Hvad er en VPN, og hvordan fungerer det? En ikke-teknisk begyndervejledning til virtuelle private netværk

Hvad er en VPN?

Et virtuelt privat netværk eller VPN er et stykke software, der ændrer din IP-adresse og krypterer al din internettrafik. Dette forbedrer online privatliv, sikkerhed og hjælper brugere med at omgå online censur pålagt af regeringen, internetudbydere eller enhver anden organisation eller person, der blokerer for websteder.

Fordele ved at bruge en VPN

Der er flere fordele ved at bruge en VPN-tjeneste, disse er som følger:

 1. Forhindrer din internetudbyder (ISP) i at se, hvad du får op på internettet

  Dette gør det også meget godt til at forhindre tæppet regeringsovervågning af den art, der udføres af NSA.

  Derudover kan websteder hverken se din rigtige IP-adresse eller hvem din internetudbyder er. Alt, hvad de kan se, er IPN-adressen på VPN-serveren, som normalt deles mellem mange VPN-brugere for yderligere at beskytte hver enkelt bruger.

  I modsætning til internetudbydere opbevarer hæderlige VPN-tjenester dog ikke logfiler over disse oplysninger til senere hentning. Faktisk går en hel del af privatlivets fokuserede VPN-tjenester videre og gør også opmærksom på at slette alle metadataforbindelseslogfiler, som muligvis indirekte kan knytte kunder til deres aktivitet på internettet.

 2. Forhindrer websteder i at se din IP-adresse

  Din internetprotokoladresse eller IP-adresse er, hvordan du identificeres online. når du bruger en VPN, erstattes dette med din VPN-udbyders IP-adresse, hvilket gør det vanskeligere for websteder at identificere dig.

  Dette går langt i retning af at beskytte dit privatliv, når du surfer på nettet. Og det gør det også vanskeligere for annoncører at målrette dig mod annoncer.

 3. Besejr censur

  En VPN giver dig mulighed for at omgå censur, det være sig af et undertrykkende regime, eller dit college eller kontor WiFi-administratorer.

  Ved at oprette forbindelse til en VPN kan du få adgang til blokerede websteder, blot ved at oprette forbindelse til en VPN-server placeret et sted, hvor indholdet ikke er censureret.

 4. Tillader dig adgang til streamingtjenester såsom Netflix

  En VPN giver dig adgang til udenlandske streamingtjenester, der er blokeret i dit land - uanset hvor du virkelig befinder dig. Du skal bare oprette forbindelse til en VPN-server i landet, og hvad angår internettet er du der!

  For eksempel kan du streame amerikansk Netflix-indhold ved at oprette forbindelse til en VPN-server i USA. Den amerikanske version af tjenesten har flere tv-shows og film end nogen andre landes Netflix-katalog. Du kan også bruge en VPN til at fjerne blokering af Youtube-videoer ved at omgå regionale begrænsninger ved at foregive at være i et land, hvor videoen er tilgængelig i.

  Eller, hvis du opretter forbindelse til en VPN-server i England, kan du se BBC iPlayer i udlandet gratis.

 5. Beskytter dig mod begge hackere

  Hvordan ved du, at WiFi på din lokale kaffebar er sikkert? Svar ... det gør du ikke. Dette gælder gratis offentlig WiFi overalt. Og at bruge usikkert WiFi er en åben invitation for kriminelle hackere til at stjæle dine følsomme data.

  En VPN vil beskytte dig, når du bruger alle former for offentlig WiFi, fordi dine data er sikkert krypteret.

 6. Beskytter dig, når P2P torrenser

  Når du bruger en VPN til torrent er din rigtige IP-adresse afskærmet mod jævnaldrende, der henter de samme torrenter. Det skjuler også indholdet af det, du downloader fra din internetudbyder, og er praktisk til at få adgang til blokerede websteder.

  Når du bruger en VPN til torrent er din rigtige IP-adresse afskærmet mod jævnaldrende, der henter de samme torrenter. Det skjuler også indholdet af det, du downloader fra din internetudbyder, og er praktisk til at få adgang til blokerede websteder.

Sådan bruges en VPN

Mekanikken ved at bruge en VPN er enkel, og uanset hvilken platform du bruger skal gå sådan som dette:

 1. Tilmeld dig en VPN-plan.
 2. Download og installer softwaren. VPN-software på stationære computere omtales ofte som en VPN-klient, mens software til mobile enheder kaldes en VPN-app. I virkeligheden er de de samme ting, og vi behandler betingelserne om hverandre.
 3. Kør klienten eller appen.
 4. Log ind på klienten eller appen med de loginoplysninger, du brugte, da du købte abonnementet.
 5. Mange VPN-apps har en stor venlig “Connect” -knap. Klik på eller tap på den for at oprette forbindelse til en nærliggende VPN-server valgt af din VPN-udbyder. Dette vil næsten helt sikkert give den hurtigste VPN-forbindelse, der er tilgængelig. Hvis du vil bruge en server i et andet land, har nogle VPN'er et kort, så du kan blot klikke på det land, du vil oprette forbindelse til på kortet. Hvis din VPN ikke har dette, skal du klikke på menuknappen, og dette viser dig listen over VPN-servere, som VPN har.

Hvordan fungerer en VPN?

Når du installerer og kører en VPN-app, opretter den forbindelse til en VPN-server, der køres af en VPN-udbyder. Alle data ind og ud af din enhed er sikkert krypteret og dirigeret gennem denne "VPN-tunnel".

Sådan fungerer en VPN

VPN-serveren fungerer derfor som en gateway mellem dig og internettet. Det forhindrer din internetudbyder i at se, hvad du får op på internettet, og det forhindrer websteder på internettet i at se, hvem du er.

Din ISP er stadig nødvendig for at forbinde dig til VPN-serveren, men fordi alle data, der passerer gennem VPN-tunnelen til VPN-serveren, er krypteret, kan den ikke se indholdet af dine data.

Denne vildledende enkle opsætning giver mange fordele ...

Ofte stillede spørgsmål om VPN

Gør en VPN mig anonym?

Ligegyldigt hvordan en tjeneste annoncerer sig selv, giver VPN'er privatliv og ikke anonymitet. Dette skyldes hovedsageligt, at VPN-serveren kan se alt, hvad din internetudbyder normalt kan.

I modsætning til din internetudbyder logger ikke gode VPN'er disse oplysninger og giver derfor meget højere niveauer af privatliv, end du normalt har, når du surfer på internettet. Selv disse vil imidlertid begynde at logge oplysninger, hvis de stævnes eller udsendes en bindende retsafgørelse.

Intet VPN-personale risikerer fængsel for dig! Betyder det, at VPN'er er ubrugelige til privatlivets fred? Slet ikke. Sådanne juridiske træk er meget målrettet mod enkeltpersoner af interesse, så de er ikke en trussel mod privatlivets fred for de fleste almindelige VPN-brugere.

Edward Snowdens fra denne verden, der imidlertid kræver meget høje niveauer af ægte anonymitet, bør bruge Tor-netværket snarere end VPN'er til at beskytte deres identitet.

Sådan konfigureres din VPN?

VPN-software er designet til at være let at bruge og skal ”bare fungere” uden behov for yderligere konfiguration. Desværre er det ikke altid tilfældet. Dette gælder især, hvis du har en IPv6 internetforbindelse, da mange VPN-apps kæmper for at håndtere den nye internetstandard korrekt. Det er derfor altid en god ide at kontrollere, at din VPN er korrekt konfigureret til at beskytte dig, som den skal.

Hvad er en kill switch?

Takket være internetets svagheder mislykkes nogle gange VPN-forbindelser. I det normale begivenhedsforløb, når dette sker, forbliver du tilsluttet internettet men uden beskyttelse af VPN.

En driftsafbryder beskytter dig mod dette ved at forhindre forbindelser ind og ud af din enhed, medmindre VPN-forbindelsen er aktiv.

Vil en VPN bremse mit internet?

En VPN dirigerer dine data et ekstra ben til en VPN-server, som derefter skal bruge behandlingskraft på kryptering og dekryptering af dataene. Det er derfor uundgåeligt, at brug af en VPN vil mindske din internetforbindelse i det mindste lidt.

De to største faktorer, der er spillet, er afstanden til VPN-serveren og hvor indlæst VPN-serveren er. Hvis du opretter forbindelse til en server tæt på dig, som ikke er overbelastet, kan du forvente at miste omkring 10 procent af din basishastighed på internettet. De hurtigste VPN'er investerer dog stærkt i højhastighedsservere, så du ikke behøver at tackle en langsom internetforbindelse.

Har jeg brug for en internetudbyder, hvis jeg bruger en VPN?

Ja.

En internetudbyder eller internetudbyder leverer din internetforbindelse og er påkrævet for at forbinde dig til VPN-serveren.

Kan jeg bruge en VPN på alle mine enheder?

Hver VPN-udbyder giver dig mulighed for at installere sin software på så mange enheder, som du vil. De fleste begrænser dog hvor mange enheder du kan bruge på samme tid med en enkelt konto. Vi henviser til antallet af enheder, som en VPN giver dig mulighed for at bruge på én gang som antallet af "samtidige forbindelser", det tillader.

VPN'er tillader typisk omkring tre til fem samtidige forbindelser, selvom dette antal kan variere betydeligt.

Størstedelen af ​​VPN-tjenester tilbyder iOS VPN-apps såvel som VPN'er til Android-brugere, men det kan være svært at finde support til mindre populære mobile operativsystemer. Når det kommer til computerklienter, understøtter de fleste VPN-tjenester Windows- og Mac-brugere, men Linux VPN-klienter kan være vanskeligere at finde.

Kan jeg få en gratis VPN?

I lang tid var det noget af en truisme, at "hvis du ikke betaler for et produkt, er du produktet." I bedste fald kunne du bruge en meget begrænset gratis service, der var lidt mere end en forsmag på en betalt- til service, der muligvis faktisk vil bruge.

Denne situation har ændret sig i de sidste par år, og der er nu mindst et par gratis VPN-tjenester derude, som faktisk er ret gode. Selv disse er dog begrænsede på forskellige måder sammenlignet med flere premium-tjenester. Vi har fundet, at billige VPN-tjenester er blandt de bedste på markedet. VPN'er med de mest efterspurgte funktioner kan findes for mindre end $ 2 om måneden.

Gør en VPN mig sikker?

Kort sagt, Ja.

En VPN vil gøre dig sikker mod:

 • Offentlige WiFi-hackere
 • Din internetudbyder
 • Massestatsovervågning
 • Kommercielle WiFi-operatører, der sælger dine browservaner for profit
 • Indehavere af ophavsret
 • Annoncerings- og analysefirmaer, der gemmer dine data for at målrette dig mod Annoncer (hvis de bruges i kombination med anti-tracker browser-tilføjelser).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me