Kan du stole på Google Chrome med dine data?

Google Chrome er let den mest populære browser i verden med en markedsandel på omkring 65,5 procent (fra april 2020). Af privatlivets aktivister betragtes det også vidt som spyware. Hvorfor?

Google indrømmer ikke, at den bruger Chrome til at spionere på brugere, og da Chrome er bygget ved hjælp af en stor mængde proprietær lukket kildekode, er der ingen måde at bevise med sikkerhed på, at den gør det. Der er dog nogle meget overbevisende grunde til at tro, at det gør ...

Hvordan tjener Google penge?

Med et nettoværdi på 167,7 mia. Dollars i 2020 snapper Google på Apple's hæle som det næststørste brand på kloden.

Hvordan Apple tjener sine penge er klart - det bygger og sælger meget populær premium hardware. Google leverer på den anden side en række dyre at køre tjenester og dyre at udvikle produkter, som den tilbyder til offentligheden til alles favoritpris: gratis. De er også stilfulde, let at bruge og flush med high-tech funktionalitet.

Ikke overraskende har disse tjenester og produkter været et stort hit, især Chrome-browseren. Så hvordan tjener Google de enorme summer, det gør fra produkter, som den giver væk gratis?

Googles forretningsmodel

Google tjener penge på at samle så meget data, som det kan om dig, og derefter bruge disse data til at levere meget målrettede annoncer til din skærm. Jo mere det ved om dig, jo mere personlig kan disse annoncer blive, og jo mere sandsynligt er det, statistisk set, at du vil købe et produkt fra en af ​​dets reklamepartnere.

Jo flere penge dens annoncerende partnere tjener, jo mere betaler de Google for at levere deres annoncer til dig. Googles ekspertise ved at levere de rigtige annoncer til de rette mennesker betyder, at annoncører stoler på Google mere end noget andet firma til at levere stor værdi for pengene.

Mellem 2009 og 2013 samarbejdede Google fuldt ud med NSAs PRISM-masseovervågningsprogram. Den hævder at være stoppet, men hvordan kan vi vide det med sikkerhed?

Resultatet er, at Google dominerer det digitale annonceomsætningsmarked med en markedsandel i 2020 på 32,4 procent. Googles hele forretningsmodel bygger derfor på at invadere brugerens privatliv. Og som dets nettoværdi rigeligt demonstrerer, er det en utrolig succesrig.

Hvordan gør det det??

Google sporer, hvad vi gør online - hvad vi søger efter (ved hjælp af dens eponymous søgemaskine), de websteder, vi besøger efter det (ved hjælp af taktik som cookies, dets allestedsnærværende AdSense-netværk og +1 delingsknapper), hvordan vi interagerer med apps ( ved hjælp af Android Play Service Framework, som også indsamler lokaliseringsdata), og endda hvordan vi interagerer med andre mennesker i det virkelige liv (for eksempel ved at holde øje med vores daglige aktivitetsplaner fra sin Kalender-app).

I 2017 lovede Google, at det ikke længere ville scanne e-mails for at målrette brugere med skræddersyede annoncer. Dette betyder ikke, at det er stoppet med at scanne e-mails til andre formål. Dens AI-baserede smart svar-funktion beviser dette over enhver tvivl.

Særligt chokerende er, at siden 2015 scanner Google e-mails i Gmail for at logge alle foretagne køb, selv når disse ikke har noget at gøre med Google.

For at gøre tingene værre er der ingen indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger, der forhindrer dette, og den eneste måde at slette informationerne er at slette de originale e-mails vedrørende købet!

Hvad med Chrome?

Så vi ved, at Google spionerer på os, men hvad med Chrome? I modsætning til vores søgninger og indholdet af vores e-mails, er det mindre tydeligt, hvordan (og faktisk, hvis) Google tjener penge på den mest populære browser i verden.

Årsagen til, at Chrome er så populært, er, at et stort beløb er blevet kastet til at udvikle (og fortsætte med at udvikle) det. Det er usandsynligt, at Google frigiver et sådant produkt gratis uden noget i dem for dem.

Det logger dig ind på din Chrome-konto uden tilladelse

Indtil september 2018 var Chrome's privatlivspolitik et dokument chokerende i sin enkelhed og klarhed. Du kan logge ind på Chrome, i hvilket tilfælde du udtrykkeligt accepterede at overdrage alle dine data til Google.

Eller du kan ignorere de tilmeldte pop-ups og bruge Chrome i "Grundlæggende browsertilstand", hvor data dybest set forblev i browseren og ikke blev videregivet til Google (eller i det mindste det er, hvad Google hævdede).

Fra Chrome 69 signerer browseren automatisk brugere i Chrome, hver gang de logger på en Google-service, f.eks. Gmail. Google introducerede denne ændring, som har vigtige personlige konsekvenser, uden nogen advarsel eller anmodning om samtykke fra sine brugere.

Folk begyndte først at blive opmærksomme på problemet, da de bemærkede ikonet i Chrome-proceslinjen, som angiver, at de er sukket ind i Chrome!

Hvis du jager gennem menuen Avancerede indstillinger i Chrome, er det muligt at deaktivere denne automatiske login, men Google er gået ud af sin måde at skjule denne indstilling så meget som muligt. Dette er en situation, der har skabt frygt for, at Google planlægger at stille fjernelse af fravælgelsesmuligheden, når den offentlige interesse i sagen er aftaget.

Chrome annonceblokker

I februar 2018 introducerede Google en annonceblokker, der straks kom under en storm af kritik for at være selvbetjenende. Som The Guardian udtrykte det:

"Planen er enkel og næsten eksplicit: blokerer lige nok annoncer til at sikre, at folk ikke føler behov for at installere en adblocker, der blokerer dem alle."

Igen inspirerer dette næppe tillid.

Chrome scanner alle dine filer uden tilladelse

I marts 2018 alarmerede det opdaterede Chrome Privacy Tool alarmer til privatlivets fred ved at begynde at scanne filer på brugernes computere, inklusive i deres dokumentmappe, for malware.

Selvom det generelt accepteres, at flytningen var godartet,

"Manglen på eksplicit samtykke og gennemsigtighed synes at være i strid med deres egne kriterier for 'brugervenlig software', der informerer politikken for Chrome Cleanup [Tool]."

Endelige tanker

Sagen mod Google Chrome er ikke afgørende, men den er stærk nok til, at privatlivets forskere og aktivister næsten enstemmigt anbefaler at bruge den. Google har givet os meget lidt grund til at stole på det, og som eksemplerne ovenfor tydeligt viser, har en meget blasé holdning til brugerens samtykke.

Der er nogle fremragende sikre browsere derude, der er open source og er designet fra bunden til at respektere deres brugers privatliv. Den mest bemærkelsesværdige af disse er Mozilla Firefox, der nu passer til Chrome med hensyn til hastighed og stabilitet, mens den er meget mere konfigurerbar og har indbygget tracking og beskyttelse af lærredsaftryk.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me