Oversikt over personvernregler for Google Analytics

Google Analytics er et kraftig verktøy som lar nettstedseiere spore og analysere trafikk til nettstedene sine. Det er forståelig nok populært, siden det gir mye innsikt i hvordan besøkende samhandler med nettsteder. Dette gjør at eiere av nettstedet kan forbedre utformingen av nettstedene sine, noe som selvfølgelig bidrar til å forbedre fortjenesten.


Naturligvis har all denne sporing av besøkende på nettstedet viktige personvernkonsekvenser. Det var en tid da Google publiserte en enkel personvernpolicy for Google Analytics, men denne er nå rullet inn i den generelle personvernpolitikken eller er spredt over en rekke sjargongtunge sider.

Dette tjener først og fremst til å skjule det faktum at Google drastisk har redusert antall personvernsikkerheter som er tilgjengelige for besøkende på nettstedet.

Google Analytics er den mest populære nettstedstatistikktjenesten i verden, brukt på 55 prosent av de 10.000 mest populære nettstedene. Denne allestedsnærværende forener dramatisk faren som Google Analytics utgjør for vanlige internettbrukere.

Så hva er disse farene? Det er faktisk to ganske separate problemer å vurdere her: Personvernstrusselen som er direkte utsatt av Google, og personvernstrusselen som utgjøres av Google Analytics-kunder (nettstedseiere).

Hva Google samler inn

Googles forretningsmodell er å samle så mye personlig informasjon om enhver internettbruker som mulig, for å selge svært målrettet reklame. Det er veldig bra med dette.

Generelt kombinerer Google all informasjon den samler inn fra brukere av sine tjenester (inkludert innholdet i e-postmeldinger sendt via Gmail og søkeord) med informasjon den samler inn fra sporing av internettbrukere når de surfer på nettet. Dette er tydelig beskrevet i personvernreglene.

I teorien krever Google Analytics vilkår for bruk at kundene samtykker i å ikke sende informasjon til Google som personlig kan identifisere brukerne sine. Dette er en nyttig get out-klausul for Google. Det legger ansvaret for å opprettholde nettstedets besøkende personvern i hendene til kunden, i stedet for Google selv.

I praksis tilbyr Google verktøy som lar kundene sende den personlig identifiserbar informasjon.

Faktisk må kundene angi parametrene manuelt for å anonymisere informasjonen som er sendt til Google. Til tross for at kunder kontraktuelt er pålagt å ikke sende Google slik informasjon, er disse parametrene tydelig merket "Valgfritt"!

Overraskende er det få Google Analytics-kunder som gidder å anonymisere informasjonen de sender. Som en side-merknad er Google Analytics-kunder pålagt å ha en personvernpolicy som vises på nettstedet deres som advarer brukere om at Google Analytics blir brukt til å spore dem. Imidlertid blir dette imidlertid vidt ignorert.

Hva Google Analytics-kunder vet

kjeks

Google Analytics bruker førstepersonkaker og "lignende teknologier" for å la eiere av nettstedet kunne spore hva brukerne deres får opp til på internett. Merk at dette ikke bare er det de får opp på egne nettsteder, men også på andre nettsteder som brukerne har besøkt. kjeks

Stort sett hvert nettsted du besøker, legger igjen cookies i nettleseren din. Dette er små kodestykker som registreres da du besøkte det nettstedet, hvilke sider du så på, hvilke lenker og annonser du har klikket på og mer.

Google Analytics tilbyr verktøy som lar kundene få tilgang til disse informasjonskapslene for å spore hvordan du har interaksert med både egne og andre nettsteder. Dette kan være spesielt inngripende når det kombineres med AdWords-remarketingfunksjonen. Dette lar nettstedseiere målrette besøkende mot annonser etter at de har forlatt nettstedene sine.

Den viktigste informasjonskapselen som brukes av Google Analytics, ‘__ga’ informasjonskapsel, samler ikke inn personlig identifiserbar informasjon. Google er imidlertid veldig flinke til å korrelere informasjon samlet inn ved bruk av den og lignende informasjonskapsler med ekte identiteter.

Takket være personvernproblemene knyttet til bruk av informasjonskapsler, krever EU lovlig nettsteder for å tilby EU-borgere muligheten til å velge bort aksept av informasjonskapsler. Dette kravet blir vanligvis ignorert av selskaper utenfor EU. Selv når det er implementert, sitter brukerne vanligvis med det skarpe valget å godta informasjonskapsler eller ikke få tilgang til et nettsted i det hele tatt.

Det er viktig å merke seg den "lignende teknologien" -biten jeg nevnte tidligere. Google bruker også fingeravtrykk for lerret, JavaScript (for eksempel analytics.js), måleprotokollen og andre teknikker for å samle brukerinteraksjonsdata uten behov for informasjonskapsler.

Måleprotokollen

Google Analytics måleprotokoll lar eiere av nettstedet inngi HTTP-forespørsler, og sende rå data samlet inn fra disse til Google for analyse. Nettstedsutviklere kan angi parametrene for disse HTTP-forespørslene for å samle inn enorme mengder svært personlig informasjon om brukerne.

Dette inkluderer ting som din IP-adresse, din "anonyme" bruker-ID (brukt til å spore engasjement på tvers av økter og enheter), og informasjon samlet inn ved hjelp av forskjellige nettleserfingeravtrykkparametere som kan identifisere deg unikt (se systeminfo-parametere)..

Som nevnt tidligere, er bruksområdet helt og holdent på enkelte nettstedseiere for å anonymisere denne informasjonen før du sender den til Google. Anonymiseringsparametere (slik Anonymize IP) er merket valgfrie og er ikke aktivert som standard.

For å gi deg en ide om hvor inngripende måleprotokollen kan være, er en av dens uttalte fordeler at den kan "binde seg online til offline oppførsel."

Utmelding

For å redusere personvernhensyn tilbyr Google to bortvalgte verktøy.

Personvernkontroll

Googles generelle personvernkontroll er tilgjengelig for alle Google-kontoinnehavere. De kan brukes til å begrense mengden informasjon som Google samler inn om deg, og forhindre at den bruker informasjonen den samler inn for å målrette deg mot personlige annonser.

Personvernkontroll

Det viktigste er at personvernkontrollene lar deg fortelle Google om å slå av Google-historikken din. Dette betyr at søk du gjør, posisjonsdata samlet inn fra din mobile enhet, YouTube-videoer du ser og mer, ikke lenger er spilt inn av Google.

Slutter Google virkelig å registrere denne informasjonen? Hvem vet? Men det vil slutte å bruke denne informasjonen for å lage en detaljert profil av deg som er kombinert med informasjon hentet fra Google Analytics.

Google Analytics fravalg av nettlesertillegg

Brukere av Google Chrome nettleser (bare) kan installere Google Analytics bortvalg av nettleser. Dette "forhindrer Google Analytics JavaScript (ga.js, analytics.js og dc.js) som kjører på nettsteder fra å dele informasjon med Google Analytics om besøksaktivitet."

Tredjeparts bortvalgsmuligheter

Du kan også ta saker i egne hender, i stedet for å stole på personvernet ditt til Google. Mozilla Firefox er en åpen kildekode-nettleser som støtter noen gode personvernutvidelser. Disse vil blokkere mange av teknikkene Google Analytics-kunder kan bruke for å spore deg.

Blant de mest bemerkelsesverdige av disse utvidelsene er:

  • Personvern-grevling er en gratis og åpen kildekode (FOSS) anti-tracking add-on utviklet av Electronic Frontier Foundation (EFF). Det gjør også dobbeltarbeid som annonseblokker, og er effektivt mot Google Analytics (og andre trackere)
  • uBlock Opprinnelse er en lett FOSS-annonse-blokkering som også hjelper til med å forhindre sporing. Det vanlige rådet er å bruke uBlock Origin og Privacy Badger sammen.
  • uMatrix er utviklet av samme team som uBlockOrigin, og blokkerer alle slags webskript. Dette inkluderer JavaScripts og andre skript som brukes av Google Analytics. Hvis du bruker uMatrix, trenger du ikke å kjøre Privacy Badger og uBlock Origin. Det er verdt å merke seg at NoScript er enda kraftigere enn uMatrix, men for de fleste vil bryet med å bruke det oppveie fordelene.
  • Selvdestruerende informasjonskapsler - de fleste nettlesere lar deg spesifisere at alle informasjonskapsler skal blokkeres. Problemet er at dette vil ødelegge de fleste nettsteder! Selvdestruerende informasjonskapsler kommer seg rundt dette ved å akseptere informasjonskapsler midlertidig, slik at du kan bruke nettstedet. Når du forlater nettstedet, sletter det dem imidlertid. Det gir også beskyttelse mot HTML5-lagring og andre lure sporingsmetoder som brukes av Google Analytics.

Google Analytics Personvernoversikt Oppsummering

Nettstedseiernes ønske om å spore brukerengasjement er ganske forståelig og er ofte perfekt godartet. Som besøkende på nettstedet, bør du imidlertid være klar over at aktiviteten din blir sporet og analysert. Dette utføres ikke bare av noen spesifikk nettstedseier, men på mange nettsteder.

Det er til og med mulig for eiere av nettsteder å knytte informasjon som er samlet inn på denne måten, til oppførsel uten nett.

Mye av informasjonen som samles inn av Google Analytics blir også sendt til Google. Dette er nødvendig, ettersom Google gjør det tunge løftet for analysen. I teorien anonymiseres all informasjon som sendes til Google på denne måten. Det er imidlertid ikke trygt å anta at dette er tilfelle.

Du må også være klar over at selv når sendte data blir fjernet av personlig identifiserbar informasjon, er Google veldig flinke til å matche den med andre sett med innsamlede data den samler inn for å knytte dem til den virkelige verdenen.

Bildepoeng:
Forsidefoto: fatmawati achmad zaenuri // Shutterstock.
Informasjonskapsler: Oleg Vyshnevskyy // Shutterstock
Oversikt over personvern: Black Jack // Shutterstock
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me