Kinas sosiale kredittsystem – En virkelig Dystopian fremtid?

Kinesisk sosialkredittsystem som vil tildele alle sine 1,3 milliarder innbyggere en "sosial kredittscore."

Den ble lansert i 2014 og er ment å være landsdekkende innen 2020. Den sporer og rangerer både enkeltpersoner, bedrifter og myndighetspersoner. Når fullført, vil hver innbygger ha en søkbar fil med sammenslåtte data som sporer deres sosiale kredittscore. Systemet er fortsatt under utvikling, ettersom regjeringen prøver å sentralisere lokale databaser.

Ifølge Xinhuanet, et online nyhetsbyrå som fungerer som det offisielle pressebyrået for den kinesiske regjeringen, fokuserer dette systemet på kreditt på fire områder, inkludert administrative saker, kommersiell virksomhet, sosial oppførsel og rettssystemet. ”

Washington Post bemerker det,

"Ambisjonen er å samle hvert utvalg av informasjon som er tilgjengelig på nettet om Kinas selskaper og borgere på et enkelt sted - og deretter tildele hver av dem en poengsum basert på deres politiske, kommersielle, sosiale og juridiske 'kreditt'."

Hvordan det sosiale kredittsystemet i Kina kan fungere

Hvordan det vil fungereInnbyggere vil motta poeng for positive handlinger og få poeng trukket for negative. Et enkelt eksempel er at hvis du kuller, vil du få et poeng trukket. Et kamera vil se dette automatisk, og trekke fra poengene. Hvordan det vil fungere

Imidlertid, hvis noen andre henter den etter deg, vil de få et poeng lagt til. Jo mer ekstrem handlingen er, desto større er poengendringen av sosial kredittvurdering. Det svarte speilet "nosedive" episoden er en flott refleksjon av dette i aksjon.

Som nevnt vil det sosiale kredittsystemet være fullt funksjonelt innen 2020. Detaljer om hvordan det vil fungere i praksis forblir tynt på bakken.

Imidlertid har en rekke innledende prøveordninger blitt lansert. Disse gir oss en viss indikasjon på retningen som regjeringen går.

Konsekvenser av det kinesiske kredittsystemet

De som dyrker en høy rating vil få belønning. For eksempel

 • Å kunne leie biler eller leie hotellrom uten å måtte betale et depositum
 • Å kunne reise utenlands uten begrensninger,
 • Få tilgang til ekspress sikkerhetstilsyn på flyplasser
 • Flere kamper på datingsider
 • Å få mer gunstige renter

De med lav sosial kredittscore vil få straff på forskjellige måter. For eksempel:

 • Å bli nektet "myk-sovende" togbilletter
 • Nektet bedre rom på hotell,
 • Hindret fra å sende barna sine til de beste skolene,
 • Hindrer dem fra å reise til utlandet

motivasjon

motivasjonDet sosiale kredittsystemet er i stor grad et direkte svar på en kollaps i offentlig tillit til myndighetspersoner og andre i myndighetsstillinger. Med en befolkning på rundt 1,3 milliarder mennesker, har Kinas nylige økonomiske boom vært veldig kaotisk og stort sett uregulert.motivasjon

Dette har ført til at landet er rystet av skandaler som involverer korrupte tjenestemenn, forgiftet mat (inkludert den berømte forgiftede babymelkskandalen), medisinsk svindel, leger som tok bestikkelser, storskala utnyttelse på arbeidsmarkedet og mye mer.

Dette er absolutt veldig virkelige problemer. Imidlertid ser det sosiale kredittsystemet ut til å gjøre mye mer enn å bringe slik ulovlig oppførsel til hælen. Det er et veldig ambisiøst forsøk på samfunnsingeniør, og slår tilbake til de "gode borgerkortene" som ble gitt ut av Japan under okkupasjonen av Kina i oppkjøringen til 2. verdenskrig.

Kommunistpartiet tar sikte på å skape en kultur for "oppriktighet" og et "harmonisk sosialistisk samfunn" der "å holde tillit er strålende."

The Suining County Trial

Suining County TrialI 2012 drev kommunistpartiet et prøveprosjekt i Jiangsu-provinsens Suining County i Sør-Kina. I tillegg til å dele ut straffepoeng for relativt mindre straffbare forhold, for eksempel kjøreovertredelser og godta bestikkelser, mistet borgerne poeng for:Suining County Trial

 • Forårsaket en "forstyrrelse" som ulemper myndigheter eller partifolk (50 poeng)
 • Unnlatelse av å ta vare på eldre pårørende (50 poeng)
 • Å være medlem av en "kult" (50 poeng)
 • Anklager andre falskt på internett (100 poeng)

Motsatt, å ha æren av godt statsborgerskap, eller være modellarbeider, la 100 poeng til individets poengsum. En bruker kunne tjene maksimalt 1000 poeng.

Basert på antall poeng de hadde, fikk innbyggerne en rangering fra A til D. D-klassen ble forhindret i å få tilgang til regjeringsstøtte eller søke jobb.

Suining County-rettssaken ble delvis avviklet etter offentlig skrik. Selv om innbyggerne ikke lenger er rangert fra A til D, fortsetter Suining-regjeringen å tildele innbyggerne sosiale kredittpoeng.

Sesamkreditt

SesamkredittEn mer vellykket prøve av sosial kreditt er av Sesame Credit. Dette er den økonomiske fløyen til Alibaba, den største online markedsplassen i verden, som kan skryte av rundt 400 millioner brukere. Sesame Credit opererer også i samarbeid med Kinas mest populære datingtjeneste, Baihe, som har 90 millioner brukere. Alt dette betyr at den har en enorm innebygd brukerbase.Sesamkreditt

Sesame Credit bruker informasjon hentet fra sosiale medier, handlevaner og forskjellige andre datasett. Dataene ga hver person en sosial kredittvurdering som sammenligner kinesiske statsborgere med hverandre.

Den bruker statsgodkjente algoritmer for å nå en enkelt numerisk verdi. Denne verdien kan deretter brukes av selskaper til å vurdere den "sosiale verdigheten" til et individ, noe som kan påvirke beslutningene om å utvide kreditt og ta imot innskudd, osv..

Ordningen er for tiden helt frivillig, men har fått en varm respons fra forbrukerne.

En mørk og orwellsk fremtid?

Orwellian FutureDen kinesiske regjeringen virker fast bestemt på å gå foran med planer om en nasjonal database for sosial kreditt. Derfor ser den suksessen til Sesame Credit med stor interesse. Det er likevel enorme tekniske og logistiske problemer som må overvinnes for å gjøre denne drømmen om en kommunistisk Utopia-marerittdystopi til virkelighet.Orwellian Future

En del av problemet ligger i en av de viktigste problemene som Social Credit er ment å løse. Kina har ingen kredittscore-system (FICO). Som teknologi- og finansblogger Wen Quan, forklarer,

"Mange mennesker eier ikke hus, biler eller kredittkort i Kina, så den slags informasjon er ikke tilgjengelig å måle. Sentralbanken har økonomiske data fra 800 millioner mennesker, men bare 320 millioner har en tradisjonell kreditthistorie."

Det argumenteres derfor for at det er behov for et slags kredittsystem. Dessverre gjør denne mangelen på organisert kredittregnskap institusjon av et slikt system veldig utfordrende.

Et ytterligere kompliserende spørsmål er at kommunistpartiet, for all sin autoritære sviager, er veldig tynnhudet når det kommer til kritikk. Et offentlig tilbakeslag, slik som rettet mot rettssaken i Suining County, kan reversere dagens politikk. Man kan bare håpe!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me