Hvor privat / sikker er Windows? Windows 7, 8 & 10

Windows 10 er et privat mareridt. Fire år efter udgivelsen håber Microsoft, at alle har opgraderet til den sidste version af Windows. Mange brugere bruger dog stadig ældre versioner af operativsystemet.


For virksomheder er dette forståeligt. Opgradering af omkostninger, problemer med bagudkompatibilitet og muligheden for at omskolere personale er alle grunde til at forsinke flytningen.

Windows 10 blev delvis designet til at løse disse problemer og tilbyder trinvise opdateringer snarere end udbredte ændringer med hver nye version.

Hver ny pc siden 2015 leveres med Windows 10, men der er muligvis stadig nogle brugere derude, der vedvarer med ældre hardware, der simpelthen aldrig kom rundt om at tage Microsoft op på sit tilbud om en gratis opgradering (som den udvidede hele vejen igennem til 31. december 2017).

For mange er den mest logiske grund til ikke at opgradere til den nyeste version af Windows, at tidligere versioner af Windows bare ikke er så invasive til privatliv som Windows 10.

Hvor privat er din version af Windows?

Tabellen nedenfor viser, hvilke data din version af windows potentielt deler.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Brugerkontakter

Ja

Ingen

Ingen

Ingen

Kalenderdata

Ja

Ingen

Ingen

Ingen

Andre personaliseringsdata

Ja

Ingen

Ingen

Ingen

Annoncering ID

Ja

Ja

Ingen

Ingen

Beliggenhed

Ja og sendt til betroede partnere.

Ja, kun Microsoft.

Ja, kun Microsoft.

Ingen

Telemetri

Ja (undtagen W10 Enterprise)

Ja*

Ja*

Ja*

* Telemetry - Dette er processen med at registrere data fra og sende dem til en anden kilde. Dette er gjort for "fejlfinding".

* Der blev ikke samlet nogen telemetri, da disse versioner af Windows blev frigivet, men dette er siden blevet tilføjet via automatiske opdateringer.

Windows 10

vinduer 10 startskærm

Lige siden det blev frigivet i juli 2015 har Windows 10 skabt kontrovers for dets mange privatlivsfejl.

Dette gælder især Bing- og Cortana-tjenesterne, som indsamler en masse personlige oplysninger om dig for at give en yderst personlig oplevelse.

Microsofts automatiske indsamling af telemeturdata (til fejlfinding) har også skabt bekymring.

Mange brugere kan være tilfredse med udvekslingen mellem privatliv og bekvemmelighed ved hjælp af disse tjenester bringer, men den store mængde information, som Microsoft kan indsamle om dig gennem Windows 10, er bekymrende.

De fleste funktioner, der invaderer fortrolighed, kan deaktiveres, og Microsoft gør nu et meget bedre stykke arbejde med at forklare, hvad de gør, og give brugerne mulighed for at slukke dem under installationen, end da Windows 10 først blev frigivet.

Windows-brugere ledes stadig mod at acceptere standardindstillinger, der er meget invasive.

Disse inkluderer indsamling af brugerkontakter, kalenderdata og tilhørende inputdata til at personalisere tale, indtastning og farveindgang. Indtastning og trykfarvedata indsamles også for at forbedre genkendelsen.

Det meste af denne dataindsamling kan fravælges, men det er ikke muligt at fravælge indsamling af telemetri, medmindre du bruger Enterprise Edition af Windows 10.

Windows 8.1

Windows 8.1 indeholder ikke Cortana, og har derfor langt mindre integration med Bing-søgemaskinen, og behøver ikke at indsamle personaliseringsdata.

Det introducerede annoncerings-id'er. Dette er unikke identifikatorer, der tillader virksomheder at målrette brugere med personlig reklame.

I løbet af sin aktive livscyklus indsamlede Windows 8.1 ikke nogen telemetridata, dog ikke længe efter lanceringen af ​​Windows 10 tilføjede Microsoft telemetrysamling til Windows 8.1, Windows 8 og Windows 7 via sin automatiske opdateringskanal.

Windows 8

Denne version af Windows introducerede placeringssporing. En stor forskel i den meget mere invasive placeringssporing, der udføres af Windows 10, er dog, at placeringsdata indsamlet af Windows 8 og Windows 8.1 kun sendes til Microsoft.

Som med Windows 8.1 blev telemetriindsamling retroaktivt tilføjet til Windows 8 i 2015.

Windows 7

Windows 7 betragtes af mange som den sidste version af Windows uden indbyggede funktioner, der specifikt er designet til at invadere brugernes privatliv.

Som med begge versioner af Windows 8, er denne sondring imidlertid blevet noget ødelagt af den retroaktive tilføjelse af telemetri-samling.

Det største problem for Windows 7-brugere er, at det ti år gamle operativsystem når slutningen af ​​sin levetid. Den 14. januar 2020 slutter officiel støtte til det af Microsoft.

Naturligvis stopper din kopi af Windows ikke pludselig med at arbejde, men den vil ikke længere modtage vigtige sikkerhedsopdateringer.

Fordelene ved privatlivets fred ved at fortsætte med at bruge Windows 7 snarere end at opgradere til en nyere version af Windows efter denne dato opvejes kraftigt af sikkerhedsrisikoen ved at bruge et operativsystem, der ikke er rettet til at imødekomme de nyeste sikkerhedstrusler.

32-bit vs 64-bit Windows-maskiner

De fleste moderne pc'er er udstyret med 64-bit processorer. Disse er meget hurtigere end de ældre 32-bit processorer, som også er begrænset til kun at bruge 4 GB RAM.

For at drage fordel af en 64-bit processor, skal programmer skrives specifikt for at understøtte dens instruktionssæt. Dette inkluderer Windows.

Den eneste forskel mellem 32-bit versioner af Windows og 64-bit versioner af Windows er at 64-bit versioner kan drage fuld fordel af 64-bit processorer.

32-bit versioner af Windows kører helt fint på maskiner med 64-bit processorer, men 64-bit versioner af Windows kræver 64-bit processorer for at køre på.

Af afgørende betydning er der ingen som helst konsekvenser af privatlivets fred vedrørende en Windows-maskine er 32-bit eller 64-bit.

Medmindre du bruger en meget gammel pc, bør du også måder at vælge 64-bit versioner af programmer (såsom VPN-apps), fordi de giver bedre ydelse. Hvis der dog kun er en 32-bit version tilgængelig (hvilket ofte er tilfældet for at give bagudkompatibilitet), er de fine at bruge.

Et alternativ til Windows

Hvis du ser alvorligt på dit privatliv, Brug Linux i stedet.

Linux er et gratis og open source-operativsystem, der kan gøre næsten alt, hvad Windows kan. I modsætning til Windows er Linux bygget med hensyn til privatlivets fred. Nogle versioner af Linux er mere beskyttet af privatlivets fred end andre, men enhver version af Linux er mere beskyttet af personlige oplysninger end endda Windows 7.

Mange "flagskib" Windows-programmer er også tilgængelige til Linux, og hvor de ikke er, er der normalt et godt open source Linux-alternativ.

En undtagelse fra denne regel er spil. Platformer som Steam tilbyder support til Linux-spil, men der er mange færre af disse tilgængelige end der er til Windows. En populær løsning på dette problem er at opsætte et dual-boot-system, hvor Windows udelukkende bruges til at spille spil.

Linux er meget mere brugervenligt end det var, men dets læringskurve forbliver meget stejlere end for Windows. Det er derfor ikke en realistisk mulighed for alle. Men for dem, der er villige til at sætte en lille indsats i det, giver Linux en meget mere privat computereoplevelse end Windows eller ethvert andet operativsystem derude.

Linux OS

Linux findes i en næsten forvirrende række version, kaldet "distros." Der er mere privatlivsorienterede distros derude, men Linux Mint er specifikt designet til at gøre overgangen fra Windows til Linux så smertefri som muligt.

Og en yderligere måde at sikre dit privatliv er at bruge en VPN til Linux.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me