilkobling som tillater kryptering av websiden forespørsler. En SSL-proxy er i utgangspunktet en HTTPS-proxy (se over).

SOCKS Proxy: En SOCKS5-proxy er en relativt ny protokoll som tillater forbrukere å videresende et bredere utvalg av data ved å bruke TCP eller UDP. Det er en proxy som kan konfigureres sikkert med kryptering. VPN-utvidelser gir ikke denne typen proxy (men de kan i teorien). Denne typen proxy er vanligvis et ekstra levert av VPN-er som kan settes opp manuelt i BitTorrent-klienter og andre tredjepartsapplikasjoner.

Proxy-utvidelser

Hva er den beste VPN-utvidelsen?

VPN-utvidelsene gir kryptering så vel som geo-spoofing-muligheter. Selv de beste proxy-utvidelsene gir imidlertid ikke det samme nivået av personvern og sikkerhet som hele VPN-klienten (bortsett fra ExpressVPN).

Av denne grunn er det bedre å alltid holde seg til å bruke hele VPN-klienten som du har betalt for (med mindre du har en spesifikk grunn til å bruke utvidelsen).

I det hele tatt er det mest sikkert å bruke en nettleserutvidelse i forbindelse med den viktigste VPN-klienten. Dette vil sikre at du drar fordel av privatlivet og sikkerheten til VPN.

Her er våre fem mest anbefalte VPN-er med nettleserutvidelser:

  • Windscribe VPN. Denne har en sikker HTTPS-proxy med et WebRTC-blokkeringsverktøy, det gir også DNS-proxy.

  • ExpressVPN. Denne VPNs nettleserutvidelse må brukes med VPN-klienten som også er installert. Den gir tilgang til hele VPN-klienten via nettleseren og har WebRTC-blokkeringsfunksjoner.

  • NordVPN. Dette er en HTTP-proxy med et WebRTC-blokkeringsverktøy og en annonseblokker / svarteliste med ondsinnede nettsteder. Dessverre er denne proxy ikke-kryptert og proxy-DNS-forespørsler. Dermed anbefaler vi bare å bruke det i forbindelse med VPN-klienten.

  • Tunnelbear VPN. Dette er en ukryptert HTTP-proxyutvidelse som må brukes med hele VPN-klienten av hensyn til personvern og sikkerhet.

  • PureVPN. Dette er en HTTP-proxy som lar PureVPN-kunder lettere få tilgang til noen strømmetjenester. (PureVPN gir ikke alltid tilgang til BBC iPlayer med VPN alene, men ved å bruke nettleserutvidelsen er det mulig). Denne VPN-utvidelsen gir ikke kryptering eller proxy-DNS-forespørsler, og må derfor brukes sammen med hele VPN-klienten for å oppnå personvern og sikkerhet.

WebRTC

Proxy-utvidelser og WebRTC-feilen

En annen grunn til at mange VPN-er tilbyr en nettleserutvidelse for Chrome eller Firefox, skyldes en nettleserfeil som heter WebRTC. WebRTC-feilen kan forårsake datalekkasjer når du bruker en VPN-klient, og den eneste måten å stoppe denne typen lekkasjer (som kan lekke data til ISPen din og ødelegge personvernet som leveres av VPN-en din) er å deaktivere WebRTC i nettleseren din.

Deaktivering av WebRTC i nettleseren din kan gjøres manuelt, og det er guider for å slå av WebRTC i både Chrome og Firefox tilgjengelig online. En enda enklere metode er imidlertid å bruke en nettleserutvidelse som Easy WebRTC-blokk for Chrome.

VPN-leverandører er klar over at WebRTC-lekkasjer kan være et problem, og det er av denne grunn at noen gir nettleserutvidelse. Utvidelsen deres er designet for å gjøre den samme jobben som Easy WebRTC-blokkering: Vellykket stopp av alle WebRTC-lekkasjer. NordVPN og ExpressVPN er begge eksempler på VPN-er som har WebRTC-blokkering tilgjengelig i nettleserutvidelsen.

Dessverre er mange forbrukere ikke klar over at WebRTC-lekkasjer kan være et problem, og VPN-er gjør det sjelden klart nok at det er viktig å plugge disse lekkasjene. Vi anser dette som et kommunikasjons bortfall fra VPN-leverandørens side.

Hvis VPN-en din tilbyr en nettleserutvidelse, er det verdt å spørre VPN om den utvidelsen bare er en proxy-tjeneste, eller om den også har WebRTC-blokkeringsfunksjoner. Hvis det er en WebRTC-blokkerende utvidelse, bør du installere den for å sikre at VPN ikke lekker data til Internett-leverandøren.

I tillegg anbefaler vi at du tester systemet ditt ved hjelp av ipleak.net. Hvis du oppdager en WebRTC-lekkasje, må du koble til lekkasjen ved å enten deaktivere WebRTC i nettleseren din (enklere) eller ved å installere en WebRTC-blokkeringsutvidelse.

De verste VPN-utvidelsene

De verste VPN-utvidelsene er de som ikke gir personvern og sikkerhet (Gjennomsiktige proxyer og enkle HTTP-proxy). Imidlertid tilbys disse utvidelsene først og fremst for å hjelpe brukere med å omgå geobegrensninger (for å få tilgang til utilgjengelige nettsteder) ikke for personvern.

Dessuten er det mulig å bruke disse utvidelsene i kombinasjon med hele VPN-klienten. Husk alltid å ta kontakt med VPN for å finne ut om utvidelsen er en kryptert HTTPS-proxy (sikker) - eller en HTTP eller transparent proxy (usikker).

I tillegg er det noen få VPN-utvidelser som er kjent for å være usikre og bør unngås:

  • HolaVPN: Denne utvidelsen har vist seg å inneholde skadelig programvare og utsetter brukere for ulike risikoer ved å koble dem direkte til andre HolaVPN-brukere. HolaVPN har også vist seg å selge brukerbåndbredde til morselskapet Luminati.

  • Hotspot Shield: Denne utvidelsen er ikke så farlig som HolaVPN. Imidlertid samler den inn noen data (inkludert IP-adresser) fra brukere for markedsføringsformål. Det anbefales ikke for personvern.

  • Betternet: Denne gratis nettleserutvidelsen er også tvilsom. Betternet har blitt kritisert for å ha installert sporingsbiblioteker på folks datamaskiner. Det er også kjent å samle inn brukerdata - inkludert IP-adresser - for markedsføringsformål.

Oversikt

I det store og hele er VPN-nettleserutvidelser et tillegg som bør betraktes som et eget verktøy for den primære VPN-tjenesten.

VPN-klienter tilbyr fullstendig krypterte VPN-tunneler som gir personvernsikkerhet og spoofing av lokasjoner. Proxy-utvidelser gir ikke forbindelse til en VPN-server, men tilbyr i stedet en proxy-tjeneste (som kan være kryptert eller ikke-kryptert avhengig av typen proxy implementert av den bestemte VPN).

Det er viktig å forstå personvernnivåene som gis av VPNs nettleserutvidelse, og hvis du alltid er i tvil, bruker du nettleserutvidelsen i kombinasjon med hele VPN. Dette vil garantere høye nivåer av personvern.

Bildepoeng: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me