Hvad er forskellen mellem en IP-adresse og MAC-adresse?

I dag har folk en hel række enheder, der er forbundet til deres router via Ethernet eller WiFi. Pc'er, laptops, smartphones, tablets, smarte enheder, spilkonsoller - for at nævne nogle få. Når deres enheder opretter forbindelse til internettet, skal websteder og onlinetjenester kommunikere med dem ved hjælp af deres offentlige IP-adresse.

En offentlig IP-adresse er en digital adresse, som din internetudbyder giver dig. Den offentlige IP-adresse er dog tildelt din router - ikke hver enkelt enhed i dit hjem. Dette betyder, at der er brug for en anden adresse for din router til korrekt videresendelse af data til hver enkelt enhed på dit netværk.

Privat IP-adresse

Private / lokale IP-adresser

Når dine enheder opretter forbindelse til dit netværks router, tildeles de hver en privat IP-adresse ved hjælp af Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Denne lokale IP-adresse er kun synlig i det lokale netværk eller subnet (dit hjem). Disse lokale IP-adresser bruges til at identificere hver enkelt enhed.

Når enheder imidlertid vil kommunikere med omverdenen via internettet - er det nødvendigt at bruge en tredje adresse til netværk, der skal forekomme. Det er her MAC-adressen (Media Access Control) kommer ind.

Hvad er en MAC-adresse?

Hver enhed på dit netværk har en unik MAC-adresse. En MAC-adresse identificerer hver enkelt maskine, der er knyttet til et lokalt netværk. Tænk på MAC som et personligt ID-nummer, der hører til hver enkelt enhed.

En MAC-adresse tildeles din enhed, når den er fremstillet og hardkodes i firmwaren.

En MAC-adresse er normalt seks sæt med to cifre / tegn, der er adskilt med kolon. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Det er også værd at bemærke, at hvert netværksgrænsefladekort har en MAC-adresse. Således har pc'er med flere LAN-porte eller WiFi-moduler også flere MAC-adresser.

Mac-adresse

Hvordan fungerer en MAC-adresse?

Hvis du klikker på et YouTube-link, skal din anmodning rejse eller "hoppe" på tværs af mange servere og routere for at komme til dens endelige destination. Din offentlige og private IP-adresse forbliver den samme gennem rejsen, men MAC-adressen ændres konstant, når dine data hop rundt omkring i verden. Når du sender en anmodning til et websted, opdateres MAC-adressen, hver gang dataene ankommer til en ny router på rejsen til sin endelige destination.

Når en router sporer udgående anmodninger, knytter den den private IP-adresse til dem, så når de pakker vender tilbage fra internettet, ved det, hvilken enhed de skal videresende dem til.

Spørgsmål to faktum

Nyttig MAC

Da MAC-adresser aldrig ændres, er de et pålideligt værktøj til at kortlægge afsendere og modtagere af data på et netværk. De er også et ekstremt nyttigt diagnostisk værktøj for netværksadministratorer til at identificere problemer på deres lokale netværk.

På grund af det faktum, at hver enhed har en unik MAC-adresse, kan MAC-numre bruges til at blokere uønskede enheder i at kommunikere på et netværk. Dette er praktisk til at ekskludere data, der kommer fra en hacker-maskine, for eksempel.

Denne proces kaldes MAC-filtrering og er yderst nyttig, hvis en hacker forsøger at kapre en netværks IP-adresse. Når MAC-filtrering er på plads, er det kun computere, hvis MAC-adresser er godkendt, som kan kommunikere på netværket. Som et resultat filtreres ubudenhedens anmodninger - og cyberkriminelle er ikke i stand til at gøre noget ondsindet på netværket.

Producentkoder

MAC-adresser inkluderer producentdata i starten af ​​adressen. Disse kaldes organisatorisk unikke identifikatorer eller OUI. Kendte producenter af netværkskort inkluderer Dell, CISCO og Belkin. Her er OUI-koder for disse producenter:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Det er således værd at huske, at et MAC-nummer giver nogle oplysninger om det system, det stammer fra.

IP-adresse VS MAC-adresse - Konklusion

IP-adresser og MAC-adresser er begge nødvendige for at computere (og andre tilsluttede enheder) kan kommunikere via internettet. Selvom de to adresseringsordninger er uafhængige af hinanden, arbejder de sammen ved at levere vigtige tjenester inden for forskellige lag af netværket, der opstår.

IP-adresser ændres med jævne mellemrum. MAC-adresser er forskellige, fordi de altid forbliver de samme, uanset hvilket netværk du opretter forbindelse til.

Således er en MAC-adresse en permanent unik identifikator, der kan bruges til fysisk lokalitetssporing (under meget specifikke omstændigheder). I modsætning til en IP-adresse spredes en MAC-adresse imidlertid ikke fra et subnet til et andet, og kan derfor ikke spores af websteder.

Billedkreditter: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me