Slik konfigurerer du uMatrix: en nybegynnerguide

uMatrix (også kjent som Micro Matrix) er en nyttig utvidelse for Firefox og Chrome som tilbyr folk mye mer privatliv på nettet. På grunn av ansvarsfraskrivelsen av utvidelsen, bestemmer mange ikke-tekniske internettbrukere å ikke legge denne fantastiske utvidelsen til nettleseren sin.


Umatrix Pic 001

Den gode nyheten er at til tross for at du har avanserte funksjoner, trenger du ikke å være en nerd for å bruke uMatrix. I virkeligheten kan det raskt og enkelt settes opp selv av personer med lite teknisk kunnskap. Og med bare en dags praksis, kan hvem som helst begynne å prøve og feile for å forbedre personvernet deres enormt med uMatrix.

I denne guiden skal vi se på grensesnittet for uMatrix, og gi noen nyttige tips og triks slik at du kan begynne å bruke uMatrix i Chrome eller Firefox.

Hva gjør uMatrix?

uMatrix er et pek og klikk webinnholdsblokkering (matrisebasert brannmur). uMatrix ble designet for å gjøre det enklere å kontrollere hva nettleseren din kjører når du besøker nettsteder. Dette lar deg spesifisere hva nettleseren din laster ned fra nettstedene du besøker.

uMatrix er en ekstremt effektiv brannmur som vil hindre mye malware, bloatware, trackere, informasjonskapsler - og annen ondsinnet kode - fra å komme seg inn på maskinen din.

Med dette nettlesertillegget blir alt du gjør på nettet tryggere - surfe og surfe, nettbank, logge på kontoer og til og med nettleserbasert kommunikasjon på Facebook eller via webmail-tjenester.

Forbruker mindre data takket være uMatrix

Det fine med uMatrix er at i tillegg til å forbedre sikkerhet og digitalt personvern, gjør det også raskere belastningstider for siden. Dessuten kan det forbedre dataforbruket med båndbredde betydelig. Fantastisk for alle som bruker mobildata, eller en VPN med begrensende båndbreddetillatelser (for eksempel en gratis VPN).

Hvorfor blokkerer uMatrix nødvendige nettstedfunksjoner?

uMatrix blokkerer alle tredjepartsdomener som standard. Noen av disse domenene er nødvendige for at du kan bruke nettstedene du besøker. Hvorfor blokkerer uMatrix dem? Tenk på det som en forholdsregel. UMatrix vet at hvis noe på en side ikke kommer fra domene fra første parti, trenger du kanskje ikke det - så det blokkerer det.

Dessverre er det nødvendig å endre noen av disse innstillingene for å kunne glede deg over mange av nettstedene du besøker. Noen mennesker kan være lurt å slå av uMatrix på mange av nettstedene de besøker, og bare bruke det på nettsteder som de vurderer "dodgy" for eksempel strømningssider osv.

Denne avgjørelsen er helt opp til deg. Imidlertid, med litt øvelse, vil du finne at du raskt og enkelt kan slå domenene av og på ved å bruke uMatrix-redigereren. Dette lar deg finne ut hva du kan og ikke kan blokkere for å få et nettsted til å fungere ordentlig!

Brukergrensesnittet

Selv om det ser litt komplisert ut, viser brukergrensesnittet deg alt du trenger å vite i et lettforståelig fargebasert format. Alt som er grønt er tillatt, og alt som er rødt blokkeres. Hvis noe er mørkegrønt, er det "hvitelistet", og hvis det er mørkerødt, er det "svartelistet".

Øverst til venstre på grensesnittet lar den blå menyen og stjerne / stjerne (*) velge om du vil gjøre endringer som påvirker alle nettsteder (global) eller bare nettstedet du besøker for øyeblikket. Den blå menyen til venstre er for innstillinger på nettstednivå, mens stjerne / stjerne er for globale innstillinger. I Firefox er stjerne / stjerne bare tilgjengelig ved å klikke på det blå "omfang" for å få en rullegardinmeny som inneholder stjerne.

Umatrix meny øverst til venstre

Det er viktig å forstå denne delen av menyen, fordi hvis du bestemmer deg for å blokkere et domene globalt (for alle nettsteder), kan det påvirke funksjonaliteten på alle nettsteder du besøker, negativt. Hvis du gjør globale endringer som er uriktige, kan det hende du må gå tilbake til globale innstillinger (*) senere for å angre handlingene dine. For tiden kan du fokusere på endringer på nettstedet (ved å velge det blå domenenavnet), da disse er lettere å rette opp.

Hver gang du gjør endringer i uMatrix - kan du teste effekten av den endringen - ved å laste inn siden på nytt.

Umatrix 2

Hvis du er fornøyd med endringene, kan du klikke på låseknappen. Dette sparer endringene du nettopp har implementert.

Hvis du ikke er fornøyd med endringene, fordi de stopper noen viktige funksjoner som fungerer på nettstedet du besøker, kan du angre endringene i stedet for å lagre dem. Klikk på viskelærverktøyet for å gjøre dette.

Umatrix 3

Husk å teste eventuelle endringer du gjør ved å laste inn siden før du klikker på låseknappen. På den måten kan du enkelt bruke viskelærverktøyet for å avbryte endringene du nettopp testet i uMatrix-editoren. Det faktum at du enkelt kan avbryte endringer du gjør, betyr at du står fritt til å prøve å sperre hvilket som helst domene du ønsker - hvis det har en negativ konsekvens, bare angre det etterpå!

Umatrix 4

Dette er "prøving og feiling" metoden jeg diskuterte tidligere i artikkelen, og det er en veldig enkel måte å lære hvordan du bruker uMatrix.

Spesifiserte blokkeringsfunksjoner

Det fine med uMatrix er at det er mulig å blokkere ting etter kategori. uMatrix kan settes til å blokkere forespørsler fra nettstedet laget av:

 1. domenenavn (alle)
 2. kjeks
 3. css
 4. Bilder
 5. media
 6. skript
 7. XHR
 8. iframes
 9. andre

Umatrix 5

Den gode nyheten er at du som nybegynner kan ignorere alle innstillingene som er plassert til høyre for "alle."

Med litt øvelse vil du bli avansert nok til å bruke disse innstillingene. Men foreløpig kan du nyte fordelene med uMatrix ved å fokusere på vertsnavnforespørsler. Disse finner du nede på venstre side. (Under "alle".)

Umatrix 6

Hvordan slå et felt (en spesifikk boks i redaktøren) på eller av

Det viktigste å huske er at du kan slå hvilket som helst felt / boks i uMatrix av eller på ved å klikke på toppen eller bunnen av det feltet. Hvert enkelt felt i matriseditoren er faktisk to bokser. Ved å klikke i øverste halvdel blir feltet grønt (fjerne blokkering), ved å klikke i den nederste halvdelen av feltet blir det rødt (blokkert).

Klikk her for å fjerne blokkeringen

Umatrix Pic 109

Klikk her for å blokkere

U Matrix Pic 110

Komme i gang med uMatrix

Når du først laster ned uMatrix, vil det ha en umiddelbar effekt på hvordan nettsteder oppfører seg og lastes inn. Dette kan få det til å virke som uMatrix har ødelagt nettleseren din. Dette kan være litt overveldende og fører til at mange mennesker gir opp med en gang og avinstallerer utvidelsen.

Hold fast ved det, for i virkeligheten er det veldig enkelt å fjerne blokkeringen av tingene du trenger - uansett hvilket nettsted du besøker.

Hvordan få YouTube til å jobbe med uMatrix

Et perfekt eksempel på dette er YouTube. Når du installerer uMatrix, blokkerer det automatisk mange funksjoner som du trenger for å navigere på YouTube og se på videoer. I denne delen vil vi vise deg hvordan du kan fjerne blokkeringen av det du trenger.

Husk: du kan følge denne delen av guiden for å fjerne blokkering av ting på andre nettsteder. uMatrix fungerer det samme uansett hvilket nettsted du er på!

 1. Gå over til YouTube med uMatrix installert. Du vil merke at ingenting laster skikkelig. Det er ingen anbefalte videoer, og du kan ikke se de abonnerte kanalene dine. Dette er fordi uMatrix automatisk blokkerer tredjepartsdomener. Alle tredjepartsdomener er som standard blokkert.

  Umatrix Pic 111

 2. For å få innhold til å vises igjen på YouTube må du fjerne blokkeringen av et domene som heter s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. Hvis du vil fjerne blokkeringen av dette domenet, blar du ned på venstre side til du ser det og klikk hvor som helst i den øverste halvdelen av domenenavnboksen for å få den til å bli fra rød til grønn. Du kan klikke på toppen eller bunnen av hver boks i uMatrix - toppen gjør at boksen blir grønn, og bunnen blir rød.

  Klikk på øvre halvdel av boksen der pilen peker for å få den til å bli grønn
  Umatrix Pic 112

 4. Nå som s.ytimg.com er grønn, er de ti skriptene du trenger for å laste inn YouTube, tillatt.

  U Matrix Pic 113

 5. Trykk på oppdateringssiden-knappen øverst, og YouTube-hjemmesiden lastes riktig.

  Umatrix Pic 114

 6. Nå som siden har lastet riktig. Se etter hengelåsen på toppen av uMatrix. Du vil merke at den har litt nummer 1 ved siden av. Dette betyr at du har gjort en endring. Trykk nå på hengelåsknappen for å lagre denne endringen.

  Umatrix Pic 115

 7. Etter å ha trykket på hengelåsknappen, kan du trygt navigere bort fra YouTube fordi endringen er permanent.

Til tross for at du har gjort denne endringen, vil du merke at YouTube fremdeles ikke fungerer som det skal. Hvis du klikker på en video og venter på å laste den inn, vil den aldri laste opp. Dette er fordi uMatrix har blokkert Google Video som standard - et annet domene du trenger.

For å få videoer til å laste og spille må du følge de 7 trinnene ovenfor. Denne gangen går du imidlertid videre og blokkerer domenet: googlevideo.com

 1. For å fjerne blokkeringen klikker du på øvre halvdel av googlevideo.com eske. Dette vil gjøre boksen grønn (og noen få andre bokser under den også).
 2. Last siden på nytt ved å laste inn knappen igjen - for å sjekke at videoen spiller av.
 3. Endelig, trykk på låseikonet for å lagre endringene.

  Umatrix Pic 116

En VPN er et annet verktøy som vil beskytte dataene dine, stoppe folk som sporer deg og lar deg fjerne blokkeringen av Youtube-videoer som ikke er tilgjengelige i ditt område. De fleste high-end VPN-tjenester har også funksjoner som blokkerer annonser.

Globale innstillinger

Hvis du er sikker på at du vil blokkere et bestemt domene på alle nettsteder du besøker, i stedet for å bruke det blå omfanget øverst til venstre - må du bruke stjerne / stjerne (*). Valg av stjerne (*) betyr at alle endringene du gjør når du klikker på låseikonet, er “globale”.

Denne prosessen er nøyaktig den samme som den som er beskrevet i YouTube-delen av denne guiden. Den eneste forskjellen er at det påvirker hvert enkelt nettsted. Det globale verktøyet er flott hvis du for eksempel vil blokkere Facebook-sporing på alle nettsteder bortsett fra Facebook selv. (Eller for å blokkere annen sporing.)

Tips og triks

Det er mulig å raskt konfigurere uMatrix for å gjøre ganske mange kule ting. Denne delen er en rask guide som er laget for å la deg velge alle våre favorittinnstillinger for personvern for uMatrix!

 1. Klikk på den lille kuggen øverst til venstre i uMatrix brukergrensesnitt. Dette åpner innstillingene
 2. Velg "Personvern" og sett en hake i hver boks. Disse innstillingene er veldig nyttige, og vil tvinge nettleseren din til å slette mange irriterende informasjonskapsler fra maskinen din.

Umatrix Pic 118

En ting som er verdt å huske på er at Chrome-brukere ikke får det endelige alternativet (Spoof User-Agent-streng ved å tilfeldig velge en ny under hvert 5. minutt). Hvis du vil bruke denne funksjonen - som skjuler nettleserens individuelle fingeravtrykk - må du bruke uMatrix på Firefox. Husk at effektiviteten av å forfalske din brukeragent for å beskytte mot fingeravtrykk er blitt stilt spørsmål.

I tillegg er det verdt å huske det "Streng HTTPS: forbyr blandet innhold" kan hindre noen nettsteder i å laste inn noe innhold. Dette er imidlertid bedre for sikkerheten, og de fleste gode nettsteder er i HTTPS for tiden. Faktisk anbefales det at du unngår HTTPS-nettsteder (selvfølgelig avhenger det selvfølgelig av hva du gjør).

Sette opp uMatrix Anti-Malware

En annen fantastisk funksjon innebygd i uMatrix er dens evne til å blokkere skadelig programvare og ondsinnede nettsteder. For å gjøre dette bruker den en rekke nettbaserte lagringsplasser som oppdateres regelmessig med ondsinnede nettsteder og kode.

For å holde uMatrix oppdatert, klikk på Eiendeler i innstillingsmenyen og sørg for at uMatrix automatisk sjekker etter oppdateringer. Disse "Hosts-filene" er de elektroniske katalogene som utvidelsen krever for å beskytte deg. Å holde disse vertsfilene oppdatert betyr at uMatrix fungerer som en anti-malware-pakke så vel som en brannmur.

Umatrix Pic 119

Slå av alle skript i uMatrix

Siden Firefox Quantum ble utgitt, har mange som brukte NoScript mistet litt nøkkelfunksjonalitet. Dette har ført til en massemigrasjon til uMatrix. Alle som pleide å bruke NoScript vil kanskje fortsette å blokkere alle skript som standard i uMatrix. Den gode nyheten er at dette er enkelt å sette opp.

Som standard tillater uMatrix førsteparts domeneskript. Nybegynnere vil ønske å forlate uMatrix-oppsettet som dette. Avanserte brukere kan imidlertid bruke et kodebit for å sikre at alle skript er av som standard og må være slått på igjen for hvert nettsted de besøker.

 1. Klikk på tannhjulet øverst til venstre i uMatrix-grensesnittet
 2. Klikk på "Mine regler" -fanen i innstillingsmenyen
 3. Bla til bunnen av koder for midlertidige regler på høyre side
 4. Klikk etter koden for den siste eksisterende midlertidige regelen, og trykk enter for å komme inn på en ny linje

  Umatrix 220

 5. Nå Skriv * * skriptblokk
 6. Klikk på Lagre, så vil regelen vises i svart.
 7. Til slutt klikker du på "Engasjement" øverst på skjermen for å få det til å skifte til Permanente regler til venstre.

Nå er alle skript blokkert som standard. Dette betyr at du må bruke uMatrix UI for å oppheve blokkeringen av skript på hvert eneste nettsted du besøker, akkurat som i NoScript.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me