The Ultimate Social Media Privacy Guide

Sociala medier sekretessguide

Sociala medier är en integrerad del av livet i dag även om många av oss ser ut för att begränsa tiden vi ägnar oss åt, det är fortfarande mycket inbäddat i våra liv. Det är därför sociala medier integritet är något som alla bör vara uppmärksamma på. Riskerna för att inte göra det är stora, hackare, bedragare, ex-partner, identitetstjuvar, sexuella rovdjur, det finns många människor vi kanske vill blockera från våra onlineliv.

I denna sekretessguide för sociala medier beskriver vi farorna och ger steg-för-steg åtgärder för att hjälpa dig att skydda dig själv och hålla dina sociala medier säkra.

Sociala medier sekretessöversikt

Det är värt att påpeka att även om de sociala medieplattformarna tenderar att erbjuda massor av funktioner för att låsa in profiler och förbättra sekretess, de aktiverar sällan dessa inställningar som standard. Det finns några orsaker till detta...

  • Webbplatser och appar är naturligtvis mer attraktiva och tilltalande för nya användare när saker hålls enkla.
  • Det är inte i sociala medieföretagens intresse att hålla allt privat. Ju mer information är fritt tillgängligt - desto mer information kan de sälja till annonsörer.
  • Att göra inlägg och bilder som standard för "offentlig" åtkomst innebär att det är lättare för människor att använda plattformarna för att smyga in andras liv - vilket är det som gör dessa plattformar övertygande för många människor.

Med det sagt försöker sociala medieföretag hålla sina plattformar så säkra som möjligt, och de brukar ge användare en mängd alternativ för att ge dem kontroll över deras integritet.

Allmänt råd

Starka lösenord och lösenordgeneratorer

Säkra lösenord

Trots omfattande presstäckning av hacks, bedrägerier och cyberattacker, avslöjade en undersökning som utfördes av The Telegraph i början av 2017 att många internetanvändare fortsätter att använda skrattande osäkra lösenord för sina onlinekonton. Vissa lösenord i de tio bästa inkluderar 123456, qwerty och lösenord.

Dina lösenord är nyckeln till dina onlinekonton och gör det lätt att gissa öppnar dig för alla typer av problem.

Naturligtvis är det lättare att säga än att göra genererade och komma ihåg komplexa och unika lösenord för varje onlinekonto.

Ett sätt att komma med långa och komplexa lösenord är att använda personliga minnesvärda fraser som består av flera ord (ibland lägga till siffror och skiljetecken om tjänsten kräver det).

Det är förvånansvärt enkelt att komma med dessa slumpmässiga fraser individuellt, och de är svåra att knäcka ur ett tekniskt perspektiv.

Om du aldrig har hackats förut har du varit oerhört lycklig eftersom två tredjedelar av de vuxna i USA redan har brutit mot deras sociala medier integritet någon gång. Det kan vara din tur snart, och om du använder "123456" eller "lösenord" för att skydda din personliga information - har du delvis skylden!

Lösenordshanterare

Lösenordshanterare

Låt oss nu titta på hur du kan hantera alla dina komplexa, unika lösenord.

Den mest grundläggande formen för en lösenordshanterare är den typ som är inbyggd i dina webbläsare. Ett exempel är Google Chrome Smart Locker Apples iCloud-nyckelring. Du kommer säkert att vara bekant med dessa från när de ofta frågar om du vill att din webbläsare ska "spara ditt lösenord."

Att spara lösenord i en webbläsare är bekvämt, men det är ofta inte säkert. Om du delar en dator utan egen säker inloggning är det nästan säkert en dålig idé.

Att använda en webbläsarbaserad lösenordshanterare är inget ersättare för att använda en riktig, dedicerad lösenordshanteringslösning. En bra lösenordshanterare hjälper dig att skapa säkra lösenord och hålla dem lagrade borta säkert krypterade. Om det används korrekt betyder det att du kan vara ännu säkrare genom att skapa separata unika lösenord för allt utan ett övermänskligt minne.

Här är några alternativ du kanske vill prova:

KeePass

KeePass är en open source-lösenordshanterare med omfattande funktioner. Det är emellertid inte det mest enkla för icke-tekniska människor att ställa in. På plussidan är det helt gratis och det perfekta verktyget om du vill hantera ett antal lösenord.KeePass

KeePass integreras med alla ledande webbläsare och mobila enheter, och eftersom den är öppen källkod - erbjuder den tillgång till ett stort utbud av extra plug-ins som biometrisk support och integration för online-backup-tjänster.

KeePass beskrivs som passskydd, och det är precis vad det är. Även om dess tekniska tillvägagångssätt lockar dig eftersom den är gratis är det väl värt en testkörning.

Lastpass

LastPass är en av världens mest kända lösenordshanterare. Det finns både som en kostnadsfri produkt och som ett kommersiellt billigt erbjudande. Gratisprodukten har vissa begränsningar, men har fortfarande mycket att erbjuda. Den betalade versionen lägger till användbara extrafunktioner som krypterad online-lagring och stöd för tvåfaktorautentisering.

Där LastPass verkligen utmärker sig i sin användarvänlighet. Detta gör det till ett utmärkt val för nybörjare. Tyvärr finns det alltid en viss avvägning mellan användarvänlighet och säkerhet, och det är rättvist att säga att integritetsexperter ogillar några kompromisser som företaget har valt att göra, till exempel att göra en Emergency Access-funktion för att låta folk få åtkomst till sina konto om de tappar sitt primära lösenord.

StickyPassword

StickyPassword är en annan lösning för hantering av lösenord med val av en gratis eller premiumversion. Funktioner som cloud backup, synch och premium support gör det värt att spruta ut en liten avgift på premiumversionen.

StickyPassword har utmärkt stöd för fingeravtrycksskanning och är en utmärkt lösning för både stationära och bärbara datorer såväl som mobila enheter. Kryptering är militär klass, och lokal Wi-Fi-synch håller allt säkert.

Även om en lösenordshanteringsapplikation inte är nödvändig när det gäller sekretess på sociala medier gör det det enklare att ha unika komplexa lösenord för varje konto. Med massor av gratisalternativ tillgängliga är det väl värt att avsätta lite tid åt att testa ett.

Tvåfaktorautentisering

Tvåfaktorautentisering är en mycket använd metod för att göra onlinekonton säkrare. Det används av banker, webbplatser för sociala medier och alla typer av andra onlinetjänster.

Tvåfaktorautentisering

Det är nästan säkert att du redan använder det på något sätt. Den enklaste förklaringen är att den använder något du har såväl som något du vet. Utan båda dessa delar kan du inte få någon åtkomst.

En ofta använda analogi för detta är när du använder ett kontantkort i en bankomat. "Något du har" är kortet och "något du vet" är PIN-koden. Med bara kortet kan du inte dra ut pengar från en maskin, och detsamma gäller om du bara har PIN-koden.

Många webbplatser och onlinetjänster använder denna princip för att du kan lägga till extra säkerhet i dina konton. Det är viktigt att notera att när det gäller sociala medier uppmuntras aktivering av denna typ av tvåstegsverifiering, men vanligtvis valfritt. Således är det en snabb och enkel funktion för att förbättra din säkerhet som säkerställer att ingen kan hacka ditt konto genom att gissa lösenordet. Implementeringen varierar på olika sociala medieplattformar...

Facebook TFA

På Facebook: Det finns en rad alternativ. För att hitta dem, logga in på ditt konto, gå till "Inställningar" som öppnas via pilen nedåt till höger på sidan och klicka sedan på "Säkerhet och inloggning." Klicka nu på "Redigera" -knappen till höger om " Använd tvåfaktorautentisering ”för att komma åt alla alternativ.

Det enklaste alternativet låter dig använda din mobiltelefon som det andra "objektet" i tvåfaktorsautentiseringsprocessen. Du kan antingen välja att ta emot ett SMS som innehåller en unik kod eller använda kodgeneratorfunktionen (gömd bort i Facebook-mobilappen) för att generera en kod när du behöver en. I båda fallen kan du inte logga in från någon annanstans utan både ditt lösenord och koden.

Facebook erbjuder olika andra avancerade tvåstegsverifieringsalternativ, inklusive engångslösenord för Facebook-appar på spelkonsoler och andra enheter. Plus integration med universella säkerhetsnycklar. 2FA är lätt att installera och omedelbart öka din sociala medias integritet genom att göra det mycket svårare för hackare att bryta in ditt konto.

Här hittar du en guide till alla Facebook-alternativ.

Twitter TFA

På Twitter:Inställningarna är liknande men mindre sofistikerade. Principen är densamma; du förser Twitter med ett mobilnummer och aktiverar tvåfaktorautentisering. Detta tvingar Twitter att kräva en engångskod (skickas via SMS till det numret) varje gång du loggar in.

För att komma åt den här inställningen måste du vara inloggad på ditt konto på en dator. Inställningsmenyn är uppe till höger. Klicka på "Inställningar och integritet" och kryssa sedan i rutan som säger "Verifiera inloggningsförfrågningar."

När du gör det är det värt att kontrollera "Mobil" -menyn för att dubbelkontrollera att du har rätt mobilnummer inställt - annars kan dina inloggningskoder skickas till fel nummer. Om du har problem med att hitta alternativen eller vill ställa in tvåfaktorautentisering med Twitters mobilapp finns det en guide här.

Instagram TFA

Instagram:Här tvåstegs-autentisering är nästan densamma. Eftersom Instagram främst är en mobilapp måste du implementera den extra säkerheten från din telefon.

Öppna Instagram-appen och gå till din profil. Öppna inställningsmenyn genom att trycka på “inställningar” kuggen. Klicka på "Tvåfaktorsautentisering" och slå på "Kräv säkerhetskod." Återigen måste du se till att Instagram har rätt mobilnummer, eller så kan du riskera att låsa dig från ditt konto. Om du har problem med att hitta alternativen finns det en guide för hur du gör det här.

Tvåfaktorsautentisering är också tillgänglig på Snapchat. Liksom andra nätverk kräver funktionen att du får en enstaka numerisk kod via SMS. För att slå på den här funktionen, öppna Snapchat på din mobila enhet och tryck på Snapchat-ikonen uppe till vänster. Klicka därefter på kugghjulikonen “inställningar” uppe till höger, välj ”Login Verification” och följ anvisningarna. Du kan också använda Google Authenticator (mer om detta senare).

Det är väl värt att ta sig tid att aktivera tvåstegsverifiering på alla dina sociala mediekonton. Det tar bara några minuter, och det är utan tvekan det enklaste sättet att öka din säkerhet avsevärt.

Facebook Sekretess

Facebook Sekretess

Farorna med Facebook

Kriminella använder ofta Facebook för att få information om människors liv och plats. Trots detta visar studier att en betydande andel av användarna fortfarande misslyckas med att justera sina integritetsinställningar på lämpligt sätt. Detta är skrämmande med tanke på att det finns 270 miljoner falska eller bedrägliga konton på plattformen. Så vad är de största farorna med Facebook?

De flesta vill dela foton, status och upplevelser med sina vänner och familjer - men inte med hela världen. Faran börjar med användare som inte granskar sina säkerhetsinställningar och väljer att dela med en mycket större publik än det är säkert att göra det.Farorna med Facebook

Tyvärr är farorna inte bara relaterade till foton som delas. Det stora antalet falska konton på plattformen illustrerar hur många brottslingar som cirkulerar på Facebook. Vissa kan till och med posera som din vän efter att ha klonat sina konton. Därför måste du alltid vara försiktig om du får en vänförfrågan från någon du trodde att du redan var vän med.

Oärliga användares avsikter varierar mycket. Några är inbrottstjuvar som trålar nätverket för personer som är borta på semester. Och på den mörkare änden av spektrumet är bedrägerier och sexuella rovdjur som använder plattformen för att byta utsatta människor. Som jag tidigare diskuterade i min guide till online-säkerhet för barn finns det en chockerande statistik kring andelen ungdomar som är främjar på nätet och antalet tonåringar som fortsätter att träffa dessa främlingar i verkliga livet.

Farorna med sociala medier är mycket verkliga, varför det är viktigt att öka din sociala medies integritet...

Facebook Sekretessinställningar

Låt oss kolla hur "låst" din Facebook-profil är. Om du aldrig har ändrat dina integritetsinställningar tidigare kan du bli förvånad över att ta reda på hur mycket av ditt liv som är offentligt.Facebook Sekretessinställningar

Logga in på Facebook på din dator och gå till din profilsida. Klicka på ikonen "..." (tre prickar) längst ner till höger i din sidhuvudbild och välj "Visa som ...". Du kommer då att se din profil som "Offentlig." Detta gör att du kan se allt som en slumpmässig Facebook-användare skulle göra se om de hittade dig via Facebooks sökfunktion.

Om du har ansträngt dig för att låsa in ditt konto tidigare, kanske du bara ser din rubrikbild och den aktuella profilbilden. Men det är mer än troligt att du också kommer att upptäcka att det finns några foton, kommentarer och kanske till och med statuser som är synliga för världen. I många fall kan det du ser chocka dig. Om du undrar varför det är - det finns många möjliga skäl. Du kan ha fotoalbum (till exempel uppladdningar av smarttelefoner) där fotona automatiskt ställs in på "public" -vy, eller så kan du ha ditt konto inställt på ett sätt som andra kan posta på din tidslinje utan tillstånd.

Om du är en av de människor som döljer viss aktivitet från vissa "vänner" på Facebook, kan du också använda alternativet högst upp på den här skärmen för att visa din profil "som" en specifik vän, så att du kan bekräfta vad de ser.

Beväpnad med denna information kommer du att ha en bra uppfattning om vad du behöver göra för att börja öka din sociala medies integritet på Facebook, så låt oss springa igenom de viktigaste inställningarna.

Alternativ för sekretessinställningar och verktyg

De flesta av nyckelinställningarna finns i alternativen "Sekretessinställningar och verktyg". Du kommer till detta genom att klicka på den lilla nedåtpilen i det övre högra hörnet på Facebook-webbsidan, klicka på "Inställningar" och sedan välja "Sekretess" på vänster sida.Facebook Sekretessinställningar och verktyg

I inställningar till höger kan du välja vem som ska se dina framtida inlägg (välja från "Offentligt", "Vänner", "Vänner (förutom vissa personer)" och olika andra anpassade alternativ.) Du kan göra ett liknande val angående vem kan kontakta dig via Facebook - och vem kan leta upp dig via din e-postadress eller telefonnummer.

Det är faktiskt ganska enkelt att låsa din Facebook-integritet. Börja med att begränsa inläggets synlighet till dina valda vänner, begränsa "vänförfrågningar" till "vänner till vänner" och begränsa vem som kan se dig upp till bara "vänner." Detta gör dig så privat som det är möjligt att vara på Facebook. Det är dock värt att notera att det verkligen inte finns något sätt att gå "off grid" på Facebook. Om detta är vad du föredrar är det bäst att undvika plattformen helt.

Efter att ha ändrat dessa saker, du kanske tror att du är klar, men det finns ytterligare ett viktigt steg. När du har ändrat dina inställningar använder du funktionen "Visa som ..." som beskrivs ovan för att kontrollera om det fortfarande finns något innehåll som kan visas offentligt. Du kommer att upptäcka att ändring av dessa inställningar inte har hjälpt till att dölja något som du delade offentligt tidigare.

För att åtgärda detta, gå tillbaka till alternativen "Sekretessinställningar och verktyg" och använda funktionen "Begränsa tidigare inlägg", som bör göra det möjligt för dig att blockera allmänheten (eller "vänner till vänner") från att se gamla inlägg. Återigen är det värt att kontrollera funktionen "visa som ..." igen - tills du är nöjd med vad en medlem av allmänheten ser när de kommer till din profil. Vid behov kan du gå in på alla återstående enskilda inlägg och foton och manuellt ändra deras synlighet efter behov. Observera att enligt den här länken är din aktuella profil och bild alltid tillgänglig för allmän syn.

Det är viktigt att komma ihåg att granska dina sekretessinställningar på Facebook inte är något du bör behandla som en engångsuppgift. Ibland ändrar Facebook sina sekretessinställningar och gör dem mindre privata - så det är värt att kontrollera dina inställningar då och då.

Andra saker att tänka på

Det finns några andra viktiga inställningar som är värda att titta på, men innan det är det värt att överväga en rensning av dina "vänner."

Om du är någon med hundratals (eller till och med tusentals) Facebook-vänner, kanske du vill överväga klokheten i att göra din vänskap online så lättillgänglig. Inte bara delar du potentiellt detaljerna i ditt dagliga liv med en bred krets av människor, utan du ger också alla dina vänners vänner ett fönster in i ditt liv. Detta kanske inte stör dig, men det är något att tänka på. Om du vill ha verklig integritet på sociala medier bör det börja med att vara skyddande för vem du är villig att släppa in i din onlinekrets.

Tidslinje och taggningsalternativ

Facebook-tidslinje och taggning

Därefter är det värt att titta på alternativen "Tidslinje och taggning", som ligger under sekretessinställningarna i samma vänstra meny.

Här kan du välja vem som kan posta på din tidslinje, om du måste granska deras inlägg innan de publiceras och vem som kan se dem när de är uppe. De flesta av dessa alternativ har valet "bara jag" så att du kan ha full kontroll över vad som läggs till din Facebook-närvaro. Dessa aldrig standardinställningar, så du måste spela med dina inställningar för att hindra människor från att lägga till pinsamt innehåll om dig utan din vetskap.

Det är också väl värt att titta på alternativet ”Blockering” för att lägga till personer som du inte vill gå nära din Facebook-profil. Om du någonsin besväras, trakasseras - eller får dig att känna dig obekväm av någon på Facebook - lägg dem alltid till din blockerade lista.

Låsa dina appar

En annan viktig Facebook-inställning att titta på är i den vänstra menyn - i avsnittet "Apps".Facebook-appar

Som du förmodligen vet länkar tusentals appar till Facebook. Många lockande spel, eller populära "vilka Simpsons karaktärer är du?" Stil frågesporter, till exempel.

Problemet med många av dessa appar är att de begär betydande åtkomst till ditt Facebook-konto. Ofta inser människor inte hur mycket integritet de äventyrar när de låter spel få tillgång till sin profil.

För att titta på alla appar som har viss åtkomst till ditt Facebook-konto, titta i det högra avsnittet på skärmen när du går till "Apps" -menyn under "Inställningar." För alla appar, du kan du klicka på den lilla blyertsikonen för att se vilka delar av din profil den har pågående åtkomst till. I många fall kommer du förmodligen att bli chockad över att få reda på det.

Den bästa metoden för att hantera detta är att ta bort alla appar som du inte längre använder och titta bra på vilka behörigheter du ger till de du vill behålla. Om du känner att en app går in i onödan på din integritet, kan du bli av med den.

Alltid ta hänsyn till avvägningen mellan att tillhandahålla Facebook-åtkomst till appar och spel och äventyra din integritet. Är det verkligen värt att dela allt du publicerar med ett ansiktslöst företag för att spela ett onlinespel i några minuter här och där? Ofta är det inte!

Twitter Sekretess

Twitter Sekretess

Farorna med Twitter

Twitter är ett annat odjur än Facebook, men många faror förblir desamma. När det gäller sekretess på Twitter har du ett grundläggande beslut att fatta - om du vill göra dina tweets privata och därför bara synliga för personer som följer dig - eller att tweeta offentligt och låta alla följa ditt konto.

Hela poängen med Twitter är att dela tankar och känslor med världen. Många människor är stolta över antalet följare de har och är glada när antalet ökar.Farorna med Twitter

Detta introducerar liknande faror som de som finns på Facebook. Om du väljer att tweeta detaljer om din semester och låter vem som helst se dina tweets - annonserar du potentiellt ditt tomma hem till inbrottstjuvar. I huvudsak, ju mer personlig information du väljer att dela, desto mer äventyrar du din integritet. Således, om du har ett Twitter-konto, det är öppet för alla måste du ständigt ringa samtal om vad du är villig att avslöja. Till exempel kanske du vill överväga att avstå från att dela din hemstad i din Twitter-profil.

En specifik Twitter-fara som konstant slår nyheterna är risken för online-trolling, mobbning och hotande beteende. Detta riktar ofta till kändisar, politiker och andra högprofilerade människor, men vem som helst kan bli offer. En rapport från 2017 avslöjade att kvinnliga politiker i Storbritannien fick över 25 000 kränkande meddelanden på bara sex månader. Även om det är möjligt att blockera Twitter-användare, finns det ingen tvekan om att sådant beteende från troll kan orsaka betydande oro och stress.

En annan fara kommer i form av direktmeddelanden (DM). Ofta kan Twitter-användare ta emot direktmeddelanden, inklusive webblänkar, som leder till webbplatser som är involverade i kriminellt beteende som bedrägeri eller phishing. Det är vettigt att vara extremt försiktig med direktmeddelanden från främlingar, särskilt de med länkar som leder till okända webbplatser.

Twitter sekretessinställningar

Innan vi börjar undersöka inställningsmenyerna är det viktigt att betona att nyckeln till Twitter-sekretess ligger i dina personliga beslut om vad du ska dela. Om ditt konto är öppet för alla att se, och du väljer att tweeta om din nuvarande plats, avslöjar du var du är för alla som bryr sig om att ta reda på det - och du måste bestämma om du är bekväm med det.Twitter sekretessinställningar

På samma sätt, om du vill engagera dig i politiska diskussioner på Twitter (och många gör det!) Är det helt upp till dig hur långt borta du vill dela dina åsikter. Om dessa åsikter är tillräckligt kontroversiella för att väcka starka reaktioner från andra Twitter-användare kan du öppna dig för trolling och missbruk från människor med olika åsikter. Naturligtvis är det rättvist att säga att den här typen av "debatt" är en del av Twitter: s överklagande.

Välj om du vill Tweeta offentligt eller privat

Som diskuterats ovan är det viktigaste beslutet du måste ta när det gäller Twitter-sekretess om du vill ha ett offentligt konto eller ett som är "låst" för följarna i din cirkel..Tweet Sekretess

Gå till menyn "Profil och inställningar" på Twitter för att komma åt den här inställningen. Detta öppnas (på Twitter-webbplatsen) via en ikon i det övre högra hörnet. Det är också möjligt att komma åt dessa alternativ via Twitter-appen (se mer info här).

Inom avsnittet "Sekretess och säkerhet" hittar du ett alternativ för "Skydda dina tweets." Detta alternativ är INTE valt som standard eftersom Twitter gör alla tweets offentliga om du inte ändrar den här inställningen.

Om du väljer att aktivera alternativet "Skydda dina tweets" kommer dina tweets endast att vara synliga för följare. Och alla nya som vill följa dig måste vänta tills du accepterar deras begäran. Detta låser ditt konto bara för de personer du vill följa dig. Det är viktigt att notera det alla som följde dig innan du aktiverade alternativet kommer fortfarande att kunna se dina tweets om du inte väljer att blockera dem (se nedan).

För ytterligare läsning hittar du en Twitter-artikel som förklarar skillnaden mellan offentliga och skyddade konton här.

Ytterligare sekretessinställningar

På samma meny "Sekretess och säkerhet" hittar du några ytterligare inställningar som du kanske vill justera för att förbättra din integritet.

Ett värt att vara särskilt uppmärksam på är alternativet "Tweet med en plats", som styr om du lägger till en plats till dina tweets. I de flesta fall är det värt att stänga av detta om du inte särskilt vill annonsera var du är. Om du har haft den här inställningen tidigare och beslutat att sluta dela, finns det ett alternativ att "Radera platsinformation" från dina tidigare tweets.

Om du försöker hålla en låg profil på Twitter och vill göra det svårare för människor att hitta dig kan du också avmarkera de två rutorna på den här skärmen som låter folk hitta dig med din e-postadress och telefonnummer.

Alternativet "Ta emot direktmeddelanden från vem som helst" är ett annat som du förmodligen vill se till att inte är markerat. Detta förhindrar att bedragare och bedrägerier skickar direktmeddelanden som bjuder in dig till dumgy webbplatser. Genom att lämna det här urvalet ser du till att bara dina följare kan skicka ett direktmeddelande till dig.

Det finns också några andra alternativ i det här avsnittet som är värda att överväga, till exempel att inte låta folk märka dig på foton och kontrollera hur lätt det är för människor att lägga till dig på Twitter-teamkonton.

Blockerar människor på Twitter

Om du vill blockera människor på Twitter helt av någon anledning - det finns två enkla sätt att göra det.Twitter Blockera människor

Den första metoden är att besöka deras profil på webbplatsen, klicka på den lilla "tre prickar" -ikonen längst upp till höger och klicka på "Blockera." När du har gjort det kommer de inte att kunna meddela eller följa dig . Det finns mer information om konsekvenserna av att blockera människor på Twitter här.

En sak att komma ihåg om du blockerar någon är det blockerad användare kan fortfarande se dina tweets om du har en offentlig profil och de loggar ut från sitt konto. Om detta är ett problem måste du överväga om du skulle vara bättre på att byta till ett "skyddat" konto, som beskrivits tidigare.

Du kan också blockera användare medan du surfar på Twitter genom att klicka på den lilla nedåtpilen bredvid någon persons tweet och välja "Blockera" alternativ därifrån.

Twitter-länkade appar

Liksom Facebook tillåter Twitter anslutning från en mängd tredjepartsapplikationer. Dessa sträcker sig från appar som länkar till tidningskommentarsektioner genom att låta dig "registrera dig med Twitter" - till Twitterverktyg och mobilappar som låter dig posta på Twitter utan att använda Twitter-webbplatsen eller officiella appar.Twitter-länkade appar

Du kan se vilka appar som har tillgång till ditt Twitter-konto genom att besöka avsnittet "Apps" i samma inställningsmeny. Det är väl värt att titta igenom listan och använda alternativet "återkalla åtkomst" för alla appar du inte känner igen eller inte längre använder.

När du länkar en app till Twitter väljer du hur mycket åtkomst den appen har. I vissa fall är tillgången minimal, men i andra fall har appar rätt att tweeta för dina räkning. För att maximera din integritet bör du därför minimera antalet appar som har någon form av åtkomst.

Några sista tankar

Att justera dina Twitter-inställningar för att förbättra din integritet är ett snabbt jobb, och det är väl värt att göra. Medan du är där, bör du också aktivera "tvåstegsverifiering."

Oavsett om du väljer att gå för ett fullt "skyddat" konto (en bra idé om du vill behålla din Twitter-aktivitet mellan dig och en liten grupp vänner och familj), eller bara utöva lite mer kontroll över ett offentligt konto, alternativen är där - vilket gör det möjligt att använda Twitter utan att kompromissa med din integritet.

Instagram Sekretess

Instagram Sekretess

Farorna med Instagram

Instagram är en intressant tjänst när det gäller sekretess på sociala medier eftersom det kan hävdas att majoriteten av användare aktivt söker åsikter, gillar och nya följare - i ännu högre grad än på Twitter.

Många användare lägger till flera hashtags till sina Instagram-inlägg i hopp om att öka deras räckvidd för att få sina inlägg visade av den största möjliga publiken. Detta flyger snarare inför en önskan om integritet! Som sagt, det finns inställningar inom Instagram-användare som kan granska. Det finns också möjlighet att låsa in ett Instagram-konto så att det bara är synligt för följare du godkänner personligen.Farorna med Instagram

När det gäller farorna på Instagram liknar det mycket på Twitter. Farorna inkluderar risken för troll och brottslingar och riskerna för att avslöja för mycket information om dig själv. Precis som med andra sociala nätverk, kommer din totala integritetsnivå att vara det du bestämmer dig för att dela lika mycket som inställningarna du väljer. Så låt oss gå vidare till dessa inställningar nu.

Instagram sekretessinställningar

Instagrams sekretessinställningar nås via mobilappen för Instagram. För att komma åt inställningarna, öppna Instagram-appen och knacka på "Profil" -avsnittet (ikonen för liten person längst ner till höger.) Tryck sedan på den lilla "kugghjul" -ikonen som visas bredvid knappen "Redigera profil" för att öppna inställningsmenyn.

Att välja ett offentligt eller privat konto

Ett privat konto på Instagram är exakt samma som ett skyddat konto på Twitter. Om du väljer ett privat konto kommer ingen att kunna se ditt innehåll såvida du inte har godkänt dem som följare. Gemensamt med Twitter, personer som redan följer dig vid den tidpunkt då du byter ditt konto till privat kommer att förbli som auktoriserade följare om du inte blockerar dem. För att byta till ett privat konto, aktivera helt enkelt alternativet "Privat konto" längst ner i avsnittet "Konto" i inställningsmenyn.Instagram Privatkonto

Huruvida du väljer ett privat konto beror på hur du vill använda Instagram. Med ett privat konto låser du ut alla som du inte specifikt godkänner. Det här är perfekt om du bara vill interagera med en liten grupp följare, som familj och vänner. Men för många strider detta mot syftet med Instagram. Valet är ditt.

Andra sekretessinställningar på Instagram

Jämfört med andra nätverk finns det inte så mycket du kan kontrollera på Instagram när det gäller sekretess. Det finns dock några ytterligare alternativ du kanske vill överväga...

Instagram-säkerhet

I avsnittet "Foton av dig" i inställningarna kan du kontrollera om folk kan lägga till foton i din profil genom att märka dig i dem. Om du vill ha "vetorätt" över dessa foton innan de publiceras väljer du alternativet "Lägg till manuellt". (Observera att ”Lägg till automatiskt” är standardinställningen.)

Inom "Story Settings" kan du styra vem som kan svara på dina dagliga Instagram-berättelser - och även diktera om dina följare kan dela dina historier ytterligare. Detta är ett annat alternativ som är tillåtet som standard som du kanske vill inaktivera om du vill öka din integritet.

Blockerar människor på Instagram

Blockering på Instagram fungerar mycket på samma sätt som att blockera Twitter.Instagram-blockerade användare

När du surfar på ditt Instagram-flöde klickar du på användarnamnet för alla du vill blockera. Detta tar dig till deras profilsida. Klicka sedan på den lilla ikonen "tre punkter" längst upp till höger i deras profil och välj det röda alternativet "Block".

Du kommer att bli ombedd att bekräfta när du har blockerat varje användare. Du kan också granska din lista över blockerade användare i huvudinställningsmenyn.

Några sista tankar

Liksom med Facebook och Twitter är det väl värt att aktivera tvåstegsverifiering på ditt Instagram-konto, oavsett vad du bestämmer dig för dina andra inställningar.

Utöver det är det verkligen upp till dig hur du vill använda Instagram - men även om du planerar att bli nästa Instagram-stjärna eller märkesinflytande - är det fortfarande möjligt att förbättra din integritet och bli mer förnuftig med vad du är villig att dela.

Snapchat Sekretess

Snapchat Sekretess

Farorna med Snapchat

Snapchat är ett helt annat slags socialt nätverk, utformat kring en mer omedelbar typ av interaktion mellan vänner, snarare än idén att bygga upp en tidslinje för all din historiska aktivitet.

Snapchat har utvecklats snabbt efter att ha startat som en plattform för meddelanden som skulle "självförstöra" snabbt efter att de hade blivit sett. Många funktioner har lagts till sedan lanseringen, och fler läggs hela tiden. Det är nu möjligt att hålla "berättelser" live i nätverket i 24 timmar och spara "snaps" i ett personligt lagringsområde. Den grundläggande principen för Snapchat som ett "impermanent" socialt nätverk gäller dock fortfarande (du hittar en stor grundare på Snapchat och dess pågående utveckling här).Farorna med Snapchat

Denna oväntade meddelanden, tillsammans med Snapchats enorma popularitet bland den yngre generationen, gör Snapchat till en särskilt oroande plattform för föräldrar med barn som använder den. Snapchats lokationstjänst (Snap Map) är särskilt oroande, eftersom när den är aktiverad kan det göra det skrämmande enkelt för andra användare att fastställa någon plats. Tack och lov är den här funktionen inaktiverad som standard, men om dina små barn använder Snapchat är det definitivt värt att kontrollera att de inte har aktiverat det.

Snapchats faror liknar de i andra sociala nätverk, inklusive risken för mobbning och trolling online. Det som gör det unikt är den tillfälliga karaktären av meddelandena på plattformen, och det faktum att det är så populärt bland barn, men som ofta ignoreras av äldre människor - vilket skapar risken att tonåringar använder något som deras föräldrar inte riktigt förstår.

Av detta skäl kan det mycket väl vara fallet att du måste kontrollera sekretessinställningarna för dina barns räkning (om du är förälder), snarare än för ditt eget konto.

Snapchat sekretessinställningar

De viktigaste sekretessinställningarna i Snapchat hänför sig till vem som kan se vad du publicerar. Det är möjligt att konfigurera appen så att allt du publicerar synligt för alla på plattformen. Tack och lov är standardinställningarna ganska mer restriktiva än så. Om du inte försöker bygga ett personligt varumärke eller köra Snapchat för ett företags räkning, finns det lite skäl till varför du skulle behöva dela saker som är breda.

För att kontrollera dessa inställningar, tryck på Snapchat-ikonen längst upp till vänster i appen. Klicka därefter på kugghjulikonen “inställningar” uppe till höger. Rulla nedåt avsnittet "Vem kan ..."

snapchat

I det här avsnittet kan du styra vem som kan se dina inlägg eller lägga till dig i nätverket. I de flesta fall vill du välja "Mina vänner" för alternativen "kontakta mig" och "visa min historia". Om du verkligen inte vill visa din plats är det bäst att lämna "Se min plats" i inställningen "bara jag". Verge beskriver Snapchats lokalisering med nätverkets ”största integritetshot” som diskuterats här. Så tänk noggrant innan du aktiverar detta för en bredare publik. Om du väljer att låta folk se din plats är det bäst att hålla den till en utvald grupp vänner och familj.

Den sista funktionen i detta avsnitt är markerad "se mig i snabbtillägg." Detta är snarare som hur Facebook föreslår personer du kanske känner till. Detta kan vara användbart för att hjälpa "vänner till vänner" att hitta dig, men för maximal integritet är det bäst att inaktivera den här funktionen.

Blockerar människor i Snapchat

På inställningsmenyerna som nämns ovan kommer du att märka ett avsnitt "Blockerad", där alla du har valt att blockera på plattformen kommer att visas i en lista.

För att blockera någon på Snapchat, tryck på deras profil från huvudfönstret för Snapchat-appen. Klicka på “tre rader” -ikonen längst upp till vänster och välj sedan “block” från menyn som visas.

Några sista tankar

Ett ytterligare steg för att få integritet på Snapchat är att avstå från att låta appen skanna igenom kontakterna på din enhet för att föreslå fler möjliga anslutningar. Men eftersom den här inställningen är aktiverad som en del av den första installationen, är det möjligt att du (eller ditt barn) redan har tillåtit att detta ska ske.

Som en del av en sekretessrensning för Snapchat är det alltså värt att titta igenom listan över kontakter (eller göra det med ditt barn) och ta bort alla som inte borde vara där.

Slutligen, som diskuterats tidigare i artikeln, är det väl värt att aktivera tvåstegsverifiering för att logga in på ditt Snapchat-konto för att förbättra dina chanser att inte bli hackade.

Googles integritet

Googles integritet

Google är en internetgigant, men det är inte ett socialt nätverk. Trots detta har fler än en miljard människor ett Google- eller Gmail-konto, och i kombination med utbredd daglig användning av Google-sökning - innebär det att en stor andel internetanvändare överlämnar enorma mängder information till Google dagligen. Detta påverkar oundvikligen deras integritet.

I följande avsnitt tittar vi på vissa risker förknippade med Google- och Google-konton och föreslår några inställningar du kanske vill granska om du vill ta tillbaka viss kontroll.

Ta bort dig själv från Googles sökresultat

Har du någonsin googlat dig själv? Vad du hittar beror på hur aktiv du är online och hur dumt ditt namn är. Om du har ett "unikt" namn är det troligt att du befinner dig på eller nära toppen av sökresultaten. Medan du har ett mer vanligt namn - eller delar ett namn med någon med ens en liten mängd online-berömmelse - kan du behöva söka lite svårare för att hitta dig själv.

Oavsett, du kanske har undrat vad du kan göra om något kommer upp på Google som du känner att äventyrar din integritet - något du hellre skulle ha tagit bort.Google borttagning

Tyvärr är det inte lika enkelt som att bestämma att du vill att något ska gå från internet och be Google att ta bort det. I Googles officiella råd för hantering av ditt online rykte föreslår företaget att din första samtalshavn är att kontakta ägaren till vilken webbplats innehållet finns på.

Google-konto

Men om webbplatsägaren inte kan hjälpa - Google kan ta bort viss information från sökresultaten (om du kan övertyga företaget om att innehållet orsakar dig verklig oro). Den typ av innehåll som Google tar bort från sökresultaten inkluderar medicinska detaljer, myndighets-ID-nummer och stötande bilder. Se här för mer information.

Det finns två punkter att notera här. Den första är att även om Google kan ta bort saker från sökresultaten, kan de inte ta bort det aktuella innehållet i fråga från de faktiska webbplatserna de bor på. För det andra, som du ser av Googles borttagningspolicy finns det en begränsad uppsättning omständigheter under vilka företaget kommer att agera på en begäran om borttagning. Trots detta, om du känner att det finns information om dig i Googles sökresultat som inte borde vara, är det värt att åberopa din rätt att glömmas.

Google-konton och deras risker

Om du använder internetregulariteten är chansen stor att Google besitter mycket information som potentiellt kan påverka din integritet.

I denna guide fokuserar vi på Google-konton och Gmail-konton. Det är emellertid också värt att notera att om du använder Google för att söka efter saker online - medan du är inloggad på ett av dina konton med standardinställningar - kommer Google troligtvis att ha en lång och detaljerad registrering av din sökhistorik. Om det här är något som får dig att känna dig obekväm bör du kolla in den här guiden för att visa och ta bort din sökhistorik.Googles aktivitet

Om du använder Gmail, Google Drive och / eller Google Apps (särskilt med Chrome-webbläsaren) får Google spåra mycket av vad du gör online. Så låt oss titta närmare på riskerna med Google-konton...

Det är ett välkänt faktum att Google har möjlighet att läsa alla dina Gmail-meddelanden och Google Drive-dokument. Faktum är att Google tills nyligen använde innehållet i e-postmeddelanden för att rikta in annonsering (en av många anledningar till att det ibland verkar som att din webbläsare känner dig bättre än du själv känner!)

Detta betyder inte att Google-anställda sitter ner för att läsa dina e-postmeddelanden - vi hoppas åtminstone inte. Men förmågan finns där, och det är en tydlig risk för privatlivsmedvetna individer. Det har nyligen bekräftats att Google kan titta på dokument lagrade och delade i Google Docs, liksom i Gmail. Uppenbarligen är detta så att Google kan utrota olagligt innehåll - men det betyder också att Google inte är en särskilt privat plattform för e-post eller dokumentlagring online.

Tyvärr finns det inget enkelt sätt att göra dessa Google-tjänster mer privata och säkra. Det beror på hur mycket du litar på företaget och hur bekväm du är med de integritetsoffer du måste göra. Om du hellre vill flytta dig från Gmail, känn dig fri att läsa vår guide till säkra, privata e-posttjänster.

Google Authenticator

Google tillhandahåller en mängd alternativ för att utföra dubbelfaktorautentisering på Gmail, Google-konton och andra onlinetjänster. 2FA kan konfigureras antingen med SMS-meddelanden, genom att skriva ut koder för när din telefon inte är tillgänglig, med hjälp av USB-säkerhetsnycklar eller genom att använda en praktisk app som heter Google Authenticator.Google Authenticator

Google Authenticator är en app för mobila enheter som kontinuerligt skapar och uppdaterar engångsinloggningskoder. Du hittar information om det här. Du kan använda det som det andra steget för att logga in på Google och många onlinekonton.

Om du använder många webbplatser som kräver inloggning och tillåter tvåfaktorsautentisering, kan Google Authenticator vara extremt användbart för extra säkerhet. För att använda det anger användarna sitt vanliga användarnamn och lösenord och hänvisar sedan helt enkelt till sin telefon eller surfplatta för det senaste engångskoden. Det är verkligen enkelt att konfigurera, helt enkelt kräver att du skannar en streckkod för varje webbplats som du vill koppla den till.

Det är inte viktigt att använda det för ditt Gmail-konto, men det är ett bra sätt att förbättra din säkerhet på plattformen. och många andra såsom finansiella produkter - som ofta har Google Authenticator-stöd.

Slutsats om sociala medier Sekretess

Sociala medier och integritet är inte naturliga sängfält. Informationen i den här guiden är utformad för att hjälpa dig att göra integritetsmedvetna kompromisser medan du fortfarande förblir ansluten socialt. Det tar inte lång tid att arbeta igenom stegen för varje plattform, vilket innebär att du snabbt kan förbättra din integritet online. Kom dock ihåg att det här är en process som är värd att återvända till regelbundet för att se till att dina inställningar är tillräckligt snäva.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me