Proxy vs VPN – Én er meget højere risiko, hvilken skal du vælge?

Velkommen til denne guide på proxyservere. Vi guider dig gennem alt, hvad du har brug for at vide om både proxies og proxy-servere.

Hvad er en proxyserver?

En proxyserver (eller “proxy”) er en computer, der sidder mellem din computer og et bredere netværk. Dette "bredere netværk" er normalt internettet.

Så en proxyserver fungerer som en formidler mellem din computer og internettet.

Hvordan fungerer en proxy?

En proxy skjuler din IP-adresse (Internet Protocol) for enhver på internettet. Et websted vil se IP-adressen på proxyserveren i stedet for din rigtige IP-adresse.

Du ser ud til at få adgang til internettet, uanset hvor proxyserveren fysisk er placeret. Hvis proxy findes i et andet land, end hvor du er, ser du ud til at få adgang til internettet fra dette land.

Ulemper ved en proxyserver:

 • Den, der kører proxy, kan overvåge al din ikke-krypterede internettrafik. Bemærk, at de fleste sikre websteder beskytter din forbindelse ved hjælp af HTTPS. Dette inkluderer banker, e-mail-tjenester og online butikker. Ligesom med din Internetudbyder (ISP), kan proxieejer, når du opretter forbindelse til et HTTPS-websted, se, at du får adgang til et websted. Den kan dog ikke vide, hvad du får op på dette websted.
 • Proxy-ejeren kender også din rigtige IP-adresse.

Mange (men ikke alle) proxier bruger kryptering. Dette betyder, at det krypterer trafikken mellem dig og serveren.

 • Når du bruger en krypteret proxy, kan din internetudbyder ikke se, hvad du får op på internettet.
 • Internetudbydere samarbejder normalt med regeringsovervågning. Derfor kan krypterede proxies være effektive til at forhindre tæppe, ikke-målrettet regeringsovervågning.
 • Proxy-ejeren vil stadig være i stand til at overvåge trafik, når den ikke er tilsluttet HTTPS-websteder, da det er proxyserveren, der krypterer og dekrypterer trafik, der kommer ind og afslutter den.
 • Du skal stole på din proxyudbyder

Både Virtual Private Networks (VPNs) og Tor Network er specifikke eksempler på krypterede proxies.

Offentlige og gratis proxyservere

En offentlig proxy er en proxyserver, som nogen stiller gratis til rådighed for offentligheden. I teorien drives disse normalt af velmenende frivillige. Alternativt kendt som gratis eller åbne proxy-servere kommer offentlige proxies i ikke-krypterede (HTTP), krypterede (HTTPS) og Socket Secure (SOCKS, som måske eller måske ikke er krypterede) smag.

Den mest betydningsfulde fordel ved offentlige fuldmægtige er naturligvis, at de ikke koster nogen penge at bruge. Det faktum, at du frit kan skifte mellem fuldmagter placeret over hele kloden, har også privatlivets fordele. Imidlertid:

 • De kan være meget ustabile og går regelmæssigt offline uden varsel.
 • De har også en tendens til at være meget langsomme.
 • Du har ingen grund til at stole på proxyoperatøren, der kan snuppe på al internettrafik, der ikke opretter forbindelse til et HTTPS-websted eller -tjeneste.
 • Mange proxyservere drives af kriminelle. Faktisk beregnes det, at næsten 70% af de gratis fuldmagter ikke er sikre!
 • Ud over at snuppe på ukrypteret webtrafik, manipulerer næsten 40% af de gratis proxier aktivt dine data, når de passerer gennem dem. 18% er skyldige i at have injiceret HTML på de viste statiske websider (annoncer), mens 20,6% indsprøjter JavaScript.
 • På baksiden kan proxyejeren komme i problemer for enhver ulovlig aktivitet, du udfører! Dette skyldes, at det ser ud til, at denne aktivitet kommer fra deres server.

Jeg anbefaler kraftigt imod at bruge gratis offentlige fuldmagter. Hvis du absolut skal, skal du kun oprette forbindelse til websteder og tjenester ved hjælp af HTTPS. Og brug aldrig en offentlig proxy, der forbyder brugen af ​​HTTPS. Den eneste mulige grund til det at gøre dette er, så det kan snuppe på eller forstyrre din webtrafik.

Virkelig ... bare ikke! Bemærk, at lignende problemer plager en gratis VPN.

Gratis proxyserverliste

I modsætning til nogle andre websteder vil vi ikke anbefale nogen gratis proxy-servere, da der bare er ingen grund til at stole på dem.

Hvis du ønsker at bruge en offentlig proxy, giver Google dig masser af gratis proxy-serverlister.

Privat proxyserver

Enkeltpersoner eller virksomheder kan køre deres egne private proxyservere til deres personlige brug eller brug af deres personale. Udtrykket "privat proxy" henviser imidlertid også til kommercielle proxies, der tilbyder brugen af ​​deres server (r) mod betaling. VPN'er er langt den mest almindelige form for privat kommerciel proxy.

Private proxies og VPN-tjenester er meget hurtigere

Private proxies og VPN-tjenester er generelt meget hurtigere og mere pålidelige end gratis proxies. Det faktum, at de er virksomheder snarere end tilfældige individer, gør dem også til en kendt mængde, der kan holdes ansvarlig.

Faktisk har mange VPN-virksomheder opbygget frygtelige ry for deres dedikation til sikkerhed og privatliv. Når det er sagt, er det vigtigt at passe på at vælge en velrenommeret VPN-service.

Det samme råd gælder for alle kommercielle proxy-tjenester, men takket være VPN'ernes popularitet repræsenterer andre former for kommerciel proxy-service et forholdsvis lille og ikke-undersøgt marked. Ingen proxyservices, som jeg er opmærksom på, har opbygget omdømmet eller modtaget næsten lige så meget kontrol som de store navn VPN-virksomheder.

Det er værd at bemærke, at nogle VPN-virksomheder også tilbyder mere konventionelle HTTP / HTTPS eller SOCKS proxy-servere.

Typer af proxyserver

HTTP-proxy

HTTP er den standardprotokol, der bruges til at forbinde elementer på World Wide Web. Det er vigtigt, at forbindelser til HTTP-servere ikke er krypterede.

På plussiden betyder ingen kryptering enormt reducerede beregningsomkostninger. Dette betyder, at HTTP-proxies nemt kan acceptere flere forbindelser uden alvorligt at påvirke internethastighederne for brugerne. Bemærk dog, at den fysiske afstand, dine data skal rejse, påvirker dine internethastigheder.

En HTTP-proxy fortolker netværkstrafik. Dette gør det muligt at gøre ting på højt niveau med trafikken. Såsom søge i dens cache for at se, om det kan tjene et svar uden at gå til destinationen. Eller konsulter en hvidliste / sortliste for at se, om en URL er tilladt.

Som standard er HTTP-proxies “blinde” for Transmission Control Protocol (TCP) -trafik og vil bare ignorere den. Dette gør dem gode til at få adgang til ikke-krypterede HTTP-websider, men lidt andet.

HTTP-proxies kan håndtere TCP-trafik, hvis HTTP CONNECT-metoden bruges, men dens anvendelse er helt afhængig af proxy-ejeren. Da HTTP-protokollen ikke kan fortolke TCP-trafikken, videresendes al TCP-trafik simpelthen. Dette giver HTTP-proxies, der bruger CONNECT meget af fleksibiliteten i SOCKS-proxies.

Du skal konfigurere hver softwareklient til at oprette forbindelse til proxy. Det samme gælder også HTTPS- og SOCKS-proxies.

HTTPS Proxy

HTTPS står for HTTP Secure (eller HTTP over SSL / TLS). Ethvert websted, der har brug for at sikre brugernes kommunikation, bruger det. Når du opretter forbindelse til en HTTPS-proxy, krypterer den alle data mellem dig og serveren.

HTTPS bruger TCP-port 443, så alle HTTPS-proxies skal bruge HTTP CONNECT-metoden for at etablere en TCP-forbindelse.

SOCKS-proxy

Socket Secure (SOCKS) proxies fungerer på et lavere niveau end HTTP proxies. De forsøger ikke at fortolke webtrafik og passerer bare alle anmodninger, de modtager. Dette gør dem meget mere alsidige end almindelige HTTP-proxies.

SOCKS proxies kan håndtere alle former for internettrafik, herunder POP3 og SMTP til e-mails, Internet Relay Chat (IRC) og File Transfer Protocol (FTP) til upload af filer til websteder. De kan også håndtere torrent-trafik, hvorfor SOCKS-proxies undertiden benævnes "torrent-proxies."

SOCKS-servere kan håndtere mere trafik end HTTP-servere, men bliver langsommere som et resultat

På grund af denne fleksibilitet håndterer SOCKS-servere normalt en meget højere mængde trafik end HTTP-servere. Dette betyder, at SOCKS-proxies generelt er meget langsommere end almindelige proxyservere.

SOCKS5 er den seneste version af SOCKS-protokollen og tilføjer forskellige godkendelsesmetoder. Dette er nyttigt for kommercielle udbydere, der kun ønsker at begrænse adgangen til deres proxyserver til kunder.

SOCKS-protokollen understøtter fuldt ud HTTPS, og det er almindeligt, at SOCKS-proxier krypterer trafik på denne måde. En ulempe er imidlertid, at SOCKS-proxyforbindelser ikke så godt understøttes af softwareklienter som HTTP-proxyforbindelser.

Se vores bedste VPN'er til torrentervejledning for mere information om brug af en VPN ved torrenting.

Webproxy

Webproxy giver dig mulighed for at oprette forbindelse til en proxyserver fra dit browservindue. Denne proxyserver kan enten være en HTTP- eller HTTPS-proxy. Webproxy er normalt gratis og har den fordel, at du ikke behøver at downloade og installere ekstra software eller konfigurere dine browserindstillinger. De er derfor meget lette at bruge.

Mange gratis proxy-websteder finansierer sig imidlertid ved hjælp af omfattende reklame. Webproxy er også dårlige til at håndtere komplicerede webside-layout og har en tendens til at falde fladt, når man støder på ting som Flash, Java og JavaScript-scripts (selvom dette ikke nødvendigvis er en dårlig ting!). VPN-udbyderen Hide.me tilbyder også en gratis web-proxy.

Fremadrettet proxy

Bortset fra omvendte proxies (se nedenfor) omtales alle proxies, der er diskuteret i denne artikel, teknisk som forward proxies.

De sidder mellem din computer og et bredere netværk, hvilket normalt betyder internettet. Under denne opsætning opretter du forbindelse til proxyserveren, som derefter forbinder dig til internettet.

Omvendt proxy

Som navnet antyder, gør en omvendt proxy næsten det modsatte af en standard fremad proxy. Det sidder mellem internettet og en meget mindre gruppe af servere.

En typisk opsætning ville være en omvendt proxy, der fungerer som en gateway mellem internettet og et virksomheds Local Area Network (LAN). For at få adgang til ressourcer på LAN-netværket, skal du først oprette forbindelse til den omvendte proxy.

Ud over at fungere som en gateway kan den omvendte proxy beskytte hele netværket ved hjælp af HTTPS. Det kan også udføre belastningsbalancering, cache-indhold, datakomprimering og andre opgaver, der er nyttige til virksomhedens LAN-netværk.

Gennemsigtig proxy

Gennemsigtige proxies er såkaldte, fordi de ikke kræver nogen konfiguration fra din side. Du ved ofte ikke engang, at du bruger en.

Gennemsigtige fuldmagter har mange gode anvendelser. For eksempel indholdsfiltrering i biblioteker eller til at autentificere brugere af offentlig WiFi. Den login-side, du ser i din browser, når du slutter din bærbare computer til WiFi i Starbucks? Det er en gennemsigtig fuldmagt i aktion.

Omvendte gennemsigtige proxies bruges ofte af websteder til at beskytte mod DDoS-angreb. Gennemsigtige fuldmagter kan imidlertid være smertefulde. Hvis det ikke implementeres godt, kan der opstå problemer med cache og autentificering.

Browsere kan også registrere proxyserveren og bestemme, at den udgør en sikkerhedsrisiko. I dette tilfælde kan de afvise alle forbindelser via proxyserveren.

Selvom det potentielt er meget irriterende, er der en god grund for browsere til at gøre dette. Brug af gennemsigtige proxier er en klassisk form for Man-in-the-Middle-angreb. I disse tilfælde omdirigerer angriberen din trafik uden din viden til en ondsindet server, der derefter kan aflytte den.

I bibliotekeksemplet ovenfor nævnte jeg “indholdsfiltrering” i en god sammenhæng. Men der er et andet ord til det - censur. Internetudbydere kan for eksempel bruge gennemsigtige proxies til at filtrere indhold på politisk, socialt og religiøst grundlag.

Bemærk, at brug af en VPN, krypteret proxy eller bare oprette forbindelse til en HTTPS-webside vil forhindre, at en gennemsigtig proxy snyder på din webtrafik eller filtrerer indhold.

Du kan bruge en VPN, krypteret proxy eller en HTTPS-webside til at forhindre, at en gennemsigtig proxy snyder på dig.

Bare for at bevise, at livet aldrig er enkelt, vurderer proxylister ofte servere baseret på deres anonymitetsniveau. Jeg vil drøfte dette detaljeret lidt senere, men fuldmagter, der giver meget lidt "anonymitet", er bedømt som gennemsigtige proxier.

Residential proxies

En boligproxy er en proxyserver, der drives af en internetudbyder (ISP) snarere end af et datacenter. Dette har følgende fordele:

 • IP'en er en "rigtig" IP, så den vil aldrig blive sortlistet af dem som Netflix, fordi den ejes af et kendt datacenter, der leaser IP'er til VPN eller proxy-brug. Datacenter-IP'er ses undertiden som værende "skyggefulde", fordi de skjuler en brugers rigtige IP. Residential IPs er alt for alt ægte IP'er.

 • Det peger på en rigtig fysisk adresse. Bare ikke din rigtige fysiske adresse. Hvilket er godt, hvis du er seriøs med at geoforfalsk din placering.

Residential IPs kan deles eller eksklusivt. De er et relativt nyt produkt på markedet, selvom virksomheder som Luminati hjælper med at popularisere dem. Som med alle fuldmagter afhænger det af dens leverandør, hvor privat en proxy er.

Tor-netværket

Tor-netværket er gratis og sigter mod at give brugerne ægte anonymitet. Det gør dette ved at dirigere alle internetforbindelser gennem mindst tre tilfældige noder. Disse “noder” er egentlig bare frivilligt kørte proxy-servere.

Dataene krypteres flere gange - hver gang de passerer gennem en knude. Hver knude er kun opmærksom på IP-adresserne “foran” den, og IP-adressen på noden “bag” den.

Dette skulle betyde, at ingen på noget tidspunkt kan kende hele stien mellem din computer og det websted, du prøver at oprette forbindelse til. Den største ulempe er, at Tor-netværket er meget langsomt at bruge.

Proxy-URL

En proxy-URL er overhovedet ikke en proxy (server)! Det er en web-adresse (URL), der videresendes til en anden adresse. Den mest almindelige anvendelse til proxy-webadresser er at undgå censurblokke.

Proxy vs. VPN

Som nævnt tidligere er VPN-servere en specialiseret form for proxy. De primære forskelle mellem VPN'er og regelmæssige proxies er:

 • VPN'er arbejder på systemniveau snarere end per app-basis. Derfor skal den kun konfigureres én gang.
 • De bruger en række krypteringsprotokoller, som normalt er meget stærke.

Generelt er VPN-forbindelser mere sikre og lettere at konfigurere end almindelige proxyforbindelser. Dette gør kommercielle VPN-tjenester mere populære end kommercielle proxy-tjenester. Dette har til gengæld gjort det muligt for nogle VPN-tjenester at etablere meget godt omdømme.

Sådan bruges en proxy

Private proxy-tjenester (inklusive VPN'er) giver dig alle de detaljer, du har brug for for at oprette forbindelse til deres servere. De leverer ofte meget detaljerede installationsvejledninger.

Bortset fra VPN'er, skal du individuelt konfigurere hvert program (eller app), du bruger til at oprette forbindelse til proxyserveren. For at oprette forbindelse til en proxy skal du bruge dens IP-adresse (proxyserveradresse) og portnummer. Du har muligvis også brug for et brugernavn og en adgangskode, hvis godkendelse er påkrævet.

Der anslås at være ”hundreder af tusinder” af offentlige proxy på internettet. For at finde en skal du blot skrive “gratis proxies”, “offentlige proxy-servere”, “åben proxy-liste” (eller lignende) i din søgemaskine. Gode ​​eksempler er her og her.

Gå til Valg for at konfigurere en proxyserver i Firefox -> Generel -> Netværks indstillinger -> Indstillinger. Vælg "Manuel proxy-konfiguration:" og indtast serverens IP-adresse og portnummer.

Ekskluder localhost, 127.0.0.1 (standardindstilling), hvis du vil have adgang til lokale netværksressourcer, såsom printere og NAS-drev upropriceret. Konfigurationsdetaljer afhænger af den individuelle software, men forhåbentlig får du idéen.

Anonymitetsniveauer for fuldmagter

Mange proxy-lister kategoriserer proxies baseret på niveauet for "anonymitet", de leverer. Bare for at være klar, vedrører disse ratings hvad websteder og andre internetressourcer ser, når du bruger proxy.

Proxy-ejeren ved nøjagtigt, hvem du er fra din IP-adresse, og kan overvåge din ikke-HTTPS internettrafik. Således er du aldrig "anonym." Det ville derfor være bedre at beskrive disse klassificeringer som privacy ratings. De findes i tre niveauer, hvor niveau 1 giver den højeste grad af privatliv.

Gennemsigtige fuldmagter (niveau 3)

De forvirrende navngivne gennemsigtige proxier videresender en masse information om dig til ethvert websted, du besøger. De giver derfor næsten intet privatliv og bruges primært til cache (derfor kaldes de ofte cache-proxier).

Teknisk set skjuler en gennemsigtig proxy (i denne sammenhæng) din rigtige IP-adresse, men kun meget overfladisk. Din rigtige IP-adresse vises stadig i anmodningsoverskriften, der sendes til websiden og er derfor meget let at finde ud af.

Anonyme fuldmagter (niveau 2)

Såkaldte anonyme proxies giver et meget højere grad af privatliv. De skjuler din IP-adresse fra ethvert websted, du besøger, men skjuler ikke, at du bruger en proxyserver.

Faktisk identificerer anonyme servere sig som proxy-servere ved at vedhæfte "FORWARDED" -overskrifter til hver sideanmodning.

Elite-fuldmagter (niveau 1)

Elite proxies, også kendt som proxyer med høj anonymitet, skjuler ikke kun din IP-adresse, men advarer heller ikke et websted (eller en anden internetressource) om, at der anmodes om en proxy.

Webstedet kender naturligvis stadig IP-adressen på proxyserveren. Elite-servere er en tendens til at være den mest populære form for åben server, hvilket også betyder, at de kan være de langsomste.

Proxy-eksklusivitet

Kommercielle proxyudbydere kategoriserer undertiden proxies baseret på eksklusivitet. Jo mere eksklusiv en proxy er, desto mere koster den.

 • Dedikeret / eksklusiv proxy - du har en fuldmagt til dig selv. At have en dedikeret proxy betyder normalt også, at du har en statisk IP-adresse. Dedikerede proxies giver sandsynligvis bedre ydelse end dem, der deles med andre, og er nyttige til at undgå IP-blokke som dem, der er pålagt af Netflix. På den anden side er de mindre "anonyme", fordi denne IP-adresse kun er din.
 • Semi-delt proxy - betyder normalt, at du deler proxy med tre andre personer.
 • Generel proxy - samme som en gratis proxy, som enhver kan bruge - så med stor sandsynlighed vil du dele denne proxy med mange andre mennesker.

Konklusion

Fuldmagter er meget populære og kan være meget nyttige. Åbne fuldmagter har imidlertid en tendens til at være langsomme og ustabile. De er også farlige at bruge. Kommercielle HTTP / HTTPS og SOCKS proxy-tjenester giver en meget mere tilfredsstillende oplevelse og er meget sikrere at bruge.

Der er dog en grund til, at disse ikke er så populære som VPN-tjenester. For en lignende pris pr. Måned er VPN-tjenester lettere at konfigurere, beskytte hele din internetforbindelse og bruger normalt stærkere kryptering. Mange (men på ingen måde alle) har også etableret et stærkt omdømme som pålidelige virksomheder, der vil beskytte dit privatliv.

anbefalinger

I teorien ville det være muligt at anbefale nogle kommercielle proxies, men vi kan ikke gøre dette uden at gennemgå et bredt udvalg af tjenester, der tilbydes.

Vi kan komme til dette på et tidspunkt i fremtiden, men på nuværende tidspunkt har vi ingen grund til at anbefale en proxy-service frem for en anden.

Hvad vi dog ved om, er VPN'er! Og som jeg har diskuteret i denne artikel, er VPN'er næsten altid bedre end proxier!

 1. NordVPN - Stort mærke med meget god værdi og en budgetpris
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - En af de billigste VPN'er derude, men stadig en god service
 5. ExpressVPN - Den hurtigste VPN, vi tester, fjerner blokeringen af ​​alt med fantastisk service hele vejen rundt
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me