Sådan fjernes blokering af Wikipedia

I 2011 skrev Jonathon Keats en artikel i Wired Magazine med titlen "Hvorfor Wikipedia er lige så vigtig som pyramiderne." Han argumenterede for, at Wikipedia's indvirkning på grund af dens omfang og rækkevidde var lige så vigtig som pyramiderne eller Stonehenge. Der er dog visse regeringer, der ser Wikipedia udgør en trussel mod deres kerneværdier.

Et vendepunkt i Wikipedia's historie kom i 2015, da det besluttede at migrere fra HTTP til HTTPS. HTTPS er den kommunikationsprotokol, der bruges til betalingstransaktioner. Den bruger kryptering til at beskytte mod "mand i midten" angreb. Flytningen betød, at det blev umuligt for lande som Kina og Tyrkiet at blokere specifikke Wikipedia-sider. Overraskende blev flytningen ikke modtaget med åbne arme af hvert land. Regeringer måtte vælge mellem at censurere hele Wikipedia eller ingen af ​​dem.

Berkman Klein Center for Internet and Society i Harvard analyserede for nylig 15 forskellige lande med en censurhistorie. Resultaterne siden 2015 har været meget opmuntrende. Det var i stand til at konkludere,

"I balance er der mindre censur der sker nu end før overgangen til indholdslevering til kun HTTPS i juni 2015. Disse oprindelige data antyder, at beslutningen om at skifte til HTTPS har været god med hensyn til at sikre tilgængelighed til viden."

Baseret på de seneste rapporter er Kina og Tyrkiet de eneste lande, der fuldstændigt censurerer Wikipedia.

Er Wikipedia blokeret i Kina?

Internetbrugere i Kina kæmper for at få adgang til kinesisk Wikipedia-indhold. Dette vil fortsat være tilfældet, indtil Kina lancerer sin egen version i 2020, ifølge BBC. Kina har ansat 20.000 mennesker til at producere 300.000 poster med ca. 1.000 ord i længden. Yang Muzhi, leder af Book and Periodicals Distribution Association of China, rapporterer, at Kina fokuserer på at skabe et encyklopædi, der er bedst for offentligheden og samfundet. Dette er en dejlig måde at sige, at den kinesiske regering ønsker at vide, hvad du ser på hele tiden. Noget andet tolereres ikke.

Censur på stigningen

I 2017 rapporterede Reuters, at Kina havde øget sin censur af film, blogs og uddannelsesindhold. Det har planer om at lukke alle websteder, der ikke overholder “grundlæggende socialistiske standarder.” Som en del af processen har den regeringsstøttede China Netcasting Services Association frigivet sine nye regler for internetopslag. Revisorer vil afgøre, om indholdet passer til samfundsvisionen. Initiativet dækker både udenlandske og indenlandske websteder.

Hvorfor er censur så vigtig i Kina?

Der er ikke noget enkelt svar på dette spørgsmål. Gennem sin historie har Kina været konsekvent imperialistisk. Det føler ikke, at det kan opnå verdensdominans i en demokratisk stat. Den kinesiske regering bruger internettet til at distribuere en enorm mængde indhold om sig selv og herrens imperium. Den søger at forbyde alt indhold, der er i modstrid med denne meddelelse. Regeringen gør meget for at undgå at styrke kritikere af "partiet." Det er en mester i at bruge internettet til at distrahere opmærksomheden fra offentligheden væk fra de områder, hvor det er sårbart. Den afleder i stedet borgere til områder, hvor de kan skinne lyst.

I Kina i dag tilskynder regeringen til distribution af indhold om patriotisme, det herlige moderland, smigrende historisk materiale, filial fromhed og generøse mæcener til at hjælpe de fattige. Du kan ikke distribuere materiale relateret til religion, fornærmelser om Kina, eksplicit vold, seksuel promiskuitet, spil, kønsorganer, rygning, drab af truede dyr og dårligt sprog. Hvis du overtræder disse regler, falder det mægtige sværd, og regeringen lukker dit websted.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du befinder dig inden for rammerne af Great Firewall of China, men kræver mere perspektiv, end den kinesiske regering er villig til at give dig, så tjek den 5 bedste VPN for Kina i 2020.

Er Wikipedia blokeret i Tyrkiet?

I april krævede den tyrkiske regering, at Wikipedia fjernede to engelske sider, der beskriver Tyrkiets forhold til syriske militante og statsstøttede terrorister. Tyrkiet har regelmæssigt blokeret Wikipedia-artikler siden 2008 ifølge Berkman Klein Center for Internet and Society. Dog havde det aldrig blokeret hele Wikipedia-webstedet - indtil nu. Ja, Tyrkiet er tilsluttet Kina i en elite og tvivlsom klub.

Det er lykkedes med Erdogan-maskinen at blokere Wikipedia. Der er dog tegn på, at "spejl" -sider dukker op fra dem, der ikke ønsker, at Tyrkiet skal blive som Kina. For eksempel er det interplanetære filsystem (IPFS) bygget på et peer-to-peer hosting-netværk. Det decentrale netværk er svært at censurere. Det tilbyder skærmbilleder snarere end dynamiske versioner af indholdet. IPFS udførte hele indsatsen uden hjælp fra Wikimedia Foundation.

Hvorfor er censur så vigtig i Tyrkiet?

Den 15. juli 2016 udarbejdede en fraktion af de tyrkiske væbnede styrker en plan for at styrte præsident Erdogan. Forsøget var ikke succesrig, men det lykkedes at gøre Erdogan endnu mere paranoid end han var før. Derefter ved valg af folkeafstemning den 16. april vandt Erdogan en smal sejr og sikrede en position, der ligner en autokrat mere end en behørigt valgt præsident.

På trods af hans fejrende kræfter ved Erdogan, at han og hans administration skøjter på tynd is. De skal afbryde dissens, hvis de skal undgå endnu et statskuppforsøg.

Hvad kan jeg gøre?

På grund af den meget ustabile situation i Tyrkiet er det bedste alternativ for dem, der ønsker at læse ufiltreret indhold, adgang til The Best VPNs for Turkey 2020.

Konklusion

Overgangen fra HTTP til HTTPS i 2015 resulterede i en global reduktion af censur. Men nationer er nu klar over, at det er et "alt eller intet" -spil med Wikipedia (og mange andre sider). Kina og Tyrkiet kan ikke mage ved at miste kontrollen over indhold, der vises til deres borgere. Således vælger de at forbyde alt Wikipedia-indhold. Mens Kina forsøger at erstatte Wikipedia med sin egen version, tvivles levedygtigheden af ​​dette i betragtning af, hvordan vores verden er blevet digitalt forbundet. I mellemtiden er Tyrkiet i livsstøtte, og Erdogan ønsker, at alle skal tro, at censur er i landets bedste interesse. Desværre vil situationen sandsynligvis ikke forbedre sig snart.

Den virkelige bekymring er, om flere lande vil tilslutte sig Kina og Tyrkiet til at blokere steder som Wikipedia. Regeringer har censureret indhold så langt tilbage, som historien kan huske, så det er sandsynligt, at andre lande vil blokere websteder, der tilbyder oplysninger, der stammer fra deres officielle fortælling. Vi lever imidlertid i en anden verden nu. Ingen af ​​os bor på en digital ø. Mens regeringer muligvis har ressourcer, er de ikke omfattende.

Billedkredit: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me